Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jan Tinbergen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 April 1903

The Hague, Netherlands

9 June 1994

Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jan Tinbergen 's ati ishte një edukator. Jan mori pjesë Bugerschool Hogere në Hagë. Ky ishte një lloj të veçantë të shkollës që është projektuar për fëmijët e prindërve të klasës së mesme që aspirojnë për të qenë më mirë statusin e tyre. Këto shkolla lejohet hyrje në sistemin universitar pasi kalon provime shtesë në gjuhën latine dhe greke dhe kjo Tinbergen ka hyrë Universiteti i Leiden në 1921.

Ai studioi matematikë dhe fizikës teorike në Universitetin e Leiden dhe ishte më e ndikuar nga Ehrenfestit atje. Shkruar në gazetën QKR-Handelsblad në vitin 1987 ai tha për mësuesit e tij në Leiden:

Për Ehrenfestit Unë detyrohem një marrëveshje e madhe. Kam studiuar fizikë në një kohë kur një numër i personave interesante ishin atje së bashku. Ehrenfestit nuk do të udhëzojë si të tillë, si ai dialog e preferuar. Falë tij unë mund të marrin pjesë në diskutimet me Albert Einstein. Gjithashtu Kamerling Onnes, Lorencit dhe Zeeman ishin të pranishëm. Duke qenë një student në duart e mësuesve të tilla, ju janë shumë të vërtetë fat.

Megjithatë, Tinbergen kishte interesat politike lidhur me pikëpamjet e tij të krahut të majtë. Në universitet ai themeloi një klub për studentët sociale demokratike dhe gjithashtu themeluan një gazetë studentore. Në fakt disa prej publikimeve të parë Tinbergen ishin artikujt që ai shkroi për gazetën Het Volk socialiste, në të cilën ai ekzaminuar efektet e depresionit ekonomik të 1920-22 në papunësinë dhe si jetën e varfër kishin qenë të prekur.

Pas përfundimit të shkallës së tij universitare në Leiden, Tinbergen vazhdoi të studiojnë në Leiden për doktoraturë e tij nën Ehrenfestit 's mbikëqyrje. Teza e tij e kombinuar matematikë, fizikë dhe ekonomi. Në sajë futjen Tinbergen Ehrenfestit për vënë në dukje atë më një temë që mund të lejojnë atë të kombinojnë teoritë matematikore me interesat e tij politike. Pjesë kryesore e tezës është matematikore, duke studiuar minimizimin e problemeve. Pastaj ai jep dy shtojcat, njëra e përshkruar aplikimet e matematikës në fizikë, shtojca e dytë duke e aplikacioneve në ekonomi. Tinbergen dorëzuar disertacionin e tij në vitin 1929.

Rëndësinë e kësaj pune të Tinbergen ishte se ajo ishte një nga shembujt e parë të një ide të re në matematikë, modelimin matematik dmth. Sigurisht fizike matematikës ishte studiuar në të gjithë historinë e matematikës, por puna Tinbergen pa një rrugë të re për aplikimet e matematikës, ku aplikacionet mund të jetë në një varietet të gjerë fushash.

Pikëpamjet politike Tinbergen të thoshte se ai ishte i gatshëm për të bërë shërbimin ushtarak. Ai ishte me fat në atë që, vetëm pak vite më parë në vitin 1923, legjislacioni ka kaluar në Holandë lejuar kundërshtuesit e ndërgjegjshëm për të shmangur shërbimit ushtarak. Legjislacionit të kërkuar që një kundërshtar i ndërgjegjshëm bëjë shërbime qeveritare kështu u bashkua me Tinbergen Byrosë Qendrore qeverisë hollandeze të Statistikave.

Nga 1929-1945 ai punoi si statisticien me Byroja e Statistikave. Puna e tij në ekonomi në doktoratë e tij kishte qenë krejtësisht teorik, por tani ai e kishte qasje në sasi të mëdha e të dhënave mbi të cilat për të testuar dhe zhvilluar teori.

Nga 1933-1973 ai ishte profesor i ekonomisë në Shkollën Ekonomike të Holandës, Rotterdam. Ai u emërua në bordin e zyrat shkencor të Partisë Laburiste holandeze dhe ai bashkë-autor i Planit të Punës në 1935. Ky plan ishte bazuar në parimet bazë matematikisht Tinbergen e ekonomisë. Alberts shkruan në:

Supozimi se këto parimet e racionalitetit ekonomik mund të vërtetë të bëhet për të punës është vërtetuar nga Tinbergen një vit më vonë në një debat akademik mbi mundësitë e politikës aktive ekonomike. Në kontributin e tij për të projektuar Tinbergen debat stylising një "sasior të ekonomisë hollandeze për të izoluar faktorë të rëndësishëm dhe efektet e tyre me anë të një sërë definicionet dhe ekuacione. Ky "model" i ekonomisë holandez, pasi ai e quajti atë (me shkrim me thonjëza në fillim), do të lejojë një të hedh disa të dhëna në makineri "matematike", e cila më pas do të parashikoj rezultatet.

Tinbergen më vonë zhvilluar modele ekonometrike të tjera, në veçanti ai ndërtoi një model ekonometrike të SHBA. Në 1969 ai së bashku e parë fitoi Çmimin Nobel për Ekonomi për këtë model të parë ndonjëherë makroekonomike.

Në fund të Tinbergen 1930 ka punuar si këshilltar shkencor për Lidhjen e Kombeve. Pastaj, në vitin 1945, ai u emërua si drejtor i Byrosë Qendrore holandez i Planifikimit.

Botimet e tij kryesore përfshijnë Statistikor Testimi i Ciklet e biznesit (1938), Ekonometria (1942), i Politikave Ekonomike (1956), dhe shpërndarjen e të ardhurave (1975).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland