Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Paul Thurston

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Oct 1946

Washington, D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bill Thurston studioi në New College, Sarasota, Florida. Ai mori BS e tij nga atje më 1967 dhe kaloi në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley për të ndërmarrë kërkime nën Morris Hirsch dhe Stephen Smale 's mbikëqyrje. Ai u dha të doktoraturës së tij në 1972 për një tezë të drejtë Foliations e 3 - të cilat janë të manifolds bundles rrethit. Kjo punë tregoi ekzistencën e lë kompakt në foliations e 3-dimensional manifolds.

Pas përfundimit të Ph.D. e tij, Thurston kaloi vitin akademik 1972-73 në Institutin për Advanced Study at Princeton. Pastaj, në vitin 1973, ai ishte caktuar një profesor asistent i matematikës në Massachusetts Institute of Technology. Në vitin 1974 ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin Princeton.

Gjatë gjithë kësaj periudhe ka punuar për Thurston foliations. Lawson () përmbledh këtë punë:

Është e qartë se kontributet Thurston në fushën e foliations janë të një thellësi të konsiderueshme. Megjithatë, ajo që përcakton ato përveç origjinalitetit të tyre është mahnitës. Kjo është gjithashtu e vërtetë të veprës së tij të mëvonshme në hapësirë Teichmüller dhe teorinë e 3-manifolds.

Në Wall përshkruan kontributet Thurston e që çoi në atë që i dha një Medalje Fushat në vitin 1982. Në fakt the1982 Medalje Fushat u shpallën në një takim të Asamblesë së Përgjithshme të Bashkimit Ndërkombëtar matematike në Varshavë në fillim të gushtit 1982. Ata nuk u paraqitën deri Kongresin Ndërkombëtar në Varshavë të cilat nuk mund të mbahet në vitin 1982 siç ishte planifikuar dhe u shty deri vitin e ardhshëm. Leksione mbi punën e Thurston që çoi në marrjen Medaljen e tij janë bërë në Kongresin e 1983 Ndërkombëtare. Mur, duke i dhënë se adresa, tha:

Thurston ka pasqyrë fantastike gjeometrike dhe vizionit: idetë e tij kanë revolutionised plotësisht studimi i topologji 2 dhe 3 dimensione, dhe solli një bashkëveprim të ri dhe të frytshëm në mes analiza, topologji dhe gjeometri.

Muri i shkon më për të përshkruar punën e Thurston në më shumë detaje:

Ideja qendrore e re është se një klasë shumë të madhe të 3-të mbyllura manifolds duhet të kryejë një strukturë hiperbolik - të herës e hapësirës hiperbolik nga një grup i dallueshëm të isometries, ose ekuivalente, të ketë një metrikë e lakim konstante negative. Edhe pse kjo është analoge natyror të situatës për 2-manifolds, ku ky rezultat është dhënë nga Riemann 's Teorema uniformisation, ajo është më pak i besueshëm - edhe kundër-intuitive - në situatën 3-dimensionale.

Kleinian grupe, të cilat janë grupe diskrete isometry e 3 hiperbolik-hapësirë, janë studiuar të parë nga Poincare dhe një teoremë themelore finiteness u provua nga Ahlfors. Thurston punës për grupet Kleinian dhënë rezultate shumë të ri dhe ngriti një supozim i njohur mirë. Sullivan e përshkruan këtë punë gjeometrike në, duke i dhënë përmbledhje e mëposhtme:

Thurston rezultatet janë të papritura dhe të bukur. Metoda është një nivel të ri të analizave gjeometrike - në kuptimin e llogaritjes fuqishëm gjeometrike në njërën anë, dhe vizualizimit hapësinor dhe imagjinatës për të tjera, të cilat janë me të vërtetë mbresëlënëse.

Punës Thurston është përmblidhet në mur:

Thurston punës ka pasur një ndikim të madh në topologji 3-dimensionale. Kjo zonë ka një traditë të fortë të "teknikave të zhveshur duart 'dhe ndërveprimin relativisht pak me subjektet e tjera. Argumentet e drejtpërdrejtë të mbetet thelbësore, por topologji 3-dimensionale ka tani në mënyrë të vendosur u bashkua me lumë kryesore të matematikës.

Thurston ka marrë nderon shumë më tepër për të Medaljen Fields. Ai mbajti një Sloan P Alfred Foundation Fellowship në 1974-75. Në vitin 1976 punën e tij në foliations çuar të tij duke u dhënë Veblen Osvald Gjeometri çmimin e Shoqërisë American Mathematical. Në vitin 1979 ai u nderua me çmimin Alan Waterman T, po matematikan i dytë për të marrë tilla për dhënien e një (Fefferman e parë që në vitin 1976).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland