Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Axel Thue

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Feb 1863

Tönsberg, Norway

7 March 1922

Oslo, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Axel Thue ishte bir i Niels Thue dhe Nicoline Cathinka Eger. Ai studioi në shkollën Voss në Oslo, ku ai tregoi një interes të madh në fizikë, përfundimit të studimeve të tij atje në vitin 1883. Ai pastaj regjistruar në Universitetin e Oslos u diplomua në 1889. Ai shkoi në Leipzig në 1890 dhe ka kaluar një vit duke studiuar nën gënjej. Megjithatë,:

... veprat e tij nuk do të zbulojnë Gënjeshtra 's ndikim, ndoshta për shkak të paaftësisë së Thue për të ndjekur dikush tjetër linjë e mendimit.

Ai gjithashtu kaloi një kohë në Berlin, ku ai ndoqi leksione me Helmholcit, Fuchs dhe Kronecker. Kthehu në Olso, Thue mbajti një bursë në matematikë 1891-1894. Më 6 korrik 1894 ai u martua me Lucie Collett Lundit i cili ishte dhjetë vjet më të rinj se Thue. Pastaj Thue u emërua në Trondheim Teknik Kolegjin ku ai punonte nga 1894 deri 1903. Ai u emërua si profesor i matematikës aplikuar në Universitetin e Oslos në 1903. Ai e mbajti këtë post deri në vdekjen e tij në 1922.

Në 1909 ai prodhuar një dokument i rëndësishëm, i publikuar në Crelle 's Journal, mbi numrin e algjebrike duke treguar se, për shembull, y 3-2 x 2 = 1 nuk mund të jetë i kënaqur nga pafundësisht shumë palë të integers. Puna e tij u zgjat nga Siegel në vitin 1920 dhe përsëri nga Klaus Roth në vitin 1958.

Edmund Landau, në 1922, e përshkroi punën Thue si:

... Zbulimi më i rëndësishëm në teorinë numër fillor që unë e di.

Teorema e shteteve Thue se:

Nëse f (x, y) është një polinom homogjen me koeficientët numër i plotë, i pakalueshëm në rationals dhe të shkallës> 2 dhe c është një organizatë jo-zero integer atëherë f (x, y) = c ka vetëm një numër i caktuar i zgjidhjeve numer i plote.

Kontributet e tij në teorinë e ekuacioneve Diophantine janë diskutuar në. Në fakt Thue ka shkruajtur 35 letra në teorinë e numrave, kryesisht në teorinë e ekuacioneve Diophantine, dhe këto janë riprodhuar në.

Një tjetër kontribut i famshëm bërë nga Thue ishte letër e tij mbi 1.910 fjalë për problemin semigroups paraqitur finitely.

Nëse kjo punë duket pak e çuditshme për një profesor i matematikës aplikuar pastaj disa citate nga Thue do të sqarojnë ku ai qëndronte çështja e aplikacioneve. Ai shkroi një seri shumë artikuj në mes 1906 dhe 1912 dhe ai shkroi në një prej tyre:

Për zhvillimin e shkencave logjike kjo do të jetë e rëndësishme që të gjejnë fusha të gjerë për trajtim spekulative e problemeve të vështira, pa marrë parasysh kërkesat eventuale.

Një citim nga Thue në matematikë aplikuar (shih për shembull) është:

Hequr më tej nga dobia apo aplikim praktik, më e rëndësishme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland