Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James Thomson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Nov 1786

Annaghmore, near Ballynahinch, Co. Down, Ireland

12 Jan 1849

Glasgow, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

James Thomson 's ati u emërua gjithashtu James Thomson dhe nëna e tij ishte Agnes Nesbitt. Edhe pse fillimisht skocez, familja u Presbyterians që kishin qenë të detyruar të largohen Ayrshire në 1640s gjatë luftës midis peshkopatë e Charles I dhe Covenanters. Ata u vendosën në veri prezbiterian e Irlandës. James Thomson lartë ishte një bujk i cili i dha fëmijët e tij se çfarë arsim pak ata do të marrin. James, subjekt i kësaj biografi, ishte bir prindërit e tij të tretë.

Thomson tregoi aftësitë e tij matematikore dhe interesat në një moshë të re. Ai ndërtuar sundials dhe gjithashtu një natë-thirrës që aktivizuar kohë në natën për të gjetur duke përdorur yjet. Kur ende rreth dhjetë vjet më i vjetër se ai kishte llogaritur si të bërë një sundials për çdo liri. Megjithatë ngjarjet e kohës do të krijojë një përshtypje të fortë në Thomson i ri i cili në masë të madhe prekur opinionin e tij për jetën. Vendi ishte e varfër dhe nuk kishte ndarje e hidhur midis katolikëve dhe protestantëve. Megjithatë Shoqëria e Irishmen Bashkuara u themelua në Belfast në 1791 i cili promovoi një komb liruar i ndarjes fetare dhe mbretëri të korruptuar. Ata frymëzuar një seri e kryengritjet në 1798 të cilat ishin të shtypet brutalisht nga britanike. Në këtë vit Thomson dëshmoi betejën e Ballynahinch ku Irishmen e Bashkuara u mposhtën:

Duke parë shkatërrimin e qëllimshëm të qytetit nga forcat e mbretit, dhe pa dobi të rebelimit të armatosur, formohem Thomson rinj, të radikalizmit të cilit gjatë gjithë jetës do të shpinte atë për të sfiduar të gjithë mënyrën e krijimet.

Dy vjet më vonë, në 1800, Thomson ndoqi një shkollë të re e hapur nga një prezbiterian Edgar ministër separatiste Dr për trajnimin e të rinjve për të ministrisë. Pas studimeve në shkollë, Thomson atje filloi të mësojë veten dhe me 1808, ai shkroi më vonë (shih për shembull):

Unë po mësonte tetë orë në ditë në Dr Edgar, dhe gjatë orëve shtesë - fagged shpesh dhe relativisht i topitur - unë po lexonte greke dhe latine që të përgatit për të hyrë në Kolegjin, që unë nuk e ka bërë deri gati dy vjet pas.

Jo vetëm që ai të përgatisë veten akademike për studimet e tij universitare, por ai gjithashtu u përpoq për të kursyer disa para në mënyrë që ai mund të mjaftueshme për të jetuar. Ai matriculated në Universitetin e Glasgout në vitin 1810 dhe dy vjet më vonë, u dha një MA Ai nuk mund të përballojë për të studiuar pa fituar disa para më shumë, dhe këtë ai ishte në gjendje të bëjë gjatë muajve të verës duke u kthyer për të dhënë mësim në shkollën e Dr Edgar's . Pasi u diplomua në 1812 ai vazhdoi të ndjekin mësimet në mjekësi dhe hyjni ende me qëllim për të hyrë Kishës.

Në 1814 ai u emërua në Institucionit akademik Belfast. Ky institucion ishte themeluar në vitin 1810 si departament dhe kishte një shkollë dhe një departament kolegj. Thomson emërim i parë ishte të departamentit shkollë ku ai mësoi aritmetikë, gjeografi, dhe kontabilitetit për një vit përpara se të vendosej për të departamentit të kolegjit ku ai u bë profesor i matematikës. Në Belfast ai u takua me Margaret Gardner, vajza e një tregtari Glasgow, dhe ata ishin martuar në 1817. Çift i sapo martuar ka jetuar në një shtëpi të kundërt Institucioni akademik Belfast dhe shtatë fëmijët e tyre ishin lindur në atë shtëpi. Djali i parë i martesës ishte James i cili ka lindur në 1822. Ai shkoi për t'u bërë profesor i inxhinierisë në Glasgow. Djali i dytë, i lindur në 1824, është i famshëm William Thomson, më vonë Zoti Kelvin.

Margaret Thomson vdiq në vitin 1830 duke lënë Thomson të sjellë deri shtatë fëmijët e tij. Ai iu ofrua Kryetari i matematikës në Universitetin e Glasgout dhe mori takim në 1832. Thomson dhe fëmijët e tij jetonte në kolegj e vjetër jashtë Street Lartë në Glasgow gjatë mandatit të mësimdhënies që zënë gjashtë muajve të dimrit. Në verë, megjithatë, ata u zhvendos në strehim të cilat ata me qira në vende të tyre të preferuar në Clyde, ndoshta vendin e preferuar të gjitha janë në Arran. MacRobert shkruan:

Në vitin e tij të parë si e pagave profesor shkoi të Millar [profesor mëparshme], dhe ai zbuloi se ai kishte mbetur pa të ardhura në të gjitha, për të cilat ai kishte për të punuar shumë. Për të korrigjuar këtë ai ka dhënë leksione mbi Gjeografia dhe Astronomia në klasa të mëdha dhe entuziaste të zonjat. Këto ligjërata ai vazhdoi për disa vite deri, klasa matematike që ka rritur në numër, ai ishte i detyruar nga presioni i punës të ndërpresë ato.

Dy vjet pas marrjes deri rang profesori dy djemve të tij James (pastaj dymbëdhjetë vjeç) dhe Uilliam (pas dhjetë vjeç) filloi studimet e tyre universitare në Glasgow. Këto dy të rinj u kthye nga nxënësit më të talentuar në matematikë Thomson. Ai ishte një figurë e rëndësishme në zhvillimin e Glasgow University:

Thomson fushatat e reformave ka filluar të ndryshojë rrënjësisht karakterin e Glasgow University nga ajo e një të lashtë, nga brenda-looking korporatë funksioni i të cilit kryesor ishte trajnimi i ministrave të Kirk themeluar me atë të prodhuar një njohuri-institucion synon të cilit harmonizohen me industrial, progresiv qëllimet e qytetit të dytë të perandorisë.

Si një matematikan ai është i njohur si një shkrimtar i teksteve. Ndërsa në Belfast ai botoi një traktat mbi Aritmetike në Teoria dhe praktika (1819), Trigonometria, e avionit dhe sferik (1820), Hyrje në Gjeografi Moderne (1827), dhe e diferencuar dhe Integrale gur (1831). Ai më vonë një version i redaktuar Elementet e Euklidit (1834) dhe shkroi tekstin e tij më të famshme Një traktat fillore në Algjebra teorike dhe praktike (1844).

Thomson mbërriti në Glasgow në 1832 vetëm pas një epidemi kolera kishte kaluar, por ajo ishte një epidemi të dytë kolera në 1848 që mori jetën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland