Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Wayne Thomason

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Nov 1952

Tulsa, Oklahoma, USA

Nov 1995

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bob Thomason hyrë Michigan State University në vitin 1971 për të lexuar për një shkallë të matematikës. Ai u diplomua në vitin 1973 dhe më pas shkoi në Universitetin Princeton për të studiuar për doktoratë e tij. Mbikqyrësi i tij ne Princeton dhe ishte John Moore dhe ai i shkroi një disertacion në teorinë e kategori në të cilën ai dha rezultate të cilat do të bëhen mjete themelore në topologji.

Pas diplomimit me doktoraturë e tij në qershor 1977 Thomason u caktua si instruktor Moore në Massachusetts Institute of Technology. Ky ishte një takim dy vit dhe Thomason mbeti aty deri sa ai mori një post tre vjet si profesor Dikson asistent në Universitetin e Çikagos në vitin 1979.

Gjërat nuk shkojnë mirë për Thomason, megjithatë, në Universitetin e Çikagos. Duke punuar në conjectures e Quillen-Lichtenbaum lidh K-teori të étale cohomology Thomason prodhuar atë që është menduar të parë të jetë një provë të shquar. Megjithatë, një gabim u gjet në 1980 dhe:

... Thomason filluan të ndjehen të pakëndshme për skepticizmin e shprehur nga të tjerët. Perceptimi këtë si persekutim, ai dha dorëheqjen nga posti i tij në Çikago në qershor 1980.

Gjatë dy viteve të pas Thomason dha dorëheqjen nga Çikago ai kaloi disa kohë në Massachusetts Institute of Technology dhe një vit në Institutin për Advanced Study at Princeton. Kjo ishte një kohë e matematikisht fitimprurëse për të dhe ai ishte në gjendje të përfundojë rezultatet që kishin shkuar të gabuar, ndërsa ai ishte në Çikago, së bashku me disa pjesë të tjera të mëdha të punës.

Postin e ardhshme Thomason ishte në Universitetin Johns Hopkins, ku ai u emërua në vitin 1983. Gjatë gjashtë viteve të kaluara ai nuk ka prodhuar një seri të dokumenteve zgjidhjen e shquar, ndër të tjera, problemet që dalin nga Grothendieck 's punojnë në letër e tij me Berthelot dhe Illusie Théorie des kryqëzimet Théorème et de Riemann-Shna Rroku (1971). Për shembull, në një letër 1983 ai e gjeti një zgjidhje të pjesshme të hamendësoj s Grothendieck 'absolute pastërti cohomological.

Gjatë kohës së tij në Universitetin Johns Hopkins, Thomason u dha një Fellowship Sloan cili ia ka mundësuar të shpenzuar vitit 1987 në Rutgers University. Thomason kaloi tre vjet duke punuar mbi problemet e Grothendieck referuar më sipër. Në [) një histori më e shquar është thënë lidhur me këtë punë:

Ndërsa në Rutgers, ai vendos çdo gjë në vend me përjashtim për një hap ... 22 janar 1988, ai kishte një ëndërr në të cilën kohët e fundit ka vdekur shoku i tij Thomas Trobaugh i tha atij se si ta zgjidhim hap i fundit .... Awaking me një fillim, ai punoi jashtë argument për hapin e zhdukur. Në mirënjohje, ai rreshtoi mik i tij si bashkautor i një letre si rezultat.

Rëndësinë e kësaj pune u njoh kur Thomason ishte zgjedhur për të dhënë një fjalim në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të Kiotos në vitin 1990.

Në tetor 1989 Thomason ishte emëruar në një post në laborator Max Karoubi së në Universitetin e Parisit VII. Ai vazhdoi të prodhuar punë të papaguar, duke botuar gjashtë gazetat para vdekjes së tij në vitin 1995. Ai kishte probleme shëndetësore që do të çojë në vdekjen e tij:

Bob kishte diabet dhe gjithmonë duhej të rreptësisht e kontrolluar atë që ai e hëngri. Kjo bërë do të restorante me Bob një çështje të vështirë, sepse ai nuk do të hani diçka derisa ai ishte i sigurtë se nuk kishte përmbajtje ushqyese. Hershëm në nëntor 1995 [disa llogarive të them në fund të tetor], vetëm para 43 ditëlindjen e tij të tretë, ai shkoi në shok diabetik dhe ka vdekur në apartament në Paris.

Rezultatet e Thomason parë i rëndësishëm i shqetësuar një dëshmi se të gjitha makinat infinit loop hapësirë të prodhojë prodhimin ekuivalent. Duke punuar me JP maj ai i shkroi një letër unike të makinave infinit loop hapësirë. Cituar nga gazeta:

Një hapësirë e pafund lak makinë është një functor që ndërton spectra nga ... dhëna në nivel hapësirë. Ka shumë makina të tilla të njohura ..., ata janë të dhënë nga ndërtime të tilla gjerësisht i pangjashëm topological se ai është larg nga e qartë se ata kthehen nga spectra ekuivalent kur ushqyer te dhenat te njejta. Qëllimi i kësaj letre është të provojë se të gjitha makinat që përmbushin disa prona të arsyeshme të bëjë në fakt nga ana e spectra ekuivalente.

Thomason pastaj zhvilluar material, i cili kishte studiuar për doktoraturë e tij duke pasur parasysh teorinë homotopy e kategorisë së kategorive të vogla dhe teoria homotopy e kategorisë së kategorive të vogla simetrik monoidal.

Ne kemi përmendur tashmë rezultatet Thomason mbi conjectures e Quillen-Lichtenbaum lidh K-teori të cohomology étale cilën ai arritur gjatë 1980-83. Një recensues e letrës algjebrike tij K-teori dhe cohomology étale (1985) ka shkruajtur:

Kjo letër është një nga gazetat më të rëndësishme në algjebrike K-teori që nga një letër nga D Quillen ... në vitin 1972. Versionet e gazetës kanë qarkulluar në formë dorëshkrim për disa vjet dhe kjo është e mirë për të parë ajo duket më në fund. Gazeta është e rëndësishme si për rezultatet e provuar, dhe për teknikat e përdorura. Autori shtyn aplikimet e homotopy të qëndrueshme dhe algjebër homotopical të K-Teoria algjebrike dhe gjeometrisë algjebrike me më shumë se kushdo tjetër dhe metodat e tij kanë ushtruar ndikim të konsiderueshëm mbi punëtorët e tjerë në këtë fushë.

Punës Thomason gjatë tre viteve të ardhshme ishte në K equivariant algjebrike-teori. Ai ka punuar mbi K-Teoria algjebrike e veprimeve algjebrike në skemat e grupit. Ai prodhoi një teoremë të botuar në 1988 thuhet se:

... një nga mjetet më të rëndësishme dhe të fuqishme në K-Teoria algjebrike. Ajo është gjithashtu një nga më i kërkuar pas. Shumë punë është bërë në përpjekjet për të zgjeruar Quillen 's Teorema e lokalizimit në kontekste më të përgjithshme, por nuk ka filluar edhe t'i drejtohen shumica e plotë të arritur në këtë letër.

Një 1990 ai ka kontribuar me një letër (e shkruar pas ëndrrës së tij me Thomas Trobaugh si bashkautor), për të Festschrift Grothendieck që është përshkruar si letra e një 'historike'.

Thomason zgjidhur një problem në 1995 i cili kishte qenë që vjen nga Grothendieck. Problemi në fjalë ngriti një strukturë homotopy. Ai leksione mbi këtë rezultat në Genova vetëm rreth tre javë para vdekjes së tij. Ai nuk shkroi këto rezultate për botim.

Ngjyra Weibel një pamje të Thomason në:

Ashtu si shumë nga kolegët e tij, Bob Thomason urryer për të humbur energji mbi çështje të parëndësishme, si modës. Ai e bëri vendim të hershme në jetën e të vishen vetëm në veshje të zezë, duke thjeshtimi ajo pjesë e jetës së tij. Me mjekër me majucë e tij vuri në dukje, ai dukej si një poeti mundi të jashtmit, por Matematikanë e njihnin atë si një nga talentet më të mëdha të gjeneratës së tij. Pak kanë pasur kuptoj njëkohshme të topologji, gjeometrinë algjebrike dhe K-teori që Thomason bëri.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland