Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

René Thom

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Sept 1923

Montbéliard, Doubs, France

25 Oct 2002

Bures-sur-Yvette, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

René Thom është i njohur për zhvillimin e tij të teorisë katastrofë, një trajtim matematikore e veprimit të vazhdueshëm prodhuar një rezultat i ndërprerë.

Nga 1931 Thom ndoqi shkollën fillore në Montbéliard, qytetin e lindjes së tij, në të cilin prindërit e tij ishin shopkeepers. Ishte në këtë shkollë fillore që Thom parë tregoi potencialin e tij akademik fituar një bursë. Ai mori pjesë në College Cuvier në Montbéliard dhe mori diplomë e tij në matematikë elementare nga Besançon në vitin 1940. Megjithatë jeta e tij ishte gati për t'u ndërprenë nga Lufta e Dytë Botërore.

Prindërit Thom dërgoi atë dhe vëllain e tij në jug për të shmangur konfliktin, edhe pse ata vetë mbetën në Montbéliard. Thom dhe vëllai i tij ka arritur përfundimisht në Zvicër. Ai shkruan në:

Ngrohtësi e çuditshme me të cilën ne u pritën atje, të gjithë ata njerëz që ofrojnë ushqim dhe pije në buzë rrugës, ende me mbush me emocion.

Pas ndihmuar me korrje pranë Romont, Thom u kthye në Francë, duke u marrë për Lion, ku ai jetoi me një mik të nënës së tij. Ndërsa në Lyon ai vazhdoi shkollimin e tij, duke marrë diplomë e tij në filozofi, në qershor 1941. Pas kësaj ai u kthye në shtëpinë e prindërve të tij në Montbéliard por u shndërrua shumë shpejt në Paris, sërish për të vazhduar shkollimin e tij.

Thom ndoqi Lycée Saint-Louis në Paris dhe aplikuar për të hyrë në Ecole Normale Supérieure por nuk arriti të fituar hyrje në 1942. Vendosur për të përfituar nga një arsim universitar në Supérieure Ecole Normale, ai ka bërë kërkesë përsëri në 1943 dhe kjo kohe ai ishte:

... i suksesshëm (por jo aq shkëlqyeshëm)!

Në herë Ecole Normale Supérieure ishin të vështira si në Paris ishte pushtuar nga forcat gjermane. Megjithatë, matematikisht kjo ishte një kohë emocionuese për Thom i cili do të jetë i ndikuar fuqishëm nga Henri Cartan dhe qasje Bourbaki në matematikë. I dha fund Luftës së Dytë Botërore, ndërsa Thom ishte ende duke studiuar në Ecole Normale Supérieure dhe:

... vitin e kaluar, pas fitores së ", ishte një vit i hapjes, duke e çuar me përshtypjen e një herë jetën e gjallë më shumë të plotë. Nga kjo rilindje unë mund të kujtonte një ndjesi të lirisë që kam gjetur vështirë për të kontrolluar.

Në vitin 1946 u diplomua nga Thom Supérieure Ecole Normale dhe pastaj kaloi në Strasburg, duke marrë një post të hulumtimit CNRS, kështu që ai mund të vazhdojë të punojë me Henri Cartan. Atje ai u ndikuar nga të tjerët duke përfshirë Ehresmann dhe Koszul. Doktoraturës e tij, e mbikqyrur nga Henri Cartan, u dha në 1951 për një tezë të drejtë hapësira Fibrat në fushat dhe sheshet Steenrod. Punën e tezës u zhvillua në Strasburg, por Thom paraqitur atë në Paris. Themelet e teorisë së cobordism, për të cilat Thom më vonë mori një Medalje Fushat, tashmë të shfaqet në tezën e doktoraturës.

Thom iu dha një bursë për të lejuar atë të udhëtojë për në Shtetet e Bashkuara në 1951 dhe ai lidhet në mënyrën se si kjo ia ka mundësuar të takohet Ajnshtajni, Weyl, dhe Steenrod, dhe për të ndjekur seminaret e Calabi dhe Kodaira. Thom u kthye në Francë dhe të mësohen në Grenoble në 1953-54, pastaj në Strasburg nga 1954 deri 1963. Ai u emërua profesor në vitin 1957.

Kjo është si shpikësi i teorisë katastrofë që Thom është i njohur mirë, por punën e tij të mëparshme e kishte bërë atë të njohur edhe para se ai ka punuar në teorinë e katastrofë. Puna e tij mbi topologji, në veçanti në klasa karakteristike, teoria cobordism dhe teorema transversality Thom çuar të tij duke u dhënë një medalje Fushat në vitin 1958. Megjithatë, Thom ndjen se në disa kuptim ai nuk e meritojnë nderim:

... Kam përshtypjen se puna ishte bërë vetëm pak, ndërsa më vonë se ishte më i madh në thellësi dhe zgjuarsi se minave dhe autorët e të cilit janë mjaft siç e meritonte, nëse jo më shumë, për medalje (të tilla si bashkëpunimi im-medalistja Klaus Roth ). Unë jam duke menduar shumë për demonstrim Barry Mazur të hamendësoj Schönflies: Çdo n sferës S -1 n R me kufi rregullt është kufiri i një n-top. Jo për të përmendur zbulimin nga Milnor të sferave ekzotik.

Hopf, i cili i dha Medaljen Fusha të Thom në Edinburg, theksoi në fjalën e tij të prezantimit në rëndësinë e teorisë së Thom:

... idetë e tij bazë, thjeshtësi të madhe nga të cilat unë kam biseduar të, janë të një natyre shumë gjeometrike dhe intuitive. Këto ide kanë pasuruar ndjeshëm matematikë, dhe çdo gjë duket për të treguar se ndikimi i ideve Thom's - nëse ata gjejnë shprehjen e tyre të njohur tashmë ose në veprat e ardhshëm - nuk është i rraskapitur nga larg.

Megjithatë, dhënien e Medaljes Thom Fushat e dha lirinë për të zgjedhur një drejtim të ri kërkimi:

Thom tha se Medaljen Fushat e kishte sjellë atij lirinë për të zgjedhur se çfarë hulumtim ai donte të bënte, dhe për atë që është thelbësore. Ai filloi të marrë tërë e shkencës si velë e tij. Ai nuk ishte një shkencëtar teorik apo eksperimentale, në kuptimin e hartimit të eksperimente dhe duke parashikuar rezultatet, por një filozof i shkencës, duke shkruar për të gjatë zhvillimet e ardhshme afat në shkencat e nevojshme që të ndodhin.

Në vitin 1964 ai u transferua në Scientifique Institut des Hautes Etudes në Bures-sur-Yvette. Megjithatë, kjo shkaktoi një ndryshim në drejtim si ai shpjegon në:

Marrëdhëniet me Grothendieck kolegut tim janë më pak të pranueshme për mua. Superioriteti i tij teknik ishte shkatërrimtar. Seminari i tij tërhoqi gjithë e matematikës parizian, ndërsa unë kishte asgjë të re për të ofruar. Kjo më bëri të lënë botës në mënyrë rigoroze matematike dhe trajtimin e më shumë nocione të përgjithshme, si teoria e morphogenesis, një subjekt i interesuar që mua më shumë dhe më bëri drejt një formë shumë të përgjithshme të 'filozofike' biologji.

Teoria Thom është një përpjekje për të përshkruar, në një mënyrë që është e pamundur duke përdorur njehsim diferencial, ato situatat në të cilat gradualisht ndryshimin e forcave të çojë në fatkeqësitë e të ashtu-quajtur, apo ndryshimet e papritur. Teoria e ka aplikim të gjerë në shkencat fizike dhe biologjike dhe në shkencat shoqërore. Paraqitur nga Thom në Strukturore e Stabilitetit dhe Morphogenesis (1972), teoria është zhvilluar që nga matematikanet shumë. Megjithatë, në shkrim, Thom shpjegon pse teori e cila u shënua nga suksesi i madh popullor ka rënë nga favor:

Është një fakt se teoria katastrofë është i vdekur. Por dikush mund të themi se ai vdiq për shkak të suksesit të vet. Ishte ulur me shtrirje nga analitike (ose algjebrike) modele në modele që janë vetëm qetë. Për sa më shpejt pasi ajo u bë e qartë se teoria nuk ka leje parashikim sasior, të gjitha mendjet e mirë ... vendosi se ishte i pa vlerë. Kur vjen puna deri në atë, this extension rezultuar nga extension B Malgrange e teorema e përgatitjes.

Thom ishte dhënë Scientifique Grand Prix de la Ville de Paris, në vitin 1974. Ai u bë një anëtar nderi i Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1990.

Si një kryetar seminar, Thom mund të jetë e vështirë për të ndjekur:

[H] është seminare ishin shpesh konfuze, sepse mendjen e tij tentuan të hap përpara, duke e lënë në audiencë për të mbushur boshllëqet.

Megjithatë, bisedat matematikore me atë mund të jetë një përvojë e mrekullueshme:

... një-për-një nga bisedat me të, u mrekullueshëm: nëse sfidohet për të mbushur një boshllëk do shpesh nxjerr në dukje një minierë ari. Ai tregoi një zgjuarsi të butë, një skepticizëm i madh, dhe një dëfrim të qetë në gjendje të njeriut. Ai kishte ide origjinale për gjithçka nën diell. Shkrimet e tij ishin shpesh provokative me qëllim për të nxitur lexuesit në sheh të vërtetën.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland