Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thorvald Nicolai Thiele

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Dec 1838

Copenhagen, Denmark

26 Sept 1910

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thorvald Thiele 's babai ishte Vetëm Thiele Mathias i cili ishte 43 vjeç kur u Thorvald lindur. Emri Thorvald Thiele kërkon një shpjegim. Ai u zgjodh pas Bertel Thorvaldsen, një skulptor i cili ishte artisti i parë ndërkombëtar i mirënjohur danez. Thorvaldsen ka lindur në 1770 në mënyrë ishte rreth 68 vjeç kur Thiele ka lindur. Si një mik i familjes, Thorvaldsen u bë një nga godfathers Thiele dhe prindërit e tij i dha emrin e djalit të tyre Thorvald pas nun tij të famshme.

Nga kjo llogari ne tashmë shohim se i ati Thorvald kishte miq në mesin e artistëve kryesorë në Danimarkë. Në fakt ai ishte një njeri me arsim të lartë i cili ishte bibliotekar privat tek mbreti krishterë VIII të Danimarkës dhe drejtor i Kolegjit Mbretëror për Shtyp. Ai ishte gjithashtu një dramaturg, poet dhe folklorist. Siç shkruan në Lauritzen, Thiele:

... u rrit në një familje të shquar dhe një kulturore dhe intelektualisht stimuluese mjedisit.

Thiele studiuar astronomi në Universitetin e Kopenhagës dhe prej atje ai mori Diplomë Master e tij në 1860. Gjashtë vjet më vonë ai u dha një doktoraturë për një teme që ka studiuar yjet e dyfishtë, në veçanti duke studiuar orbitat e tyre. Në vitin e ardhshëm dhënien e doktoraturës së tij, u martua me Marie Thiele Martine Trolle. Ata kishin gjashtë fëmijë, katër prej të cilëve mbijetuan vitin e tyre të parë të jetës. Gruaja Thiele vdiq në 1889 në moshën 48.

Në 1875 Thiele u emërua si Drejtor i Observatorit Astronomical në Universitetin e Kopenhagenit, një post që ai mbajti deri në ka dalë në pension në 1907. Si edhe mësim në Universitetin e Kopenhagenit, ai ishte ekspert kryesor për një kompani të sigurimit. Ai ishte themelues i kompanisë daneze Hafnia sigurimit dhe ishte drejtor matematike e saj nga 1872 deri në vdekjen e tij. Së bashku me Zeuthen dhe Petersen, ai themeloi danez matematike Society in 1873. Kjo nuk ishte vetëm kontributin e tij për të themelimit të institucioneve të rëndësishme daneze, për në 1.901 danez Actuarial Shoqërisë u themelua me iniciativën e tij.

Si Drejtor i Observatorit Thiele Astronomical kishte një interes në astronomi. Kjo çoi në studimin e tij e orbitave dhe ai i shkroi një letër për problemin e tre trupit. Në 1895 Thiele singularities tregoi se në lëvizje të një sistemi të tillë shpesh mund të hiqet nga një transformim të përshtatshëm duke lejuar levizjen e trupave pas ndeshjes për t'u studiuar. Në 1880 ai botoi gazeta e tij të parë në sheshet më pak që është përshkruar si më poshtë:

Kjo është një turne shkëlqyer de fuqi, por deri tani përpara i kohës së vet që pak mund të vlerësojmë rezultatet.

Megjithatë kontributet e tij më të rëndësishme janë bërë në teorinë e statistikave me librin e tij më themelore në subjekt duke u botuar në 1889.

Një nga kontributet e tij më të rëndësishme të shkencës actuarial ishte një ekuacion diferencial për t rezervë neto Premium V t kohë për sigurimin e jetës, domethënë

t DV / dt = t + π DV - t m (1 - t V)

ku është π premium per njesi kohe, d është forca e interesave, dhe t m eshte forca e vdekshmërisë. Edhe pse, siç kemi thënë, ky ekuacion diferencial është kontributi më i rëndësishëm për të shkencës Thiele actuarial, kurrë nuk botoi rezultat. Ne e dimë për këtë përmes JP Gram i cili ishte treguar rezultat nga Thiele.

Ai përmendet për pasjen e një formule interpolation emrin e tij, formula duke u përdorur për të marrë një funksion racional i cili pajtohet me një funksion të caktuar në çdo numër të pikave të caktuara. Ai e publikoi në 1909 në librin e tij, i cili dha një kontribut të madh për analizë numerike. Ai paraqiti cumulants (nën emrin e "gjysmë-invariants") në 1889, 1897, 1899, rreth 30 vjet para tyre rediscovery dhe shfrytëzimi nga RA Fisher.

Lauritzen shkruan në:

Si një mendimtar origjinal, Thiele dhe idetë e tij ishin shpesh larg arritjes dhe përpara të kohës së tij, aq shumë kështu që ai u kuptuar rrallë nga studentët e tij dhe bashkëkohësit. ... ai vetë nuk mund të ketë kapur shumica e plotë dhe qëllimin e ideve të tij.

Idetë e tij nuk ishin të mbyllur në aspekte matematike e subjekteve të tij, megjithatë, dhe ne të japin kuotën e përsëri nga:

Përveç interesave të tij profesional, Thiele qenë i angazhuar në aspektet e politikës sociale ... [ai sugjeroi] shqyrtimit të rezultateve të votimit si një rezultat i një eksperiment të përsëritura me probabilitet të caktuar të shpërndarjes, dhe duke marrë parasysh pasigurinë për shkak të marrjes së mostrave kur të vlerësohet nëse votimi është vendimtare apo jo. Ai ishte i interesuar në çështjet e sigurimit dhe pensionet e moshës së vjetër nga një pikë e shoqërore të parë. ... Thiele theksoi se mosha e vjetër është fati i të gjithë ne, në krahasim me paaftësi ose vdekje të parakohshme, që është një fenomen të rastit. Prandaj, një sistemi i pensioneve duhet të shihet si një kontratë sociale midis brezave me Shtetit si ndërmjetës në vend se sa si një sigurim.

Shumat gram deri në kontributet Thiele dhe si Lauritzen thekson se sa larg përpara kohës së tij ai ishte:

[Thiele] menduar thellësisht dhe rrënjësisht për çdo çështje që zënë atë dhe ai kishte një këmbëngulje të mrekullueshme dhe fakultetin kombinim. Por ai i pëlqente më shumë në ndërtimin e metodat e tij se sa të studiojnë metodat e njerëzve të tjerë. prandaj leximi i tij nuk ishte shumë i gjerë dhe shpesh ai mori një pamje të njëanshme të cilat kishin një ndikim kufizues në rezultatet e tij dhe spekullimet e tij ... Thiele rëndësi si një teoricien qëndron, pra më shumë në idetë origjinale ai deklaroi se formulimet e tij, dhe idetë e tij ishin në shumë aspekte jo vetëm origjinal, por tani përpara i kohës së tij. prandaj ai nuk ka marrë njohjen e merituar ai ...

Si një koment përfundimtar, ne vini re se Thiele ishte një lojtar i shkëlqyer shahut dhe një anëtar aktiv i klubit të parë shahut daneze themeluar në vitin 1865.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland