Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Theon of Smyrna

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 70

Smyrna (now Izmir), Turkey

about 135

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pak i njohur i Theon të Smyrna 's jetës. Ai u quajt 'Theon vjetër' nga Theon të Aleksandrisë dhe 'Theon matematikan' nga Ptolemeu. Data e lindjes së tij është pak më mirë se një mend, por ne kemi disa të dhëna të fortë për datat e në jetën e tij. Ne e dimë se ai ishte duke bërë vëzhgimet astronomike të zhiva dhe Venus midis 127 dhe 132 që Ptolemeu listat e katër vërejtje që Theon bërë në 127, 129, 130 dhe 132. Nga këto vëzhgime Theon bërë vlerësimet e distancës më të mëdha kendore se zhiva dhe Venusit mund të arrijnë nga Sun. Stili i bustit të tij, i dedikuar nga Theon djali i tij "prifti", na jep datën e vdekjes së tij brenda 10 vjetësh dhe është vendosur brenda periudhës 130-140 (kështu mendoj tonë midpoint e 135).

Punë më të rëndësishme Theon është mathematicarum ad Expositio rerum legendum Platonem utilium. Kjo punë është një manual për studentët e filozofisë për të treguar se si kryeministër numra, numra gjeometrike si sheshet, progressions, muzikë dhe astronomi janë të ndërlidhura. Titulli i saj dhe jo rrallë do të thotë se kjo ishte menduar si një hyrje në një studim për veprat e Platonit, por kjo është mjaft i çuditshëm. Siç shkruan Huxley në:

... libër ka pak për të ofruar studentëve specialist i Platonit 's matematikë. Kjo është, përkundrazi, një manual për studentët e filozofisë, të shkruar për të ilustruar se si aritmetikë, gjeometri, stereometry, muzikë, dhe astronomi janë të ndërlidhura.

Tipar më i rëndësishëm i punës është gamë të gjerë të citate të burimeve më parë. Funksion e saj më të keq është mungesa e origjinalitetit. Heath shkruan:

Punës Theon është një përzierje kurioze, me vlerë, nuk thelb, por edhe për njoftimet e shumta historike që ai përmban.

Në Theon futjen e tij jep arsye për shkrimin e punës:

Të gjithë do të pajtoheshin se ai nuk mund ta kuptosh argumentet matematikore përdorur nga Platoni mos ishte praktikohet në këtë shkencë ... Një i cili kishte bërë të kualifikuar në të gjitha gjeometrinë dhe astronominë muzikë dhe të gjithë do të mendojnë më i lumtur në bërjen e njohur me shkrimet e Platonit, por kjo nuk mund të vijnë nga me lehtësi ose me dëshirë, sepse bën thirrje për një marrëveshje shumë të madhe të kërkesës nga lart të rinjtë . Në mënyrë që ata të cilët nuk kanë për t'u bërë praktikohet në këto studime, por synojnë një njohuri e shkrimeve të tij, nuk duhet të dështojnë tërësisht në dëshirat e tyre, unë do të bëjë një përmbledhje koncize dhe skicë e teorema matematikore të cilat janë të nevojshme posaçërisht për lexuesit e Platoni ....

Punës fillon me një koleksion të Theon Teorema e cila thotë se do të jenë të dobishme për studim e aritmetike, muzikë, gjeometri, astronomi dhe të Platonit. Megjithatë mbulimi i tij i gjeometria është asnjë shumë e mirë dhe më vonë në libër ai bën një justifikim për këtë duke thënë se kushdo që lexon librin e tij, ose veprat e Platonit, do të ketë tashmë studiuar gjeometri elementare.

Në seksionin mbi numrat Theon adopton një qasje Pythagorean, shkruar në lidhje me numrat e çuditshme, madje edhe numrat, numrat e kryeministrit, numra të përbërë, numra katror, drejtkëndësh numra, numra trekëndësh, poligonale numra, numra rrethore, numrat e sferike, numrat e të ngurta me tre faktorë, piramidale numra, numra të përsosur, numrat e mangët dhe numrat të bollshme.

Pjesë e mirë e mathematicarum Expositio rerum është astronomi seksionin e cila na mëson se Toka është sferike, se malet janë të papërfillshme në krahasim me lartësi Tokë etj Kjo përfshin njohuri për conjunctions, eklipset, occultations dhe transit. Megjithatë, Neugebauer shkruan në:

Është e qartë se traktat Theon e nuk pretendon të japin kontribute origjinale në astronomi. Për fat të keq kjo është gjithashtu e qartë se nuk ka Theon tretet plotësisht materialin që është paraqitur për lexuesit e tij.

Theon gjithashtu shkruajti komente mbi autoritetet kryesore të matematikës dhe astronomisë. Në mënyrë të veçantë ai i shkroi një punë e rëndësishme në Ptolemeut dhe një tjetër në Platoni 's Republikës që ai i referohet vetes në punën që mbijeton. Nëse punën e tij në origjinë i Platonit është një vepër të veçantë ose në një pjesë të një nga komentet e tij në Platoni 's punë, është e pamundur të thuhet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland