Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Olga Taussky-Todd

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Aug 1906

Olmütz, Austro-Hungarian Empire (now Olomouc, Czech Republic)

7 Oct 1995

Pasadena, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Olga Taussky-Todd 's emrit para se ajo ishte martuar Olga Taussky dhe ajo ka lindur në një familje hebreje. Babai i saj, David Julius Taussky, ishte një kimist industrial i cili gjithashtu shkroi artikuj për një gazetë. Nëna e saj, Ida Pollach, nuk është trajnuar për ndonjë gjë tjetër përveç të qënit një shtëpiake dhe përkujdesjen e fëmijëve të saj. Olga ishte fëmijë mes tre vajzave, me tre vjet që ndan të dy nga e motra e saj e saj të vjetër dhe nga motra e saj të rinj. Nga prindërit e saj ajo ka shkruajtur:

Babai im ishte një njeri shumë interesant, shumë aktiv, shumë krijuese. ... Nëna ime ishte një vajzë vend ... një grua në vend të qetë ... edukuar të jetë një amvise ...

Olga Kur ishte tre vjeç familja u vendos në Vjenë. Olga Ka frekuentuar shkollën fillore dhe edhe pse ajo e bëri mirë, motra e saj më të vjetër ishte nxënës yll. Olga marrë klasën e lartë ose e dytë kryesore për aritmetike, por subjektet e saj të preferuar janë shkruar ese dhe gramatikën. Përveç shkollimin e saj ajo kishte mësime private të muzikës. Kur Lufta e Parë Botërore shpërtheu kushte u bë shumë e vështirë të vërtetë në Vjenë, kishte mungesat e theksuara të ushqimeve dhe familjes ishin pranë të pamjaftueshme.

Në 1916 familja u zhvendos Taussky përsëri, këtë herë në Linz, ku i ati Olga kishte një punë si drejtor i një fabrike uthull e cila, përveç bllokimit të bërë uthull dhe pije të buta. Julius Taussky ishte qualifed mirë për punë, sepse kishte coauthored një tekst në uthull me atin e tij Taussky vet Samuelit në 1903. Duke arritur në Linz në mes të Luftës së Parë Botërore, jeta ishte ende e vështirë për ta, por ushqim, edhe pse ende tremb, ishte pak më shumë plentiful se në Vjenë. Kur ajo ishte 14 vjeç Olga hyrë shkollë të mesme ku ajo kaloi një vit para se të studiuar në gjimnaz. Në këtë fazë ajo ishte e interesuar akoma me shkrim dhe poezi, dhe fillimisht latine që ajo filloi të studiojnë në Gjimnazin hipnotizuar e saj, veçanërisht gramatikë latine. Papritmas, megjithatë, interesat e saj u shpërngul në matematikë:

Ndërsa unë u përpoq për të lexuar libra që u erdhi ndonjë mënyrë e mia, realizimi më i madh se dituria nuk do të ishte fituar nga librat e leximit e goditi befas mua. Unë mendonin se eksperimentet shkencore, me kusht pasqyrë thuajse të pakufizuar ... Matematika, gjithashtu, erdhi me mua në atë kohë si një subjekt eksperimental ... Gradualisht u bë e qartë për mua se [matematikë] ishte subjekt tim.

Nga rreth moshën pesëmbëdhjetë ajo tutored, duke filluar nga kimi mësimit për një shok klase, por duke bërë gjithnjë e më shumë me kalimin e kohës. Olga babai i vdiq kur ajo ishte në vitin e saj përfundimtar në shkollë, kështu që ajo u rrit e saj tutoring në përpjekje për të ndihmuar nga financat e familjes. Ditur se ajo do të ishte e vështirë për të financuar studimet universitare e saj ajo ka punuar nëpërmjet verës në fabrikën e uthull.

Pati një presion të madh të familjes mbi Taussky për të studiuar kimi, dhe në të vërtetë ajo donte subjekt, kështu që ajo hyri në Universitetin e Vjenës me një shkallë të kimisë në mendje, por motra e saj më të vjetër të kualifikuar në kimi dhe mori mbi punën e babait të saj. Presionin e familjes erdhi Taussky, dhe ajo ishte në gjendje të bëjë matematikë subjekt saj kryesore.

Në Vjenë Olga u mësoi nga Furtwängler, Hahn, Wirtinger, Menger, Helly dhe të tjerët, ndërsa ajo ishte një student shokët e Gödel. Në atë kohë, më i njohur i tyre ishte Furtwängler por ai ishte në shëndetin e varfër, vetëm janë në gjendje të ecin me ndihmën dhe një student është dashur të shkruaj për atë kur ai leksione. Furtwängler mbikqyrësi i saj u bë tezë dhe pas gëzuar kursin e tij në teorinë numër në vitin e saj të parë dhe Teoria algjebrike e tij seminari numër në vitin e dytë ajo e pyeti nëse ajo mund të shkruaj tezën e saj në teorinë e numrave. Ai tha se ajo do të punojë në fushën e teorisë klasë të cilat, ajo ka shkruajtur:

... ishte një nder i madh.

Ajo ka shkruajtur tezën e saj në fusha të numrit algjebrike vetëm si teori fushë klase ishte duke u zhvilluar. Megjithatë gjërat nuk ishin të lehta:

... Unë kisha një kohë shumë të vështira si student tezë, unë nuk kishte asnjë lloj kolegët dhe mezi e pa mësuesin tim, i cili për një kohë mjaft të drejtpërdrejtë mua nuk drejt një problem specifik.

Ajo u dha një doktoraturë në vitin 1930 dhe tezën e saj u botua në Crelle 's Journal në 1932. Pas dhënies së doktoraturës së saj ajo fituar disa para nga tutoring por vazhdoi të punojë shumë në matematikë e saj, duke vazhduar për të zhvilluar ide nga teza e saj.

Inkurajohen për të marrë pjesë në dy mbledhjet e Shoqërisë gjermane matematike, ajo ka mbajtur në rezultatet e saj dhe filloi një bashkëpunim në teorinë e grupit me A Scholzy, një student i Schur. Në një nga këto takime Hahn rekomanduar e saj për të Courant dhe, në vitin 1931, ajo u emërua si asistent në Göttingen. Courant kishte qenë në kërkim për dikë që të punojnë me Wilhelm Magnus dhe Helmut redaktimi Ulm vëllimin e parë të Hilbertit 's punon plotë në teorinë e numrave dhe Taussky pajisur faturë të përkryer.

Ndërsa në Göttingen Taussky edhe redaktuar Artin 's leksione në këtë fushë teori klasës (1932), i ndihmuar Emmy Noether në teori fushën e saj klasës dhe Courant me ekuacione diferenciale e tij sigurisht. Lënia Göttingen në verën e vitit 1932, ajo mori një letër nga Courant para vitit të ri akademik filloi këshilluar atë të mos kthehen në Göttingen për shkak të trazirave në universitet të shkaktuara nga situata deteriotating politike.

Në 1932-1933 tutored Taussky në Vjenë, atëherë ajo kaloi një vit në Bryn Mawr para se të marrë një miqësi hulumtimet nga Girton College, Cambridge në 1935. Çartur ndihmoi atë të marrë një post mësimdhënie në një kolegj në Londër në 1937, ku ajo së shpejti u takua me një irlandez Jack (Gjoni Todd), i cili po mësonte në një analizë të ndryshme College në Londër. Ata filluan të punojnë së bashku në matematikë dhe u martua më 29 shtator të vitit të ardhshëm. Taussky tha se 50 vjet më vonë:

Jeta ime dhe karrierën time do të kishte qenë kaq të ndryshme nëse irlandez ime nuk kishte ardhur së bashku.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Olga dhe Jack lëvizur nga vendi në vend. Ata kaluan disa kohë në Belfast me nënën Jack dhe disa kohë në Oksford ku Taussky-Kolegjit Todd kishte lëvizur për të shmangur sulmeve ajrore Londër. Në këtë kohë Taussky-Todd shkroi disa letra në teorinë e grupit, për shembull duke studiuar grupe në të cilat, në terminologjinë e sotme, çdo nëngrup nënnormalë është normale. Ajo provoi, ndër të tjera, se një grup me nëngrupe ciklike Sylow përmbush këtë pronë. Ajo gjithashtu shkroi disa letra në matricat e rendit fundme të tilla në matricat me periudhë te kufizuar ne 1940 dhe matricave të periudhës së fundme në vitin e ardhshëm, të dyja me shkrim së bashku me burrin e saj.

Ndërsa mësimi afër Oksfordit ajo e mbikqyrur Hanna Neumann 's D. Phil. Teza në teorinë e grupit kombinator gjatë 1942 dhe 1943. Duke pasur leje të mungesës së në Kolegjin e saj për të ndërmarrë punë të luftës, Taussky-Todd punuar në Fizike ay Teddington Laboratorin Kombëtar në mes 1943 dhe 1946. Kjo ishte një përvojë e dobishme për të matematikisht:

Detyrat në Aerodinamika punën time ishin shumë të rënda. ... Për herë të parë kam kuptuar bukurinë e hulumtimit të ekuacioneve diferenciale - diçka që ish-shefi im, Profesor Courant, nuk kishte qenë në gjendje të rrënjos në mua. Së dyti, kam mësuar shumë teori matricës.

Vetëm për të ilustruar këtë le të theksohet se gjatë kësaj kohe Taussky-Todd shkroi disa letra të cilat ishin botuar nga Ministria e avionit e prodhimit në Londër. Për shembull, ajo e botuar në vitin 1944 Një shënim mbi anuar-matricave simetrike në të cilën ajo diskutohet forma e X X matricat dhe XX ', ku X është transpozimin e X matricës kolona e të cilëve janë eigenvectors e anuar-matricë simetrike me Eigenvalues veçantë. Në vitin e ardhshëm filloi të publikonte Në disa probleme vlerën e kufirit në teorinë e jo-uniforme supersonik mocionin e një aerofoil në të cilat ajo i jep prova rigoroze të metodave për të gjetur potencial shpejtësisë për shkak të një airfoil dy-dimensionale në një formë të cilit derdhet supersonik dhe lëvizje janë dhënë. Këto dokumente ajo e botuar nën emrin Todd Olga, ndërsa shumica e dokumenteve të tjera të saj ajo shkruante me emrin Taussky Olga, me disa dokumente të fundit të shkruara nën emrin Taussky Olga-Todd.

Në 1947 Olga dhe Jack kur në Shtetet e Bashkuara, me qëllim origjinale të shpenzimeve të një vit atje, dhe ata punonin në Byronë Kombëtare të Laboratori i Standarteve Kombetare "Matematikë e zbatuar pasi kaloi një kohë në Institutin për Advanced Study at Princeton pune më von Njuman 's projekt kompjuter. Ajo ka punuar si konsulent në matematikë në Byronë Kombëtare të standardeve dhe për shkak të punës së saj ka me kompjuterë ajo ka qenë përshkruar si një:

... jam i pari kompjuter ... që ofrohet një kontribut të rëndësishëm për zgjidhje të problemeve që lidhen me aplikimet e kompjuterëve.

Ajo vazhdoi të shkruajë letra në teorinë e matricës, teoria e grupit, Teoria algjebrike numër, por ajo gjithashtu ka shkruajtur në analizën numerike.

Në 1955-Taussky Todd dhe burri që ka kaluar të lërë një viti në Institutin Courant në Nju Jork ku ajo mësoi kursin e matricës teori dhe burri i saj mësohet një kurs analizë numerike. Edhe pse Taussky-Todd gëzuar që punojnë në Byronë Kombëtare të standardeve ajo humbura mësimdhënies:

... punën time në Byronë nuk është saktësisht e drejtë për mua. Ishte sigurisht një punë shumë interesante. Kam mësuar shumë atje, kanë kontribuar shumë, dhe është trajtuar me mirësjellje të madhe.

Në 1957 Olga dhe Jack pranuar dy emërimet në Kaliforni Institutin e Teknologjisë. Ajo ka shkruajtur:

Pas shumë vitesh të punës së shumti me matematikë e aplikuar, kam qenë në fillim mjaft i pasigurt rreth të mësimdhënies. Por përsëri ishte studentët të cilët erdhën në ndihmë tim [si në kolegj në Londër]. Ishte e qartë për ata që i kishin matematikë shumë për t'i dhënë atyre dhe ata e detyroi atë nga mua.

Në 1977 ajo në pension bëhet Profesor Emeritus, por ajo vazhdoi të çojë një jetë shumë aktive matematikore. Veçanërisht ajo mund të kushtojnë edhe më shumë kohë për të korrespondencë shumë të mëdha matematikore që ajo të ushtruar me shumë në të gjithë botën.

Olga nderon dhe puna është përshkruar në [) si vijon:

Olga Taussky-Todd ishte një matematikan i shquar dhe fëmijë që kanë shkruar rreth 300 letra. Gjatë gjithë jetës së saj ajo mori shumë dekorata dhe dallimeve, shumica e sidomos Kryqin e Kadrit, njohjen më të larta të kontributeve të dhënë nga Austria e saj amtare. Olga të mirë-njohur dhe të punojnë më me ndikim ishte në fushën e teorisë matricës, ndonëse ajo gjithashtu ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në teorinë e numrave.

Në [) ka gjithashtu një numër të tributes nga ato ajo mësoi gjatë viteve. Rober Guralnick shkruan:

Ndjej shumë fat të ketë këtë shans për të punuar me dikë që kishte komandën e një të tillë në terren.

Tom Apostol ka shkruajtur:

Olga ishte një këshilltar shkëlqyer, duke i inkurajuar, cajoling, dhe gjithmonë atje për të ndihmuar.

Por ajo nuk ishte pa idiosyncrasies e saj si Charles Johnson shkruan:

... kishte ide mjaft të veçantë në lidhje me shkrim matematikore. Nuk ka fotografi ose diagramet janë lejuar, dhe, më shumë që unë të kërkuar për të shkruar pn "për të përshkruar dimensionet e një matricë në tezën time, ajo duhej të jetë" n-nga-n ". Unë, dhe nxënësit e mi, ende shkruaj n-nga-n ".

Së fundi, ne duhet të përmendim disa prej shumë nderon Taussky-Todd pranuar për kontributet e saj matematike. Ajo mori Çmimin Ford nga Shoqata matematike të Amerikës në vitin 1971 për një letër në shuma e shesheve. Ajo u zgjodh në akademi të ndryshme: të zgjedhur për të Akademisë Austriake të Shkencave (1975), i zgjedhur për të Akademisë Bavareze të Shkencave (1985); zgjedhur anëtar i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës (1991). Ajo u nderua nga qeveria austriake në vitin 1978 me çmimin e tyre më të lartë, Kryqi i Nderit në Shkencave dhe Arteve të klasit të parë, dhe, në vitin 1980, mori një doktoratë nderi nga Universiteti i Vjenës. Ajo gjithashtu dha një doktoratë nderi nga Universiteti i Kalifornisë Jugore në vitin 1988.

Taussky-Todd shërbyer në Këshillin e Shoqërisë matematike në Londër (1946-47 dhe ajo ka shërbyer në Këshillin e American Mathematical Society (1972-78). Ajo ishte nën-President i Shoqërisë American Mathematical në vitin 1985.

Le të mbarojnë duke cituar fjalët e saj:

... nga fëmijëria e hershme më, poezi dhe shkrime erdhi tek unë në një mënyrë natyrore. Por duket mua se si në punën e të tjerëve dhe në vet tim unë shoh për bukuri, dhe jo vetëm për arritje. ... një person i cili ka filluar me entuziazmin që erdhi në mua dhe nuk pakësohet me vështirësitë, vështirësitë, zhgënjimet dhe 'nuk është dhënë një zgjedhje' dhe 'hijet e një të ardhmen nuk e shoh.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland