Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nicolo Fontana Tartaglia

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1500

Brescia, Republic of Venice (now Italy)

13 Dec 1557

Venice, Republic of Venice (now Italy)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Niccolò Fontana, i njohur si Tartaglia, u lind në Breshia në 1499 ose 1500, bir i një kalorës Fontana mail ndershëm Michele i cili ishte i njohur si 'Micheletto Rider'. Micheletto do të ngasin kalin e tij në mes të Breshia dhe qytete të tjera në qarkun bën dërgesat. Edhe pse ai ishte e varfër, Micheletto bëri më të mirë të tij për gruan e tij, vajza dhe dy djem, dhe Niccolò frekuentuar shkollën nga mosha e rreth katër vjet. Jeta mund të kenë qenë shumë të ndryshme për Niccolò tragjedi nuk kishte ardhur kur ai ishte gjashtë vjeç, për në atë kohë babai i tij ishte vrarë ndërsa jashtë duke bërë furnizimet. Nga të qenit një fëmijë në një familje të varfër, ai papritmas u zhytur në varfëri totale.

Niccolò u vranë gati si një adoleshent kur, në 1512, në frëngjisht pushtoi qytetin e tij në shtëpi dhe do ta vërë atë në shpatë. Ushtria frëngjisht ishte urdhëruar nga Gaston de Foix dhe ata kishin pësuar poshtërim në duart e disa milicisë vendosur Brescia. Ata vendosën të mësuar një mësim të banorëve lokal dhe retook Breshia gjatë shtatë ditëve të luftimeve në të cilën kohë 46.000 banorët e qytetit u vranë në një akt hakmarrje. Mes masakër e përgjithshme, vitin e dymbëdhjetë Niccolò vjetër u strehuan në katedralen me nënën e tij dhe motra e vogël, por ishte marrë plagë të tmerrshme fytyrës shpatë nga një ushtari frëng që të shkurtojë nofulla e tij dhe shije. Ai u nis për të vdekur, madje edhe kur nëna e tij zbuluan se ai ishte ende gjallë ajo nuk mund të përballojë të paguajë për çdo ndihmë mjekësore. Megjithatë, kujdesin e nënës së tij siguroi se tenderit djalë ka mbijetuar, por në Niccolò jetë gjithmonë më vonë mbajti një mjekër të maskuar disfiguring plagët e tij dhe ai mund të flasin vetëm me vështirësi, prandaj Tartaglia pseudonimin e tij, ose gagacë.

Tartaglia ishte vetë mësoi në matematikë, por, që ka një aftësi të jashtëzakonshme, e ëma e tij ishte në gjendje për të gjetur atij një mbrojtës. Ludovico Balbisonio e mori atë në Padova për të studiuar atje, por kur ai u kthye me mbrojtës të tij për të Breshia ai e bëri veten papëlqyeshme duke pasur një mendim të fryra të vetë. Ai u largua Brescia per te fituar matematika që jetojnë e tij të jepte mësim në Verona që ai bënte ndërmjet 1516 dhe 1518. Më vonë, ende në Verona, ai dha mësim në një shkollë në Mizzanti Palazzo por ajo është e shënuar se në atë kohë ai u martua me një familje, por ishte shumë e varfër. Ai shkoi në Venecia në 1534. Si një mësues matematike i përulur në Venecia, Tartaglia gradualisht fituar një reputacion si një matematikan premtues, duke marrë pjesë me sukses në një numër të madh të debateve.

Personi i parë i njohur të ketë zgjidhur ekuacione algjebrike kub u del Ferro, por ai i tha askush nuk e arritjes së tij. Në shtrat të vdekjes së tij, megjithatë, del Ferro kaluan në sekret të (në vend të tij të dobët) të studentëve Fior. Për matematicienë të kësaj kohe nuk ishte më shumë se një lloj i ekuacionit kubik dhe Fior kishte qenë vetëm treguar nga del Ferro si për të zgjidhur një lloj, dmth panjohura dhe cubes barabartë me numrat 'ose (në simbol modern) x 3 + hanxhar = b . Si numrat negative nuk ishin përdorur këtë çuar në një numër të rasteve të tjera, edhe për ekuacionet, pa një afat katror. Fior filloi të mburremi se ai ishte në gjendje të zgjidhin cubics dhe një sfidë në mes tij dhe Tartaglia u caktua në 1535. Në fakt Tartaglia kishte zbuluar gjithashtu se si të zgjidhet një lloj i ekuacionit kubik që shoku i tij Zuanne Coi da kishte vendosur dy problemeve me të cilat kishte çuar Tartaglia për një zgjidhje të përgjithshme të një lloji të ndryshëm nga ajo që mund të zgjidhë Fior, shesheve të thotë 'dhe cubes e barabartë me numrat 'ose (në simbol modern) x 3 + 2 = b hanxhar. Për garë mes Tartaglia dhe Fior, çdo njeri ka të paraqesë pyetje për tridhjetë të tjera për të zgjidhur. Fior ishte supremely besim se aftësia e tij për të zgjidhur cubics do të jetë e mjaftueshme për të mposhtur Tartaglia por Tartaglia paraqitur një sërë pyetjesh të ndryshme, duke i ekspozuar si një Fior, në të mirë, matematikan mediokër. Fior, nga ana tjetër, ofroi tridhjetë Tartaglia mundësitë për zgjidhjen e panjohura dhe problemi cubes 'që ai besonte se ai do të jetë në gjendje për zgjidhjen e këtij lloji, si në fakt ka qenë rasti kur gara ishte ngritur. Megjithatë, në orët e hershme të 13 shkurt 1535, frymëzimi erdhi në Tartaglia dhe ai zbuloi metodën për të zgjidhur 'shesheve dhe cubes barabartë me numrat. Tartaglia ishte atëherë në gjendje të zgjidhë të gjitha problemet e tridhjetë e Fior në më pak se dy orë. Si Fior kishte bërë një përparim të vogël me pyetje Tartaglia, ajo ishte e qartë për të gjithë ata që ishte fitues. Tartaglia nuk ka marrë çmimin e tij për të fituar nga Fior, megjithatë, nderim për të fituar ishte e mjaftueshme.

Në këtë pikë hyn Cardan histori. Si lektor matematike në publik të Fondacionit Piatti në Milano, ai ishte në dijeni të problemit të zgjidhjes së ekuacioneve kub, por, deri në garë, ai kishte marrë Pacioli në fjalën e tij dhe mori përsipër që, siç theksohet në Pacioli Suma botuar në 1494, zgjidhje të ishin të pamundura. Cardan u intriguar shumë kur Zuanne da Coi tha atij rreth konkursit dhe ai menjëherë do të punojnë duke u përpjekur për të zbuluar metodë Tartaglia për veten e tij, por ishte i pasuksesshëm. Disa vjet më vonë, në 1539, ai kontaktoi Tartaglia, përmes një ndërmjetës, duke kërkuar që metodë mund të përfshihet në një libër ishte botuar në atë vit. Tartaglia refuzuar këtë mundësi, duke deklaruar qëllimin e tij për të publikojë formulën e tij në një libër të tij se ai do të ishte shkruar në një datë të mëvonshme. Cardan, pranon këtë, atëherë kërkohet që të tregohet metodë, duke premtuar për ta mbajtur sekret. Tartaglia, megjithatë, nuk pranoi.

Një Cardan incensed tani shkroi Tartaglia direkt, duke shprehur hidhërim e tij, duke sfiduar atë në një debat, por, në të njëjtën kohë, nënkupton se ai kishte qenë duke diskutuar me madhështi Tartaglia guvernatori i Milanos, Alfonso d'Avalos, Marchese del vasto, i cili ishte një nga Cardan 's patronët e fuqishme. Me marrjen e kësaj letre, Tartaglia revizionuar rrënjësisht qëndrimin e tij, njohur e kuptuar se me guvernatori me ndikim milan mund të jetë shumë e dobishme dhe mund të ofrojnë një mënyrë për të dalë nga puna mësuesit modest, ai mbajti pas, dhe në një punë fitimprurëse në gjykatë milan. Ai shkroi back to Cardan në marrëdhënie miqësore, angling për një hyrje në Marchese Signor. Cardan ishte shumë i kënaqur me qasjen e re Tartaglia, dhe duke e ftuar atë në shtëpinë e tij, siguroi Tartaglia se ai do të caktoni një takim me Avalos d'.

Pra, mars 1539, u largua Tartaglia Venecias dhe udhëtoi për në Milano. Të alarmojë Tartaglia së, guvernator ishte përkohësisht mungon nga Milano, por Cardan e tij morën pjesë të ftuar për çdo nevojë dhe shumë shpejt u kthye në bisedë problemin e ekuacioneve kubike. Tartaglia, pas bindjes shumë, ranë dakord për të të treguar Cardan metodën e tij, në qoftë se Cardan kurrë nuk do të betohen për të zbuluar dhe për më tepër, vetëm ndonjëherë e shkruajnë atë në kod në mënyrë që me vdekjen e tij, askush nuk do të zbulojë sekrete nga letrat e tij. Kjo Cardan lehtë ranë dakord për të, dhe Tartaglia divulged formula e tij në formën e një poemë, për të ndihmuar në mbrojtjen e të fshehtë, duhet të bien letër në duar të gabuara. Shqetësuar tani për të lënë Cardan 's shtëpisë, ai mori nga strehuesit të tij, një letër rekomandimi për të Marchese dhe u largua për të kërkuar atë jashtë. Në vend të kësaj edhe pse, ai u kthye mbrapa për të Venecias, pyesin nëse vendimi i tij për pjesë me formulën e tij kishte qenë një gabim.

Me kohë ai kishte arritur të Venecias, Tartaglia ishte i sigurtë se ai kishte bërë një gabim në besuar Cardan dhe filluan të ndihen shumë i zemëruar që ai kishte qenë i detyruar të zbulojnë formulën e tij të fshehtë. Cardan publikuar dy libra matematike më vonë të atij viti dhe, sa më shpejt që ai mund të marrë kopje, Tartaglia kontrolluar për të siguruar formula e tij nuk ishte e përfshirë. Megjithëse ai ndjeu një pak më të lumtur për të gjetur formulën që nuk ishte përfshirë në tekstet, kur Cardan shkroi atë në një mënyrë miqësore Tartaglia kundërshtuar ofertën e tij të miqësisë e vazhdueshme dhe tallur pa mëshirë librat e tij mbi trivialities merest.

Bazuar në formulën e Tartaglia, Cardan dhe Ferrari, asistent i tij, ka bërë progres të shquar të gjetur prova të gjitha rasteve të kub dhe, edhe më shumë përshtypjelënëse, zgjidhjen e ekuacionit quartic. Tartaglia bërë asnjë veprim për të publikojë formulën e tij pavarësisht nga fakti se, deri tani, ai ishte bërë i njohur shumë mirë se një metodë e tillë ekzistonte. Tartaglia ndoshta dëshironte të mbajtur formulë e tij në rezervë për çdo debatet e ardhshme.

Cardan dhe Ferrari udhëtoi për në Bolonja në 1543 dhe e mësuara nga della Nave se ajo kishte qenë e del ferro, nuk Tartaglia, i cili kishte qenë i parë për zgjidhjen e ekuacionit kubik. Cardan mendonin se edhe pse ai nuk ishte betuar për të zbuluar metodë Tartaglia me siguri nuk e pengoi atë të botuese del Ferro 's formulë. Në 1545 botoi Cardan Artis magnae sive de regulis algebraicis unus liber, apo magna Ars siç është zakonisht më i njohur, i cili përmbante zgjidhje për të dyja ekuacionet kubike dhe quartic dhe të gjithë punën shtesë ai ka përfunduar në formulën e Tartaglia. Del Ferro dhe Tartaglia jipen me zbulimet e tyre, siç është Ferrari, dhe histori shkruhet në tekst.

Tartaglia ishte xhindosur kur ai zbuloi se kishte parasysh Cardan betimin e tij dhe mosdashje e tij intensive e Cardan u shndërrua në një urrejtje patologjike. Pas vitit Tartaglia botuar një libër, Nju Probleme dhe Shpikjet e cila ka deklaruar qartë se pala e tij për historinë dhe besimin e tij se Cardan kishte vepruar në besim ekstreme të keqe. Për masë të mirë, ai shtoi një qëllim të keq disa fyerjet personale drejtuar kundër Cardan.

Ars Magna kishte vendosur në mënyrë të qartë Cardan si matematikan kryesor botë dhe ai nuk ishte dëmtuar shumë nga sulmet e helmët Tartaglia së. Ferrari, megjithatë, shkroi Tartaglia, berating atë pa mëshirë dhe të sfiduar atë në një debat publik. Tartaglia ishte jashtëzakonisht ngurrojnë të mosmarrëveshjes me Ferrari, ende një matematikan relativisht e panjohur, kundër të cilëve edhe një fitore do të bënte pak të mira materiale. Një debat me Cardan, nga ana tjetër, apel i madh për të mbajtur Tartaglia. Jo vetëm që ai e urren atë, por Cardan ishte një figurë udhëheqëse në botën matematike, mjekësore dhe letrare, madje edhe për të hyrë në një debat me të do të rrisin në masë të madhe në këmbë Tartaglia së. Për të gjithë madhështi e zbulimit të tij për zgjidhje të problemit kub ekuacion, Tartaglia ishte ende relativisht i varfër një mësues matematike në Venedik.

Pra Tartaglia përgjigjur Ferrari, duke u përpjekur për të sjellë Cardan në debat. Cardan, megjithatë, nuk kishte ndërmend të debatuar me Tartaglia. Ferrari dhe Tartaglia ka shkruajtur fruitlessly të njëri-tjetrit për rreth një vit, tregtare fyerjet më ofensivë personale por arritjen pak në rrugën e zgjidhjes së konflikteve. Papritmas në 1548, Tartaglia marrë një ofertë mbresëlënëse të një lectureship në qytetin e tij në shtëpi, Brescia. Për të qartë krijuar kredencialet e tij për postin, Tartaglia u kërkua të udhëtim në Milano dhe të marrin pjesë në garë me Ferrari.

Më 10 gusht 1548 garë u zhvillua në Kishën në Xhennet e Zoccolanti Frati. Tartaglia ishte përvojë shumë në debate të tilla dhe ai pritet të fitojë. Megjithatë, nga fundi i ditës së parë, ajo ishte e qartë se gjërat nuk po shkonin rrugën e tij. Ferrari qartë kuptohet ekuacionet kubike dhe quartic më në tërësi, dhe Tartaglia vendosi se ai do të largohet nga AC Milan që natën dhe kështu të largohet nga gara e pazgjidhur. Me Tartaglia nisjes ignominiously, fitorja ishte e majta në Ferrari.

Tartaglia pësuar si rezultat i konkursit. Pas duke i dhënë leksionet e tij për një vit në Brescia, ai ishte informuar se pagë e tij nuk do të ishte i nderuar. Edhe pas padive të shumta, Tartaglia nuk mund të merrni çfarëdo pagese dhe u kthye, seriozisht nga xhepi, për punën e tij të mëparshme në Venecia, pleqsh një pakënaqësi të madhe Cardan. Humbjen në Milano do të duket të jetë përgjegjës për mos-pagesën e Tartaglia.

Tartaglia është tani mos harroni në atë emër të formulës për zgjidhjen kub ka qenë quajtur Cardan-formula Tartaglia. Megjithatë, Tartaglia nuk kontribuojnë për të matematikës në një numër mënyrash të tjera. Mjaft herët në karrierën e tij, para se ai u përfshi në argumentet rreth ekuacion kubik, ai shkroi Nova Scientia (1537) në aplikimin e matematikës në zjarr artilerie. Në punën që ai e quajti metoda të reja balistike dhe instrumentet, duke përfshirë pllakat e para pushkatimit. Ai gjithashtu shkroi një tekst popullor aritmetik dhe ishte përkthyesi i parë italisht dhe botues i Euklidit 's Elemente në 1543. Në 1546 ai botoi Quesiti et Inventioni ndryshme de Nicolò Tartalea përmendur më sipër.

Ne u japim citon shumë nga kjo punë nga Tartaglia në nenin Tartaglia v Cardan
ku ngjarjet e përshkruara më sipër janë shpalosur në fjalë Matematikanë vet.

Tartaglia botuar edhe botime latinisht e Arkimedit 's punon. Ai vdiq në varfëri në shtëpinë e tij në Sturion Calle del pranë Urës Rialto (jo e pranishme e cila ishte ndërtuar rreth 30 vjet më vonë) në Venecia.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland