Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard Alfred Tapia

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 March 1939

Santa Monica, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Richard Tapia 's prindërit ishin Amado dhe Magda Tapia. Ai u lind në një familje amerikane me babai Hispanik Amado e tij Tapia emigruar në Shtetet e Bashkuara nga Nayarit në Evropën Qendrore Meksikë, ndërsa nëna e tij emigruan nga Magda Chihuahua në pjesën veriore të Meksikës. Riçard dhe vëllai i tij binjak ishin fëmijët e madhja në familjen e pesë, që ka dy vëllezër më të rinj dhe një motër. Amado dhe Magda kurrë përfunduar arsimimin e tyre shkollore që të dy ata kishin për të lënë shkollën për të ndihmuar mbështetjen e familjeve të tyre. Megjithatë ata dhënë inkurajim për fëmijët e tyre:

Kam mësuar nga nëna ime dhe babai gjëra shumë të rëndësishme - zakone të mira të punës, besimin në veten tuaj, krenar që jeni, respekt për të tjerët, dhe ndjeshmërisë ndaj nevojave të tyre. Nëna ime më mësoi mua se ju mund të bëni çdo gjë që ju dëshironi, ju vetëm duhet të qëndrojnë të vendosur dhe nuk heqin dorë. Nuk është asgjë që kishte të bënte për të parandaluar nënës sime nga arritja e qëllimit të saj pasi ajo vendosur mendjen e saj për të.

Richard zhvilluar një simpati për matematikën, ndërsa në shkollë:

... nga klasa e parë më, vëllanë tim dhe kam bërë shumë mirë në matematikë. ... Ne ishim të dy konsiderohen yjet e matematikës nga mësuesit tanë. Unë mendoj se dashuria ime për matematikën mund të ketë ardhur nga Mayas, një nga civilizimet e parë për të kuptuar thellë matematikë dhe astronomi.

Riçard dhe vëllai i tij zhvilluar një interes ndërsa në shkollën e cila kishte asgjë të bëjë me punën e tyre akademike. Ata u interesuar në makina garash, në gara drag veçanti, nga koha që ishin pesëmbëdhjetë vjet të vjetra. Kjo ishte një interes që, Riçard vazhdoi të gëzojnë dhe ai vazhdoi të mbajë një drag racing rekord botëror në vitin 1968. Ai është më e sigurisht matematikan vetëm në këtë arkiv për të mbajtur një drag racing rekord botëror! Ai ka shkruar edhe një artikull në matematikë e garash makinë.

Shkolla e Lartë nuk e nxiti Tapia të jetë aq ambicioz sa ai duhet të ketë qenë, dhe në shumë mënyra mund të shohim se ai i ka kushtuar një përpjekje të mëdha gjatë gjithë karrierës së tij profesionale për të siguruar se pakicat dhe gratë e sotme të marrë inkurajim të cilin ai vetë nuk ka :

Unë nuk kishte qenë në shkollë të mesme e këshilloi që unë mund të marrë pjesë në një kolegj katër-vjeçar si Universiteti i Kalifornisë, edhe pse nota e mi ishin mjaft të mira.

Në vend që të shkojnë në Universitetin e Kalifornisë, Tapia studiuar në liman Junior College në Wilmington, Kaliforni. Ai u dha një shkallë Bashkëpunëtorë të Arteve nga liman Junior College, pas dy vitesh të studimit, por në këtë Kolegjin stafi nuk e kuptojnë potencialin e tij matematikore Tapia dhe e inkurajoi që të jenë më ambicioz në lidhje me qëllimet e tij edukative:

... në kolegj i vogël, talentet e mia matematikore u vërejtur, dhe unë kam qenë i inkurajuar të aplikojnë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos.

Ai hyri në Universitetin e Kalifornisë dhe ndërsa ai ishte duke studiuar atje për të diplomuar e tij e artit shkallë ai u martua me Jean Rodriguez më 25 korrik 1959. Universiteti i Kalifornisë në Los Anxhelos Tapia dhënë një diplomuar në vitin 1961. Tapia nuk vazhdohet menjëherë për studimet pasuniversitare, por të parë ai ka qenë i punësuar si një matematikan që punojnë në hartimin anije në Shipyards Todd, San Pedro, California.

Ai filloi studimet pasuniversitare në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos në vitin 1963, por ai kishte pak të holla me të cilat në mbështetje të familjes së tij, i cili në këtë kohë përfshiu një Circee fëmijës:

Kur isha në shkollë të diplomuar, gruaja ime dhe unë nuk kanë shumë para, por që ishte në rregull. Kjo ishte një pikë e mrekullueshme në jetën time. Në një kohë edhe ne nuk kemi një telefon. Për vitet e para të shkollës pasuniversitare, kam mbështetur veten. Përfundimisht, sepse unë u bërë mirë, i ka marrë mbështetje nga departamenti i matematikës dhe Zyra e Naval Research.

Nga 1963-1966 si dhe studimet e tij universitare, ai ka punuar me kohë të pjesshme si një programues shkencore për IBM në Los Anxhelos. Ai mori MA e tij në vitin 1966 dhe pastaj, në vitin e ardhshëm parashtruar tezën e tij Një përgjithësim i Njutonit 's Metoda me një Kërkesa për Ojler - Lagranzhit Equation që çuan në dhënien e një Ph.D. Nga kjo kohe ai kishte qenë i bindi që të ndjekin një karrierë akademike:

Unë kisha planifikuar që të punojnë për industrinë pas përfundimit të doktoratës sime, por shumë nga profesorët e mi mendonin se unë do të bënte një studiues dhe mësues të mirë, kështu që vendosa të ndjekë një karrierë universitare.

Pas punës në Departamentin e matematikës në UCLA në 1967-68, gjatë së cilës kohë fëmijën e tij të dytë, Riçard u lind, ai atëherë kaloi dy vitet e ardhshme për një shoqëri matematikë aplikuar Akademik në Universitetin e Wisconsin. Gjatë kësaj kohe ai filloi të botojë artikuj, e parë Një kërkesë e Newton-si metodë për të Euler-Lagranzhit në 1969 bazuar në punën e tezën e doktoraturës. Në atë Tapia konsiderohet zgjidhje e ekuacionit P (x) = 0, ku P është një hartë jolinear mes Banach spaces. Ai përdori si Newton-iterations për të zgjidhur Ojler e pergjithshme-Lagranzhit e gur e variacioneve.

Gjithashtu në vitin 1969 ai botoi metodë e dobët dhe problemet e Njutonit vlerën e kufirit. Tapia shpjegon në hyrje të kësaj letre se çfarë ai është vendosur jashtë të bëni:

Në këtë letër ne tregojnë se teorema Kantorovich jep rezultate të dobishme kur të përcaktuara në kushtet e një Newton-si metodë quhet metodë e dobët Newton. Ai është treguar gjithashtu se kjo procedurë mund të aplikohet në një klasë dy pika kufitare e problemeve që përmban vlerën Ojler - ekuacioni i Lagranzhit për problemet e thjeshtë dhe më e dytë variational ekuacionet diferenciale të zakonshme qëllim.

Në vitin 1970 kundrejt dimensionit Hamel Schauder u botua nga Tapia në American Mathematical Monthly. Gjithashtu në këtë vit ai leksione në Seminarin e avancuar në Qendrës së Kërkimeve Matematikë në Universitetin e Wisconsin, Madison në diferencimin dhe integrimin e operatorëve jolineare. LR Ball, përshkruar botim që rezulton, shkruan:

Ekspozita e këtyre koncepteve është elegant, dhe provat janë të acartë.

Ishte në këtë vit të 1970 që Tapia lëvizur në Universitetin Rajs në Hjuston, Teksas, ku ai u graduar profesor dy vjet më vonë, dhe pastaj të profesor të plotë në vitin 1976. Ai kryesoi Departamenti i Shkencave matematike, Rajs Universitetin 1978-1983. Ai u nderua nga Rajs kur ai u emërua profesor i Nuhut Warren G. Harding kompjuterike dhe Matematikë e Aplikuar në vitin 1991.

Tapia e ka parë dy të ndryshme, por të lidhura ngushtë, fillesat e karrierës së tij. Nga njëra anë ai ka prodhuar shumë gazeta të shkëlqyer, ndërsa matematikën në anën tjetër ai i ka kushtuar energjitë e mëdha për të përmirësuar shumë e pakicave në matematikë dhe shkencë:

Kur kam bërë zgjedhjen time të karrierës, e dija se doja të arrijnë te nën-grupe të përfaqësuar, veçanërisht Hispanics. Doja të tregojnë studentët e pakicës nëse ata vërtetë duan të bëjnë diçka, ata mund. Unë besoj se unë mund përmirësimin e pjesëmarrjes së pakicave në shkencë dhe matematikë. Megjithatë, në mënyrë që të bëni këtë, unë duhet të shërbejë si një model nga u parë një shkencëtar i shkëlqyer.

Tapia ka pranuar çmime të shumta për kontributin e tij të pazgjidhura. Ai ishte cilësuar si një nga njëzet liderët më me ndikim në matematikë arsimit të pakicave kombëtare nga Këshilli i Kërkimit në vitin 1990. Në vitin 1992 ai u zgjodh në Akademinë Kombëtare të Inxhinierisë, dhe në 1994 ai mori Nico Një Habermann Award. Fred W Weingarten paraqitjen Tapia me këtë çmim, tha:

Richard Tapia ka punuar pa pushim dhe me sukses për të inkurajuar dhe ndihmuar studentët të pakicave në pas karriera në fushë informatikë. Ai mishëron vlerat dhe frymën e njohur nga Çmimin Nico Një Habermann, dhe ai është një marrës më e përshtatshme e parë.

Nderon të mëtejshme për rrugën e tij erdhi. Në vitin 1996 ai u caktua për të shërbyer në Bordin Kombëtar i Shkencës dhe në të njëjtin vit ai mori çmimin presidenciale për Përsosmëri në Matematikë, Shkencës dhe Inxhinieri mentorim. Dy vjet më vonë, në vitin 1998, Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës paraqitur atë me Mentor tyre Lifetime Achievement Award. Në mesin e shumë çmime të tjera le të përmendim Giants në Shkencë Çmimin nga arsim cilësor për Minoritetet Matematika, shkenca, dhe Inxhinieri Rrjeti i paraqitet atij në vitin 1999.

Le të na dhënë fund kësaj biografi me mesazhin se Tapia ka për studentët e pakicës:

Dua të them studentët e pakicës që ata nuk duhet të mbyllë sytë e tyre për mundësinë e një karrierë në shkencë apo matematikë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland