Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Tannery

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Dec 1843

Mantes-la-Jolie, Yvelines, France

27 Nov 1904

Pantin, Seine-St Denis, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali ishte një fabrikë lëkurësh vëllai i Jules biografi fabrikë lëkurësh të cilit është dhënë edhe në këtë arkivë. Që nga Pali fabrikë lëkurësh është i njohur si një historian i matematikes është veçanërisht i përshtatshëm që ne duhet të japin detaje të jetës së tij dhe të punojnë në këtë arkiv dedikuar për historinë e matematikës.

Prindërit Pali u Delphin fabrikë lëkurësh fabrikë lëkurësh, që ishte një inxhinier punuar për hekurudhat në frëngjisht, dhe i përshtatshëm Perrier. Delphin dhe bashkëkohor fabrikë lëkurësh kishte tre fëmijë, i madh që një vajzë, ndërsa më i vjetër i dytë ishte Pali dhe Jules fabrikë lëkurësh ishte i ri. Punë Delphin fabrikë lëkurësh me hekurudhat e përfshirë atë duke lëvizur nëpër vendin në varësi të hekurudhave ku ishin duke u ndërtuar. Familja lëvizi nga në Mantes Redon në Ille-et-Vilaine në rajon Brittany e Francës veriperëndimor. Ai më vonë ka punuar në afër Mondeville të Caen.

Pali solli deri në një familje thellësisht të krishterë. Delphin prindërit e tij të mundshme fabrikë lëkurësh, të cilët ishin katolik romak, i dha atij shkollimin e tij e hershme, atëherë ai ndoqi shkollat në disa qytete si prindërit e tij u zhvendos sepse e punës të babait të tij. Së pari ai ndoqi shkollën një shkollë private në Mantes, atëherë Lycée në Le Mans fund përfundimit të arsimit të mesëm të tij në Lycée në Caen. Edhe pse ai ishte regjistruar për një kurs në shkencë Caen, përfshirë interesat e tij klasike dhe filozofi.

Prindërit e tij që ishin shumë të etur për të parë bijtë e tyre të bëjnë gjëra të mëdha me arsimimin e tyre në mënyrë që ata ishin të kënaqur, kur, pas përfundimit të arsimit të mesëm të tij në 1860, fabrikë lëkurësh ul provimeve hyrje në shkencë për Ecole Polytechnique. Duke arritur një nga notat më të larta të mundshme në të dy provim ai hyri në shkollë, duke marrë një varg të gjerë të kurseve në shkencë, matematikë, teknologji dhe lëndë të tilla klasike si Hebrew. Ai u diplomua nga Ecole Polytechnique në 1863 dhe hyri Ecole d'Application des Tabacs. Ai do të shpenzojnë pjesën tjetër të jetës së tij të punës të përfshirë në industrinë e duhanit.

Ishte në këtë periudhë pas ai u diplomua fabrikë lëkurësh u bë i interesuar në filozofi positivist e Comte. Auguste Comte, filozof frëngjisht i njohur si themelues i sociologjisë dhe pozitivizmin, botuar filozofia e tij në një punë të drejtë Cours de Philosophie pozitive në gjashtë volume në mes 1830 dhe 1842. Ajo paraqiti një filozofi të projektuar për të prodhuar një sistem të qeverisjes duke e bërë përdorimin e plotë të teknologjisë në një mënyrë të përshtatshme për të shoqërisë moderne industriale. Fabrikë lëkurësh është ndikuar shumë nga filozofia Comte-së dhe kjo do të ndikonte punën e tij gjatë gjithë jetës së tij.

Fabrikë lëkurësh punoi 1865-1867 në fabrikën e duhanit në Lille shtetit përpara se të vendosej në Paris për një post administrativ në administrimin e industrisë së duhanit shtetit. Franko-gjermane Lufta filloi më 19 korrik 1870. Fabrikë lëkurësh, një patriot i patundur në frëngjisht, shërbeu në ushtri frëngjisht si një kapiten artilerie. Luftës shkoi keq për Francën dhe më 19 shtator 1870 gjermanët filloi rrethimin e Parisit. Fabrikë lëkurësh ishte i pranishëm gjatë rrethimit, dhe u trondit kur Parisi u dorëzua më 28 janar 1871. Traktati i Frankfurtit, i nënshkruar më 10 maj 1871 ishte një poshtërim për Francë, me Alsace Gjermani annexing dhe gjysma e Lorraine. Fabrikë lëkurësh refuzoi të pranojë kushtet e këtij traktati.

Që i dha fund luftës, fabrikë lëkurësh u kthye në funksionin e tij administrative, por ai u bë shumë i interesuar në matematikë po ndikohet veçanërisht nga vëllai i tij Jules fabrikë lëkurësh që nga kjo kohë ishte matematika e mësimdhënies. Sent të Périgord për të ndihmuar me ndërtimin e ndërtesave, fabrikë lëkurësh u sëmur. Kjo në shumë mënyra ka punuar në favor të tij që ai përdori kohën gjatë së cilës ai u shëruar për të studiuar më thellë, në veçanti mësimi i gjuhëve të lashta.

Dërguar në Bordo në 1874, përsëri për të ndihmuar me punë ndërtimore, fabrikë lëkurësh ka gjetur miq dhe objekteve universitare të cilat lejohet atij të kalojnë gjithë kohën e tij të lirë pune në historinë e matematikës në kulturat e lashta. Ai kishte të gjitha aftësitë e nevojshme për të bërë një kontribut të madh në këtë fushë dhe në të vërtetë botimi i tij i parë, ndodhi rreth kësaj kohe. Taton shkruan në atë ai u bë:

... një kontribues mjaft i rregullt në rreth pesëmbëdhjetë revista frëngjisht dhe të huaj. Ai botoi qindra kujtime, artikuj, shënime, komente dhe duke ndjekur një karrierë të shkëlqyer në administratën shtetërore të duhanit. Edhe pse shumë historianë të tjerë të shkencës kanë qenë të detyruar për të kryer studimin e tyre paralelisht me aktivitetet e tyre profesionale, asnjë prej tyre duket se ka prodhuar një organ të punës të krahasueshme për të fabrikë lëkurësh në qëllimin dhe rëndësinë.

Në 1877 fabrikë lëkurësh bërë veprim mjaft të çuditshme të kërkuar një masë për të Le Havre. Kjo ishte një lëvizje të çuditshme që ai ishte i privuar menjëherë të mjedisit akademik të Bordo. Megjithatë, disa udhëtime jashtë vendit pa miqtë e tij u bë me historianë të tjera të rëndësishme të shkencës të tilla si Heiberg, Zeuthen dhe Moritz Cantor. Se ai zhvillohet në një korrespondencë me Matematikanë ai kishte takuar pas kthimit të tij. Për shembull, gazeta e përshkruan ai tre letra të shkëmbyera me Zeuthen që kanë të bëjnë me pyetje në teorinë greke e seksioneve konik dhe rëndësinë e disa ndërtimeve me anë të "neusis."

Fabrikë lëkurësh u martua me Marie-Prisset aleksandrin në 1881. Ajo ishte 13 vjet më të rinj se ai ishte dhe, kishin arsim relativisht pak, por, pas vdekjes së fabrikë lëkurësh, ajo do të ndërmarrë detyrën e vështirë të përgatitur një botim të plotë të veprave të tij me aftësi të shquar.

Nga 1883 fabrikë lëkurësh ishte gjetja e izolimit akademik Le Havre shumë të përballoj dhe ka aplikuar për një transferim në Paris. Kjo është dhënë dhe, edhe pse ai nuk qëndrojnë atje për shumë kohë, doli një periudhë në të cilën puna e tij në historinë e gjeometrinë greke lulëzuan. Nga 1886 deri 1888 ishte në fabrikë lëkurësh Tonneins dhe, të privuar nga bibliotekë dhe burime të tjera, ai nuk ishte në gjendje për të kryer ndonjë punë të rënda në historinë e matematikës, përveç punës editoriale. Në janar 1888 ai u kthye në Bordo si drejtor i fabrikës së duhanit dhe ishte në gjendje të çarë në jetën intelektuale ai e kishte jetuar aty më parë.

Nga 1890 deri 1893 ai ishte kthyer në selinë e administratës së industrisë së duhanit shtetit në Paris, dhe pastaj në 1893 ai ka bërë veprimin e tij përfundimtar të jetë drejtor i një fabrike duhani në Pantin pranë Parisit. Një vend i çuditshëm, dhe i trishtuar, episod ndodhur pranë fund të jetës së tij. Kryesuesi i historisë së shkencës në College de France ne vitin 1903 u bë e lirë. Fabrikë lëkurësh u emërua si zgjedhjen e parë për të mbushur postin nga dy organe konsultative. Pra, disa u fabrikë lëkurësh se emërimi i tij pasi që ishte thjesht një formalitet, se ai filloi punën për shkrimin e tij të parë leksion .. Ministri i arsimit nuk ka zgjedhur për të ndjekur rekomandimet e organeve konsultative, megjithatë, dhe u emërua një filozof me pak përvojë në historinë e shkencës. Duket se qeveria nuk donte nje katolike romake për post dhe e preferuar edhe kursin e propozuar nga kandidati tjetër në shkencën bashkëkohore se sa gjatë propozuar fabrikë lëkurësh mbi historinë e shkencës. Nuk u shpëtojnë njoftimin e fabrikë lëkurësh, miqtë e tij, dhe kolegët e tij ndërkombëtare se një kurs për historinë e shkencës u duk e përshtatshme për një profesor i historisë së shkencës. Gjitha protestat e tyre ishin të kota dhe, si Taton shkruan në:

... nuk ka dyshim se "skandali 1903" bëri dëme të mëdha për zhvillimin e historisë së shkencës në Francë.

Ai vdiq nga kanceri i pankreasit në moshën gjashtëdhjetë ndërsa ende në kulmin e fuqive të tij intelektuale.

Kontributet e tij kryesore janë në historinë e matematikës greke dhe të filozofisë së matematikës. Ai botoi një histori e shkencës greke në 1887, një histori e gjeometrinë greke në të njëjtin vit, dhe një histori e lashtë astronomi në 1893.

Fabrikë lëkurësh keni punuar me rëndësi të madhe si një redaktor i teksteve matematikës famshëm. Ai redaktuar punën e Fermat në tri vëllime (së bashku me Henri C) ndërmjet 1891 dhe 1896. Përveç kësaj ai redaktuar punën e Diophantus në dy vëllime (1893-95). Ai ishte një redaktor i vëllimit të dymbëdhjetë vepra e plotë e Descartes Oeuvres de Descartes (1897-1913).

Fabrikë lëkurësh u bë në mënyrë të kualifikuar në përdorimin e Numrat Grekë në punën e tij historike se ai besonte se ata kishin disa avantazhe mbi sistemin tonë të pranishëm.

Taton, edhe vetë një historian i famshëm i matematikës, përmbledh punën në fabrikë lëkurësh:

Ndoshta karakteristikë e tij më të shquar është një shqetësim i palëkundur për ashpërsi dhe saktësi. studimet e hollësishme që përbënin pjesën kryesore të prodhimit të tij ishin në funksion fabrikë lëkurësh, vetëm një fazë e domosdoshme në elaborimin syntheses shumë më të gjerë se përfundimisht do të çojë në një histori të plotë të shkencës që ai vetë mund të hapur të fillojë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland