Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jules Tannery

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 March 1848

Mantes-sur-Seine, France

11 Dec 1910

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jules fabrikë lëkurësh 's prindërit ishin Delphin fabrikë lëkurësh, që ishte një inxhinier punuar për hekurudhat në frëngjisht, dhe i përshtatshëm Perrier. Delphin dhe bashkëkohor fabrikë lëkurësh kishte tre fëmijë, i madh që një vajzë më të vjetër ndërsa i dytë ishte Pali fabrikë lëkurësh dhe Jules ishte i ri. Punë Delphin fabrikë lëkurësh me hekurudhat e përfshirë atë duke lëvizur nëpër vendin në varësi të hekurudhave ku ishin duke u ndërtuar. Familja lëvizi nga në Mantes Redon në Ille-et-Vilaine në rajon Brittany e Francës veriperëndimor. Ai më vonë ka punuar në afër Mondeville të Caen.

Jules ishte sjellë deri në një familje thellësisht të krishterë. Delphin prindërit e tij të mundshme fabrikë lëkurësh, të cilët ishin katolik romak, i dha atij shkollimin e tij e hershme, por ai ishte edhe i ndikuar shumë në shtëpi nga vëllai i tij i madh fabrikë lëkurësh Pali i cili kishte një pasion për klasike dhe filozofi. Jules ndoqi shkollat në disa qytete si prindërit e tij u zhvendos sepse e punës së babait të tij, por ai përfunduar shkollimin e mesëm në Lycée në Caen.

Në Caen Jules dëshmuar veten si një nxënës me të vërtetë të papaguar, duke fituar çmime dhe delighting prindërit e tij që ishin shumë të etur për të parë bijtë e tyre të bëjnë gjëra të mëdha me arsimimin e tyre. Përfundimit të arsimit të mesëm e tij në 1866, fabrikë lëkurësh ul provimeve hyrje në shkencë për të dy Ecole Normale Supérieur dhe Ecole Polytechnique. Duke arritur shkalla me e larte e mundshme në të dy provimet, ai kishte zgjedhjen e dy shkollave dhe, ndoshta jo çuditërisht, zgjodhi Ecole Normale Supérieur.

U diplomua në vitin 1869 dhe i vendosur i lartë në mesin e të gjithë të diplomuarit e atij viti, u bë një fabrikë lëkurësh mësues matematike në Lycée në Rennes, pastaj në vitin 1871 ai shkoi për të mësuar Lycée në Caen. Ky doli të jetë një kohë e vështirë për të, sepse ai kishte dhënë një edukim shumë të rreptë të krishterë, por u bë i interesuar thellësisht në kulturën e dijetarëve të lashtë. Në veçanti ai admironte idetë e Lucretius, një poet latin dhe filozof që jetoi në shekullin e pare para erës sonë. Ide Lucretius mbi doktrina etike dhe logjike të shkaktuara fabrikë lëkurësh t'i nënshtrohet një krizë fetare si ai e gjeti veten të tërhequr drejt filozofisë së këtij shkrimtari pagan.

Në fabrikë lëkurësh 1872 u kthye në Paris dhe filloi të jepte mësim në Ecole Normale Supérieur. Ai e kishte lënë shkollën pa studiuar për doktoratë e tij dhe, tani që ai e kishte kthyer atje, Hermite inkurajuar atë që të ndërmarrë kërkime në matematikë. Ai u dha të doktoraturës së tij në 1874 për tezën e tij Propriétés integrales des des ekuacionet différentielle linéaires à Koeficientët variablave.

Fabrikë lëkurësh ishte një mësues i shquar i matematikës dhe ai mësonte në një numër të ndërmarrjeve më të ndryshme. Ai mësoi të lartë në matematikë Saint Lycée-Loius, dhe dha mësim në Sorbonne. Pastaj në 1881 ai u emërua Maître de konferenca Supérieur Ecole Normale, dhe shpejt pas kësaj në Ecole Normale për gratë në Sèvres. Nga 1884 ai ishte një këshilltar i studimeve në Ecole Normale dhe, nga 1903, Profesor i njehsim diferencial dhe integral në Fakultetin e Shkencave në Paris. Speziali, shkruan në:

... Fabrikë lëkurësh luajtur një rol të rëndësishëm në reformat e pedagogjik në Francë në fillim të shekullit XX. Përmes ligjëratave dhe detyrat e tij mbikëqyrës në Ecole Normale këtë mësues të talentuar ka dhënë udhëzime të vlefshme për shumë studentë dhe frymëzuar një numër prej tyre që të kërkojnë karrierë në shkencë (për shembull, Paul Painlevé, Jules Drach, dhe Emile Borel ).

Kontributet e tij kryesore do të historisë dhe filozofinë e matematikës. Ai gjithashtu ka shkruajtur disa libra të shkëlqyer me një ndikim të madh për matematikanët më të rinj. Speziali, shkruan në:

Fabrikë lëkurësh zotëronte dhurata të konsiderueshme si një shkrimtar. Stili i pastër dhe elegant e poezi ai përbëhet në orët e tij të lirë në mënyrë të qartë mban vulën e një ndjeshmërie të klasik. kultura e tij e madhe, fisnikërinë e karakterit, dhe ndjenja prej natyre e një morali i bazuar në mënyrë racionale janë pasqyruar në Pensées e tij, një përmbledhje e mendimeve të tij në miqësi, artet, dhe bukurinë. shpesh ata shfaqin një sens shumë të rafinuar të humorit.

Fabrikë lëkurësh Galois ka punuar në shënime dhe letra. Më 13 qershor, 1909, një pllakë është vendosur në Galois 's vendlindje në Bourg-la-Reine, dhe Jules bërë një fjalim orator i përkushtimit. Ajo u botua në Mathématiques des Buletini i Shkencave (1909). Vlen të përmendet se kishte qenë një fabrikë lëkurësh redaktor i Buletinit të Shkencave Mathématiques des që nga 1876 dhe ai vazhdoi në atë rol deri në vdekjen e tij. Ai ka punuar në këtë projekt të madh me Darboux, Hoüel dhe Emile Picard. Fabrikë lëkurësh bërë një kontribut të jashtëzakonshëm për Bulletin, shkruar një numër të madh të shqyrtime. Për shembull, ai ka shkruar mbi 200 komente libër për Buletinin në periudhën midis 1905 dhe 1910.

Emile Picard shkruan në rreth dy fabrikë lëkurësh Jules dhe vëllai i tij Pali fabrikë lëkurësh:

Ata ishin shumë të ngushtë të gjithë jetës së tyre. Nga natyra shumë të ndryshme, dy braothers plotësojnë njëri-tjetrin ... Filozofia Jules's ... nuk e pa atë nga ankthi intelektuale. pikëpamje e tij ishte më pak universale se vëllai i tij, por edhe më të thellë. Ai kishte dy mendje hollë e metafizik dhe pasqyrë që hyn në thellësi të moralist zhgënjyer.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland