Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Yutaka Taniyama

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Nov 1927

Kisai (north of Tokyo), Japan

17 Nov 1958

Tokyo, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Yutaka Taniyama u diplomua nga Universiteti i Tokios në vitin 1953. Ai mbeti aty si një "nxënës të veçantë kërkimore ', atëherë si një profesor i asociuar.

Interesat e tij ishin në teori numër algjebrike. Ai shkroi numrin Teoria Moderne (1957) në japonisht, së bashku me G Shimura. Edhe pse kishin planifikuar një version në anglisht, ata humbën entuziazmin dhe asnjëherë nuk gjeti kohën për të shkruar atë para vdekjes së Taniyama. Megjithatë ata ndoshta japin arsye vetë në parathënie 1957:

Ne e gjejnë të vështirë të pretendojnë se teoria është paraqitur në një formë plotësisht të kënaqshme. Në çdo rast, kjo mund të thuhet, ne jemi të lejuara në kursin e progresit të rritet në një lartësi të caktuar në mënyrë që të shohim mbrapa në gjurmët tona, dhe pastaj për të marrë një pamje e destinacionit tonë.

Famë Taniyama është kryesisht për shkak të dy problemet e paraqitura prej tij në simpozium mbi Teoria algjebrike Numri i mbajtur në Tokyo në 1955. (Takimi i tij me Weil në këtë simpozium ishte që të ketë një ndikim të madh në punën e Taniyama.) Këto probleme formën bazë të një supozimi: çdo kurbë eliptike përcaktuar mbi fushë racionale është një faktor i Jacobian e një fushë funksion modulare. Ky supozim provuar të jetë një faktor kryesor në dëshmi të teoremen e fundit Fermat e nga Wiles.

Me sa duket të ardhmen të madh përpara tij, si në matematikë dhe në jetën e tij (ai kishte në plan martese) ai mori jetën e tij. Në një shënim ai u largua ai u kujdes të madh për të përshkruar saktësisht ku ai kishte arritur në kurset algjebër lineare gur dhe ai po mësonte dhe të appologise për kolegët e tij për probleme vdekjen e tij do të shkaktojë ato. Sa për arsye për marrjen e jetës së tij ai thotë se

Deri dje kisha asnjë qëllim të përcaktuar të vrarë veten. ... Unë nuk e kuptoj se krejt veten time, por kjo nuk është rezultat i një incident të veçantë, as për një çështje të veçantë.

Rreth një muaj më vonë vajzë që ai ishte duke planifikuar të martohen edhe vetëvrasje.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland