Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacob David Tamarkin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 July 1888

Chernigov, Ukraine

18 Nov 1945

Washington, D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Yakov Davydovich Tamarkin (i njohur pas ai emigroi në Shtetet e Bashkuara si JD Tamarkin ose Jakobi i Davidit Tamarkin) ishte lindur në një familje të pasur. Babai i tij, Davidi Tamarkin, ishte një mjek, dhe nëna e tij ishte Sophie Krassilschikov. Familja u vendos në Shën Petersburg, ku Tamarkin ndoqi gjimnazin e dytë.

Gjimnazi i dytë ishte shkolla e mesme më të vjetër në Shën Petersburg, që është themeluar në vitin 1806. Drejtori i shkollës ishte Aleksei Ivanovich Davidenkov, i cili erdhi nga një familje e famshme e Shën Petersburg. Ai kishte dy nipërit, e që një studiues kryesore në mekaniken dhe fiziken i cili ishte anëtar i Akademisë së Shkencave të Ukrainës dhe të tjera ishte një psikiatër i njohur i cili ishte anëtar i Akademisë së Shkencave Mjekësore. Davidenkov shmangur përfshirjen e politike dhe vrapoi gjimnaz si një klasë shkollë të lartë. Tamarkin ishte në të njëjtën klasë në Gjimnazin e dytë si Alexander Friedmann dhe të dy u bënë miq shumë të ngushtë. Smirnov ishte gjithashtu një nxënës në Gjimnazin e dytë dhe ishte një vit më i vjetër se Tamarkin dhe Friedmann.

Në çdo klasë Tamarkin dhe Friedmann kryer shkëlqyeshëm dhe nga forma e pestë e tutje ata përqendruar shumë në studimet e tyre matematikore. Një fakt zbavitës të cilat tregojnë të dhënat e shkollës është se shpesh Tamarkin ishte vonë për në shkollë. Në 1905 Tamarkin dhe Friedmann shkroi një letër në lidhje me numrin Bernoulli që ata paraqitën në Hilbertit për botim në Mathematische Annalen. Dokument u pranua dhe u shfaq në shtyp në vitin 1906. Vitit 1905 nuk ishte vetëm një rëndësi të madhe shkencore për Tamarkin, ai ishte gjithashtu një nga ku ai u bë shumë aktiv politikisht. Si ai dhe Friedmann ishin krerë të studentëve të sulmeve në shkollë në shenjë proteste ndaj masave represive të qeverisë ndaj shkollave.

Tamarkin diplomuar nga Gjimnazi i dytë në vitin 1906 me një medalje të artë dhe hyri Fizika dhe Fakultetin e Matematikës të Universitetit të Shën Petersburg, në gusht të atij viti. Edhe pse ai kishte qenë të prirur për t'u bërë pjesë në ndonjë aktivitet politik në shkollë, kjo ishte shumë pak e dukshme në Universiteti si ai kishte të koncentrohen gjithnjë e më shumë në studimet e tij. Valentina Doinikova, i cili ishte një mik i Friedmann, përshkruan se si Tamarkin, Friedmann dhe Smirnov shkoi rreth së bashku ndërsa studentë në Universitetin e Shën Petersburg:

Friedmann, Tamarkin dhe Smirnov shpesh erdhi së bashku, dhe ata ishin të quajtur 'djemve të gjimnazit e dytë ". Ata ishin gjithmonë i zgjuar dhe të veshur me kujdes, dhe gjithmonë i quajtur njëri-tjetrit - në publik - me emrin e tyre të parë dhe patronim.

Tamarkin mbajtur miqësinë e tij të ngushtë dhe bashkëpunim akademik me Friedmann dhe 1908 ishin të pranishëm dy ligjerata nga Steklov mbi ekuacionet diferenciale pjesore. Ata bërë shënime leksion, i cili Steklov kontrolluar, dhe pastaj ata kishin ato të shtypura. Tamarkin dhe Friedmann punuar në një gazetë tjetër në këtë kohë dhe paraqitur disa formula që kanë të bëjnë me teorinë e funksionit [x] dhe numrat Bernoulli të Crelle 's Journal. Ajo u botua në 1909. Në prill 1909 Steklov vendosur Tamarkin një projekt. Ai shkroi në ditarin e tij:

Unë propozoi që të Tamarkin që mendon për zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale asymptotic (stabiliteti pra, në kuptimin e Poincare dhe Lyapunov) ose problemi i ekuilibrit të një pjatë drejtkëndëshe.

Tamarkin diplomuar në vitin 1910 me një ekuivalent me shkallë Master's, atëherë ka mbetur në Shën Petersburg, për t'u përgatitur për pozitën e profesorit të matematikës. Steklov, shkroi në një referencë për Tamarkin në të cilën ai kërkon mbështetje financiare për të dy atij dhe Friedmann për të vazhduar studimet e tyre:

Unë duhet të shtoj se gjatë njëzet viteve të karrierës sime kam mësimore nuk kam takuar njerëz të rinj të talentuar si këto ... Ata duhet të ruhet për hir të shkencës e me çdo kusht dhe duhet t'i jepet mundësia të dedikoj veten për të punuar shkencore pa shkëputur veten nga pursuits jashtme.

Për Magister shkallën e tij, Tamarkin kishte marrë të dy provimeve dhe gjithashtu për të shkruar një tezë. Ai mori provimeve me shkrim në 1912 dhe 1913. dhe dorëzohet pastaj tezën e tij në 1917 për problemet vlera kufi për ekuacionet diferenciale lineare. NM, Gunter dhe VA Steklov ishin emëruar për të shqyrtuar teza. Ajo u botua në gjuhën angleze në Mathematische Zeitschrift në vitin 1928 si disa probleme të përgjithshme të teorinë e ekuacioneve lineare diferenciale të zakonshme dhe zgjerimin e një funksion arbitrare në seri e funksioneve themelore. Gjatë viteve në të cilat ai ka ndërmarrë kërkime për tezën e tij ai drejtoi një më të larmishme jetës, plot muzikë dhe një numër të aktiviteteve të tjera, përveç matematikës e tij. Për shembull, në 1912, ai ishte anëtar i një komisioni qeveritar që studiojnë aksidenteve hekurudhore. Si edhe mësim në Universitetin, Tamarkin mësim në dy institucione të tjera në Shën Petersburg, pra Elektro-Teknike Shkolla dhe Shkolla e Komunikacioneve. Ishte gjatë kësaj kohe (në 1914) se Shën Petersburg, e ndërroi emrin në Petrograd.

Në 1919 u martua me Tamarkin Weichart Helen, ata kishin një djalë. Megjithatë këto kohë kanë qenë tejet i vështirë në Rusi. Revolucioni i tetor 1917 u bë i pashmangshëm kur Alexander Kerensky, kryeministër, i dërgoi trupa për të mbyllur dy gazetat bolshevik. Lenin, i cili kishte qenë i fshehur, bërë një paraqitje publike duke i thënë Bolsheviks për të përmbysur qeverinë. Në mëngjesin e 26 tetor, pasi vështirë se çdo gjakderdhje, Lenini shpallur se sovjetikët ishin në pushtet. Menjëherë pas këtij kombi ruse u zhyt në luftë civile. Ushtria e Kuqe u krijua në shkurt 1918 me Trocki si kreun e saj. Reds kundër Ushtrisë së Bardhë anticommunists formuar e drejtuar nga ish-oficerë të perandorak.

Universiteti i Perm u hap në 1916 si një degë të Universitetit të Shën Petersburg, por në 1917 u bë një institucion i pavarur. Permanent pësoi keqas në luftimin e gjatë 1919 është në kohë të kontrolluara nga Ushtria e Kuqe dhe në raste të tjera nga Ushtria e Bardhë. Friedmann dhe Besicovitch kishin punuar atje nëpër kohë të vështira dhe në fund të 1919 Tamarkin shkoi atje. Dy Friedmann dhe Besicovitch kthyer në Petrograd (si Shën Petersburg është quajtur atëherë), por Tamarkin kaloi dy vjet në Perm deri 1922 edhe si profesor dhe dekan të universitetit. Pas kësaj ai u kthye në Petrograd, duke marrë mësim deri në tre institucioneve ai kishte mësuar më parë në, dhe duke shtuar një pozicion më tej mësim në Akademinë Detare. Gjuetar shkruan:

Hulumtimi i tij gjatë kësaj periudhe, problemet e vazhdueshme në vlerën e kufirit, por edhe të përfshira progreset në fizikës matematikore, ekuacione diferenciale dhe të përafërta. Si rezultat i aktiviteteve të tij mësimore, ai bashkë-autor i dy teksteve matematika për inxhinierë.

Në 1925, ndjenja jo aq të lumtur në situatën e re politike në Rusi, sepse ai erdhi nga një të mirë ekonomike të familjes, ai vendosi që të emigrojnë në Shtetet e Bashkuara. Ai dha mësim për dy vjet si pedagog në vizitë në Dartmouth College dhe menjëherë filloi botimin në transaksionet e Shoqërisë dhe në American Mathematical analet e matematikës. Pesë letra janë botuar në këta gazeta në vitin 1926 dhe 1927: Në ekuacionet integrale Laplace-së; Në Volterra's Integro-Ekuacioni funksionale; Një provë e re e identitetit Parseval për funksionet trigonometrike; Në ekuacionet integrale Fredholm së, kernels të cilëve janë në një parametër analitik dhe Nocioni i funksionit Gjelbër në teorinë e Integro-ekuacioneve diferenciale. Tamarkin Në 1927 u emërua në Brown University, ku ai qëndroi për pjesën tjetër të karrierës së tij. Jo vetëm që Tamarkin publikojë në transaksionet e Shoqërisë dhe në American Mathematical analet e matematikës, por ai gjithashtu ishte një botues i këtyre dy revistave, para 1927-1936, dhe të dytë 1928-1939. Kur Shqyrtime matematike filloi botimin në 1940 ai u bë një redaktor i se publikimi. Si lektor ai ishte i shkëlqyer, duke dhënë leksione të cilat:

... qenë shumë i lëmuar dhe e përfaqësuar up-to-date hulumtim.

Tamarkin botoi një seri e një dokumenti të shkruar së bashku me Hille midis 1932 dhe 1934. Për shembull ata publikuar: Në summability seri Furierit (dy gazeta), Në një teoremë të Hahn-Steinhaus, Në një teoremë të Paley dhe Wiener, Mbi teorinë e ekuacioneve lineare integrale. Ai botoi një tekst i madh Problemi i shkruar Moments së bashku me JA Shohat në American Mathematical Society matematike Surveys Series (1943). Problemi i momente është teoria e një sistemi të ekuacioneve integrale pafund sipas hipotezave të ndryshme. Libri është i parë për të dhënë një paraqitje të unifikuar dhe të hollësishëm të teori të thellë të problemit moment.

Një entuziast për American Mathematical Society, ai shërbeu në Këshillin e saj nga 1931. Ai u emërua në komitetin e Colloquium saj në 1937 dhe ka shërbyer si zëvendës Shoqëria-president në 1942-43. Në 1945 kur ai ishte 56 vjeç, Tamarkin pësoi një sulm në zemër. Ai në pension prej tij në rang profesori Brown University dhe edhe pse për një kohë ai filloi të shërohet, ai vdiq më vonë në vitin 1945.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland