Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Henry Fox Talbot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Feb 1800

Melbury Abbas, Dorset, England

17 Sept 1877

Lacock Abbey (near Chippenham), Whiltshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henry Fox Talbot zakonisht është i njohur sot në këtë version të emrit të tij. Megjithatë, ai shumë papëlqyeshme këtë version dhe gjithmonë bëri të ditur se ai dëshironte të jetë, Henry F Talbot ose HF Talbot. Ne do të shkojnë të paktën disa rrugën drejt dëshirat e tij dhe i referohen atij si Talbot (apo Henri) gjatë këtij neni.

Babai ishte William Henry Davenport Talbot dhe nëna e tij ishte Elisabeth Tereze Foks-Strangways. Davenport Talbot pronësi Lacock Abbey në Wiltshire i cili kishte qenë në zotërim të familjes Talbot që nga 1500, por kjo ndodhi vetëm për shkak se dy burrat e mori emrin e tyre gruaja e Talbot për të mbajtur familjen emrin Talbot po vdes nga jashtë. Zonja Elisabeth Fox-Strangways ishte fëmija i madh i Henry Thomas Fox-Strangways, kont i dytë i Ilchester, dhe ishte nga një familje e cila kaloi në qarqet më të larta politike. Duke marrë parasysh statusin e familjeve mund të presim një Henry të lindur në një të pasur, por, në të kundërtën, kur ai ishte lindur, ishte Lacock Abbey 30.000 në borxh, që është një shumë të konsiderueshme në ato herë. Probleme financiare nuk ishte vështirësia e vetme e familjes kishte, për Davenport Talbot vdiq ishte Henry ishte vetëm pesë muaj Elisabeth Zonja e vjetër duke i lënë në një situatë disi e ndërlikuar. Nëna Henry ishte një grua në vend të shquar, megjithatë, është shumë inteligjent dhe shumë mirë të arsimuar. Ajo ishte e interesuar shumë në politikë dhe flet rrjedhshëm në frëngjisht, latinisht dhe greqisht. Menaxhimin e saj shkathët e pasurisë Abbey Lacock do të thotë se Henri përfundimisht do të përballen me probleme financiare.

Sigurisht familjes Zonja Elizabeth pronësi një numër të pronave dhe Henry dhe nënën e tij jetoi në një numër të këtyre në kohë të ndryshme. Ajo u martua me Captain Charles Feilding (ai u promovua më vonë në një Rear-Admiral) në 1804. Ai ishte një hap i kushtuar-babai Henry i cili nuk mungonte dashuria e një babai nga ajo kohë. Vajza nga martesa e Elizabet dhe Charles lindur në 1808 dhe 1810. Henry u takua astronom William Herschel kur ai ishte tetë vjeç, në të njëjtin vit si ai hyri në shkollë me konvikt Rottingdean:

Ai ishte një student brilant dhe të etur për të mësuar, por është dhimbje i trembur dhe reclusive nga natyra.

Në vitin 1810 Henry shkoi në shkollë Harrow ku ai qëndroi deri në 1815 pas së cilës përgatitjen e tij për universitet u përfundua me dy vitet e mësimit në shtëpi private. Si një djalë që kishte treguar kuriozitet të madh për botën dhe interesat e mrekullueshëm të gjerë, veçanërisht në matematikë, gjuhë, politika, botanikë, optika, dhe astronomi. Ai kishte gëzuar kimisë në shkollë dhe mori vetë në probleme gjatë duke shkaktuar shpërthime ndërsa eksperimente me kimikate. Ai hyri në Trinity College, Cambridge, në 1817 dhe atje ai fitoi çmimet për varg greke, dhe u diplomua me medalje klasike në 1821 grindavec që e dymbëdhjetë në matematikë (që është i ai ishte i vendosur në listën e dymbëdhjetë renditur e nxënësve Klasa e parë). Ai kishte arritur tani moshën 21 dhe, siç kemi përmendur më sipër, menaxhimi i zoti i nënës së tij të pasurisë Abbey Lacock kishte kthyer atë në një pozicion të shëndoshë financiar tani falas nga borxhet është përballur në kohën e lindjes së tij. Talbot marrë të ardhura të shëndetshëm nga pasuria. Ai u zgjodh anëtar i themeluar rishtazi Royal Astronomical Society in 1822. Ai ka punuar shumë në hulumtimet matematikore, por edhe ka gëzuar vetë udhëtonte gjerësisht në Kontinentit, ai ishte i kënaqur veçanërisht për të vizituar Italinë.

Talbot ka shkruajtur gazeta më integrals eliptik, ndërtimi mbi punën e Euler, Lazhandrian, Jacobi dhe Abel. Me kohë ai u takua me John Herschel në Mynih në 1824 (djali i William Herschel cilin ai e kishte takuar në moshën 8) ai e kishte publikuar gjashtë letra e matematikës dhe të dy kishin shumë interesat shkencore të përbashkëta, për shembull Matematikanë të dy ishin të bukura dhe miqtë e Royal Astronomical Society. Ata u bënë shpejt miq të vendosur dhe interesat Talbot u kthyen më shumë në drejtim të studimit të lehta. David Brewster, fizikanti skocez, ishte edhe eksperimente me dritë në këtë kohë dhe ai botoi një numër artikujsh Talbot's. Talbot u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1831 për punën e tij matematikore. Përveç punës së tij në matematikë dhe fizikë, Talbot botuar edhe në astronomi. Më 20 tetor 1833 ai u martua me Constance Mundy nga Markeaton në Derbyshire. Menjëherë pas kësaj ai u zgjodh për të shërbyer si anëtar i parlamentit për Chippenham që ai e bëri deri në 1835. Ai do të vazhdojë të ketë një interes në politikë pas zgjedhjeve të 1835, por ai nuk zgjodhi për të kandiduar në Parlamentin përsëri në atë zgjedhore.

Një ide e rëndësishme, e cila do të ndryshojë gjithë jetën e tij, erdhi tek ai, ndërsa ai ishte në Itali, në tetor 1833. Kjo ishte pjesë e një pushimi në Francë, Zvicër, Itali dhe se ai ishte marrë me gruan e tij Constance. Ai ishte duke u përpjekur për të bërë skica në liqenin e Komos në veri të Italisë lucida duke përdorur një aparat i cili është një instrument vizatim (nuk do të jetë i hutuar nga kamera fjalë - ky instrument nuk kishte asnjë lidhje me fotografi). Në hyrje të Pencil e Natyrës që ai i botuar në 1844, Talbot shpjegon mendimet e tij në Itali në atë ditë tetor:

[I] n tetor, 1833, unë u zbavitës veten në brigjet e liqenit të bukur të Komos në Itali, duke marrë skica me një aparat fotografik lucida, ose më mirë, unë duhet të them, duke u përpjekur për t'i bërë ato, por me sasi më të vogël të mundshëm të sukses ... Pas përpjekjeve të pafrytshme të ndryshme unë kam hedhur mënjanë instrument dhe arriti në përfundimin se përdorimi i saj kërkohet një njohuri të mëparshme për tërheqjen e cila për fat të keq unë nuk e posedon. Unë atëherë mendonin se po përpiqet përsëri një metodë që unë e kisha provuar shumë vite më parë. [I] reflektuar mbi bukurinë paimitueshëm e fotografitë e pikturës së natyrës që lente qelqi e errët hedh mbi letër në fokusin e vet - foto zanash, krijimet një moment, e destinuar të zhduket shpejt si larg ... Ishte gjatë këtyre mendimeve që ideja ka ndodhur mua ... sa simpatik se do të ishte sikur të ishte e mundur të shkaktojnë këto imazhe të natyrshme për të vulos veten durably dhe mbetet fikse mbi letër!

Ai u kthye nga Italia për të vazhduar punën e tij si një anëtar i parlamentit por nga pranvera e 1834 ai jetonte në Lacock Abbey kryerjen e eksperimenteve me fotografi. Ekspertizën e tij në kimi dhe të lehta ishin faktorë i rëndësishëm në suksesin e tij. John Herschel ishte shumë i interesuar në eksperimentet Talbot dhe hartuar shumë i termat akoma në përdorim sot. Ai i dha emrin "negativ" për imazhin e përmbysur që Talbot u prodhuar në letër e tij i mbuluar me kimikatet e zgjedhur përkatëse, dhe "montim" për procesin që Talbot përsosur e trajtimit me letër kimike të mëtejshme për të parandaluar veprime të mëtejshme nga drita. Ne kemi një shembull i një negativ prodhuar nga Talbot në gusht 1835 e cila është një fotografi e dritare ballkon i mbyllur në Galeri Jugut në Lacock Abbey. Një kopje e negativ është duke u shfaqur në Lacock ku kam gëzuar shumë shikimin e ekspozitave nga eksperimentet e hershme Talbot's. Këtu është përshkrimi tij Talbot's:

... I ndërtuar [a errët] nga një kuti të madhe, duke u hedhur mbi imazhin e një fund të saj nga një objekt të mirë-qelqi fiksuar në fund të kundërta. Aparati është i armatosur me një letër të ndjeshme, është marrë në një pasdite vere, dhe i vendosi rreth njëqind e oborreve nga një ndërtesë e ndriçuar nga dielli favorshme. Një orë apo më shumë më pas unë u hap kutia dhe kam gjetur përshkruar mbi letër një përfaqësim shumë të veçantë të ndërtesës, me përjashtim të atyre pjesëve të saj që vë në hije. A pak përvojë në këtë degë të artit tregoi se me një aparat të vogël Obscura efekt do të prodhohen në një kohë më të vogël. Kështu i kishte bërë disa kuti të vogla, në të cilin unë fiks lentet e fokus të shkurtër, dhe me këto kam marrë shumë të përsosur, por piktura jashtëzakonisht të vogla ...

Talbot ishte në gjendje të gjejnë një mënyrë për të printuar mbrapa negative të tij mbi letër të ndjeshme duke i dhënë një përfaqësim korrekt të skenës foto. Për më tepër ai mund të printoni kopje të shumëfishta nga një i vetëm negativ. Fotografi nuk ka vetëm interesin e tij, megjithatë, ai vazhdoi të punojë në matematikë dhe në dritë gjatë disa viteve të ardhshme, pa bërë publike zbulimet e tij fotografik. Ai i dha leksion Bakerian të Shoqërisë Mbretërore në 1837 me titullin vërejtjet e tjera mbi fenomenet optike të kristaleve dhe ai mori Medaljen Mbretërore nga Shoqëria Mbretërore në 1838 për arritjet e tij matematikore.

Me vjeshtën e vitit 1838 Talbot mori përsëri punën e tij fotografike dhe filloi të mendojë për të shkruar një letër të dërgohet që të Shoqërisë Mbretërore përshkruan zbulimet e tij. Megjithatë në janar 1839 ai ishte i tronditur për të lexuar një njoftimi nga Arago dhe Daguerre duke pretenduar se Daguerre kishte zhvilluar një mjet për të marrë imazhe permanente nga një errët. Talbot shpejt u zhvendos tek publicitetit punën e tij dërguar shembuj e fotografi të tij për të Institucionit Mbretërore në Londër më pak se një javë pasi kishte dëgjuar e shpalljes frëngjisht, dhe ai i shkroi Arago duke pretenduar prioritet disa ditë më vonë. Ai dërgoi një letër Disa llogari të artit e vizatimit fotozhenik mbi metodat e tij fotografik të Shoqërisë Mbretërore më 31 janar 1839. Më vonë gazeta nga Talbot më photography, megjithatë, Shoqëria nuk zgjodhi të botojë. Në vitin 1840 Talbot bërë përparime të mëtejshme të shkëlqyer, të zbuluar se si të përdorin kimikate të sjellë nga një imazh nga letra e tij e ndjeshme pasi që kishte qenë vetëm i ekspozuar për një kohë shumë të shkurtër. Ai patentuar proces nën calotype emrin.

Dy faktorë të thotë se procesi i Talbot nuk do të arrinin përdorim i gjerë se procesi Daguerre e bëri. Një ishte thjesht se Daguerre bërë procesin e tij të lirë në dispozicion ndërsa Talbot akuzuar një pagesë për cilindo që të përdorë të tij, dhe së dyti procesin Daguerre e prodhuar imazhin shumë të ashpër. Kjo tha, megjithatë, askush nuk mund ta shikoni imazhet e prodhuar nga Talbot pa u impresionuar nga bukuria e tyre e madhe. Në 1844 ai botoi Pencil e natyrës parë ilustruar photographically libër, kemi cituar nga teksti më sipër. Gjërat shkuan keq për atë mbi patentat e tij fotografike, e kur ai u përpoq për t'i përdorur ato për të parandaluar të tjerët duke përdorur metoda të ngjashme, gjykata vendosi në vitin 1854 që ai ishte:

... shpikësi i vërtetë e fotografisë, por vlerësoi se proceset e reja janë jashtë patentë e tij. Procedurat e hidhur kishte ngjyrosur reputacionin Talbot kaq e rëndë se paragjykimet vazhdojnë të ngritur sipërfaqe në literaturë historike.

Ai ka fituar disa njohje nga Shoqëria Mbretërore për punën e tij fotografike me dhënien e Rumford medalje e tyre në 1842. Ai shkoi nëpër një periudhë të shëndetit të keq ndaj viteve të fundit të Vitet 1840, por shëndeti i tij përmirësuar përsëri në dekadën e ardhshme dhe ai ishte në gjendje që të ndërmarrë kërkime me shumë energji të njëjtë si ai kishte në Vitet 1830. Ai ka punuar në prodhimin e imazhet në bojë dhe mori patentave të mëtejshme në lidhje me proceset e tij printim. Edhe pse ai kurrë nuk arriti suksesin e komerciale me metodat e ai ishte në zhvillim, ai ishte duke zbritur pikërisht rrugën e drejtë drejt metodave moderne e shtypjes nga një pjatë fotografik.

Shtëpi Talbot u Lacock Abbey, por ai kaloi shumë kohë në Skoci. Ai vizitoi Edinburg në fillim vitet 1840 dhe botuar Sun Fotot e Skocisë në 1845 i cili përmban fotografi të Skocisë përfshirë Monumentit Scott më Princes Street në Edinburg. Nga 1855 ai padyshim ka jetuar për një pjesë të çdo viti në Skoci gjatë 12 viteve të ardhshme apo më shumë. Ai ishte awrded një diplomë nderi nga Universiteti Edinburg në 1863:

... sepse e para e tij-i ngritur në literaturë dhe shkencë, dhe përfitimet kanë dhënë zbulimet e tij mbi shoqërinë.

Interesat e tij gjatë viteve të tij të më vonë nuk ishin të lidhura vetëm me fotografi dhe ai u bë gjithnjë e më shumë i interesuar në një arkeologji të parë për të përkthejnë shkrim në formë pyke nga Nineveh. Schaaf shkruan në:

Emri shpikës të ruhet në fusha të ndryshme shkencore: në matematikë, nuk është lakorja Talbot-së; në ligj fizike Talbot dhe Talbot (një njësi të energjisë me fosfor), në botanikë dy lloje janë të emëruar sipas tij, në astronomi një krater të hëna është emrin e tij, dhe ka dëshmi të vazhdueshme të një art që është bërë aq i përhapur në shoqëri që prodhimet e saj janë shpesh të padukshme si për ne si imazhet e tij janë fshehur. Në jetën e tij, Talbot kishte botuar shtatë libra dhe rreth gjashtëdhjetë artikuj shkencore dhe matematikore.

Gjatë viteve të tij të fundit ai vuajtur nga sëmundje të zemrës dhe ky ishte shkaku i vdekjes së tij, i cili ka ndodhur në studimin e tij në Lacock Abbey.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland