Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Teiji Takagi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 April 1875

Kazuya Village (near Gifu), Japan

29 Feb 1960

Tokyo, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Teiji Takagi ka lindur në një zonë rurale të Gifu Prefekturës në Japoni qendrore. Babai i tij ishte një kontabilist në një fermë në këtë rajon malor dhe Teiji ishte sjellë deri në fermë në të cilën i ati i tij ka punuar. Nëna e tij ishte një Budist përkushtuar dhe ajo mori Teiji, kur ai ishte një fëmijë të vogël, me të kur ajo shkoi në tempull. Teiji shpejt tregoi veten që të jetë një ogur fëmijëri me shpejt mësuar të lexojnë lutjet. Ai ndoqi shkollën fillore në fshatin Kazuya para se të shkojnë në shkollë të mesme në Gifu hyrë në këtë fazë të dytë të arsimimit të tij në 1886. Në atë kohë nuk ka pasur tekste të shkruara në matematikë japonisht kështu nxënësit kishin studiuar matematikë në përdorim tekste në anglisht. Takagi studiuar për fillestar nga Algjebra dhe Gjeometria Todhunter nga Wilson.

Në 1891 filloi Takagi fazën e tretë të shkollimit të tij që ai mori në Shkollën e Lartë të tretë në Kiotos. Ka qenë, në atë kohë, tetë akademive dhe nxënësit ndritura shkuan në një korrespondues të fushë në të cilën ata jetonin në mënyrë që të përgatiten për një shkollim universitar. Takagi prandaj, pasi duke treguar talentin e madhe në shkollën e mesme, bërë progresion të natyrshme për të Kiotos, ku ai studioi për tre vjet. Në 1894 ai u diplomua për Shkollën e Lartë i tretë dhe i hyri në Universitetin e Tokios, universiteti i vetëm në Japoni në atë kohë.

Në Tokio Universiteti Takagi mori kurse mbi gur dhe gjeometrise analitike. Megjithatë ai mësuar matematikë më të përparuara duke lexuar libra dhe jo nga kurset leksion që ai mori pjesë. Ai mësuar rreth kthesa algjebrike nga George Salmon 's libër dhe ai gjithashtu studioi Serret' s Algèbre Supérieure. Ai padurim lexuar Heinrich Ueber 's tekst Algjebra kur ajo arriti në Japoni dhe nga 1898 Takagi kishte publikuar gazeta e tij të parë. Dokument tregon një qasje moderne të mrekullueshëm algjebër, shumë e çuditshme për dikë që kishte mësuar më e matematikës e tij nga tekstet shkollore. Letër fillon:

Në kërkim mbrapa në historinë e degëve të matematikës, ne shohim se ata të fillojnë me fillimet e veçantë dhe konkrete dhe të vazhdojë me generalisation si ata përpara. Kjo është manifestuar, për shembull, në teorinë e grupeve, e cila është një nga fushat më të rëndësishme të matematikës ditët e sotme, dhe ka të bëjë me degët e ndryshme të tjera. Ajo filloi si teoria e grupeve të ndryshim, por tani teoria e përgjithshme e grupeve nuk mendoj se elementet e grupi duhet të jetë permutations. Siç vërejti Cayley ka, e ka vetëm të supozojmë se përbërja e elementeve të përmbush disa ligje ... Ne ... Shpresoj se lexuesi e ka kuptuar që pika thelbësore në algjebër nuk qëndrojnë në natyrën e elementeve (që nuk janë domosdoshmërisht numra), por në mënyrë elemente janë të përbërë.

Gazeta gjithashtu i rëndësishëm për përmban një përkufizim abstrakt të një fushe.

Takagi u diplomua nga Universiteti i Tokios në 1897, dhe në vitin e ardhshëm ai ishte zgjedhur si një nga dymbëdhjetë nxënësit nga Japonia për të studiuar jashtë vendit. Ai hipi në Gjermani, ku ai ka studiuar kurse dhënë nga Fuchs, Frobenius dhe Shvarc në Universitetin e Berlinit. Mirëpo, për habinë e tij, ai zbuloi se ai tashmë dinte se shumica e matematikës në këto kurse nga librat që ai kishte lexuar përsëri në Japoni. Ai pastaj lexoni Hilbertit 's Zahlbericht, një raport mbi numrin teori algjebrike e cila ishte botuar në 1897. Takagi shkroi Hilbertit strehim i cili organizohet për të në Göttingen në një shtëpi në të cilën ai vetë kishte jetuar më parë. Në Takagi ka shkruajtur:

Në kohën kur kam studiuar në Gjermani, Göttingen ishte ndoshta i vetmi vend në botë ku kërkimore në teori numri algjebrike po ndodhte. Kështu, kur thashë se doja Hilbertit të studiojmë këtë teori, ai nuk duket për të besuar mua menjëherë ...

Nëse Takagi pritet Hilbertit të angazhuar në mënyrë aktive në teori numër algjebrike atëherë ai do të kishte qenë i zhgënjyer. Hilbertit kishte lënë këtë temë menjëherë pas shkrim Zahlbericht dhe nga koha Takagi arritur Göttingen ka qenë i angazhuar në studimin themelet e gjeometrisë dhe pastaj ekuacionet integrale. Edhe pse nuk ishte Hilbertit direkt i përfshirë me hulumtimet Takagi së, temë ai ka punuar më siguri ishte ajo që konsiderohet e Hilbertit rëndësi të madhe për të ishte një rast i veçantë për atë që u bë Hilbertit 's problem 12 në Paris leksion e tij të 1900. Në 1901 Takagi majtë Göttingen dhe u kthye në Japoni, ku ai u emërua si Asistent Profesor në Algjebra në Departamentin e matematikës në Universitetin e Tokios. Ai u martua me Toshi Tani në vitin 1902 dhe kishin tre djem dhe pesë vajza. Ai përfundoi një doktoraturë në Tokyo në 1903 duke paraqitur një tezë të bazuar në punën që ai kishte ndërmarrë në Göttingen. Ai u gradua profesor i Universitetit të plotë në Tokio në vitin 1904, ai mbajti këtë post deri sa ka dalë në pension në 1936.

Pas kthimit të tij në Tokyo në 1903 Takagi provuar një supozim për zgjerime abelian të fushave numri imagjinar bërë nga Kronecker. Kronecker përshkroi këtë supozim si:

... I dashur ëndrra të të rinjve.

Edhe pse Takagi ishte entuziast për kërkime ai nuk ka të vazhdojë të zhvillojë punën që ai kishte filluar në tezën e tij. Ai filloi të shkruaj tekste, të cilat sigurisht janë të rëndësishme për zhvillimin e matematikës japoneze si në shkollë dhe në nivel universitar. Parë e këtyre teksteve ka qenë një kurs i ri i aritmetikës botuar në vitin 1904. Punojnë 500 faqe zhvilluar numrat reale nëpërmjet shkurtimet Dedekind. ajo ishte e parë të teksteve të shumta që Takagi ka shkruajtur: ndërmjet 1904 dhe 1911 ai shkroi 13 tekste, por janë shumë-shumë volum punon në mënyrë numri i përgjithshëm i vëllime arriti në 20.

Në Takagi përshkruan se si ai u drejtua për të filluar përsëri kërkimit:

Unë jam nga dikush natyrës që ka nevojë për nxitje në mënyrë që të punojnë. tani ka një numër mjaft i Matematikanë japoneze, por në ato ditë, kemi pasur disa kolegë. Unë nuk kanë një punë të rëndë kështu që ju mund të imagjinohet që kam bërë kërkime në fushën e teorisë klasë në ato ditë i lumtur, por kjo nuk ishte kështu.

Luftës së Parë Botërore ka filluar në 1914 dhe kjo dha mua një stimul, jo një stimul negativ. Nuk ka informacion shkencor të arritur Europën për katër vjet. disa tha se kjo do të jetë fund e shkences Japoneze, ndërsa ka shkruajtur artikuj gazetash të simpatisë së tyre për profesorët japonisht humbur punët e tyre. Kjo më bëri të kuptojnë të vërtetën e qartë që çdo studiues ka të jetë e pavarur. Ndoshta unë nuk do të kishte bërë hulumtime për veten time sikur të mos ishte për të Luftës së Parë Botërore

Takagi pastaj vazhdoi në të përshkruajnë idetë që rinis karrierën e tij kërkimore:

Lidhur me këtë fushë teori klasës, unë rrëfej se unë u shmangën nga Hilbertiane. Hilbertit konsideruar unramified vetëm fushat e klasës. nga pikëpamja e teorisë së funksioneve algjebrike që janë të përcaktuara nga Riemann sipërfaqe, është e natyrshme për të kufizuar konsideratë në rast unramified ... pas përfundimit të këmbimit shkencor midis Japonisë dhe Evropës ... Unë u lirua nga ajo ide dhe dyshohet se çdo zgjatje abelian mund të jetë një fushë klase nëse kjo e fundit nuk është e kufizuar në rastin unramified. Mendova në fillim që kjo nuk mund të jetë e vërtetë. sikur të rremë ide duhet të përmbajë një gabim dhe unë u përpoq tim më të mirë për të gjetur këtë gabim. Në atë kohë unë pothuajse vuajtur nga një avari nervor. Unë ëndërroi shpesh se kisha zgjidhur çështja. Unë u zgjuan dhe u përpoqën për të kujtuar arsyetimit tim, por më kot. Unë u përpoq të madhe e mia për të gjetur një counterexample të hamendësoj që dukej të gjitha shumë të përsosur. në fund kam bërë teori e mia të konfirmuar këtë supozim, por unë nuk mund të shpëtoj veten nga dyshimi se ajo mund të përmbajë një gabim i cili do të pavlefshëm teorinë e tërë. I keq i mungonte kolegët që mund të kontrolloni punën time.

Takagi foli për punën e tij në fushën e teorisë klasës, ndërtesa më Heinrich Ueber 's punë, në Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve në Strasburg në vitin 1920. Ndërkohë që në Evropë ai vizitoi Hecke dhe Blaschke në Hamburg. Ai shkroi letër e tij më të rëndësishme në vitin 1920 i cili prezantoi klasës Takagi-Teoria e fushës generalising Hilbertit 's fushë klase. Në 1922 Siegel bindi Artin dhe ta lexoni këtë letër dhe rëndësinë e saj ishte realizuar. Ai u bë kuadrin e teorisë së numrit algjebrike. Hasse përfshirë teori Takagi në traktat të tij në fushën e teorisë klasë disa vjet më vonë. Në 1925 Hilbert shkruan Takagi në Japoni duke i kërkuar në qoftë se letra e tij mund të jetë i publikuar në Mathematische Annalen.

Rreth kësaj kohe Matematikanë të tjera që punojnë në të njëjtën zonë si Takagi filluar të emëruar në Tokio Universitetin dhe në fund ai e kishte me kolegët e matematike ai kishte longed për të. Iyanaga, autori i, u bë studenti Takagi në 1926. Ai përshkruan stilin e tij të mësimdhënies:

[Takagi dha] leksionet e tij pa dokumente të përgatitur, duke treguar megjithatë, tiparet e shpirtit nga koha në kohë me vërejtje të ashpra kritike, të përziera ndonjëherë me shaka. Ai foli më tepër ngadalë në një zë të ulët dhe gati kurrë nuk përsëritet e njëjta gjë, ai shkroi shumë mjeshtërisht në dërrasë e zezë, por ngjyra e shkumës i tij ishte më tepër dritë, shpejtësia e fluksit të ligjërimit të tij ishte mjaft i shpejtë dhe studentët kishin për të dëgjuar me vëmendje të madhe.

Shpejti nderon filloi të dhënë Takagi për punën e tij të pazgjidhura. Ai u nderua nga Çekosllovaki, universitare e Oslos, dhe Hulumtime Këshillit Kombëtar të Japonisë. Fueter ishte President i Kongresit ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1932 dhe Takagi u emërua zëvendës-presidentit. Ai shërbeu në komitetin për t'i dhënë Medalje Fushat e parë për 1936 Kongresi.

Në 1936 Takagi në pension, por vazhdoi botimin e librit dhe gazetat. Dy librat e tij më të rëndësishme nga kjo kohë janë Hyrje në analizë (1938), Teoria algjebrike numri (1948) dhe një punë e rëndësishme në historinë e matematikës në shekullin e 19-të. Takagi vazhduan të jetojnë në Tokio, pasi ka dalë në pension deri në 1945, kur shtëpia e tij u shkaterrua nga bombardimet pranë fund të Luftës së Dytë Botërore. Ai u kthye në fshatin e lindjes së tij, të vijnë në Tokio në vitin 1947 për të jetuar me djalin e tij të madh. Gruaja e tij vdiq nga kanceri në 1952 dhe Takagi vetë vdiq në moshën 88 në spitalin e universitetit Tokio.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland