Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wilhelm Süss

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 March 1895

Frankfurt am Main, Germany

21 May 1958

Freiburg im Breisgau, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Süss 's nëna erdhi nga një familje kryesore, disa anëtarë të kryetarëve të komunave të cilat kishin bërë lokale. Babai Wilhelm ishte mësues në një shkollë dhe erdhi nga një familje muzikore duke përfshirë muzikantë profesionistë. Wilhelm trashëguar dashurinë e tyre dhe talentin për muzikë. Në shkollë të lartë Wilhelm e tij shkëlqeu në të gjitha lëndët e tij dhe ai kishte një vendim mjaft të vështirë të bëni kur të hyjnë në universitet si të cilën ai do subjekt studimi. Ai zgjodhi matematikë dhe hyri në Freiburg Universiteti ku ai ishte i mësuar nga Alfred Loewy.

Ishte zakon që studentët në Gjermani në këtë kohë nuk mbetet në një universitet për studimet e tyre, por si mostra leksione në disa universitete të ndryshme. Süss lëvizur nga të Freiburg Göttingen dhe pastaj në Frankfurt, por para se ai mund të përfundojë studimet e tij të Luftës së Parë Botërore filloi dhe Süss u hartua në ushtri në tetor 1915. Ai luftoi në vijën e frontit dhe ishte fat që të mbijetojnë, nga malarja kontraktuese që ai gjetën në tetë javë. Për një kohë ai shërbeu si asistent veterinare (për shkak të një gabimi në informacionin që ushtria mbajti mbi kualifikimet e tij), por më vonë ai e përdorur aftësitë e tij matematikore me një tingull-duke filluar grup. Pas tre viteve të shërbimit të vazhdueshëm të luftës i dha fund dhe ai ishte çmobilizuar në nëntor 1918.

Ai u kthye në Frankfurt për të përfunduar studimet e tij pas kësaj ndërprerje tre vjet, ku hulumtimet e tij në gjeometri ishte e mbikqyrur nga Bieberbach. Süss parashtruar tezën e tij Begründung der Inhaltslehre im Raum ohne Benutzung von Stetigkeitsaxiomen në Frankfurt mars 1920. Në këtë kohë Süss u takua Irmgard Deckert, student i matematikës në Universitetin e bija e një lektor në gjeografi. Më pas ata u martuan dhe ne se vini re dhe janë shkruar nga Irmgard Süss. Në 1921 Bieberbach lëvizur nga Frankfurti në Universitetin e Berlinit, ku ai u emërua në karrige të gjeometrisë. Süss lëvizur nga Frankfurti në Berlin për të bërë Bieberbach 's asistent, por duket se ka kaluar më shumë kohë duke punuar për Shoqërinë gjermane matematike sesa për Bieberbach.

Në janar 1923 Süss pranuar një pozicion në Kagoshima, Japoni dhe filloi punën e tij të ri në mars. Nuk ishte me të vërtetë një punë matematikore por pa Süss duke përdorur aftësitë e tij në gjuhën gjermane dhe të letërsisë. Ai sigurisht nuk e braktisin matematikë, pavarësisht se nuk qenë pjesë e ditës së tij në punën e përditshme, dhe vazhdoi të ndërmarrë kërkime të cilat ai botoi. Pas pesë vitesh në Japoni, Süss korrespondonin me Karl Reinhardt i cili ishte profesor në Greifswald. Dy kishin njohur njëri-tjetrin qysh nga fëmijëria e tyre dhe shkëmbimin e letrave çoi në Reinhardt Süss thënë se nëse ai paraqiti letrat e tij të Greifswald ai mund të pajis atje dhe të marrë një qëndrim. Süss pranuar ide dhe u kthye nga Japonia në vitin 1928 për të marrë postin e pedagog në Greifswald.

Hellmuth Kneser, djali i Adolf Kneser, ishte emëruar si profesor në Greifswald tre vjet përpara se të vinte mbi Süss stafit atje. Dy miqtë e shpejt u bë gjatë tërë jetës. Kjo ishte një kohë e vështirë në Gjermani dhe së shpejti Süss mendonin se vendi ishte vuajtje të padrejtë. Edhe pse kjo çoi në atë që një nacionalist gjerman, ai sigurisht nuk ishte një përkrahës i partisë Socialiste Kombëtar në këtë kohë. Shoqata e tij më vonë me nazistët është ende një çështje e polemikë të konsiderueshme midis historianëve. Për shembull Remmert (shih dhe) është tepër kritik për mënyrën se si Süss punuar me nazistët, ndërsa Segal (shih) merr parasysh se vetëm Süss bashkëpunuar me nazistët deri sa ishte e nevojshme për të mbrojtur matematikë. Mbështetësit e çdo pikëpamje mund të tregojnë për prova për të mbështetur arsyetimin e tyre dhe kjo është e dyshimtë nëse ai do të jetë ndonjëherë e mundur për të sqaruar motivet e Süss.

Më 30 janar 1933 partia Socialiste Kombëtare e udhëhequr nga Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani. Në mars të gjithë personelit mësimor në Greifswald u detyruan të bashkohen Sturmabteilung (Stormtroopers). Përjashtimi i është dhënë atyre që ishin anëtarë të Stahlhelm, organizimin e një veteran, kështu u bashkua Süss Stahlhelm. Por, më 3 korrik të anëtarëve Stahlhelm automatikisht u bënë anëtarë të Stormtroopers. Në vitin 1934 Alfred Loewy, ish-mësues Süss të, u shkarkua nga kryetari i tij në Universitetin e Freiburg nën legjislacionin nazist shkarkimin hebrenjve. Süss negociuar me Ministrinë për pasuar Loewy dhe u emërua në karrige në Freiburg. Sipas Irmgard Süss, ai filloi diskutimet e tij me Ministrinë, por duke e bërë të qartë se ai nuk ishte një anëtar i partisë naziste. Në Freiburg Süss u bë një koleg i Doetsch dhe deri 1.940 dy ishin krerë të përbashkët matematikore të universitetit.

Shoqëria gjermane matematike u ngatërruar në manoeuvrings politike pasi socialistët Kombëtar erdhi në pushtet. Bieberbach ishte i pasuksesshëm në përpjekje e tij për t'u bërë Kryetar i Shoqërisë për jetën në vitin 1934. Pas Blaschke dhe Hamel kishte shërbyer si Kryetar, Süss u emërua në vitin 1937. Disa e shohin si shpëtimin e tij kryesimit gjerman Mathematical Society, ndërsa të tjerët e shohin atë si një periudhë kur Süss entuziazëm bashkëpunuar me socialistët Kombëtare. Süss sigurisht filluar dëbimin e hebrenjve nga bordet editoriale, duke i kërkuar në mënyrë specifike që Issai Schur të hiqet nga bordi i Mathematische Zeitschrift në 1938. Ai u bashkua me partinë naziste në 1938 (Segal pohon ai kundërshtoi, por u bindi nga kolegët që ai mund të veprojë më me efektivitet në ndryshimin e politikave naziste nga brenda partisë). Ai në mënyrë aktive ka marrë pjesë në dëbimin e jo-arian gjermanisht matematike anëtarë të Shoqërisë në 1938 dhe 1939 që çoi në shoqëri gjermane matematike që i suksesshëm në trajtimin me zyrtarë të qeverisë naziste. Nuk ka asnjë dyshim se gjatë periudhës së tij si Kryetar, 1938-1945, Süss punuar në bashkëpunim të ngushtë me zyrtarë të qeverisë naziste. Në mesin e atyre që mbrojnë veprimet Süss janë Hildegard Abetz, vajza Süss, dhe burri i saj [shih P Abetz dhe H Abetz, Mitt. Dtsch. Math.-Ver. (4) 1999, 53]. Ata theksojnë se gjërat në perandori e tretë ishin shumë më delikate se njerëzit që dënojnë kuptojnë Süss.

Sot Süss kujtohet si krijues i Institutit Oberwolfach matematike. Në Irmgard Süss shkruan se Süss kishte idenë për një Institut matematike për disa kohë dhe mendonin se ai duhet të jetë bazuar në Göttingen. Hasse shkroi Süss më 24 mars 1944 Freiburg sugjeruar që ai të largohet dhe të shkojë në Göttingen. Megjithatë Freiburg ishin të etur për të mbajtur Süss i cili ishte në atë kohë figura më e rëndësishme në politikë matematikore në Gjermani. Süss ka shkruajtur (shih):

Ministria e Arsimit e Baden, që duan të mbajnë më në Freiburg së paku në gjendjen e tanishme të vështirë, ka ofruar një vend të avantazheve të rralla në Forrest Zi ku unë shpresoj që të fillojë punën më urgjente pa vonesë dhe shqetësohet.

Më 3 gusht Göring 1944 Hermann autorizoi krijimin e Oberwolfach Forschungsinstitut Mathematisches në një gjueti të dorëzoni njohur si Lorenzenhof (emrin pas fermë që zëvendësoi) në fshatin e vogël të Oberwolfach-Walke në Forest Zi. Jackson shkruan:

Nga të gjitha institutet e botës në matematikë Forschungsinstitut Mathematisches Oberwolfach është padyshim një nga më të dashur. Tradicionalisht referuar thjesht si Oberwolfach ... institut është ulën në një kodër në një luginë, bukuroshe e Pyjeve Zi të Gjermanisë.

Nuk ka dyshim se krijimi i Institutit u ra dakord sepse nazistët besonin se matematika ishte me rëndësi ushtarake në Gjermani. Süss nuk ishte vetëm themeluar e Institutit, por ai u bë drejtor i saj i parë. Senechal shkruan në:

Süss ishte Oberwolfach dhe Oberwolfach ishte Süss.

Ai mori familjen e tij në Oberwolfach dhe së bashku me matematikanët nga qendrat ushtarake dhe kolegët nga Freiburg, duke përfshirë Behnke dhe Seifert, ata e bënë një ekip prej rreth njëzet të cilët jetonin aty deri sa mbaroi lufta:

Historia Irmgard Süss i thotë një përrallë me kurajo dhe shoqërinë, në ato ditët e fundit, problemi i sigurimit të ushqimit dhe ngrohje; përgatitjet për fluturim në rast Lorenzenhof ishte sulmuar; pushtimit përfundimtar të shtëpizë dhe, kur lufta ishte zyrtarisht mbi, djegia e librave të furishëm Kombëtare socializmit që kishte qenë ruajtur në shtëpi.

Süss ishte suspenduar nga posti i tij në Freiburg në fund të luftës. Ai e mbajti pozitën e tij si drejtor i Oberwolfach, megjithatë. Ai ishte anëtar i partisë naziste që kishte një shoqatë të ngushtë me zyrtarët e partisë, por shumë letra të mbështetjes nga kolegët e tij deklaroi se nuk e ka mbajtur besimet naziste dhe kishte bashkuar vetëm partisë për të ndihmuar kauzën e matematikës. Süss gjithashtu pohoi se ai kishte kundërshtuar gjithmonë politikave naziste dhe se ai kishte mbështetur me kolegët e vuajtje nën politikave naziste. Letra nga kolegët si Carathéodory, Tietze, Hopf dhe Perron tha kolegë të shumtë, të cilët Süss kishin shpëtuar nga persekutimi politik. Süss u rikthye pas dy muajsh, dhe e zgjodhi atë Freiburg rektor i Universitetit në vitin 1958. Në këtë kohë, megjithatë, ai ishte i sëmurë me kancer të mëlçisë nga e cila ai vdiq pak më vonë.

Kjo ishte pjesërisht për shkak të madhe për përpjekjet Süss se Oberwolfach lulëzoi pas përfundimit të luftës:

Instituti humbur financimin e saj nga qeveria kombëtare, por ishte në gjendje të mbajë sipër me një sasi të vogël nga qeveria e shtetit të Baden. Süss punuar shumë për të bërë Instituti i vërtetë ndërkombëtar. Në të vërtetë, Oberwolfach luajtur një rol të rëndësishëm në rindërtimin e matematikës në Gjermani pas luftës duke i shërbyer si një vend për takime midis Matematikanë gjermanë dhe kolegët e tyre jashtë vendit. ...

Nga 1949-1953 tre te pesë takime janë mbajtur çdo vit, numri u rrit në rreth një duzinë vit pas Süss siguruar fonde nga qeveria federale.

Le të shohim disa nga matematika që Süss prodhuar, në veçanti shqyrtimin e dokumenteve që i japin rezultate që janë mjaft tipike e prodhimit të tij matematikore. Në 1947 Süss dëshmuar teoremën e mëposhtme në Kennzeichnende Kugel Eigenschaften der als Folgerung Gjuhësore Brouwerschen Fixpunktsatzes. E Le të jetë një organ konveks në tre-hapësirë me pasurinë e mëposhtme: për çdo drejtim y korrespondon një aeroplan normale të y, në varësi të vazhdueshme në y, dhe intersecting E në një rajon B (y) e tillë që të gjitha këto rajone B (y) janë në harmoni. Pastaj rajonet B (y) janë qarqe. Në vitin 1950 ai doli në Bestimmung einer durch Fläche vdesin Grundform dritte und die Summe der Hauptkrümmungsradien se një sipërfaqe është e vendosur në mënyrë unike në qoftë se një rrip, dhe (si funksione të parametrave) formën e tretë themelor, pra, forma e parë themelore e imazhit sferike , dhe shuma e radii kryesor i lakim, është dhënë. Në të njëjtin vit ai botoi Eichflächenprinzipien in der Flächentheorie projektiven cila ka për qëllim për të vënë në vend themelet e një teorie të përgjithshme projektive të sipërfaqeve në një mënyrë përafërsisht korrespondon Berwald 's trajtimin e rastit Euklidiane dhe affine por fort punësimit metodat e diferencial relativ gjeometri.

Gazeta Eine elementare kennzeichnende Eigenschaft des Ellipsoids (1953) tregon në mënyrë elementare që një ovaloid, të gjitha parashikimet e të cilit janë ellipses Puna, është një ellipsoid. Në letër Eine 1954 Süss e characteristische Ellipse Eigenschaft der provuar teoremen e mëposhtme: M Le të jetë një grup ovals barabartë me njëri-tjetrin sipas grupit të transformimeve affine, dhe le të ketë M pronën që çdo dy prej anëtarëve të takimit të tij në më shumë se katër pikë përputhen. Pastaj ovals në M janë ellipses. Ne gjithashtu duhet të përmendim punën Süss si një redaktor i Bazat e matematikës (botim i parë në gjuhën gjermane në vitin 1958) të cilat ai ka punuar më me Behnke, F Bachmann, K Fladt.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland