Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mikhail Fedorovich Subbotin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 June 1893

Ostrolenka, Russian Empire (now Ostroleka, Poland)

26 Dec 1966

Leningrad, USSR (now St Petersburg, Russia)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mikhail Fedorovich Subbotin 's babai, Fedor Subbotin, ishte një oficer i ushtrisë. Subbotin hyri Fakulteti i Fizikë dhe Matematikë në Universitetin e Varshavës në vitin 1910. Në këtë kohë në Universitetin e Varshavës ishte një universitet ruse dhe Varshavës ishte në "Vistula Toka", siç u quajt, nën kontrollin rus. Rusia kishte zbatuar një politikë të ketë "Vistula Toka" e dominuar nga kultura ruse. Në një politikë të zbatuar në mes 1869 dhe 1874, të gjitha shkollimin e mesëm ishte në rusisht. Varshavë vetëm kishte një universitet Russian language pas Universitetit polak i Varshavës ishte mbyllur nga regjimi ruse në vitin 1869.

Në Universitetin e Varshavës ruse, Subbotin ishte dhënë bursa Koperniku pas një konkurrencë të drejtuar nga departamenti. Edhe pse kryesisht e interesuar në matematikë në këtë fazë, ai ka filluar të gjetur një interes në astronomi, kur ai punoi si një makinë llogaritëse për observatori universitet. Subbotin u diplomua nga Universiteti i Varshavës në 1914 dhe filloi karrierën e tij me një takim si një astronom i ri në universitet.

Lufta e Parë Botërore ka filluar në 1914 dhe, nga fundi i vitit, forcat ruse e kontrolluar pothuajse të gjithë Galicia. Megjithatë, Fuqitë Qendrore (Gjermania dhe Austro-Hungari) rigjetur Galicia dhe pjesë të mëdha të Kongresit Poloni. Universiteti rus i Varshavës ishte evakuuar në Rostov-mbi-Don Subbotin në 1915 dhe shkoi me pjesën tjetër të universitetit. Një gjeneral gjerman guvernator ishte instaluar në Varshavë dhe Mbretëria e ri të Polonisë u deklarua më 5 nëntor 1916, por në këtë kohë ishte duke punuar për Subbotin Diplomë Master e tij në Rostov-mbi-Don.

Në 1917 Subbotin parashtruar tezën e tij dhe u dha Diplomë Master e tij në Rostov-mbi-Don. Përkundër emërimit të tij në fillim si një astronom i vogël, puna Subbotin e në këtë kohë ishte vendosur në fushën e matematikës. Ai kishte botuar tashmë dy gazeta para se të dërgohet Master's thesis e tij, një ishtepërcaktimin e pikave njëjës të funksioneve analitike ndërsa i dytë është publikuar në Francë dhe ishte në pika njëjës e ekuacioneve diferenciale të caktuara.

Nga universiteti i zbrazur në Rostov-mbi-Don, Subbotin u transferua në Institutin Politeknik në Novocherkassk. Së pari ai ishte emëruar atje si një ndihmës, por shpejt u bë një Privatdozent, promovoi pastaj profesor i matematikës. Në vitin 1921, ndërsa duke përparuar mirë në karrierën e tij në Novocherkassk, Subbotin marrë një ftesë për të punuar në Laboratorin ruse kryesore Astrophysical. Ai e pranoi ofertën dhe la Novocherkassk në 1922 për të marrë një pozicion si drejtor i Laboratorit Astrophysical ruse në Tashkent.

Laboratori Astrophysical ruse në Tashkent kanë qenë krijuar nga Observatori Tashkentit dhe, në 1925, u bë e pavarur Observatori Tashkent përsëri me Subbotin si drejtor i parë i të sapo ri-themeluar Observatori.

Nga 1930 ka punuar në astronomi dhe mekanikë qiellore në Leningrad (Shën Peterburg) Universiteti është emëruar si kreu i departamentit të astronomisë atje. Ai ka mbajtur një sërë mesazhe të tilla si Kryetar i Departamentit të Mekanikë qiellore (1935-44), Shef i Seksionit teorike e Pulkovo Observatori (1931-34), dhe Shef i Universitetit të Leningradit Observatori (1934-39).

Lufta e Dytë Botërore filloi pranë fund të 1939 dhe, në qershor 1941, Gjermania pushtoi Bashkimin Sovjetik. Nga shtator 1941 ushtritë gjermane dhe ushtritë e Finlandës aleati i tyre ishin pranë Leningradit. Tërë popullata e qytetit morën pjesë në mbrojtjen e saj ndërtimin e fortifikimeve antitank raundin e qytetit, ndërsa 200.000 trupa të ushtrisë ruse mbrojtur qytetin. Nga nëntor 1941 Leningradit ishte pothuajse tërësisht prerë.

Rrethimit mori një numri të madh mbi popullatën me 650,000 në 1942 vdesin nga uria, sëmundjet, ose më drejtpërdrejt nga artileria gjermane. Në 1942 një milion e fëmijët, të sëmurë dhe pleq janë evakuuar nga qyteti. Subbotin gati vdiq nga uria në rrethimin, por seriozisht i sëmurë, ai ishte larguar në shkurt 1942 vetëm në kohë për të shpëtuar jetën e tij. Vlen të përmendet se Leningrad mbajtur jashtë dhe nga janar 1944 trupat gjermane u dëbuan prapa dhe rrethimit të hiqet.

Subbotin kishte marrë për të Sverdlovsk në shkurt 1942 për të mbulojë shëndetin e tij. Universitetin e Leningradit ishte ri-themeluar në Saratov dhe nga fundi i 1942 Subbotin ishte në Saratov si Drejtor i Institutit Astronomical Leningradit. Subbotin rekomandoi që Instituti të bëhet Instituti i teorike Astronomi e Akademisë së Shkencave të BRSS në vitin 1943 dhe rekomandimin e tij u pasuan. Kur situata të lejuar, Instituti u kthye në Leningrad me Subbotin si kreun e saj.

Punën e hershme Subbotin ishte në teorinë e funksioneve dhe probabilitetit. Më vonë ai ka punuar në mekanikë qiellore prodhimin e metodave të reja për llogaritjen e orbitave nga tri vërejtje të bazuara në zgjidhjen Ojler - ekuacionet Lambert. Puna e tij në astronomi përdorur aftësitë e tij matematikore dhe:

... Subbotin jo vetëm ka treguar mundësinë e përmirësimit të konvergjencës së seri trigonometrik me të cilën sjellja e forcave të shqetësues është i përfaqësuar, por dha edhe një shprehje për të përcaktuar koeficientët dhe Laplace formulat paraqitur për informatikë Koeficientët e anëtarëve të nevojshëm seri trigonometrik.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland