Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Dirk Jan Struik

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Sept 1894

Rotterdam, Netherlands

21 Oct 2000

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dirk Struik 's ati ishte një mësues. Dirk ndoqi Bugerschool Hogere në Hagë. Ky ishte një lloj të veçantë të shkollës që është projektuar për fëmijët e prindërve të klasës së mesme që aspirojnë për të qenë më mirë statusin e tyre. Struik zhvilluar pikëpamjet e krahut të majtë, ndërsa në shkollë, duke u ndikuar nga një nga mësuesit. Bugerschools Hogere lejohet hyrje në sistemin universitar pasi kalon provime shtesë dhe kjo Struik ka hyrë Universiteti i Leiden në 1912.

Struik dhënë nga Rotterdam në Leiden University me tren, kështu që ai kurrë nuk u përfshi plotësisht me jetën e studentëve. Ai e përshkroi vitet e tij universitare në:

Askush nuk tha se cili ndonjëherë leksione të dëgjuar nëse do të donit të kalojnë provimet tuaj grapevine u kujdes për këtë, dhe ju vetëm pas të tjerët që ishin në të njëjtën barkë. Jo dekanët, provosts, marshals, këshilltarët e studentëve, psikologët, dhe sages të tjera të tilla akademike. Nuk ka analiza ose dy javë, nuk ishin vetëm dy provime në katër vite ...

Varg kursesh studiuar nga Struik përfshirë matematikën dhe fizikën. Në fizikë ai u mësoi nga Lorencit dhe de kujdestare fëmijësh. Lorencit në pension në 1912 kur Ehrenfestit u emërua në karrige e tij. Struik është ndikuar fuqimisht nga Ehrenfestit dhe mori pjesë në seminarin javore cilën ai ngritur. Në 1917, duke punuar në një disertacion, fondet e tij vrapoi jashtë dhe e la universitetin për të marrë një post mësimdhënie matematikës në një shkollë në Alkmaar, në veri të Amsterdamit.

Megjithatë, ai mori një letër nga JA Schouten pyetur nëse ai do të donte të bëhet asistent i tij. Ehrenfestit kishte rekomanduar Struik dhe, pas largimit shqetësuese në lidhje me një post mësimdhënie ai gëzuar, ai vendosi të pranojë Schouten 's ofertë dhe u bashkua me atë në Delft. Struik vendosur për të ndryshuar për temë kishte studiuar me Schouten, analiza tensori, për tezën e doktoratës dhe ai paraqiti disertacionin e tij në lidhje me aplikimet e metodave tensori të manifolds Riemannian në 1922.

Struik ishte emëruar në një post në Universitetin e Utrecht në vitin 1923. Njëjtin vit ai u martua me një çek Ruth Ramler matematikan i cili kishte marrë një doktoraturë në matematikë nga Universiteti i Pragës, nën mbikëqyrjen e G Pick dhe G Kowalewski. Megjithatë Struik nga kjo kohë ishte i njohur për pikëpamjet e krahut të majtë dhe kjo e bëri të ardhmen e tij akademik sy të pasigurtë. Në shtator 1924, i financuar nga një Fellowship Rockefeller, Struiks kaluar nëntë muaj në Romë. Ka punuar me Dirk Levit-Civita dhe Ruth punuar me Enriques. Ata kishin shans për të plotësuar Matematikanë shumë të tjera, Amaldi, Castelnuovo, Volterra dhe Bianchi të cilët ishin duke punuar në Romë si edhe Hadamard, Zariski dhe Aleksandrov që ishin në vizitë në Romë.

Ishte Struik ndërsa ishte në Romë, që ai të parë u bë i interesuar në historinë e matematikës. Megjithatë ky interes ishte gati për të marrë një kthesë të re, për në qershor 1925, me një shtrirje të Bursës Rockefeller tij ai arriti në Göttingen. Klein, një hero i madh matematikor i Struik së, vdiq vetëm disa ditë pas Struik arriti në Göttingen për të punuar me Courant. Courant afrohej Struik të përgatisë një botim të Klein 's ligjërata mbi historinë e shekullit të 19-të matematikës për botim. Një tjetër ngjarje e rëndësishme në Göttingen për Struik ishte takimi i Norbert Wiener atje.

Ndërsa në Göttingen, Struik bërë përdorimin e plotë të bibliotekës shkëlqyer atje për të studiuar Matematikanë Rilindja Ries, Rudolff, Apianus, Stifel dhe Stevin. Kur Fellowship e tij i dha fund ai u kthye në Delft por pa perspektivë për një post të përhershëm. Kur ai ka marrë oferta nga Oto Shmidt për të shkuar në Moskë dhe nga Norbert Wiener për të vizituar MIT ai kishte për të zgjedhur një por kjo ishte një zgjedhje e vështirë. Ai vendosi të vizitojë SHBA-të dhe u nis për në Nju Jork, në nëntor 1926.

Struik ishte për të punuar në MIT për pjesën tjetër të karrierës së tij. Kjo ishte një karrierë të bazuar në bashkëpunim me Wiener, një bashkëpunim ka vazhduar me Schouten dhe një përfshirje në rritje me historinë e matematikës. Vitet e Luftës së Dytë Botërore solli ndryshime si Alberts vë në dukje:

Gjatë viteve të luftës shumë të veprimtarisë normale matematikore kërkimore në MIT erdhi në një bllokim. Disa nga profesorët ishin të përfshirë në kërkimin e ushtarake të tjerët, duke përfshirë Struik, kryer detyrat e rëndë mësimdhënie lidhur me trajnimin e personelit ushtarak. Përveç kësaj, Struik shpenzuar shumë nga koha e tij duke ndjekur një projekt tërësisht të ri hulumtimit: të studiojë origjinën e shkencës amerikane në vendosjen e tyre sociale dhe ekonomike, një subjekt që kishte qenë mezi prekur më nga historianët para kësaj kohe. Edhe më shumë në mënyrë të konsiderueshme, dialektik-qasjen materialiste Struik miratuar për këtë objekt ishte e pashembullt.

Shikime marksiste Struik e, megjithatë, ishin të detyruar të çojë në probleme në epokën McCarthy dhe në të vërtetë kjo është pikërisht ajo që ndodhi.

Në periudhën e parë McCarthy ishte, si Struik vënë atë:

... gjysma e kujton e Gjermanisë naziste, gjysma e Alice in Wonderland.

Në prill 1949 ai u akuzua nga një informator i FBI. Nga korrik 1951 ai u akuzua se një anëtar i Partisë Komuniste dhe të kesh mësuar marksizmi. Ai u soll para Un House-Amerikan dhe Komiteti Veprimtari, për këshilla ligjore, ta gëzojë askush Amendamenti i Pestë dhe refuzoi të përgjigjet secili prej mbi 200 pyetjet që iu drejtuan atij.

Struik u paditur më vonë akuza dhe kusht vendosur në 1.000 $ e cila ishte vendosur nga shokët që e mbështetën atë. Ai u pezullua nga MIT, me rrogë, ndërsa ai ishte i paditur. Që nuk kishte asnjë provë të vërtetë kundër Struik rast nuk u sollën, por nga ana tjetër ai nuk u hoq deri në 1955. Gjatë kësaj periudhe Struik përqendruar në projektet e historike, pasi që është ndaluar nga mësimdhënia.

Nga fundi i 1955 Struik u rivendos në detyrat e tij të mësimdhënies dhe zhvilloi këto deri më 1960 kur, në moshën 65 vjeç, ai kishte të dalin në pension. MIT refuzoi atij një pozicion Emeritus dhe përpjekjet e tij për të gjejnë vend në universitetet e tjera në Shtetet e Bashkuara të dështuar. Ai përfundimisht pranuar ftesa nga Puerto Rico, Kosta Rika dhe Utrecht. Ai e ktheu vëmendjen e tij në një numër të temave me interes të veçantë të tij, në veçanti për promovimin historinë e shkencave, sidomos matematikë, në Amerikën Latine.

Në një ish-student në MIT përshkroi Struik e mësimdhënies:

Ai nuk mësoi matematikën si një mister i brendshëm, por si kuptim praktik të përbashkët. Dhe akoma, në të njëjtën kohë ai na dha një paraqitje e shkurtër e bukurisë absolut të saj. Ishte në këtë kohë se kam kuptuar linjë Edna St Vincent Millay është "Euklidi vetëm ka shikuar në bukurinë lakuriq".

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland