Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst Gabor Straus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Feb 1922

Munich, Germany

12 July 1983

Los Angeles, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernst Straus 's nënë ishte Rahel Goitein i cili kishte dallim për të qenë një nga gratë e para studentëve të mjekësisë zyrtarisht që studiojnë në një universitet gjerman. Ajo trajnuar në Heidelberg dhe shkoi për t'u bërë një doktor i njohur. Babai i Ernst Elias Straus ishte një avokat. Kjo ishte një familje hebreje me Elias qenë një figurë kryesore në lëvizjen e zionist në Gjermani në kohë. Kjo ishte edhe një familje të madhe me Ernst qenë më i ri e prindërve të tij pesë fëmijë, tre vajza dhe dy djem. Ai ishte:

... ngritur të çmojnë vlerat kulturore dhe humanitare.

Ai e bëri zbulimin e tij matematikore të parë në moshën pesë vjeçare, kur ai punoi jashtë formulën për shumën e një progresion aritmetik.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani dhe kjo ishte menjëherë e qartë se ato të origjinës hebreje do të vuajnë. Më vonë në 1933 Elias Straus vdiq nga kanceri dhe menjëherë pas kësaj Straus Rahel dhe pjesa tjetër e familjes u shpërngul në Palestinë dhe bëri shtëpinë e tyre në Jeruzalem. Ka Rahel praktikuar mjekësi dhe u bë shumë aktiv në punë sociale. Ernst morën pjesë një numër i shkollave të ndryshme, por ai nuk kishte diplomë të shkollës së mesme, kur ai hyri në Universitetin Hebraike. Atje ai u mësoi nga Motzkin i cili më vonë emigroi në Shtetet e Bashkuara dhe ndërmori punën e përbashkët me Straus cilin do të diskutojmë më poshtë. Përsëri Straus nuk kishte shkallë universitare kur ai shkoi në Shtetet e Bashkuara dhe të regjistruar në Universitetin e Kolumbias, në Nju Jork në vitin 1941. Ai merret diplomë Master e tij në 1942 dhe vazhdoi të ndërmarrë kërkime drejt doktoraturës e tij nën FJ Murray. Megjithatë ngjarja më e rëndësishme në karrierën e tij ka ndodhur dy vjet më vonë, kur Ajnshtajni zgjedhur atë si asistent i tij. Para se të lëvizte në Princeton, Straus martuar Louise Miller i cili ishte si ai, një student i diplomuar në Universitetin Kolumbia. Ata u martuan në vjeshtë të vitit 1944 dhe kaloi në Princeton, ku Straus filloi të punojë me Ajnshtajni në Institutin për Advanced Study. Louise dhe Ernst kishte dy djem, Daniel i lindur në vitin 1954 dhe Paul i lindur në vitin 1957.

Gjatë katër viteve që ka punuar me Einstein Straus ata shkroi tre letra të përbashkët. Një nga këto ishte ndikimi i zgjerimit të hapësirës në fushat e gravitacionit përreth yjeve të veçanta (1945). M Wyman, rishikimin e këtij dokumenti, shkruan:

Është supozuar se potenciale gravitacionale dhe derivatet e tyre e parë do të jetë e vazhdueshme në kufirin e yllit sferikisht simetrik. Një zgjidhje e përafërt e ekuacioneve fushë për hapësirë boshe është marrë dhe potencialet gravitacionale e vendosur në këtë mënyrë janë të nevojshme për të kuptuar së bashku vazhdimisht me potencialet e njohur gravitacionale për një presion të lirë, densiteti spatially të vazhdueshëm të materies. Në këto kushte është e mundur për të treguar se fushë Schwarzschild mund të transformohet në një zgjidhje të problemit.

Në 1946 Straus dhe Einstein publikoi një përgjithësim të teorisë relativiste e gravitetit IIanalet e matematikës. Kjo paraqiti një derivim të ekuacioneve të ri fushë e cila ishte e nevojshme që rrjedhje në letër vetëm Einstein s 'autor i botuar në vitin e kaluar ishte i bazuar për një gabim. Straus parashtruar tezën e doktoraturës në teorinë e Einstein unifikuar s 'fushë në Universitetin e Columbias dhe u dha doktoraturës e tij në vitin 1948. Ai publikoi disa rezultate në teori të unifikuar Einstein s 'fushë në vitin 1949 e cila u bazuar në tezën e tij.

Straus kishte punuar me Einstein mbi fizikën matematike ende ndërsa në Princeton ai kishte zhvilluar një interes në teori numër nga Artin, Erdös, Selberg dhe Siegel. Në fakt Straus u bë një mik i ngushtë i Erdös dhe vazhdoi të shkruar 21 letra të përbashkët me atë për shumë vite. Kur ai shkoi në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos si një mësuesi në matematikë në vitin 1948, Straus prandaj kishte interesa tashmë të gjerë matematikore. Gjatë viteve në vijim ata do të rriten edhe më të gjerë si ai ka kontribuar në një numër të shquar të fushave të ndryshme të matematikës të cilat përfshijnë:

... gjeometri, mysëti, Kombinatorika, teoria e grupeve dhe algjebër lineare.

Le të ilustrojmë me disa shembuj të punës së tij. Në vitin 1949 Straus bashkëpunuar me Richard Bellman botuese fraksionet e vazhdueshme, funksionet algjebrike dhe tabela Padé në të cilat ata i dhanë një metodë për marrjen approximants racional e Frobenius - Padé për zgjerimet seri fuqia e funksioneve algjebrike. Në 1950 ai botoi Të gjithë me derivatet e funksioneve algjebrike në disa pika algjebrike dhe në vitin e ardhshëm Në polynomials derivatet e të cilëve kanë vlera integruese në integers. Në vitin 1956 ai botoi dy gazeta me Olga Taussky-Todd në Journal Paqësor e Matematikë. parë, me dy coauthors shtesë, ishte Në numrin e pikave absolute e një korrelacion dhe letër tjetër në Fletoren ishte Vërejtje mbi letër të mësipërm. Ekuacionet algjebrike kënaqur nga rrënjët e numrave natyrore. Le të vini re se Straus kishte një shoqatë të ngushtë me Journal Paqësor të Matematika është në bordin editorial të 1951-1964, dhe duke qenë redaktor i cili udhëheq mes 1954 dhe 1959.

Në vitin 1956, përveç gazeta përmend më lart, ai botoi një pronë karakteristikë e rrethit, elips, hiperbolë dheAmerican Mathematical Monthly me Paul Kelly. Ky dokument provon të bisedoj faktin që një konik ka të njëjtën kurbë pedale në lidhje me ose fokus. Dy vjet më vonë Straus botuar në përkulje Hilbertit geometries shkruar gjithashtu së bashku me Kelly.

Puna e tij të përbashkët me Motzkin, që ne të përmendura më lart, ishte në teorinë grafiku. Së bashku kishin marrë disa nga rezultatet e para që ka shkuar përtej Turan 's Teorema mbi grafikët që nuk ka subgraphs plotë. Kjo punë me kusht një nga themelet e teorisë extremal grafiku. 21 Straus ka shkruajtur letra të përbashkët me Erdös. Puna e tyre ishte përsëri themelor në zhvillimin e një teori të re, këtë herë ai ishte Euklidiane teori Ramsey. Në Në numrin maksimal të shesheve pairwise Latine Puna e një qëllim të caktuar (1960) Straus, së bashku me Erdös dhe Chowla zgjidhur Ojler 's hamendje duke treguar se numri i shesheve pairwise Puna n latinisht i rendit është më i madh se (1 / 3 n) 1 / 91. Një letër të përbashkët më parë nga Straus dhe Erdös ishte mbi pavarësinë linear i sekuenca në një hapësirë Banach (1953).

Një tjetër letër Kombinatorika ishte Në një problem në teorinë e ndarëse (1962). Në këtë Straus tregoi se për çdo numër i plotë pozitiv n, ekziston një grup A m (n) të integers pozitive të tilla që n ka pikërisht në elementet ndarëse m i A m (n) për çdo m, 1 m p (n) , ku (p n) eshte numri i ndarëse të n. Në vitin 1971 gazeta e tij Nonaveraging vendos diskutuan me grupe të integers pronësore që ato përmbajnë asnjë numër i plotë që është mesatarja e çdo mesin e të madhësisë së paku dy.

Straus vdiq nga një atak në zemër masiv në moshën 61.

Earl Një Coddington, Donald Kalish, dhe Robert Steinberg shkruani në një nekrologji e kolegut të tyre:

Një takimi me Ernst, edhe një rutinë e tillë si në tabelën e departamentit drekë, ishte zakonisht paharrueshme. Ai u zhvendos effortlessly dhe shkëlqyeshëm nga subjektet shkencor të historisë, feja dhe politika, punctuating flasin e tij me anekdota dhe histori nga njohuritë e tij e gjerë dhe përvojë.

Mendime të ngjashme janë shprehur në:

Ernst Straus nuk ishte vetëm një matematikan i madh, por edhe një qenie e madhe njerëzore. ... Shkelqimin e tij dhe dituri të madhe në të dy shkencat humane dhe shkenca bëri një përshtypje të thellë mbi gjithë ata që ishin me fat të mjaftueshme për të njohur atë. Ai mund të zgjidh puzzles fjalëkryq në bojë në anglisht (në gjuhën e tij të tretë) duke përdorur vetëm gjurmë horizontale dhe në minutën e ardhshëm ligjërimin thellësisht në teorinë e relativitetit, historinë e Europës, apo teologji. Kjo fuqi intelektuale ishte i kombinuar me një njerëzimit të thellë dhe që e bëri ndriçues të vërtetë Ernst dashur nga kolegët e tij, studentët, dhe miqtë. Ishte gjithmonë një kënaqësi për të vizituar shtëpinë e tij, i cili ishte i mbushur me kafshë reciprokisht koekziston të gjitha përshkrimet. Është gati dukej se kafshët kishin përgjigjur në përkushtimin e tij të përjetshëm të pacifizmit. Ernst punuar pa pushim në emër të burrave dhe grave që ishin të persekutuar pa të drejte nga qeveritë e tyre për të folur në mbrojtje të lirisë. Ai ishte shumë aktive në lëvizjen kundër luftës dhe Vietnam, deri një ditë para vdekjes së tij, ai mori pjesë aktive në përpjekjet për të sjellë një ngrirje bërthamore. Burrat e talenteve të tilla të mëdha, pa kompromis integritet, bujari, dhe zotërinj janë ndër thesaret më të çmuar rarest dhe botë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland