Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Gabriel Stokes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Aug 1819

Skreen, County Sligo, Ireland

1 Feb 1903

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ati George Stouks, Gabriel Stokes, ishte ministër protestant i famullisë së Skreen në Qarkut Tirane. Nëna e tij, Elizabeta Haughton, ishte vajza e një ministri të kishës, kështu që edukimi Xhorxh Stokes ishte një shumë fetar. Ai ishte më i ri i gjashtë fëmijë dhe çdo një nga tre vëllezërit e tij të vjetër vazhdoi të bëhet prift. Si prift i kishës në Kembrixh të cilat më vonë mori pjesë ka shkruajtur Stokes (shih):

Megjithëse ai nuk ishte i ngushtë në besimin e tij dhe simpatitë fetare, ai gjithmonë mbajtur të shpejtë nga të vërtetat e thjeshtë ungjillore ai mësuar nga babai i tij ...

Në atmosferë, në të cilën u rrit deri George është përshkruar në fjalët që janë më shumë ngjyra se sa ato që mund të përdoren sot:

Shtëpi-jetës në famullirit në Skreen ishte shumë e lumtur, dhe fëmijët u rrit deri në det-ajër të freskët dhe me korniza të fortë dhe mendjet aktive. Ekonomi e Madhe ishte e nevojshme për të përmbushur nevojat edukative të familjes së madhe ...

Ajo mësonte jo vetëm fetare, por një hyrje më të gjerë të arsimit, e cila Gabriel Stokes ishte në gjendje të japin fëmijët e tij. Në mënyrë të veçantë, që ka studiuar në Trinity College Dublin, ai ishte në gjendje të mësojnë Xhorxh gramatikë latine. Para se të shkojnë në shkollë, George u mësoi edhe nga nëpunës në famulli të babait të tij në Skreen. Duke lënë Skreen në 1832, Xhorxh frekuentuar shkollën në Dublin. Ai kaloi tre vite në shkollë RH Rev Murit në Hume Street, Dublin, por ai nuk ishte një konviktor në shkollë, duke jetuar për këto tre vite me dajën e tij John Stokes. Në fakt, financat e familjes nuk do të kishte lejuar atij një arsim më të shtrenjtë, por në këtë shkollë:

Ai ndoqi studimet e zakonshme shkollore, dhe tërhoqi vëmendjen e magjistraturës matematikore nga zgjidhja e tij të problemeve gjeometrike.

Kjo ishte gjatë tre viteve të Gjergjit në Dublin se babai i tij vdiq dhe kjo ngjarje kishte, si një do të presim, një efekt të madh në njeriun i ri.

Në 1835, në moshën 16, Xhorxh Stokes u transferua në Angli dhe hyri Bristol College në Bristol. Dy vjet që Stokes kaluara në Bristol në këtë Kolegjit ishin ato të rëndësishëm në përgatitjen e tij për studimet e tij në Kembrixh. Kryesore e Kolegjit, Dr Jerrard, ishte një irlandez i cili kishte marrë pjesë në Universitetin e Kembrixhit me William Stokes, një nga vëllezërit e Gjergjit të madh. Dr Jerrard ishte vetë një matematikan por Stokes ishte mësuar matematikë në Bristol College nga Francis Newman (i cili ishte vëllai i John Henry Newman, më vonë kardinali Newman, i cili u bë udhëheqës i Lëvizjes Oksfordit në Kishën e Anglisë e cila u themelua në vitin 1833) . Stokes qartë talentin për matematikën ishte treguar gjatë studimeve të tij në Bristol College, ai fitoi çmime për matematikë dhe Dr Jerrard shkroi atë (shih):

Kam këshilluar me forcë vëllait tuaj për të hyrë ju në Trini, si ndjehem i bindur se ju do të në të gjitha gjasave e njeriut të ketë sukses në marrjen e një të Bursës në atë College.

Nuk ishte Trini, në vend Pembroke College, Cambridge, e cila Stokes hyrë në 1837. Ka Mospajtueshmëritë e lehtë në atë sfond të tij matematikore ishte në hyrjen Kembrixh. Në kurs në Bristol College (në bazë të literaturë College) (shih):

... student ishte për t'u njohur me gur diferenciale dhe integrale si dhe për të shkuar për në zhurma, dinamikë, seksionet konik dhe tri pjesët e Newton 's "Principia" ...

Megjithatë, Stokes vetë shkroi në 1901 (shih për shembull):

Unë hyrë Pembroke College, Cambridge në 1837. Në ato ditë që vijnë djem të Universitetit në përgjithësi nuk e kishte lexuar deri tani në matematikë, si është zakon tani, dhe unë nuk e kishte filluar njehsim diferencial kur kam hyrë College, dhe vetëm kohët e fundit kishte lexuar seksione analitike.

Në vitin e dytë Stouks në Kembrixh ai filloi të coached nga William Hopkins, një trajner i njohur Kembrixh i cili luajti një rol më të rëndësishëm se sa ligjëruesit. Stokes ka shkruajtur:

Në vitin tim të dytë unë filloi të lexojë me një mësues privat, zoti Hopkins, i cili u kremtua për numrin shumë të madh të nxënësve të tij duke fituar vendet e larta në Universitetin e ekzaminimeve për nderon matematik ...

Hopkins ishte që të ushtrojë një ndikim të madh në drejtim të interesave të matematikore Stokes. Hopkins:

... vlerësoi studimin e astronomisë fizike dhe optika fizike, për shembull, për shkak se zbuloi matematikës të jetë "instrument i vetëm i hetimit me të cilën njeriu mund ndoshta kanë arritur në një njohuri e aq shumë nga ajo që është e përsosur dhe të bukur në strukturën e materialit univers, dhe ligjet që e udhëheqin atë '.

Në 1841 u diplomua si Stokes grindavec e lartë (shkallë e lartë e parë Klasa) në Tripos matematike dhe ai ishte prizeman Smith të parë. Lëvizshme Kolegji menjëherë i dha atij një Fellowship. Ai ka shkruajtur:

Pas marrjes shkallë tim unë vazhduan të banojnë në Kolegjin dhe mori nxënës privat. Unë mendova se do të përpiqet dorën time në hulumtime origjinale ....

Kjo ishte William Stokes Hopkins i cili e këshilloi që të ndërmarrë kërkime në hidrodinamikë dhe në të vërtetë kjo është fushë në të cilën filloi të punojë Stokes. Përveç për këshilla Hopkins ", Stokes ishte i frymëzuar edhe për të hyrë në këtë fushë nga puna e fundit e George Green. Stokes botuar gazeta mbi mocionin e lëngjeve pangjeshshëm në 1842 dhe 1843, në veçantilëvizje të qëndrueshme e lëngjeve pangjeshshëm në 1842. Pas përfundimit të këtij hulumtimi Stokes Duhamel zbuluar se kishte marrë tashmë rezultate të ngjashme, por, që Duhamel kishte punuar për shpërndarjen e ngrohjes në solids, Stokes vendosur se rezultatet e tij janë marrë në një situatë mjaft të ndryshme për të justifikuar botimin e tij.

Stokes pastaj vazhdoi hetimet e tij, duke kërkuar në situatën ku ai mori parasysh fërkimit të brendshëm në lëngjet në lëvizje. Pasi ai kishte konkludohet ekuacionet e drejtë të Stokes mocion zbuluar se ai përsëri nuk ishte i pari për të marrë ekuacionet që Navier, Poisson dhe Shën-Venant kishin konsideruar tashmë problemi. Në fakt këtë dyfishim i rezultateve ishte jo tërësisht një aksident, por ishte sjellë më tepër për nga mungesa e njohurive të punës së Matematikanë kontinentale në Kembrixh në atë kohë. Përsëri Stokes vendosur se rezultatet e tij janë marrë me supozime mjaft të ndryshme për të justifikuar botimin dhe ai botoi Në teoritë e fërkimit të brendshëm e lëngjeve në lëvizje në 1845. Punës diskutuan gjithashtu ekuilibrit dhe mocionin e solids elastik dhe Stokes përdorur një argument për të justifikuar vazhdimësi të njëjtën ekuacioni i levizjes për solids elastike si për lëngjeve të trashë.

Ndoshta ngjarjen më të rëndësishme në njohjen e Stokes si një matematikan Raporti i tij kryesor ishte për kërkime të kohëve të fundit në hidrodinamikë paraqitur Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës në 1846. Por një studim i lëngjeve të ishte me siguri jo e vetmja zonë në të cilën ai ishte duke bërë kontribute të mëdha në këtë kohë. Në 1845 Stokes kishte publikuar një punë e rëndësishme për shmangie të lehta, e parë e një numri të veprave të rëndësishme mbi këtë temë. Ai gjithashtu e përdori punën e tij mbi mocionin e pendulums në lëngjeve të marrin në konsideratë ndryshim të gravitetit në pika të ndryshme në tokë, duke botuar një vepër në gjeodezi me rëndësi të madhe Në ndryshim të gravitetit në sipërfaqe të tokës në 1849.

Në 1849 u emërua Stokes Lucasian Profesor i matematikës në Kembrixh. Në 1851 ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore, i dha medaljen e Rumford e që shoqëria në 1852, dhe ai u emërua sekretar i Shoqërisë në vitin 1854. Karrige Lucasian paguar shumë dobët në mënyrë Stokes e nevojshme për të fituar para shtesë dhe ai e bëri këtë duke pranuar një pozicion shtesë për karrige Lucasian, dmth ajo e Profesor i fizikës në Shkollën Qeverisë së Minierave në Londër.

Punojnë Stokes mbi mocionin e pendulums në lëngjeve çoi në një dokument themelor për hidrodinamikë në 1851, kur botoi ligjin e tij të viskozitet, duke e përshkruar shpejtësinë e një sferë të vogël me një lëng i trashë. Ai botoi disa hetime të rëndësishme në lidhje me teorinë valën e dritës, të tilla si një letër në shpërbërje në 1849. Kjo letër është diskutuar në detaje në të cilin autorët shkruajnë:

... rezultatet e Stokes janë të lidhura me teori elastike e të lehta, dhe për të zgjeruar dhe plotësuar një numër pyetjesh, studiuar më parë për pjesën më të madhe në veprat e një Cauchy. Stokes metodat për zgjidhjen e problemeve shpërbërje, të ndryshme në mënyrë të konsiderueshme nga metodat e punësuar nga Cauchy, formojnë bazën e studimeve të mëtejshëm të teorisë matematike të fenomenit të shpërbërje.

Stokes me emrin dhe shpjeguar dukurinë e ndriçim fluoreshent në 1852. Interpretimin e tij të këtij fenomeni, që është rezultat i përthithjes së dritës ultravjollcë dhe emisioneve të dritës blu, është bazuar në një aether elastike që vibrates si pasojë e molekulave ndriçuar. Gazeta diskuton këtë në hollësi dhe është veçanërisht interesant që autori e bën përdorimin e plotë të pabotuar fletoret Stokes.

Në 1854 Stokes theorised një shpjegim të linjave Fraunhofer në spektrin diellor. Ai sugjeroi se këto janë shkaktuar nga atomet në shtresat e jashtme të Sun thithjen gjatesi vale të caktuara. Mirëpo më vonë kur Kirchhoff botuar këtë shpjegim, Stokes disclaimed ndonjë zbulim paraprak.

Karriera Stouks sigurisht mori një litar mjaft të ndryshme në 1857, kur ai kaloi nga periudha shumë aktive e tij teorik në një hulumtim ku ai u bë më shumë të përfshira me administrimin dhe punën eksperimentale. Sigurisht martesa e tij në 1857 nuk ishte pa lidhje me ndryshimin në gozhdë dhe, veçanërisht pasi ajo na jep një pasqyrë në personalitet Stouks, ne do të shikojmë ngjarjet. Stokes u angazhuar që të martohet me Mary Robinson Suzana, vajza e astronom në Armagh Observatori në Irlandë. Në një numër të letrave nga të Mary Stokes Susanna Robinson janë dhënë. Më 21 janar 1857 ai shkroi për ndjenjat e tij për të:

Unë kam qenë në gjendje për t'u shpërngulur, matematikisht, si të thuash, nga besimi se një kurs të veçantë kishte të drejtë dhe unë besoj se Zoti vuri këto pikëpamje në mendjen time, duke punuar me anë të asaj që ishte në mua për të furnizuar atë që është e dashur.

Tre ditë më vonë ai shkroi se ajo e kishte ndaluar atë duke u bërë një i diplomuar i vjetër:

Unë mendojnë se ndoshta martesa ime me ju do të jenë edhe pikë-kthese e shpëtimit tim.

Një tej tri ditë më vonë ai ka shkruajtur:

Ju jeni shumë të drejtë në duke thënë se ajo nuk është e mirë për të shkuar brooding mbi mendimet e mi dhe ndjenjat, dhe në një familje që është e lehtë, por ju nuk e dini se çfarë është për të jetuar krejtësisht vetëm.

Më 31 mars 1857 ai i shkroi sërish duke shprehur ndjenjat e tij për sa i përket jo matematik:

Mendojnë se edhe unë kam qenë duke menduar shumë kohët e fundit, por në një mënyrë të ndryshme, kokën time kandidon për seri divergjente, ndërprerjes e kosntanta arbitrare, ... Shpesh kam menduar se ju do të bënte më mirë duke mbajtur mua nga të qenit engrossed shumë nga këto gjëra.

Këto shkronja në mënyrë të qartë nuk u shpreh dashurinë që Maria shpresuar për të gjetur në to dhe kur Stokes shkroi një letër e saj 55 faqe (e cila ishte shkatërruar me qëllim mundësisht) në lidhje me detyrë ai ka menduar ndaj saj, ajo erdhi pranë duke e quajtur jashtë martesës në të fundit moment. Për të marrë letër e saj tregon se ajo ishte e pakënaqur për të shkuar përpara me Stokes martesë u përgjigj:

Atëherë ajo është e drejtë që edhe tani ju duhet të tërhiqem, nuk marrin parasysh edhe pse unë duhet të shkoj në varr një makinë të menduarit pazbukuruar dhe uncheered dhe unwarmed nga lumturi e dashuri në familje.

Martesa ka shkuar përpara dhe Stokes u sigurisht larg nga jeta e tij e kërkimit intensiv matematike. Kjo mund të duket nga citatet e mësipërme Stokes që në fakt ishte me të vërtetë në kërkim për këtë ndryshim në jetën e tij dhe ndoshta ai kërkoi martesë pjesërisht në mënyrë që këtë ndryshim në jetën e tij të stilit të mund të vijnë rreth.

Në atë kohë në Kembrixh Fellows duhej të pamartuar, dhe kështu me radhë martesa e tij në 1857 Stokes është dashur të heqë dorë nga miqësia e tij në Pembroke College. Megjithatë, një ndryshim në rregullat në 1862 lejuar burrat e martuar për të mbajtur bursa dhe ai ishte në gjendje të marrin bursë në Pembroke përsëri. Stokes vazhduar si sekretar i Shoqërisë Mbretërore nga emërimi i tij në vitin 1854 deri 1885 kur ai u zgjodh President i Shoqërisë. Ai e mbajti pozitën e presidentit deri në 1890. Ai është gjithashtu president i Institutit Viktoria nga 1886 deri në vdekjen e tij në 1903. Pati detyra të tjera administrative që ai ndërmori. Në vitin 1859 ai kishte shkruar në Thomson duke thënë:

Unë kam një tjetër hekuri në zjarr tani: Unë kam qenë vetëm emëruar një sekretar shtesë të Komisionit të Universitetit Kembrixh.

PG Tait përmendur këtë në kritikën e tij për mënyrën se shkenca u organizua në Britani:

Çfarë një koment për gjërat ashtu si janë është e mobiluar me pamje e gjeniut si ajo e Stouks humbur në angari e Sekretarit të Komisionerëve për Universitetin e Kembrixhit, ose e një Ligjërues në Shkollën e minierave, ose punës rraskapitëse dhe shpërblim krejtësisht joadekuate e Sekretarit të Royal Society.

Stokes mori medaljen e Copley nga Shoqëria Mbretërore në 1893 dhe ai ishte dhënë nderi më i lartë të jetë e mundur nga Kolegji i tij kur ai shërbeu si Kandidat i Pembroke College në 1902-3.

Ndikim Stouks është përmblodhi edhe nga Parkinson në:

... Stokes ishte një ndikim shumë të rëndësishme formuese për gjeneratat e mëvonshme e njerëzve Kembrixh, duke përfshirë Maxwell. Me Gjelbër, i cili nga ana e tij kishte ndikuar në atë, Stokes ndjekur punën e frëngjisht, sidomos Lagranzhit, Laplace, Furierit, Poisson, dhe Cauchy. Kjo shihet më qartë në studimet e tij teorik në optikë dhe hidrodinamikë, por ai duhet të jetë gjithashtu vuri në dukje se Stokes, edhe si një universitare, eksperimentoi vazhdimisht. Por interesat e tij dhe hetimet e zgjatur përtej fizikës, për njohuritë e tij të kimisë dhe botanikë ishte i gjerë, dhe shpesh punës së tij në optikë tërhoqi atë në këto fusha.

Një heqje të dukshëm nga lista e tij publikim është një traktat mbi dritë. Kjo heqje ishte pjesërisht për shkak të ndryshimit në prodhimin e tij kërkimore, pas 1857, por ai ishte gjithashtu pjesërisht për shkak të mos dëshirojnë të raportojnë mbi të ideve spekulative në një fushë e cila ishte në gjendje të shpejtë të përparimit. Dështimi Stouks të botojë një libër mësimor në optikë është diskutuar në detaje në. Megjithatë, ai bëri leksion në optikë në Burnett tij ligjërata në Universitetin e Aberdinit në 1891-93 dhe u botuan këto leksione.

Gazeta matematikore dhe fizike Stouks u botuan në pesë vëllime, tre e parë e cila Stokes redaktuar vetë në 1880, 1883 dhe 1891. Dy të fundit ishin redaktuar nga Sir Joseph Larmor me punën e kryer në vitin 1905.

Këto komente në lidhje me karakterin Stouks në janë interesante:

Nga 1887-1892 ai ishte një nga anëtarët e parlamentit për Cambridge University. Përkundër, ose ndoshta për shkak të, njohuritë e tij të madh dhe të thellë dhe aftësia e shquar, ai rrallë foli në Dhomën e Komuneve, por ishte dëgjuar gjithmonë për me vëmendje. Në jetën private thjeshtësi dhe modesti e tij ishin të dukshëm si arritjet e tij të madh.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland