Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Jan Stieltjes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Dec 1856

Zwolle, Overijssel, The Netherlands

31 Dec 1894

Toulouse, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai Thomas Stieltjes ', i quajtur gjithashtu Thomas Stieltjes, kishte qenë i dha një doktoraturë nga Universiteti Leiden. Ai u bë i njohur edhe si një inxhinier civil dhe gjithashtu si një anëtar i parlamentit. Si një inxhinier ai është i njohur për ndërtimin e porteve detare në Rotterdam dhe kujtohet sot përmes një statujë, ngritur nga shokët e tij, e cila qëndron në Noordereiland, në Plein Hoffman Burgemeester, në Roterdam. Në fakt fjalor të biografinë e njerëzve të famshëm nga Holanda që unë [EFR] konsultuar para se të shkruar këtë biografi që përmban një shënim në lidhje me dy faqe Thomas Stieltjes, babai, ndërsa nuk ishte vetëm një paragraf të vetëm të birin e tij, Thomas Stieltjes matematikan. Thomas Stieltjes të lartë të kishte shtatë fëmijë dhe Thomas Stieltjes vogël kishte katër vëllezër dhe dy motra.

Stieltjes filloi studimet e tij në Shkollën e Polytechnical Delft në 1873, por kaloi vitet e tij studentore leximi i Gausit dhe Jacobi në bibliotekë sesa ndjekur leksione. Ajo mund të kenë qenë të kënaqshme për të Stieltjes për të lexuar veprat e këtyre Matematikanë madhe sesa studim kursin por pasojë ishte se ai nuk arriti provimet e tij. Dy dështime të mëtejshme në 1875 dhe 1876 kishte babai i tij në dëshpërim, por që ka një mik HG van de Sande-Bakhuyzen si drejtor i Observatorit Leiden, babai Thomas ishte në gjendje për të vënë në një fjalë të mirë për djalin e tij.

Stieltjes u bë asistent në Leiden Observatori në prill 1877, por babai i tij, i cili kishte bërë aq shumë për të ndihmuar djalin e tij, nuk ishte që të jetojë gjatë pas ndihmuar birin e tij për të marrë këtë pozicion sepse ai vdiq në Rotterdam më 23 qershor 1878. Ndoshta ngjarja më e rëndësishme në jetën e Stieltjes ', deri sa matematika ishte në fjalë, ka ndodhur më 8 nëntor 1882, kur ai filloi një korrespondencë me Hermite e cila do të kaluar pjesën tjetër të jetës së tij (e cila do të jetë vetëm 12 vite më gjatë së cilës kohë ata 432 shkëmbyen letra). Arsyeja origjinale që Stieltjes shkroi Hermite interesuar puna e tij në mekanikë qiellore. Megjithatë korrespondencën shpejt u kthye në matematikë dhe Stieltjes filloi t'i kushtojë gjithë kohën e tij të këmbimit për hulumtimet matematikore.

Kjo është një kredi e madhe van de Sande-Bakhuyzen, drejtor i Observatorit Leiden, se ai u përgjigj shpejt të kërkojë Stieltjes 'më 1 janar 1883 për të ndaluar punën e tij vëzhgimor për të lejuar atë që të punojnë më shumë për tema matematikore. Vitin 1883 ishte i rëndësishëm për Stieltjes sepse ai u martua me Elizabeth Intveld maj. Edhe pse në mënyrë të qartë një ngjarje e rëndësishme në jetën personale Stieltjes ', kjo është gjithashtu një ngjarje e rëndësishme për Stieltjes si një matematikan për gruan e tij fort e inkurajoi atë për të lëvizur nga puna astronomike në matematikë. Në shtator Stieltjes u kërkua të zëvendësojë në Universitetin e Delft për FJ van den Berg që kishte marrë sëmurë. Nga shtatori në dhjetor 1883 Stieltjes leksione në gjeometri analitike dhe gjeometri përshkruese. Kjo konfirmoi se çfarë duhet të ketë qenë në rritje duke u bërë të qartë në mendje Stieltjes ', se matematika ishte vetëm p [ossible për karrierën e tij. Ai përfundoi veprim më 1 dhjetor 1883, kur ai dha dorëheqjen nga funksioni i tij në observatorin.

Stieltjes aplikuar për një karrige në Groningen dhe më 15 janar 1884 ai shkroi Hermite:

Unë kam qenë ofruar, disa ditë më parë, një rang profesori në analizë (diferenciale dhe integrale gur) në Universitetin e Groningen. Unë kam pranuar këtë ofertë dhe unë besoj se ky pozicion do të lejojnë më që të bëhen më të dobishme. Unë detyrohem shumë, për këtë pozicion, për mirësinë ekstreme e mia Bakhuyzen bos i vjetër zoti, drejtor i Observatorit. Një nga këto ditë, emërimi im do të bëhet caktuar.

Te Ai ishte zhgënjyer, megjithatë, për të edhe pse ai ishte i vendosur të parë për një karrige në Groningen ai nuk ishte emëruar për shkak të mungesës së kualifikimeve. Ai shkroi Hermite më 13 mars 1884 duke thënë:

Fakulteti Groningen ka vënë me të vërtetë në vend të parë për vende të lira, por ministri i ka quajtur një nga të tjerët. Ndoshta do të ketë qenë arsyeja që unë nuk kishte asnjë shans për këto rrugë të standardeve, sepse unë nuk kam marrë ndonjë diplomë nga Universiteti.

Edhe pse kjo i jep fakte të plotë se Stieltjes ishte në dijeni të, ngjarjet që rrethojnë këtë takim ishin pak më kompleks se ai e kuptoi. Në fakt komisioni emërimin e kishte hartuar një listë të tre emra sipas preferencës në 1883. Top of Korteweg listës ishte me Stieltjes në vendin e dytë dhe në të vërtetë pozicioni i është ofruar për të Korteweg cili ishte profesor në Universitetin e Amsterdamit. Pasi që i konsideroni të ofrojë Korteweg vendosi se ai nuk dëshiron të largohet nga Amsterdam dhe të shkojë në Groningen kështu ai u kthye të ofrojë poshtë.

Në këtë fazë komiteti emërimit në Groningen hartoi një listë të re duke Stieltjes në vendin e parë me Floris de Boer dytë. Megjithatë, pavarësisht nga pranimi Stieltjes pozicion në këtë fazë, një Dekret Mbretëror është lëshuar më 12 mars emërimin 1884 de Boer në karrige. Siç mund të imagjinoni një Hermite u shqetësuar shumë për të mësuar se Stieltjes ishte përjashtuar pas një ofertë ishte bërë atij për shkak të mungesës së një shkallë.

Në maj 1884 mori pjesë në festimet e Hermite në Universitetin e Edinburgut në Skoci për të festuar aniversary treqindtë e themelimit të universitetit. Atje ai bisedoi me Bierens de Haan, një profesor i matematikes nga Hollanda, dhe ata hartuar një plan për të ndihmuar Stieltjes duke pasur atë të propozuar për një diplomë nderi në Leiden University. Pas de Haan u kthye, ai dhe van de Sande-Bakhuyzen propozuar Stieltjes për një diplomë nderi në matematikë dhe astronomi. Më 27 maj Senatit të Universitetit të regjistruar Leiden minutën e mëposhtme:

Rektori njoftoi se një kërkesë është marrë nga Fakulteti i Matematika dhe Fizika për të këshillohem shkallën e Honoris causa doktor në matematikë dhe Astronomi me Z. TJ Stieltjes, një ish-punonjës të Observatorit Leiden. Në emër të fakultetit, z. Lorencit shpjegoi meritat e z. Stieltjes dhe treguan se arsyet që çuan në propozim. Ai ishte vendosur për të arritur një përfundim në mbledhjen e ardhshme të Senatit.

Senati i shkroi Stieltjes lidhur me dhënien e shkallë të nderit, por disi ajo nuk arriti të arrijnë atë në kohë. Stieltjes, më 19 qershor 1884, u përgjigj:

Të Senatit të Leiden University.

Nënshkruari dëshiron t'ju falenderoj për dallimin e nderuar, dhënë atij nga Kolegji juaj, dhe ju siguroj se dallimi është vlerësuar shumë. Për shkak të një keqkuptim të ardhur keq ai nuk ishte në dijeni për qëllimin e një ceremoni publike të martën e kaluar 17 qershor në 3.

Leiden, 19 qershor 1884

TJ Stieltjes

Stieltjes shkoi me familjen e tij në Paris, në prill 1885 dhe në të njëjtin vit ai u zgjodh në Akademinë Mbretërore të Shkencave në Amsterdam. Ai mori doktoratën e tij të shkencës në 1886 për një tezë në seri asymptotic. Stieltjes Në të njëjtin vit u emërua në Universitetin e Toulouse, duke u emëruar në një karrige të njehsim diferencial dhe integral në Tuluzë në 1889.

Stieltjes punuar në pothuajse të gjitha degët e analizave, fraksionet e vazhdueshme dhe teoria e numrave. Ai është quajtur shpesh "babai i teorisë analitike e fraksionet e vazhdueshme" për punën e tij në këtë fushë. Më 18 qershor 1894 ai publikoi "Recherches sur les fraksionet vazhdonComptes Rendus de l'Académie des Sciences. Një version i plotë i kësaj pune u shfaq në Annales de la Faculté des Sciences de Toulouse. Ajo është një vepër e shkruar bukur e një rëndësie të madhe të përshkruara në [1] si:

... qartë, me hyrje më vete, pothuajse lirike në stilin.

Stieltjes studiuar fraksion vazhdoi:

Nëse marrim parasysh kushtet e parë të këtij fraksion n vazhduar pastaj ne marrim racional P n function (z) / n Q (z). Stieltjes shqyrtoi sekuencat e funksioneve racionale n P (z) / n Q (z) dhe lidhjet midis rrënjët e n P polynomials (z) dhe n q (z).

Ai është i kujtohej mirë për Stieltjes integrale të cilën ai futet në Recherches sur les fraksionet vazhdon ndërsa zgjidhjen e problemit momentin, se është duke pasur parasysh momentet e të gjitha urdhërat e një trup, gjetur shpërndarjen e masa e tij. Ky problem u ngrit në studimin e dy funksione që dalin si kufijtë e P sekuenca 2 n (z) / Q 2 n (z) dhe P 2 n 1 (z) / Q 2 n 1 (z).

Pjesa e parë e nenit Stieltjes në Annales de la Faculté des Sciences de Toulouse mbulon 120 faqe dhe u shfaq në vitin 1894. Pjesa e dytë është një artikull dyzet faqe e cila u shfaq pas vdekjes Stieltjes 'në vitin 1895. Puna e tij mbi fraksionet e vazhdueshme janë tashmë kishte dhënë Çmimin e Ormoy Académie des Sciences në 1893. Recherches sur les fraksionet vazhdon është përshkruar si:

... një moment historik matematikore. Punës paraqet trajtimin e para të përgjithshme e fraksionet e vazhdueshme si pjesë e teorisë së funksionit kompleks analitik; më parë, vetëm raste të veçanta ka qenë konsideruar.

Punë Stieltjes 'është parë gjithashtu si një hap i parë i rëndësishëm drejt teorisë së hapësirave Hilbertit. Gjithashtu e rëndësishme është puna e tij në seri të ndryshme dhe funksionet e ndërprerë. Stieltjes gjithashtu kontribuoi në ekuacione diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme, funksion gama, interpolation, dhe funksionet eliptik.

Stieltjes vdiq më 31 dhjetor 1894 dhe u varros në varrezat e Terre Cabade në Tuluzë në 2 janar 1895. Varri i tij ka qenë kohët e fundit rivendosur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland