Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Keith Stewartson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Sept 1925

Barnsley, Yorkshire, England

7 May 1983

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Keith Stewartson 's Xhorxh babai ishte një bukëpjekës master në Billingham, County Durham, dhe ajo ishte në këtë qytet që Keith ishte sjellë deri. Ai ishte më i ri i tre fëmijëve e prindërve të tij, duke Roy një vëlla më të vjetër dhe një motër që ka vdekur ndërsa Keith ishte tepër i ri për të kujtuar e saj. Ai nuk do të zbres për të filluar më premtues në lidhje me arsimimin e tij, sepse në moshën njëmbëdhjetë ai nuk provimeve në fund të shkollimit të tij primar. Vendoseni në një listë rezervë për hyrje në Stockton Shkolla e mesme, ai ishte me fat për t'u zgjedhur, pavarësisht që nuk arritën provimeve.

Në Stockton Shkolla e mesme shkëlqyeshëm, por ai kishte bërë Luftës së Dytë Botërore filloi para se të kishte përfunduar arsimin e tij në shkollë. Punën e tij papaguar u shpërblehet me dhënien e bursave Shtetit dhe një shporet e lire Bursave të Kolegjit Catharine së, Cambridge, ku Roy vëllai i tij kishte marrë një diplomë inxhinieri. Së shpejti pas kësaj në shtëpi të familjeve të tyre pësoi një hit të drejtpërdrejtë gjatë një bastisjeje të bombardimeve, por ata ishin dhënë vërejtje e mjaftueshme për të kërkuar mbrojtjen e tyre në ajër-strehim bastisje e cila ishte e fortë sa të lërë të gjithë familjes mbijetojnë, nëse tronditur disi nga përvojat e tyre.

Stewartson ishte një universitare në Kolegjin St Catharine së, duke hyrë në 1942, por deri në atë kohë rregulla të posaçme për Tripos matematike ishte futur për shkak të Luftës. Si rezultat Stewartson përfunduar Pjesa II Tripos në dy vjet, duke marrë çmimin Drury për punën e tij të pazgjidhura. Ajo ishte në vitin 1943, që Stewartson kishte ndjekur një leksion dhënë në Kembrixh nga Brodetsky në matematikë Aeronautike. Ajo bëri një përshtypje të qëndrueshme të tij. Ai pastaj ndërmori shërbim të luftës me Ministrinë e Avionëve Prodhimi, duke punuar e parë në shkarkimi eksperimental dhe bombardimeve në Orford varg kep në bregdet Suffolk. Balistikë bombë Building kishte qenë ndërtuar në 1933 dhe përmbante pajisje për rekord ikjen e bombave në mënyrë që të përmirësohet Aerodinamika e tyre dhe për të siguruar të dhënat për prodhimin e tabelave të përdorura me qëllim që të përsosin bombë. Nga Stewartson ardhur koha, megjithatë, aktiviteti në Orford kep ishte në rënie dhe pas pak kohe ai u zhvendos në themelimin udhëzoi predha në Westcott, Buckinghamshire.

Ajo ishte në Westcott se Stewartson u përfshinë në studimin e problemeve që shtrëngohet rrjedhjes fluide, dhe ai punoi atje deri në 1946 kur ai u kthye në Kembrixh. Ai tani vazhdoi studimet e tij duke marrë Tripos Pjesa III e Tripos, të cilat ai përfundoi me dallim, dhe u dha Çmimin Mayhew. Ai pastaj ndërmori kërkime, të mbikqyrur nga Leslie Howarth, në shtresa teori e kufirit. Rezultatet Stewartson fituara ishin mbresëlënëse, dhe ai e botoi gazeta e tij të parë shtresa lidhen pangjeshshëm dhe shtrëngohet kufiritProcedura e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1949. Kjo punë:

... trajton shtresën që shtrëngohet kufirit me tri supozimet e mëposhtme: (a) shtresë kufitare është thermally izolues, (b) viskozitet ndryshon si temperatura absolute, dhe (c) numri i Prandtl lëngu është unitet. ... Është treguar se nën tre kushte më lart, për çdo problem nga një shtresë kufitare që shtrëngohet, një problem i korrespondon një shtresë kufitare pangjeshshëm mund të ngrihen nga një transformim të përshtatshëm të variablave. Kështu, çdo rezultat ose zhvillimin e teorisë për shtresat e kufirit pangjeshshëm mund të zbatohet menjëherë studimin e rastit që shtrëngohet. Kjo kompleton korrelacioni i diskutuan këto dy raste të parë nga Howarth (1948) ...

Stewartson gjetur kohë duke punuar për doktoraturë e tij për t'u bërë entuziast për kanotazh. Ai ishte anëtar i Kolegjit Tetë dhe ajo u bë një angazhim serioz. Ai mori një doktoraturë në 1949 për kontributin e tij të jashtëzakonshëm për shtresa teori kufi dhe, pas çmimin, u emërua në Matematikë Ligjërues në Bristol. Ky ishte vit se mbikëqyrësit e tij hulumtuese në Kembrixh, Leslie Howarth, u emërua për Kryetar të Aplikuara Matematikë në Bristol. Pas mësim në Bristol për një vit, ai mori pushimet e tij verore në Austri në vitin 1950 dhe atje u takua me Zhan Forrester i cili ishte një mësues të edukimit fizik. Ata u martuan në vitin 1953 dhe pati dy djem dhe një vajzë. Menjëherë pas martesës, Keith dhe Zhan Stewartson nisem në lundrim për Shtetet e Bashkuara ku ata kaluan një vit në Kaliforni Institutin e Teknologjisë. Ky ishte i parë i vizitave të shumta që Stewartson e bëra në Shtetet e Bashkuara, Izraelit, dhe Australi. Kur ai u kthye në Bristol në vitin 1954, ai u gradua në Reader në Matematikë.

Angazhimin e tij të tetë të tij në Kolegjin e Shën Catharine ishte përkthyer në një përpjekje të madhe për të bërë stërvitje Bristol universitet kryesor krahinore për kanotazh. Ai zgjedhur një ekip të ri Bristol dhe pritet shumë prej tyre në trajnimin dhe për tre vjet ai dha një marrëveshje të madhe të kohës së tij, energjinë dhe vendosmërinë për të detyrës. Me 1953 ai kishte arritur qëllimin e tij kur fitoi tetë Bristol Universitete kampionatin. Ai e dinte, megjithatë, se ai do të lëvizin nga Bristol, dhe ai solli në njeriu i duhur për të pasuar atë si trajner kanotazh.

Në 1958 Stewartson u emërua në një karrige në ndarjen e re Durham Kolegjet e Universitetit të Durhamit. Lighthill, në, shkruan e kohës Stewartson në Durham:

Në fshat rreth Durham, Keith dhe Zhan ishin në gjendje të ndjekin dashurine e tyre e madhe e upland ecën si edhe si athletically aktiv në tenis përzier dyshe (zakonisht në anët e kundërta!) Dhe në shumë mënyra të tjera. Por pursuits artistike nuk janë lënë pas dore, dhe Keith gjetur kënaqësi të madhe duke luajtur në veprat e kompozitoreve e tij e preferuar (Mozart, Beethoven, Schubert) për fëmijën e tij gjobë-piano.

Në vitin 1963 Stewartson dhe Lighthill luajtur role të mëdha në themelimin e Institutit të matematikës dhe Aplikime saj. Ajo ka ekzistuar zyrtarisht nga prill 1964 me Lighthill si President dhe Stewartson si Zv / President dhe Stewartson luajtur një rol të madh në vendosjen drejtim për trup të ri.

Megjithatë Durham nuk ishte provuar e përshtatshme në mënyrë ideale për të personalitetit Stewartson's:

Në atë kohë ndarja Kolegje Durham ishte i vogël dhe konservator, me një traditë të kufizuara në matematikë e aplikuar, dhe rrjedhimisht më pak se një vend komod për një njeri i drive Stewartson dhe ambicie.

Duke pasur parasysh situatën në Durham, ajo ishte e natyrshme që ai duhet të shikojnë për mundësi të tjera dhe veprimin e tij për Kryetar Goldsmid në University College, Londër, në vitin 1964 ishte pasojë. Ai foli mbi shtresë teori kufitare, në rrjedhat e veçantë në numër të lartë Reynolds, në leksionin e tij të parë në Londër. Në Londër Stewartson bërë shtëpinë e tij në Golders Green. Familjes ishin të lumtur që jetojnë në qytet, dhe Stewartson ishte në gjendje të kënaq dashurinë e tij të teatrit dhe të operës.

Stewartson studiuar rradhës rrjedh lëngu, shtresa qethje, magnetohydrodynamics, trefishtë-teori kuvertë, dhe rrjedhin në të dy numrat e lartë dhe të ulët Reynolds. Siç u tha në:

Pasion bindet Keith Stewartson e vë në hulumtimet matematikore në zgjidhjen e ekuacioneve qeverisjes mocionin e lëngjeve dhe gazeve, dhe në krahasim me parashikimet e tij teorike me eksperimentit dhe vëzhgimit.

Puna e tij mbi ndarjen e kufirit ishte shtresa përmbledhur në Von Neumann leksionit ai i dha Shoqërisë Amerikane për Industriale dhe Matematikë e Aplikuar në vitin 1980. Këtu është përmbledhje e tij të marrë nga versioni i botuar të flasin e tij:

Që nga teoria klasike inviscid të çon në konkluzionin haptas absurde që rezistenca e të përjetuara nga një trup i ngurtë lëviz përmes një lëng me shpejtesi uniformë është zero, përpjekje të mëdha janë bërë gjatë fundit njëqind apo më shumë vite për të propozuar teori alternative dhe për të shpjeguar se si një vanishingly fuqi të vogël nga fërkimi në lëngun megjithatë mund të ketë një efekt të rëndësishëm në pronat e rrjedhës. Metodat e përdorura janë një kombinim i vëzhgimit eksperimentale, llogaritje shpesh në një shkallë shumë të madhe, dhe analiza e strukturës së asymptotic formën e zgjidhjes si fërkim tenton drejt zeros. Kjo tre-sulm me dhëmbë ka arritur sukses të konsiderueshëm, veçanërisht gjatë dhjetë viteve të fundit, kështu që tani paradoks mund të konsiderohet si zgjidhen kryesisht. Ne shqyrtim këto arritje në rrjedhë subsonik dhe supersonik, për organet e thiktë, për rrjedhat zvarritës-edge dhe për rrjedhat e brendshme. Shumica e punës ka qenë në dy probleme të qëndrueshëm-dimensionale por vështirësi të veçanta në pasigurt dhe tre-dimensionale rrjedhin preken edhe më.

Prodhimi i tij ishte i madh, me 186 letra. Ai ishte i shpejtë për të njohur rëndësinë e kompjuterëve. Në Riley shkruan:

... ai njihet vlera e kompjuterit, si dhe ndikimin që ajo do ta bënte më subjekt i tij, në një fazë të hershme. Për atë metodat kompjuterike ishin një plotësues për teknikat analitike. Ato mund të përdoren për të ndihmuar të verifikuar një strukturë analitike delikat ..., ose edhe strukturën analitike sugjerojnë ... Përndryshe ato mund të shfaqin fenomene të papritura të cilat më pas do t'i nënshtrohet analizave.

Stewartson marrë nderon shumë. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës më 18 mars 1965. Katër vjet më vonë ai u dha një diplomë nderi nga Universiteti i East Anglia.

Në Stewartson krahasohet me Thomson, Rayleigh dhe Stokes. Të tjerë e kanë krahasuar atë me Euler. Kjo është me të vërtetë falënderimi, por dominimin e tij ndërkombëtare të subjektit të tij në mënyrë të qartë e bën atë të denjë për krahasime.

Karakterin e tij përshkruhet si më poshtë:

Mikpritjen e Stewartson dhe gruaja e tij është legjendare, dhe i lumtur e tij, personalitetin e bujare, së bashku me përkrahjen e tij e fortë e atyre që kryejnë kërkime dhe mësim të mirë, e bëri atë një nga më gjerësisht dashur dhe respektohet e matematikanet.

Riley shkruan në:

Ai ishte kurrë më pak se sa bujare të bashkëpunëtorëve të tij, dhe për të punuar me të ishte si stimuluese një përvojë si ajo është fitimprurës, ata që ishin mësuar që të respektojnë pasionin e tij për mekanikën fluide dhe matematikë e aplikuar, industri e tij dhe fuqia e tij matematikore të cilat, të kombinuara me një aftësi për të parë një problem nga ajo që shpesh mund të duket të jetë një pikë joortodoks e parë, e bëri atë një figurë dominuese në subjekt ndërkombëtar të tij.

Stewartson e parë kishte një problem shëndetësor në vitin 1974, kur ai pësoi një goditje të vogël në zemër. Ai bëri një rikthim të mirë nga ajo dhe vazhdoi të ndërmarrë kërkime dhe detyrat e tij si të fuqishëm si më parë. Ai u zhvendos nga Golders gjelbër në një shtëpi në Hampstead Garden Suburb në vitin 1979. Ajo ishte nëntë vjet pas sulmit të parë e tij të zemrës, në prill 1983, se ai pësoi një të dytë. Ai ishte në një turne shumë të kërkuar të Bregut Perëndimor të Shteteve të Bashkuara në kohë. Ai u dërgua në shtëpi dhe u dërguan në University College Hospital. Për dy javë ai dukej sikur ai përsëri do të bëjë një rikthim të mirë, por, trishtim, ndërsa në spital ai pësoi një goditje të tretë zemrës nga e cila ai vdiq.

Lighthill shkruan në:

Kjo vdekja e parakohshme, në moshën 57 vjeç, e një nga eksponentët më të mëdha të shekullit të zbatimit të metodave të avancuara matematikore në mekanikën fluide prodhuar hidhërim në mbarë botën dhe keqardhja, dhe Matematikanë aplikohet kudo u bashkua me familjen në zi Keith Stewartson si një të dashur ngrohtësisht, si një intensitet admiruar dhe i respektuar figura.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland