Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Dugald Stewart

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Nov 1753

Edinburgh, Scotland

11 June 1823

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dugald Stewart 's babai ishte Mateu Stewart i cili ishte profesor i matematikës në Universitetin e Edinburgut në kohë Dugald ka lindur. Mateu Stewart ishte martuar Marjorie Stewart, vajza e vetme e Archibald Stewart, shkrimtar me vulë personale, më 20 maj 1750. Dugald ishte fëmija i tyre vetëm që mbijetoi përtej fëmijëri. Ai ndoqi shkollën e lartë Edinburg 1761-1765 dhe më pas hynë në Universitetin e Edinburgut, ku ai mori një diplomë arti, edhe pse ai ndoqi kurse në filozofinë natyrore:

Nga klasa e tij në filozofinë natyrore Stewart kryer larg admirimin më të madh për "metodë induktive".

Këshilluar nga morali i tij profesor Adam Ferguson filozofi për të marrë pjesë në ligjëratat e Thomas Reid në Glasgow, Stewart kaloi vitin 1771-72 atje. Ai u ndikuar veçanërisht nga Hetim Një Reid e Njeriut në Mind mbi Parimet e Common Sense (1764). Stewart u kthye në Edinburg në 1772 dhe deri në atë kohë babai i tij shëndetësore ishte përkeqësuar aq Dugald Stewart ndihmuar babait të tij me mësimin e matematikës. Në fakt Mateu Stewart u detyrua të heqë dorë nga të mësimdhënies dhe shkoi për të jetuar e pasurive të tij në Catrine në Ayrshire. Dugald plotësisht mori detyrat e profesor matematike dhe ai kryen këto detyra aq mirë se në 1775 ai u zgjodh profesor i përbashkët me babain e tij.

Edhe pse tani ai ishte profesor i matematikës në Edinburg, interesat e tij ishin në mënyrë të vendosur në filozofinë dhe ai gjithashtu mësoi filozofi morale në Edinburg gjatë seancës 1.778-79 ndërsa Adam Ferguson ishte në Amerikë. Stewart mësoi matematikës në Edinburg për 13 vjet deri Adam Ferguson dha dorëheqjen në 1785 kur ai u emërua në karrige filozofi dhe dha dorëheqjen nga kryetar i matematikës. Komentet e mëposhtme në lidhje Stewart matematikës dhe filozofisë:

[Dugald] Stewart, si Reid, vlerësoi se filozofia duhet të jetë një disiplinë shkencore të lirë me spekulime metafizike dhe kategorive, edhe pse ai kundërshtoi të disa formulimeve Reid e shkencës e tij të re e mendjes. Stewart prirje për qasje shkencore të problemeve filozofike është pasqyruar në karrierën e tij në matematikë dhe ai shpesh bëhet analogji mes aksiomat e matematikës dhe ligjet që qeverisin të menduarit të njeriut.

Në 1783 u martua me Stewart Bannatyne Helen, ata kishin një djalë Mateu. Mjerisht Helen vdiq në 1787. Më 29 korrik 1790 u martua me Stewart Helen D'Arcy Cranstoun, ata gjithashtu kishin një djalë, Xhorxh cili vdiq në 1809. Pas vdekjes së Gjergjit, Stewart u prek shumë dhe shëndetin e tij filloi të përkeqësohej. Ai dha dorëheqjen nga kryetari i tij në vitin 1810.

Stewart ka qenë i përfshirë në një mosmarrëveshje interesante në 1805 mbi emërimin e Leslie për karrige e matematikës në Edinburg. Historia e kësaj mosmarrëveshje, dhe një pjesë Stewart në atë, është thënë në dhe kjo është një e interesant që ai sillet raundin e nëse Kisha mund të kontrollojë pikëpamjet shkencore mësohet në universitetet:

Para zgjedhjes së tij moderuarit Edinburg kishte insinuated se Leslie ishte një ateist. Ata adduced xvi shënim i tij "Heat", në të cilën ai kishte shkruar të favorshme për doktrinën e David Hume skeptik se causation ishte asgjë më shumë se një sekuencë e vazhdueshme dhe e pandryshueshme vëzhguar e ngjarjeve. Kur ata sollën përpara kandidatin e tyre, Thomas MacKnight, një klerik Edinburg, Stewart dhe Playfair protestuan kundër bashkimin e posteve akademike dhe klerike dhe e kundërshtoi për qëllim dominimin klerikale të Universitetit të Edinburgut në modelin e St Andrews. Pas Leslie 's zgjedhore moderuarit Edinburg, i vendosur për të përjashtuar Leslie, mori çështjen në asamblenë e përgjithshme të Kishës së Skocisë, forumi më të lartë, i cili vendosi maj 1805 nga shumica e ngushtë e 96-84 çështje që të lihet mënjanë dhe Leslie të majtë undeposed nga kryetari i tij matematikë.

Në fakt Stewart, në rolin e tij si një plak, i mbështetur Leslie kur ai iu drejtua Asamblesë së Përgjithshme ku Leslie u akuzua me ateizmin. Stewart ishte një besimtar i patundur në lirinë intelektuale dhe pikëpamjet e tij mbështetës Leslie ishin vendosur në një deklaratë të shkurtër të disa fakteve të rëndësishme (1805).

Stewart ishte një filozof e me nivel të lartë ndërkombëtare:

Stewart ndjekur Reid në pretenduar se çdo filozofi e cila bie ndesh me parimet e sens të përbashkët duhet të jenë të rreme, dhe problemi është për të zbuluar dhe eliminuar premisë e cila jep rezultate të tilla. ai shtoi se propozimet e filozofike kërkesë nuk duhet të ndryshojë kuptimin e koncepteve të jetës së zakonshme ...

Publikimet Stewart përfshijnë përshkruan të Filozofisë Morale (1793), filozofike Ese (1810), dhe Filozofia e aktive dhe morale Kompetencat e Njeriut (1828). Publikimi i tij i madh, megjithatë, ishte Elementet e filozofisë së mendjes njerëzore që u shfaq në tre pjesë për një periudhë prej 35 vjetësh. Të parë në 1792, të dytë në 1814 dhe pjesa e tretë në 1827. Varri shkruan në:

Filozofia e shkencës u bë i Dashuri, [Stewart] mbajtura, kur hetimi, liruar nga supozimi metafizike, u drejtua drejt të zbuluar nga vëzhgimi dhe eksperiment ligjet që qeverisin lidhjen e fenomeneve fizike. Shkenca të natyrës ka përparuar duke e sjellë këto uniformities, me të njëjtën metodë, sipas ligjeve në përgjithësi të lartë ... Transformimi i filozofia e mendjes është e ngjashme. Ajo kërkon që fenomenet e vetëdijes të trajtohen pa hamendje dhe se ligjet e lidhjes të themelohet inductively. Qëllimi i shkencës së mendjes është që të arrijë në një njohuri të "Ligjet e përgjithshme të kushtetutës", e cila do të korrespondojnë me parimet e Njutonit në fizikë dhe, si ata, do të bëjë të mundur shpjegim deduktiv i një gamë të madhe të fenomeneve.

Në fakt Stewart ndikim mbi Fizika është veçanërisht interesante dhe atë formë, ku temë kryesore e Olson argumenton këtë pikëpamje Stewart e matematikës vënë gjeometrinë në themelet e tij më tepër se algjebër, dhe se pikëpamjet e tij në këtë ndikim të menduarit fizike të Maksuellit dhe Rankine. Ne fund këtë përshkrim të shkurtër të ideve filozofike Stewart me përmbledhjen e mëposhtme nga:

Stewart ishte krejtësisht i vetëdijshëm për tensionet në të menduarit e tij. Nga njëra anë, ai ishte një inductionist plotë në filozofi dhe psikologji ... Nga ana tjetër, ai ishte i ndjeshëm për interpretimet e realist e Keplerit dhe Galileos, që e panë që pajisjet hipoteza nuk ishin thjesht instrumentale. Ai u nxuar dy mënyra, dhe punën e tij del si një lidhje e rëndësishme që lidh ndërmjet inductivism naiv dhe pikëpamjet më vonë teknike në teori shkencore ...

Komenti pas ndodh në Encyclopaedia Britannica:

[Dugald] Stewart prirje për qasje shkencore të problemeve filozofike është pasqyruar në karrierën e tij në matematikë dhe ai shpesh bëhet analogji mes aksiomat e matematikës dhe ligjet që qeverisin të menduarit të njeriut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland