Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Simon Stevin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1548

Bruges, Flanders (now Belgium)

Feb 1620

The Hague, Holland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Simon Stevin 's babai ishte Anthuenis (Anton) Stevin që, besohet se, ishte një bir kursant i shkollës ushtarake të një kryetar i bashkisë së Veurne. Nëna e tij ishte Cathelijne (ose Catelyne) van der Poort që ishte bija e një familje burgher e Ypres. Anthuenis dhe Cathelijne nuk ishin të martuar por Cathelijne Simonit nëna u martua më pas një njeri i cili ishte përfshirë në shitjen e qilima dhe në tregti mëndafshi. Nga martesa e Cathelijne u bashkua me një familje që ishin Calvinists. Asgjë nuk është e njohur e viteve të hershme Simon ose të arsimit të tij edhe pse e merr ai u solli në traditën kalvinist.

Stevin u bë një llogaritar dhe me turp me një firmë në Antwerp. Është e njohur se ai kaloi disa kohë në mes të viteve 1571-1577 udhëtojnë në Poloni, Prusisë dhe Norvegji. Pastaj në 1577 ai mori një punë si nëpunës në zyrën e taksave në Brugge. Pas kësaj ai shkoi në Leiden në 1581, ku ai ndoqi shkollën e parë latinishtja, pastaj ai hyri në Universitetin e Leiden 1583 (në moshën 35). Teori të ndryshme kanë qenë vendosur përpara se pse ai kaloi në Leiden. Për të kuptuar këto ne duhet të shohim shkurtimisht në historinë e kësaj periudhe.

Bashkimi i Utrecht më 23 janar 1579 është projektuar për të formuar një bllok (i njohur si shtetet i Përgjithshëm) në kuadër të bashkimit më të madh të vendeve të ulëta të cilat do t'i rezistonte sundimin spanjoll. Ajo prodhonte një bashkim në Holandë veri, ende zyrtarisht nën sundimin e mbretit të Spanjës, por të dallueshme nga jugu. Reagim të fortë kundër spanjisht ndjekur fillimin e një regjim terrori nga okupimi spanjolle në fillim jug rreth 1567. Veri ishte kryesisht kalvinist dhe vendosi në mënyrë efektive nga William, Princ i Orange. Në 1581 Shtetet e Përgjithshëm shpalli pavarësinë nga Spanja dhe një situatë komplekse e ndjekur si ndihmë e huaj ishte thjeshtë.

Masa Stevin në Hollandë veri sigurisht përkoi me masën e tyre për pavarësinë nga Mbreti i Spanjës. Ka pasur arsye të tjera të mundshme për Stevin për të lëvizur, megjithatë, sepse kemi përmendur tashmë se Stevin ishte sjellë deri në një familje kalvinist pas nënës së tij remarried. Sigurisht Stevin nuk ishte vetëm në largoheshin nga Hollanda jug rreth kësaj kohe, me shumë do të veriut, por të tjerët ikin në Angli ose Gjermani. Ndërsa Stevin ishte në Universitetin e Leiden ai u takua Maurits (Maurice), Pika e Nassau, i cili ishte William e djalit të dytë Orange së. Dy u bënë miq të ngushtë dhe u bë tutor Stevin matematikë të princit, si dhe një këshilltar i afërt. William të Orange u vra më 10 korrik 1584 në Delft nga një katolike romake që besojnë se me vrasjen e William ai do të parandaluar rebelimin kundër Spanja katolike. William i madh, Uilliam ishte bir besnik Filipit në Spanjë kështu që ishte Maurits i cili ishte emëruar stadholder e Holandë dhe Zeeland, ose Provincat e Bashkuara të Holandës, në 1584.

Me Maurits Princi tani kreu i ushtrisë së republikës, dhe me Stevin si një këshilltar në shërbim të tij, një seri e fiton mbi forcat ushtarake spanjisht ndjekur. Maurits kuptuar rëndësinë e strategjisë ushtarake, taktikat, dhe inxhinieri në suksesin ushtarak. Në 1600 ai kërkoi Stevin për të ngritur një shkollë inxhinierike brenda Universiteti i Leiden. Kjo ishte një masë e mirë politik për të këmbëngulë që kurse u mësohen atje në gjuhën holandeze. Sigurisht Princi Maurits pa Stevin si shoku i tij që ka rëndësi të madhe në suksesin e tij dhe zbulimin e fundit të një ditar në Zyrën Record Publike të pagës Stevin regjistrimin e Hagës si 600 guilders holandisht në vitin 1604 e konfirmon qëndrimin e tij të lartë.

Besohet se nga 1604 Stevin ishte intendent i përgjithshëm i ushtrisë së Shteteve të Përgjithshëm. Ai shpik një mënyrë për të përmbytjeve ultësira në rrugën e një ushtrie pushtuese nga hapja liruar ventilat e zgjedhur në pritat. Ai ishte një inxhinier i shquar i cili e këshilloi për ndërtimin e erës, flokët dhe porteve. Ai i këshilloi Princi Maurits në ndërtimin e fortifikimeve për luftë kundër Spanjës dhe shkroi përshkrime të hollësishme të risive ushtarak të miratuar nga ushtria. Këto novacione do të kopjohet nga shumë vende të tjera.

Ushtria e Shteteve të Përgjithshëm bonifikuar nga sundimi spanjisht në thelb territorin e cila është sot Hollanda, dhe Shtetet e Përgjithshëm u bë e njohur zyrtarisht nga Anglia dhe Franca, si një shtet i pavarur. Princi Maurits dashur për të vazhduar luftën kundër Spanjës, por, kur Spanja në mënyrë efektive të njohura Provincat e Bashkuara si i pavarur dhe sovran, ka pasur pak entuziazëm për të vazhduar luftën. Armëpushim Vite Dymbëdhjetë 'filloi në vitin 1609.

Stevin bleu një shtëpi në Raamstraat në Hagë në vitin 1612 për 3.800 guilders holandisht (shenjë tjetër të statusit të tij të lartë dhe pasuri). Ai u martua në një datë të caktuar si 1610 nga disa burime dhe si 1614 nga burime të tjera. Gruaja e tij ishte Catherine Krai, dhe ata kishin katër fëmijë të quajtur Frederic, Hendrik, Suzana dhe Levina. Hendrik, fëmija e tyre të dytë, shkoi për të marrë pjesë në Universitetin e Leiden dhe, duke u bërë një shkencëtar i njohur në të drejtën e tij, ishte redaktor i veprave të mbledhura e të atit.

Autori i 11 librave, Simon Stevin ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në trigonometri, mekanika, arkitekturë, teoria muzikore, gjeografi, fortifikim, dhe navigacion. Libri i tij i parë ishte Tafelen van interesit (Tabelat e interesit), të cilat ai i publikuar në 1582. Para kësaj, tavolina dorëshkrim i pabotuar interes ishin në përdorim të përbashkët me bankierë të gjithë Evropën, por nuk kishte trajtuar jo si informacion sekret për të divulged. Para paraqitjes tabelave numerike, Stevin dha rregullat për interes të thjeshtë dhe kompleks dhe i dha shumë shembuj të përdorimit të tyre.

geometrica Problemata (1583) Stevin prezantuar gjeometrinë e bazuar kryesisht në Euklidit dhe Arkimedi, por problemet të cilat ai ka studiuar tregojnë se ai ishte ndikuar edhe nga Dürer. Stevin dha një llogari interesante në këtë punë të ndërtimeve në lidhje me poligone dhe polyhedra, duke përdorur konceptin e ngjashmërisë, dhe një studim i polyhedra rregullt dhe gjysmë-rregullt. Ai është shkruar në gjuhën latine, dhe është vetëm një nga librat e tij të parë publikohet në atë gjuhë. Ai u bë një avokat i fortë i shkruar veprat e tij shkencore në holandisht dhe ai jep arsye të qartë për këtë zgjedhje në një tekst të shkruar në 1586.

Në 1585 ai botoi La Theinde (dhjetë), një njëzet e nëntë broshurë faqe në të cilën ai paraqiti një llogari fillore dhe të plotë të thyesat dhjetore. Ai shkroi këtë libër të vogël për përfitim të:

... stargazers, surveyors, qilim-marrësit, verë-gaugers, nenexhik-mjeshtrave dhe të gjitha llojet e tregtareve.

Edhe pse ai nuk e shpiku decimals (ata kishin qenë përdorur nga arabët dhe kineze gjatë kohe para se Stevin të) ai e ka futur përdorimin e tyre në matematikë në Evropë. Shtetet Stevin se futja monedhë universale e dhjetore, masat dhe peshat do të jetë vetëm një çështje kohe (por ai ndoshta do të jetë i habitur të dinë se në shekullin e 21 disa vende ende rezistojnë miratimin e sistemit decimal). Robert Norton botoi një përkthim anglisht e La Theinde në Londër në vitin 1608. Ajo ishte titulluar Disme, Arteve të dhjetat ose Decimal Arithmetike dhe ishte ky përkthim që frymëzoi Thomas Jefferson të propozojë një monedhë dhjetore për Shtetet e Bashkuara të Amerikës (shënim se një e dhjeta e një dollar quhet ende një monedhë). Simbol Stevin ishte që do të merren nga Clavius dhe Napier dhe u zhvillua në që sot përdoren.

Në të njëjtin vit (1585) ai botoi La pratique d'arithmétique dhe arithmétique L'të cilat ishin tekstet vetëm ai shkroi të parë në frëngjisht. Në Stevin fundit paraqiti një trajtim të unifikuar për zgjidhjen e ekuacioneve kuadrate dhe një metodë për gjetjen e zgjidhjeve të përafërt me ekuacione algjebrike të gjitha gradë. Ai gjithashtu bëri një padi të fortë që të gjithë numrat si rrënjë katrore, numrat iracional, surds, numrat negativ, etj duhet të gjithë do të trajtohen si numra dhe jo si të shquar të ndryshme në natyrë. Nocion Stevin e një numri të vërtetë në thelb u pranua nga të gjithë shkencëtarët më vonë. Veçanërisht i rëndësishëm ishte pranimi Stevin të numrave negativ, por ai nuk ka pranuar numra të rinj '' imagjinar dhe kjo ishte për të mbajtur mbrapa zhvillimin e tyre.

Frymëzuar nga Arkimedi, Stevin shkroi vepra të rëndësishme në mekanikë. Kryesisht që kanë të bëjnë me zhurma, trajtimin e tij duket në librin e tij De Weegconst Beghinselen der botuar në 1586. Ai është i famshëm për përmbajnë teorema e trekëndëshit të forcave të cilat i dhanë shtysë të statikë. Në të njëjtin vit traktat De tij Beghinselen des Waterwichts më hydrostatics përmban përmirësime të dukshëm për punën e Arkimedit për këtë temë. Shumë mendojnë se ai themeluar shkenca e hydrostatics me këtë punë duke treguar se presioni i ushtruar nga një lëng me një sipërfaqe të caktuar varet nga lartësia e të lëngshme dhe gjithe zonen e siperfaqes.

Gjithashtu në 1586 (3 vjet para se Galileo) ai njoftoi se pesha të ndryshme ra një distancë të caktuar në të njëjtën kohë. Eksperimentet e tij u kryen duke përdorur dy balls kryesor, një të dhjetë herë pesha e tjera, të cilat ai ka rënë nga tridhjetë këmbë kullë kisha në Delft.

De Hemelloop, botuar në vitin 1608, ai shkroi në astronomi dhe mbrojti me forcë diellin në qendër të sistemit të Koperniku. Edhe pse ai ndërmori punën e tij matematikore më parë në jetën e tij, Stevin mbledhur bashkë disa nga shkrimet e tij matematikore të cilat ai edituar dhe publikuar gjatë viteve 1605-1608 në Wiskonstighe Ghedachtenissen (matematike Kujtime). Përfshirë mbledhjen e De Driehouckhandel (Trigonometria), De Meetdaet (Praktika e matjes), dhe De Deursichtighe (Perspektiva). Puna në perspektivë duket në një numër të risive të tilla si rastin e llogaritjes së perspektivës për të bërë një vizatim në një kanavacë të cilat nuk është pingul në tokë, dhe rasti i perspektivës inversi. Kjo llogarit ku syri i vëzhguesit duhet të vendosen në qoftë se një objekt e një vizatimi perspektive të atij objekti janë dhënë. Stevin, në librin e tij Stelreghel (Algjebra) të përdorura simbol +, - dhe √.

Veprat e tij të tjera përfshihen Vita Politica. Burgherlick het leven (jetës civile) botuar në 1590, De Sterktenbouwing (ndërtimi i fortifikimeve) botuar në 1594, De Havenvinding (gjetja Pozicioni) botuar në 1599, dhe Castrametatio dy punë, dat është legermeting dhe Nieuwe van Maniere nga Stercktebou Spilsluysen botuar në vitin 1617.

Het leven Stevin Burgherlick diskuton se si një qytetar i një shteti duhet të përputhet me rregullat e autoriteteve (edhe kur ata duken të padrejta) dhe, në veçanti, ai i këshillon qytetarët se si të sillen në kohë të trazirave civile. Në De Sterktenbouwing Stevin merr një metodë italiane e fortifikimit dhe modifikon atë për përdorim holandez. Idetë që ai i paraqitur në këtë traktat u zgjuar, por shumë e shtrenjtë për t'u zbatuar. Punës De Havenvinding fjalë për fjalë do të thotë 'gjetur port dhe paraqet një metodë për të gjetur pozicionin e një anije duke percaktuar gjatesine e saj duke përdorur variacion magnetike e gjilpërës busull. Edhe pse teorikisht shëndoshë, metodë është jopraktike. Në vitin e parë të punës përfundimtar të dyfishtë që kemi përmendur më lart, Stevin përshkruan ngritjen, faqosje dhe ngritjen e një kamp ushtarak. Veçanërisht interesante është përshkrimi i tij e Princ kamp Maurits cilin ai e drejtoi deri para në betejën e Juliers në vitin 1610. E dytë të marrëveshjeve të dy punon me Stevin liruar ventilat e kishte projektuar për të vënë në fortifikimeve të mbajtur një hendek i thellë në thellësi të sakta.

Kontributet e tij në muzikë janë të përfshira në De Singconst Spiegheling der (Teoria e artit të të kënduarit), që mbijetoi në dorëshkrim deri 1884 kur ajo ishte botuar. Kjo është parë zakonisht si teoria e parë e drejtë të ndarjes së oktavë në dymbëdhjetë intervale të barabartë, shih për shembull. Cohen në shpjegon rëndësinë e problemit të shkencëtarëve të periudhës:

Shumë pionieret e Revolucionit Shkencor, si Galileo, Kepler, Stevin, Dekarti, Mersenne, dhe të tjerë, shkruan gjerësisht për teori muzikë. Kjo nuk ishte një shans për një interes vetëm pak shkencëtarë e individuale. Përkundrazi, ajo pasqyron një shqetësim të vazhdueshëm të shkencëtarëve nga e tutje herë Pythagorean për të zgjidhur probleme të caktuara sasiore në teori muzikë. Një nga çështjet që ishte i njohur teknikisht si "ndarja e problemit oktavë ', që është, me të cilën vë në dukje për të bërë muzikë.

Cohen thotë se kjo nuk ishte, siç besohet zakonisht (shih), qëllimi i traktat Stevin's:

Një analizë të kujdesshme të situatës problem në shkencë e muzikë rreth 1600, tregon se traktat Stevin të nxjerr në pah një fazë të veçantë në historinë e asaj që ka qenë gjithmonë çështja bazë e shkencës e muzikës, domethënë, problemi i harmoni. Kjo është kërkimi për një shpjegim, mbi parimet shkencore, të ligjit Pythagoras ': Pse është që ato pak intervale muzikore të cilat ndikojnë në veshin tonë në një mënyrë të ëmbël dhe të kënaqshëm, korrespondojnë me treguesit e integers para?.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland