Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mary Ann Elizabeth Stephansen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 March 1872

Bergen, Norway

23 Feb 1961

Espeland, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Elizabeth Stephansen përdorur spelling "Elisabet" për emrin e saj derisa ajo ishte në mes 30s saj. Ajo ishte e njohur gjerësisht si Betzy. Prindërit e saj ishin Gerche Reimers Jahn dhe Anton Stephan Stephansen dhe, në qoftë se zë Mary Ann Elizabeth 'emrat' shumë në anglisht për një vajzë norvegjeze, kjo shpjegohet lehtë që ajo u emërua pas gjyshen e saj te nenes i cili ishte me të vërtetë në anglisht dhe me emrin Mari Elizabeth Ann Lockwood . Betzy babait, Anton Stephansen parë ka punuar në biznesin e prodhimit, pastaj si një shitës përpara se të vendosë për të hapur biznesin e tij. Ai hapi një dyqan tekstili në Bergen në 1870 si një hap i parë drejt hapjes së një fabrikë tekstili që ai bëri 25 vjet më vonë. Menjëherë pas ngritjen e dyqanin e tij të tekstilit ai u martua me Gerche Jahn, dhe Betzy ishte parë të shtatë fëmijët e tyre.

Dyqan Anton Stephansen të siguruar të ardhura të mira dhe Betzy u rrit në një familje të begatë Bergen. Pas një fëmijëri të lumtur ajo hyri në Bergen Katedralskole në 1887. Dy vajzat e tjera filluan të shkollimit të tyre në shkollë në të njëjtën kohë dhe këto tre ishin vajza të parë në një shkollë djemtë. Ajo shkroi më vonë (shih për shembull):

Unë nuk mund të them se kemi menduar të situatës si në çdo mënyrë sensacionale se studentët ishim femra në një shkollë djemtë. Nga pikëpamja e shkollës që kanë bërë asnjë marrëveshje të veçantë për të mirën tonë ...

Stephansen studiuar shkenca në Katedralskole Bergen diplomohen me diplomën e saj në 1891. Gratë mund të studiojnë në universitetet në Norvegji në këtë kohë, në të vërtetë gratë e parë u regjistruan në 1887 katër vjet para se Stephansen u diplomua nga shkolla e lartë. Mirëpo universitetet norvegjeze nuk ofrojnë arsim që ajo ishte duke kërkuar kështu që ajo vendosi që të ulem provimin pranues për Polytechnikum Eidgenössische në Cyrih (më vonë të bëhet Eidgenössische Technische Hochschule). Ne e dimë pak se si kjo erdhi përmes një letër që nëna e saj ka shkruajtur më 8 shkurt 1892 në mbështetje të një kërkesë që Stephansen ishte bërë për një grant nga Josefine dhuratë mbretëreshës. Gerche Stephansen ka shkruajtur (shih për shembull):

Betzy, vajzën tonë të madh, si ju ndoshta e dini verën e kaluar ka diplomuar me nderimet. Prirja e saj dhe dëshira ishte për të studiuar matematikë. Nëse ajo do të studiuar shkenca natyrore në universitet tona, se do të marrë gjashtë vjet dhe ajo do të duhet të studiojnë lëndë shumë të tjerë ajo nuk ka asnjë interes, që universitet tona siguron më shumë të arsimit për zyrtarët e qeverisë se sa një arsim në lëndë të veçanta. Për këtë arsye ajo u lejua të udhëtojë për në Polytechnikum në Cyrih, ku ajo regjistruar në departamentin e matematikës dhe e bëri shumë mirë në provimin pranues, e cila ishte shumë e vështirë. Ajo ishte, për shembull, vetëm norvegjez i cili kaloi dhe mbi njëqind të gjithë atyre që morën provimin dështuar, të të gjitha nacionaliteteve të kursit. Cyrih dhe në Paris ishin vendet e vetme që një grua mund të pranohen, ne Zürich zgjodhi si Polytechnikum ka rekomanduar shumë dhe kemi menduar se do të jetë më e lirë sesa në Paris. ...

Aplikimin e Stephansen, ndihmuar ndoshta edhe nga letër e mbështetjes nga nëna e saj, ishte i suksesshëm dhe ajo u dha një grant nga Josefine dhuratë mbretëreshës. Në Cyrih ajo mori pjesë në kurse leksion nga Hurwitz dhe Frobenius mes të tjerash. Ajo mori një vit jashtë në mes të studimeve të saj shpenzimet e vitit 1894-95 të ndihmuar familjen e saj të ngritur fabrikën e tekstilit në Espeland pranë Bergen. Familjes vendosur deri në shtëpi në Espeland dhe hapi fabrikën e tekstileve që të prodhuara për firmë atit të saj SI Stephansen A / S. Pas kthimit në Zyrih ajo u diplomua nga Polytechnikum në 1896. Stephansen kërkuar që të bëhet një mësues të shkollave të mesme e matematikës, por edhe gratë kishin fituar të drejtën për t'u bërë mësuesit e shkollës së mesme në Norvegji në vitin pikërisht se Stephansen u dhënë shkallën e saj, ata nuk ishin të lejuar të marrë kontrata të përhershme. Stephansen ishte punësuar nga 1896 si një pjesë kohë mësues në shkollën e saj të vjetër, Bergen Katedralskole, për dy vjet dhe pastaj ajo dha mësim në Bergen Tekniske Skole për një vit, mësim katër orë në javë. Sigurisht e nxënësve ishin të habitur tërësisht të ketë një mësues grua. Disa nga këta nxënës shkroi më 27 prill 1889 (shih):

Si kuriozitet ne mund të përmendim se këtë vit [shkollë] ka punësuar një grua shumë tërheqës si një asistent i ri në vitin e dytë dhe fizikë matematikën që nga klasa këtë pranverë ishte aq i madh nuk kishte të ndarë në dy sesionet paralele. Deri në çfarë mase këshilli i mësuesve ka vepruar në mënyrë të pakujdesshme duke marrë një shembull i tillë i ri i seksit të drejtë, vetëm koha do ta tregojë. Për të filluar me ka shumë të ngjarë që të gjeni se një mësues femër për teknikë të rritur është mjaft moderne, ndërsa të tjerë humbasin kështu që shqisat e tyre kur ata të takohen ballë për ballë të saj gjatë provimeve që ata harrojnë edhe rregullat e thjeshta të formës të mirë, për të mos përmendur matematikore formula ...

Gjatë kohës që ajo po mësonte Stephansen ishte duke punuar në disertacionin e doktoraturës së saj mbi ekuacionet diferenciale pjesore. Euler, d'Alembert dhe Lagranzhit kishte studiuar që të dytë të pjesshme për ekuacionet diferenciale të cilat mund të reduktohet në mënyrë të parë dhe kjo kishte qenë e përgjithësuar nga norvegjeze Guldberg Alf matematikan i cili në vitin 1900, e kishte përshkruar të gjithë ata që i tretë i pjesshëm për ekuacionet diferenciale të cilat mund të reduktuar në mënyrë që ekuacionet e dytë. Në tezën e saj, Stephansen përgjithësuar punës Guldberg dhe arriti në përshkrimin e të gjithë ata të katërt të pjesshme për ekuacionet diferenciale të cilat mund të reduktohet në ekuacionet e rendit të tretë. Problemi theu deri në një numër të madh të rasteve të të gjithë kërkojnë që të analizohen veç e veç. Autorë të shkruani:

Kuptim akute Stephansen për të gjitha llojet e symmetries fshehur, nuk zbulohen lehtë pa manipulime zgjuar me sasi të ndërlikuara dhe shprehje, ishte e pazakontë, për të thënë aspak.

Teza e Stephansen Über Partielle vierter Differentialgleichungen Ordung ein vdesin intermediäres besitzen Integrale u botua në vitin 1902 dhe në atë vit ajo u shpërblye me doktoratë e saj nga Universiteti i Zyrihut. Polytechnikum Eidgenössische nuk mund çmimin doctorates cila është arsyeja pse ajo kishte të paraqesë tezën e saj në Universitetin e Zyrihut. Me dhënien e doktoraturës në matematikë Stephansen u bë gruaja e parë norvegjeze që do të ipet një doktoraturë në çdo lëndë. Pasi bën një aplikim të suksesshëm të Komitetit Ekzekutiv të Universitetit Mbretëror Frederik norvegjez për një grant të udhëtimit, ajo kaloi semestrin e dimrit te 1902-03 në Universitetin e Göttingen ku ajo mori pjesë në kurse nga Hilbert, Klein dhe Zermelo. Në fakt ajo u bë shokë me Hilbert, duke vizituar shtëpinë e tij në raste të shumta. Stephansen botuar një letër në 1903 për ekuacionet diferenciale, ide për të cilat doli nga Hilbert 's gjatë leksioneve që ajo ndoqi.

Kthehu në Norvegji, Stephansen punoi si mësues në Shkollën Vajzat Geneva Berg në Oslo. Ajo vazhdoi të ndërmarrë kërkime matematikore dhe shkroi dy letra të tjera, këtë herë në ekuacionet dallim, të cilat ishin botuar në vitin 1905 dhe 1906. Në 1906 ajo u emërua në Landbrukshoiskole Norges (Norwegian bujqësore College) dhe punoi atje deri sa ajo në pension në vitin 1931. Në Kolegji ajo mësoi matematikën dhe fizikën, dhe nga 1921 ajo u emërua pedagog në matematikë:

Ajo gjithmonë e mori punën e saj në klasë në shportën e saj thurje, së bashku me thurje e saj dhe jetoi në vendbanimet studenti gjithë kohës që ajo ka punuar si asistent. Ndërkohë që ka ajo ishte gjithashtu përgjegjës për përpunimin e të gjitha rezultatet meteorologjike dhe shkrim këto deri për raportin vjetor Kolegjit.

Pas Stephansen në pension në vitin 1931, ajo shkoi në Espeland për të jetuar me Gerda motrën e saj. Ajo nuk kthehet të jetë mjaft e daljes në pension Stephansen paqësore që do të kishte pritur për më 9 prill 1940 Hitleri parasysh neutralitetit Norvegji dhe urdhëroi një pushtim. Me ditë më pas trupat gjermane ishin në Bergen dhe Stephansen gjetur veten në një tokë të pushtuar. Norvegjezėt Shumë janë burgosur dhe të mbajtur në një kamp burg në Espeland. Stephansen, natyrisht, mund të flasin rrjedhshëm gjermanisht dhe ajo injoroi rreziqet personale përfshirë për të dhënë atë që ajo mund të ndihmojë për të burgosurit në kamp. Pas përfundimit të luftës ajo u nderua me Medaljen e mbretit të e Shërbimit për përpjekjet e jashtëzakonshme ajo kishte bërë për të ndihmuar bashkatdhetarët e shokët e saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland