Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hugo Dyonizy Steinhaus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Jan 1887

Jaslo, Galicia, Austrian Empire (now Poland)

25 Feb 1972

Wroclaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Steinhaus Hugo lindi në Galicia në një familje intelektualësh hebrenj. Qytetin e lindjes së tij, Jaslo, ishte në Galicia, rreth gjysmë rrugë ndërmjet Kraków dhe Lvov (edhe pse pak më afër se Kraków Lvov). Galicia u bashkangjitur në Austri në ndarjen e Polonisë 1772. Megjithatë, nga koha Steinhaus ka lindur në Jaslo, Austri e kishte quajtur rajon Mbretëria e Galicia dhe Lodomeria dhe dhënë një shkallë të lartë të autonomisë administrative. Xhaxhai Steinhaus ishte një person i rëndësishëm që një politikan në parlamentin austriak.

Steinhaus studiuar për një vit në Lvov, kaloi një term në Mynih, por pastaj kaloi pesë vjet duke studiuar matematikë në Universitetin e Göttingen. Atje ai u ndikua nga një grup i fortë i amazingly Matematikanë përfshirë Felix Bernstein, Carathéodory, Courant, Herglotz, Hilbert, Klein, Koebe, Edmund Landau Landau (edhe pse ai arriti vetëm në Göttingen pas Steinhaus kishte qenë atje tre vjet), Runge, Toeplitz, dhe Zermelo. Për Steinhaus e tij të doktoraturës studiuar nën Hilbertit 's mbikëqyrje. Ai u dha doktoratë e tij, me dallim, për një disertacion Neue Tjera des Dirichlet'schen Prinzips në 1911.

Ndikim kryesor në drejtimin se kërkimi i Steinhaus do të ishte asnjë nga figurat e mëdha matematikore në Göttingen, por jo ndikim erdhi nga Lebesgue. Steinhaus studiuar Lebesgue 's dy libra të mëdha sur l'Leçons OS-et la recherche des fonctions primitives (1904) dhe Leçons sur les seri trigonmétriques (1906) rreth 1912 pas përfundimit të doktoraturës së tij.

Pas shërbimit ushtarak në Legjioni polonisht në fillim të Luftës së Parë Botërore, Steinhaus jetuar në Kraków. Ai lidhet në mënyrën se si, pavarësisht luftës në vitin 1916, ishte e sigurt për të ecur në Kraków:

Gjatë një shëtitje të tillë unë overheard fjalët "masë Lebesgue". I kontaktuar stol parku dhe futi veten dy nxënësit e rinj të matematikës. Ata më tha se kishin një shok me emrin e Witold Wilkosz, të cilin ata extravagantly vlerësoi. Rinjtë ishin Stefan Banach dhe Oto Nikodym. Prej atëherë e tutje ne do të takohen në baza të rregullta, dhe ... ne kemi vendosur të ngrejë një shoqëri matematikore.

Shoqërisë matematikore që Steinhaus propozuar ka filluar si Shoqëri matematike te Kraków dhe, menjëherë pas përfundimit të luftës, ajo u bë polonisht matematike Society. Steinhaus përshkroi fillimet e shoqërisë së re matematikore në në një pasazh që na tregon një shumë shumë për jetën e tij në Kraków në kohë:

Si iniciator të idesë, kam bërë dhomën time në dispozicion për takime dhe, si hap i parë në përgatitjet, gozhdohem një dërrasë e zezë mushama në mur. Kur menaxheri frëngjisht e shtëpisë konvikt pashë se çfarë kisha bërë, ajo u frikësua - çfarë ishte pronarit do të thonë? I qetësoi atë poshtë duke i kujtuar asaj se pronari i ndërtesës ishte vëllai dajën tim-in-law, dhe ajo i fali shkelje e mia. Megjithatë, kisha bërë një gabim. Mr L mori pozicionin e një tradicionale, hard-nosed pronari dhe ishte i paprekur nga qëllimi larta dërrasë e zezë është dashur të shërbejë. Shoqëri të zgjeruar - kjo ishte rreze e dritës e parë të këtij lloji në Poloni.

Gjithashtu në këtë kohë Steinhaus filluar një bashkëpunim me Banach dhe puna e parë e tyre të përbashkët u përfundua në vitin 1916. Steinhaus mori një takim si asistent në Universitetin Kazimierz Janar në Lvov dhe, rreth 1920, ai u graduar profesor jashtëzakonshme. Banach ishte nga kjo kohë më stafit në Lvov dhe shkolla u rrit shpejt në rëndësi. Kosove, i cili ishte një student i Steinhaus në Lvov gjatë 1930, e përshkroi ndikimin e Lebesgue 's punojnë në shkollë Lvov:

Ndikimi i Lebesgue në shkollë Lvov ishte shumë i drejtpërdrejtë. Shkollë, themeluar ... nga Steinhaus dhe Banach, i perqendruar kryesisht ne analizen funksionale dhe kërkesat e saj të ndryshme, teoria e përgjithshme e seri Puna, dhe teoria e probabilitetit. Nuk ka dyshim se asnjë nga këto teori do të kishin arritur nivelin e sotëm të famës pa një kuptim thelbësor i masës Lebesgue dhe integrale. Nga ana tjetër, idetë e masës Lebesgue dhe integrale gjetur kërkesat e tyre më të dallueshëm dhe të frytshme ka në Lvov.

Steinhaus ishte figura kryesore në Shkollën Lvov deri 1941. Në 1923 ai botoi në Fundamenta Mathematicae llogarinë e parë rigoroz i teorisë së hedhur monedha bazuar në teorinë masë. Në vitin 1925 ai ishte i pari për të përcaktuar dhe për të diskutuar konceptin e strategjisë në teori lojë. Steinhaus botuar letra e dytë e tij të përbashkët me Banach në vitin 1927 Sur le Principe de trashje la des singularités. Në vitin 1929, së bashku me Banach, ai filloi një ditar i ri Studia Mathematica dhe Steinhaus dhe u bë Banach redaktorët e parë. Politika redaktuese ishte:

... të përqëndrohet në hulumtim në analizat funksionale dhe tema të ngjashme.

Një sipërmarrje e rëndësishme Steinhaus botuese në të cilën ishte përfshirë, të cilat filluan në vitin 1931, ishte një seri e re e matematike monografi. Seri ishte vendosur nën redaktim i Steinhaus dhe Banach nga Lvov dhe Knaster, Kuratowski, Mazurkiewicz, dhe Sierpinski nga Varshava. Një kontribut të rëndësishëm në seri ishte një vëllim i shkruar nga Steinhaus së bashku me Kaczmarz në vitin 1937, teori e seri Puna.

Steinhaus është i njohur mirë për librin e tij matematik Snapshots shkruar në vitin 1937. Kosove, shkrim në thotë:

... të kuptojë dhe vlerësoj stilin matematikore Steinhaus, njëri duhet të lexoni (ose më tepër shikoni at) snapshots. ... projektuar për të apeluar tek "shkencëtar në fëmijë dhe të fëmijës në shkencëtar" ... shpreh, jo gjithmonë në mënyrë të qartë dhe herë edhe në mënyrë të pandërgjegjshme, çfarë Steinhaus menduar matematikë është dhe duhet të jetë. Për të matematikës Steinhaus ishte një pasqyrë të realitetit dhe jetës shumë në të njëjtën mënyrë si poezi është një pasqyrë, dhe ai i pëlqente të "luajë" me numra, sete, dhe kthesa, rrugën një poet luan me fjalë, fraza, dhe tingujt.

Stark përshkruan Steinhaus leksione në Lvov:

Klasa ime ishte drejtuar nga Profesor Steinhaus. Ai ishte një klasë shumë të mëdha, dhe leksionin analizë morën pjesë mbi 220 studentë shtrydhur në një smallish dhe keq ventiluar dhomë leksion, duke qëndruar në aisles, dhe duke u ulur mbi sills dritare. ... Sot figura e tij, u ulën të lartë në një podium nga pesë të vogla nga pesë këmbë dërrasë e zezë e dominuar dhomë mbushur me njerëz. ... pavarësisht vėmendje Steinhaus për përgatitjen, leksionet ishin shumë të vështira për student mesatar.

Matematikanë e shkollës Lvov ka një marrëveshje të madhe të kërkimit matematik në kafenetë e Lvov. Café skocez ishte më popullor me Matematikanë në përgjithësi, por jo me Steinhaus i cili (sipas Ulam):

... frekuentohen zakonisht një dyqan më i sjellshëm çaj se u mburr ëmbëlsira më të mirë në Poloni.


Kjo ishte Ludwik Zalewski e pasticerie në 22 Akademicka Street. Ajo ishte në Café skocez, megjithatë, se njohur skocez Libri i përbërë nga pyetjet e të hapur që vjen nga matematikanet e punës erdhi në ekzistencë. Steinhaus, që ndonjëherë kolegët e tij u bashkua në Café skocez, kanë kontribuar dhjetë probleme për të librit, duke përfshirë një finale shkruar më 31 maj 1941 vetëm disa ditë para se të hynë trupat naziste qytet.

Ju mund të shihni një foto të Café skocez.

Kur perspektiva e luftës ishte i shtuar në vitin 1938, Steinhaus propozuar Lebesgue për një diplomë nderi nga Lvov. Steinhaus shaka te Kosove se:

Kjo nuk do të jetë një rekord të keq të lërë pas, të ketë pasur Banach si e parë dhe Lebesgue si kandidat e fundit e doktoraturës.

Pritje për Lebesgue, pas dhënies së shkallës së tij, u mbajt në Cafe skocez, por vetëm pesëmbëdhjetë Matematikanë ndoqën, duke treguar se shkolla e matematikës në Lvov ishte zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme për shkak të situatës politike. Steinhaus kaloi vitet e luftës nga qershor 1941 fshehur nga nazistët, vuajtje mundime të mëdha, do të uritur shumicën e kohë, por gjithmonë duke menduar se matematika:

... edhe atëherë mendje të mprehtë e tij i shqetësuar ishte në punë në një mori e ideve dhe projekteve.

Në 1945 Steinhaus lëvizur në Universitetin e Wroclaw por bëri shumë vizita në universitete në Shtetet e Bashkuara duke përfshirë Notre Dame. Kosove në shkruan:

... ishte ai i cili, ndoshta më shumë se çdo individ tjetër, ka ndihmuar për të rritur matematikën polonisht nga hiri në të cilin ajo kishte qenë ulur nga Lufta e Dytë Botërore në pozitën e forca të reja dhe respekti që ajo tani zë.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore librin skocez, që duket se janë ruajtur përmes luftës nga Steinhaus, u dërgua prej tij për të Ulam në Shtetet e Bashkuara. Libri është përkthyer në anglisht nga Ulam dhe publikuar. Steinhaus, tani në Universitetin e Wroclaw, vendosi që tradita e librit skocez ishte shumë e mirë për t'i dhënë fund. Në 1946 ai zgjeruar traditë të Wroclaw duke filluar nga libri i ri skocez.

Le të shqyrtojmë më në fund disa nga kontributet e matematike Steinhaus të cilat ne nuk e kemi përmendur më lart. Në 1944 Steinhaus propozuar problemin e ndan një tortë në pjesë të n në mënyrë që është proporcionale (çdo person është i kënaqur me pjesën e tyre) dhe zili falas (çdo person është i kënaqur askush nuk po merr më shumë se një ndarje të drejtë). Për n = 2 problemi është i parëndësishëm, një person ulje tortës, të tjera zgjedh copë e tyre. Steinhaus gjetur një proporcional, por nuk zili zgjidhje pa pagesë për n = 3. Një zili zgjidhje të lirë për të problemit Steinhaus për n = 3, u gjet në vitin 1962 nga John H Conway dhe, në mënyrë të pavarur, nga John Selfridge. Për n përgjithshme problemi ishte zgjidhur nga Steven Brams dhe Alan Taylor në vitin 1995.

Bibliografi Steinhaus, shih, përmban 170 artikuj. Ai e bëri punën e rëndësishme në analizën funksionale, por ai vetë e përshkroi zbulimin e tij më e madhe në këtë fushë si Stefan Banach. Disa nga puna në fillim Steinhaus ishte në seri trigonometrik. Ai ishte i pari për të dhënë disa shembuj që do të çojnë në përparimin e shënuar në subjekt. Ai dha një shembull i një seri trigonometrike që kundërta në çdo pikë, por Koeficientët e saj tentuan të zero. Ai gjithashtu dha një shembull i një seri trigonometrike që converged në një interval, por kundërta në një interval të dytë.

Siç kemi theksuar më lart, kontributet e tjera nga Steinhaus qenë në seri Puna, teoria e probabilitetit, funksionet e vërtetë dhe aplikimet e tyre. Në veçanti, ai është i lidhur me teorinë e funksioneve të pavarur, që rezultojnë nga puna e tij në teorinë e probabilitetit, dhe ai ishte i pari që të bëjë saktë konceptet e "pavarur" dhe "shpërndahet në mënyrë uniforme. Përveç Snapshots njohur libri i tij matematike ai edhe shkroi shumë vlerësua njëqind probleme ....

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland