Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Peter Stefan

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1941

Bratislava, Czechoslovakia (now Slovakia)

18 June 1978

Tryfan, Snowdonia, Wales

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Peter Stefan ndoqi shkollën në Bratislavë dhe pastaj ndoqi universitetin në Pragë të marrë shkallën e tij të parë në vitin 1965. Peter marrë një post më atje dhe leksione për 3 vjet.

Në 1968 ai u ftua të marrë pjesë në një konferencë mbi Sistemet dinamike në Universitetin e Warwick. Këto konferenca të mëdha në Warwick kishte shumë vizitorë ndërkombëtare gjatë një viti akademik me periudha të aktivitetit të lartë. Ata kanë qenë të rëndësishme në zhvillimin e shumë tema matematikore.

Pjetri ka qenë i përfshirë në politikë në Çekosllovaki, mbështetjen e lëvizjes politike që shpresonte të humanise sundimit komunist duke futur liritë themelore civile, një gjyqësor të pavarur, dhe institucionet e tjera demokratike. Gjatë vizitës së Pjetrit për të Warwick sovjetikët pushtuan Çekosllovaki në natën e 20-21 gusht, 1968, instalimi i një shërbimit sovjetik të kontrolluar të sigurisë. Peter eu frikësuam se ai do të jetë në rrezik nëse ai u kthye, dhe programit të reformës që kishte ndalur, ai preferoi lirinë në Britani.

Stefan mbetur në Universitetin e Warwick ku ai ka studiuar për një Ph.D. cila u dha në vitin 1973. Teza e tij ishte në Accessibility dhe foliations njëjës dhe është i rëndësishëm në teorinë e kontrollit dhe në teorinë matematikore të entropisë.

Megjithatë, Stefan nuk mbeten në Warwick duke punuar për doktoratë e tij. Ai kaloi në Mançester 1969/70 kthehet për një vit për të Warwick përpara se të emërohen për një lectureship në Kolegjin Universitetin e Uellsit Verior në Bangor, një post që ai mbajti deri në vdekjen e tij në moshën 37. Ai kaloi një vit në Paris, gjatë qëndrimit të tij në postin e Bangor, shpenzimet 1976/77 në Institut des Hautes Etudes Scientifique.

Stefan kishte një dashuri të lirisë dhe ai e përkthyer këtë në një dashuri të ngjitur pas kthimit të tij nga Parisi. Ai u vra në një aksident në ngjitje Snowdonia. Ai ishte ngjitje të tij në kohë.

Në qëndrimin e tij ndaj matematikë është e përmblodhi si vijon:

Pjetri kishte një ndjenjë të fortë të asaj që ishte e rëndësishme në matematikë ... Dhënë një ide të parë normë matematikore, ai e ka bërë atë pjesë të veten. Kjo shpesh kërkohet një kërkim të lodhshme për perspektivën e duhur në zhvillimin e matematik, në ekspozitë, saktësinë teknike, dhe këndvështrimi historik. Shije e tij fine dhe shndrit gjykimin gjithë punën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland