Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Josef Stefan

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 March 1835

St Peter (near Klagenfurt), Austria

7 Jan 1893

Vienna, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Josef Stefan ka lindur nga prindërit sllovene në Austri. Ai u diplomua në matematikë dhe fizikë në Universitetin e Vjenës dhe u emërua ligjërues i fizikës matematikore në vitin 1858 dhe u bë profesor atje në 1866. Në 1866 ai u bë drejtor i Institutit fizike në Vjenë.

Ai tregoi empirikisht, në vitin 1879, që rrezatim të plotë nga një blackbody është proporcionale me fuqinë e katërt e temperaturës e tij absolut. Boltzmann, një nga studentët e tij, në 1884 tregoi se ky ligj, Stefan-Boltzmann mund të demonstrohet matematikisht. Stefan pastaj zbatohet ajo për të përcaktuar temperaturën e përafërt të sipërfaqes së Diellit. Ai gjithashtu bëri punë të rëndësishme në përçueshmëri ngrohje në lëngjeve dhe teoria kinetike e ngrohjes.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland