Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Norman Earl Steenrod

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 April 1910

Dayton, Ohio, USA

14 Oct 1971

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Norman Steenrod 's babai ishte Earl Lindsay Steenrod dhe nëna e tij ishte Sarah Rutledge. Të dy ishin mësues, por as nuk kishte ndonjë interes në matematikë. Ata kishin tre fëmijë që mbijetuan fëmijëri. Earl Steenrod mësoi duke mekanik por ishte astronomi si një hobi dhe ai interesuar Norman në këtë temë emocionuese, ndërsa ai ishte ende një djalë i ri. Sarah Steenrod kishte muzikën si një hobi dhe ajo i dha Norman një interes të përjetshëm në këtë.

Norman frekuentuar shkollën në Dejton të tillë dhe ai ishte një nxënës shquar që ai ishte në gjendje të përfundojë dymbëdhjetë vjet shkollë në vetëm nëntë. Në këtë fazë ai ishte vetëm pesëmbëdhjetë vjet të vjetra dhe deri para se të hyjnë në universitet ai punoi për dy vjet si një mjet projektuesi. Kjo nuk ishte një profesion arbitrare të shtyjë dy vite, por ai ishte vëllai i tij tregtar i madh dhe Norman ishin mësuar punën nga vëllai i tij. Punë kishte një efekt shumë pozitiv mbi financat Steenrod shumë, sepse i dha atij para shtesë të nevojshme për të paguar shpenzimet e universitetit.

Në 1927 Steenrod regjistruar në Universitetin e Miami në Oksford, Ohio. Që andej ai shkoi në Universitetin e Michigan at Ann Arbor, ku ai ndoqi kurse ne fizike, filozofi dhe ekonomi. Ai mori vetëm një kurs matematike, por kjo ishte e rëndësishme për drejtimin e ardhshëm të hulumtimit të tij, sepse ai mori një kurs topologji dhënë nga Raymond Wilder i cili kishte qenë një nxënës i Robert Moore.

Steenrod diplomuar nga Ann Arbor në 1932, por nuk ka marrë një bursë për të lejuar atë që të ndërmarrë kërkime. Ai kaloi vitin 1932-33 kthehet në shtëpinë e tij në Dejton. Ai ka punuar shumë për problemet që topologji Wilder i kishte dhënë atij dhe ai ka bërë përparim të mjaftueshëm, pavarësisht që punojnë më vete të tij, se deri në fund të vitit ai kishte shkruar gazeta e tij të parë. Pastaj mori gjërat më të mira për Steenrod, për cilësinë e letrës drejtuar shpejt për ofertat e bursa nga Harvard, Princeton dhe dukë. Përsëri ai vendosi që të bëjë disa para dhe para se të marrin deri shoqëri e Harvardit, të cilin ai kishte vendosur për të pranuar, kështu që ai ka punuar në fabrikë Chevrolet Flint si një vizatues vdesin duke përdorur përsëri aftësitë ai kishte mësuar prej vëllait të tij.

Para se ai kishte përfunduar vitin e tij të Harvardit, ai u ofruar bursa për vitin e ardhshëm nga të dy Harvardit dhe dukë. Para se ai kishte bërë në lidhje me vendimin e tij që të pranojë ai mori një tjetër ofertë, këtë herë nga Universiteti i Michigan. Ai vendosi që të pranojë këtë ofertë të fundit që të punojnë me Wilder. Megjithatë ai zbuloi se Wilder nuk do të jetë në Michigan gjatë atij viti që ai kishte rregulluar për të shpenzuar atë në Princeton. Wilder dhe Lefschetz vënë një rast të fortë për të Princeton për ata për të ofruar Steenrod një shoqëri, por edhe pas arritjes së kësaj është ende mori të gjitha kompetencat e tyre të bindjes për të bindur Steenrod për të marrë ofertë Princeton.

Në Princeton Steenrod punuar për doktoraturë e tij duke u mbikqyrur nga Lefschetz. Ai mori vetëm dy vjet para se të ishte dhënë Ph.D. e tij vazhdoi pastaj të punojnë në Princeton si një instruktor. Ai u martua me Carolyn Witter në 1938 dhe kishin dy fëmijë, një vajzë e lindur në 1942 dhe një djalë në vitin 1947. Në 1939 Steenrod pranuar një takim në Universitetin e Çikagos, ku ai punoi për tre vjet, duke u kthyer në Universitetin e Miçiganit në 1942.

Steenrod kaloi pesë vjet mbrapa në Ann Arbor para se pranimi i një oferte nga Princeton. Ai shkoi në Princeton në vitin 1947 dhe mbeti në Fakultetin atje për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Pas punës së tij hulumtuese në pikë-Steenrod topologji pastaj ka punuar në topologji algjebrike. Ai është i njohur mirë për futjen algjebër Steenrod që ndodhi me punën e tij në klasifikimin nga homotopy harta e një kompleksi në një sferë. Ai botoi një letër të një rëndësie themelore për këtë temë në vitin 1942 në të cilin sheshet Steenrod janë futur për herë të parë. Ligjëratat që ai dha në këtë temë në Princeton janë shkruar nga David Epstein dhe botuar si operacione Cohomology në vitin 1962.

Një nga temat e tjera kryesore të hulumtimit Steenrod ishte bundles fibër. Përsëri Steenrod botoi një libër mbi temën e cila ka bërë një klasik. Libri Topologji e Fibrat kombinuara u botua në 1951. Chern, rishikimin e librit, shkruan:

Kjo është llogaria e parë sistematike të bundles fibra, që mbulon zhvillimin e subjektit nga lindja e saj në periudhën 1935 deri më të fundit. Shumica e aspekteve thelbësore të trajtohen ... . Libri presupozon pak njohuri topologji algjebrike nga lexuesit. Ajo është e ndarë në tri pjesë. Pjesa I merret me teori të përgjithshme. ... Ndoshta rezultati më i rëndësishëm është teorema mbulon homotopy, e cila ka shumë pasoja. Pjesa II i kushtohet teorisë homotopy e tufa. Një trajtim të qartë dhe koncize të grupeve homotopy është dhënë, një formë e parë në libër. Si një nga kërkesat e tij më interesante, informacioni është marrë nga pronat topological e sferave. ... Pjesa III trajton teoria e cohomology tufa. ...

Në 1957 Steenrod ishte dhënë nderi e iu kërkua të japë American Mathematical Society Colloquium leksione. Vend çuditërisht megjithëse shënime për ligjërata qarkulluar për shumë vite që nuk janë botuar deri më 1972, pas vdekjes së Steenrod. Futja në këtë libër përcakton skenën:

Leksione dha një hyrje e shkëlqyer për një problem qendror të topologji algjebrike dhe kërkesat e saj, përkatësisht problemi i zgjeruar funksionet e vazhdueshme. Në veçanti, ata i dhanë një llogari të qartë të disa prej kontributeve më të rëndësishme për Steenrod subjekt dhe mbuluar, si dhe, lidhur me punën e disa matematikanë të tjerë. Shumë përparime janë bërë që nga viti 1957, por shumica e tyre ishin të frymëzuar nga idetë e paraqitura në këto leksione. Ky dokument është rekomanduar me forcë për cilindo që dëshirojnë një hyrje në temë.

Së fundi përmendim punën e rëndësishme që Steenrod ka më teori të homology cila u shfaq në librin e famshëm Parimet e topologji algjebrike që ai shkroi me Samuel Eilenberg dhe u botua në vitin 1952. Autorët premtoi të shkruani një vëllim të dytë të kësaj pune, por kjo nuk ndodhi.

Steenrod pranuar nderon shumë për kontributin e tij të madhe për topologji, më e rëndësishme e cila ishte zgjedhja e tij për të Akademisë Kombëtare të Shkencave.

James shkruan në:

Topologji algjebrike nënshtrua një zhvillim spektakolar në vitet pas luftës së dytë botërore. Nga një pozitë me rëndësi të vogël, në krahasim në krahasim me zonat tradicionale të analizave dhe algjebër, konceptet e tij erdhi për të ushtruar një ndikim të thellë, dhe tani është e zakonshme që një problem matematikor është "zgjidhur", duke reduktuar atë në një homology-teorik një. Në një masë të madhe suksesin e këtij zhvillimi mund t'i atribuohet ndikimit Steenrod së.

Ne u përmend më lart interesin Steenrod në muzikë. Interesat e tij të tjera jashtë matematikës të përfshira tenis, golf, shahu dhe Ura.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland