Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Gustav Samuel Stäckel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Aug 1862

Berlin, Prussia (now Germany)

12 Dec 1919

Heidelberg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Stäckel ishte bir i vetëm i Marie Elisabeth Ernst Ringe dhe burri i saj Gustav Stäckel. Marie Stäckel vdiq në fillim të jetës së birit të saj. Ernst Stäckel ishte kreu i një shkolle të mesme për vajza në qytet, si edhe si një inspektor shkollë, kështu që ai dinte në mënyrë të qartë vlerën e arsimimit dhe të kërkuar më të mirë për djalin e tij. Si pasojë, në vitin 1871, Stäckel i ri është dërguar në Gjimnazin Joachimsthalsches Berlinit:

... një krijimi arsimor i cili gëzonte një reputacion të mirë ...

themeluar në vitin 1607. Stäckel aplikuar veten mirë në shkollë, megjithëse ai duket se nuk kanë pasur prirje të veçantë për matematikën deri në vitin e tij të shtatë. Edhe kur ai ishte në ekuivalentin e gjashtë formë, ai ishte ende i pavendosur në lidhje me rrugën e tij të ardhshëm në jetë, në fund ngushtimin atë poshtë për një zgjedhje në mes të studiuar ligj apo matematikë. Kjo matematika ishte rruga e ai përfundimisht zgjodhi ishte kryesisht për shkak të ndikimit të dy mësuesit e tij, Z. Schindler dhe Z. Seebeck, i cili pasoi në arousing më tej interesin e tij në dhe entuziazmin për këtë temë. Referencë të Stäckel, shkruar në fund të shkollimit të tij në 1880, bisedimet e:

... një interes të gjallë në matematikë, arritje të rëndësishme [me] një kuptim të qartë [të koncepteve matematikore dhe fizike].

Rezultatet e provimit e tij u përshkruan si të shkëlqyer.

Në 1866, kur Stäckel ishte katër vjeç, u bë disi situata politike e paqëndrueshme. Kreu prusian, Otto von Bismarck, të provokuara në Austri shpallur luftë të Prusisë. Kundër pritjet, Prusi ishte fitues, duke fituar atë që njihet tani si Austro-Prusiane. Katër vjet më vonë, Bismarck-engineered atë që është e njohur tani si Luftës Franko-Prusiane e cila u fitua resoundingly nga Prusia. Bismarck tani lëvizur për të formuar një bashkim të shteteve me Mbreti prusian Wilhelm unë si Kaiser. Edhe pse Kaiser ishte në kontroll të përgjithshëm, shtetet kryesisht vendosi veten dhe situata politike ka qenë të arsyeshme të qëndrueshme. Kjo ishte sfond kundër të cilit Stäckel jetuar, bilanc vetëm duke u shqetësuar më vonë në jetën e tij nga shpërthimi i Luftës së Parë Botërore Megjithatë, kjo ishte shumë në të ardhmen si Stäckel kanë lënë shkollën dhe u nisën në rrugën e zgjedhur të tij të karrierës.

Duke zgjedhur për të ndërmarrë studime të mëtejshme, Stäckel hyri në Universitetin e Berlinit dhe mori pjesë në leksione, kryesisht në matematikë dhe fizikë, por edhe disa në filozofi, psikologji, histori dhe teori arsimore. Ndër mësuesit e tij ishin Matematikanë Kronecker, Kummer, Wangerin dhe Weierstrass, kjo e fundit me sa duket ka ndikim më të madh në vitet e hershme të karrierës së tij. Si student, Stäckel nuk shkojnë pa u vënë re, tutorët e tij së shpejti njohjen e dy talentin e tij dhe zell të tij. Stäckel u bë një anëtar i Verein universitetit Mathematische, një shoqëri matematikore për studentët e interesuar për t'u takuar dhe për të diskutuar zhvillimet e fundit në subjekt. Në një moment ai shërbeu si president i saj.

Stäckel përfunduar shkallën e tij në 1884 dhe e fituar PhD tij një vit më vonë me një tezë të drejtë Mocioni i një Particle Nëpër një tokë e cila ishte frymëzuar nga puna e, ndër të tjera, Ojler, Lagranzhit dhe Jacobi. Në këtë pikë, qëllimi Stäckel ishte për t'u bërë një mësues, kështu që në 1886 ai mori dhe e kaloi provimet e tij mësimore, të specializuar në matematikë dhe fizikë.

Kjo ishte e detyrueshme për të rinjtë për të ndërmarrë një vit shërbimi ushtarak dhe Stäckel përfunduar kjo në qytetin e tij në shtëpi nga tetor 1886 deri në shtator 1887. Dymbëdhjetë muaj pas përfundimit të ishin shpenzuar e nevojshme të jepte mësim në vitin e proves Wilhelms Königlichen-Gymnasium, edhe në Berlin. Pas periudhes se proves u mbaruar, ai ka mbetur në shkollë për dy vjet të tjera si asistent mësimor shkencor. Ne e dimë nga raporti vlerësimi zyrtar se koha e tij në shkollë ishte i suksesshëm dhe ai kishte një raport të mirë me nxënësit. Është e paqartë nëse Stäckel:

... ndjehet nën-sfidohet si një mësues ...

ose nëse ka qenë faktorë të tjerë, por ai zgjodhi të kthehet prapa tij në mësimdhënie dhe në vend zgjodhi rrugën e pasigurt të akademisë.

Në vitin 1891, teza Stäckel e habilitation, integrimin e Hamiltonit-Jacobian ekuacioneve diferenciale me anë të ndarjes së variablave, u pranua nga Universiteti i Halle, pranë Leipzig, dhe ai mori një lectureship atje. Masa të Halle në shkurt ishte e para e tre ngjarje të përcaktuar në jetën Stäckel në atë vit. Ai u bë gjithashtu një anëtar i Shoqërisë gjermane matematike, shoqëri e sapo-formuar për Matematikanë gjermanë, në të cilën ai do të luante një rol të rëndësishëm gjatë viteve, duke përfshirë shërbyer si president. Ngjarja e tretë ishte e një natyre më shumë personale. Më 6 maj 1891, Stäckel u martua me të fejuarën e tij, (Alwine Eleonore) Elisabeth Lüdecke, në një ceremoni në qytetin e saj në shtëpi e Wittenberg. Gjatë kohës në Halle, martesa prodhuar një vajzë, Hildegard, dhe një djalë, Walter, i lindur në janar 1893. Një bir i dytë, Gerhard (Gerd), e ndjekur në 1898.

Stäckel lulëzoi gjatë kohës së tij në Halle, botuar letrat e shumta, kryesisht mbi tema në analizë, mekanikë dhe gjeometria diferenciale. Përpjekjet e tij nuk ka shkuar pa u vënë re, Hilbert, i cili kishte ka pasur lidhje me Stäckel, shkroi në një letër të Klein se:

... midis lektorëve të rinj, Stäckel e dallon veten përmes entuziazmin e tij dhe aktivitetit.

Puna në departamentin e në atë kohë ishte Cantor dhe kjo padyshim kishte ndikim në Stäckel dhe disa nga drejtimet e studimin e tij matematikore mori.

Duke qenë kaq pranë Leipzig, Universitetin e Halle kishte lidhje të forta me të Universitetit të Leipzig, duke përfshirë një Colloquium përbashkët matematikë i cili u takua disa herë në vit. Ajo ishte këtu që u bë i njohur me Stäckel Engel, një profesor në Lajpcig. Dy u bënë miq të ngushtë dhe letra të shkëmbyera një numër shumë i madh, rreth një mijë janë ruajtur në arkivat e Universitetit të Giessen. Më vonë, dy bashkëpunuar në studimin e gjeometrise jo-Euklidiane, si dhe hulumtim në historinë e matematikës, ndoshta më e sidomos bashkëpunojnë në botimin e veprave të plotë i Euler.

Stäckel qëndrimit në Halle zgjati deri 1895 kur ai u thirr për të marrë postin e profesor i asociuar në Universitetin e Königsberg si një pasues të Minkowski, i cili kishte rekomanduar Stäckel për vetë postin, pasi që është i impresionuar nga puna e tij në Halle. Në fakt, të qëndrojnë Stäckel në Königsberg zgjati pak më shumë se tetëmbëdhjetë muaj, megjithëse ai fitoi një marrëveshje e madhe e respektit gjatë asaj kohe. Në 1897, një rang profesori të plotë u bë në dispozicion në Universitetin e Kiel, dhe Stäckel ishte ftuar për të mbushur postin. Ai ka mbetur atje për tetë vitet e ardhshme, gjatë së cilës ai i prodhuar rreth pesë vepra në vit, duke përfshirë disa në mësimin e matematikës, në të cilin ai mbajti një interes akoma.

Shikoni një artikull të mësimdhënies Stäckel për më shumë informacion mbi interesin e tij në arsimin e matematike.

Ai zhvilluar lidhje të forta në Kiel, duke përfshirë një shtëpi e ndërtuar për atë dhe familjen e tij, dhe ai mori diçka të veçantë për atë për të thyer këto lidhje. Kjo diçka ishte oferta e Kryetari prestigjioze të matematikës në Hannover, bartësit e të cilit e mëparshme përfshihet Hilbertiane dhe Cantor. Stäckel pranuar pas dhe kaloi tre vjet atje, duke marrë nderimet ndryshme në atë kohë.

Në fillim të vitit 1908, Kryesuesi i matematikës u bë në dispozicion në Karlsruhe në shtetin e Baden në Gjermani jugore. Stäckel ishte ofruar postin e njëjtë gjashtë vjet më parë, por e kishte refuzuar, duke përmendur lidhjet ai kishte në Kiel. Kur u bë post vakant përsëri, emri Stäckel ishte një herë më të lartë të listës. Një raport nga komisioni universitet akademik emërimet e shpjegon zgjedhjen e tyre për kandidat për post:

Stäckel posedon një aftësi e madhe mësimore, gojëtari dhe freski këndshëm e mënyrë. [...] Ai ka mbajtur leksione mbi fushat më të ndryshme të matematikës, ka treguar një interes të madh për zbatimin e saj, është një person shumë i këndshëm dhe do të jetë një kredi në universitet.

Është e qartë se ai u vlerësua shumë lartë, por kjo ishte ende një vendim të madh për të që të shkojë me familjen e tij të tillë një rrugë të gjatë nga shtëpia. Faktori vendimtar duket se ka qenë e tij duke u dhënë titullin Këshilltar i vetmuar për Duka Madh të Baden, kusht për pranimin e postës në Karlsruhe. Kohë Stäckel në Karlsruhe mund të shihet si pika më e lartë e punës së tij ndërkombëtar dhe ai ishte me siguri shumë aktiv gjatë pesë viteve që kaloi atje. Krahas mësimit dhe detyrat e tij kërkimore, ai ishte anëtar i komiteteve të shumta dhe këshillave, duke përfshirë Komitetin e mësimit Baden, Shkollat Baden provimit Këshilli dhe Komisioni për Enciklopedia e Shkencave matematike. Ai ishte gjithashtu rektor i Universitetit për vitin akademik 1910-11.

Në këtë kohë, reknown Stäckel kishte zgjatur jo vetëm me shtetet e tjera gjermane, por edhe në Francë dhe Zvicër. Ai urdhëroi respekt të madh nga matematikanet shokët dhe ka pasur shumë kontakte të profilit të lartë jashtë vendit. Ne kemi parë se ai ishte jashtëzakonisht i zellshëm, si edhe si shumë i talentuar. Ai ishte gjithashtu një poliglot vërtetë, të aftë për të shkruar latinisht, flet frëngjisht dhe spanjisht, dhe nuk kuptoni Anglisht bazë italiane dhe ruse. Ai tregoi një entuziazëm të vërtetë për matematikë: kur ai foli për këto gjëra, një ndriçim të veçantë shndriste nga ai. Stäckel ishte i njohur edhe në mesin e studentëve të tij për kryerjen e të reja për leksione çdo vit akademik.

Stäckel postimi i fundit ishte në Universitetin e Heidelberg, edhe në Baden. Në vitin 1912, parlamenti i shtetit të Baden vendosur për të krijuar një karrige të dytë matematikës në universitet. Së pari në listën e kandidatëve të tyre u Landau në Göttingen, por ai hodhi poshtë ofertën, nuk duan të largohen nga rehati nga posti i tij i tanishëm në mënyrë që të ketë detyrë relativisht e madhe e krijuar pozicion të ri në Heidelberg. Pas u ofruar pastaj Stäckel, i cili relished një sfidë të tillë dhe hodhi veten në atë përzemërsisht. Në fakt, gjatë bisedimeve të tij me komitetin akademike para emërimit të tij, ai siguroi disa garanci në lidhje me planet e tij për të departamentit të cilën ai ishte në gjendje për të telefonuar me vonë. Energjinë dhe entuziazmin e tij, si dhe aftësitë e tij organizative, do të thotë se ai ishte në gjendje të transformuar tërësisht departamentin e matematikës. Përdorimin e një prej ndërtesave të universitetit ishte e siguruar dhe kjo ishte kthyer në një Institut të veçantë matematike, duke përfshirë edhe dy teatrot leksion, dhoma seminar dhe një bibliotekë të veçantë. Stäckel gjithashtu siguruar shërbimet e një asistent i matematikës.

Lufta e Parë Botërore shpërtheu në Evropë në vitin 1914 dhe, ndonëse ai ishte në të pesëdhjetat e tij, Stäckel panë atë si detyrën e tij për mbështetjen e vendit të tij dhe u bashkua me ushtri si oficer, ndërsa ende vazhdojnë me angazhimet e tij në universitet. Në fakt, ai ishte në gjendje të sigurojë më shumë fonde dhe më shumë për departamentin nga universiteti, pavarësisht nga kufizimet e luftës e kishte sjellë. Luftës prekur Stäckel në një nivel personal me vdekjen e vitit gjashtëmbëdhjetë djalin e tij të vjetër, Gerd, i cili kishte shërbyer si oficer kadet. Gerd u vra në prill 1915 pranë Arras, tani në Francë. Kjo ishte një goditje e rëndë për Stäckel, ai ka shkruar në përgjigje të një letër të ngushëllim nga Engel mik i tij:

Many thanks për ngushëllimet tuaj të ngrohtë në humbje, i cili tani na ka prekur, si kaq shumë, shumë familje. Këtu në Heidelberg, bijtë e 18 profesorë kanë rënë deri tani, dhe që e di se çfarë më duhet të vijë. Natyrisht, biri im trim do të thoshin: mos u pikëllo, fati im ka qenë një fisnik. Por, kur mendoj se si ai doli, në një muaj disa pjekur nga një djalë në një njeri i fortë, besim, me seriozitet dhe lumturi dhe si të gjithë lule e madhe dhe të mirë, tani janë shkatërruar, atëherë prishet me dhimbje me përtërirë fuqi ...

Mendimet Stäckel për humbjen e djalit të tij jehonë ato të mijëra prindërit, gratë dhe fëmijët që kanë humbur të dashurit e tyre gjatë Luftës së Madhe. Duke pasur parasysh rrethanat, kjo është mjaft i shquar që Stäckel ishte në gjendje të mbetet matematikisht në mënyrë të frytshme gjatë viteve të luftës.

Kah fundi i luftës, është përkeqësuar shëndetin Stäckel pas një operacioni. Pas disa muaj trajtim, shëndetin e tij përmirësuar për një kohë të shkurtër, por gjendja e tij u përkeqësua përsëri në verën e vitit 1919. Ai vdiq nga një tumor të trurit vetëm 57 vjeç. Stäckel la pas gruan e tij, vajzën dhe djalin e mbetur. Elisabeth Stäckel outlived burrin e saj me gati njëzet vjet, duke kaluar larg më 6 maj 1938, në çfarë do të kishte qenë 47-vjetorin e saj të dasmës. Walter Stäckel shpëtoi luftës dhe shkuan për të studiuar kimi, marrjen e doktoraturës së tij në 1922.

Një ekstrakt nga një letër të shkruar nga Elisabeth Stäckel të Engel në shtator 1920 e përshkruan muajt e fundit e burrit të saj:

... Edhe një vit më parë, kur shkoi në Plättig për të ndihmuar shërimin e tij, burri im shpreson të fitojë forcë të re ka për semestrin e dimrit të gjatë, por edhe pas gjashtë javë në punë, fat i cili kishte kërcënuar atë për aq kohë morën atë. Ishte fat për atë që ai ishte në gjendje të punojë për kaq shumë kohë dhe vuajtur pak në javët e tij të fundit ...

Stäckel vazhduar pedagog gjatë sëmundjes së tij pasi kishte marrë mbi dhe dhe e fshehu shenjave madje edhe nga miqtë e tij më të afërt me vetë-kontrollin heroike. Duket se ai e dinte se jeta e tij ishte pranë saj, por në fund ka zgjedhur për të vazhduar si normale.

Një nekrologji e Stäckel shkruar nga Willy Hellpach e përshkroi atë si:

... një figurë mjaft shkencore e fleksibilitetit dhe shkathtësi të jashtëzakonshme.

Hellpach ishte një mik i Stäckel dhe kishte mësuar shumë prej tij:

... ka pasur pak njerëz, nga të cilët një mund të mësojnë aq shumë në një mënyrë të tillë të këndshme.

Ai përshkruan se si vdekje Stäckel ka lënë një vrimë e cila do të ndihen për vitet që vijnë. Në lidhje me popullaritetin e Stäckel së, komente Hellpach se:

... ai ishte i njohur, veçanërisht jashtë vendit, dhe numri i tij jashtëzakonisht të madh të lidhjeve ndërkombëtare do të kishte bërë atë një nga përfaqësuesit më të vlefshme të një ringjallje intelektuale në të ardhmen. ... ndoshta vdekjen e tij të parakohshëm nuk ka kursyer atë venitje gradual larg punën e tij.

Ky koment duket se ka dy interpretime të ndryshme. Ose Hellpach nënkuptonte se Stäckel u kursyer duke parë aftësitë e tij matematikore ulet si ai ka arritur moshën e vjetër, ose ai mund të ketë menduar se Stäckel vdesin më herët se ai duhet të ketë, do të bëjë atë disi më të mirë mend në vitet që vijnë. Nga konteksti është shumë e qartë. Sigurisht, emrin Pali Stäckel, pavarësisht një i njohur e gjatë jetës së tij, është harruar nga të gjithë, por një Matematikanë shumë pak ditën e sotme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland