Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Spottiswoode

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Jan 1825

London, England

27 June 1883

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Spottiswoode 's babai ishte Andrew Spottiswoode, një anëtar i firmës shtypjen e Eyre dhe Spottiswoode, printera Mbretëreshës së, dhe ai ishte i lidhur me Xhon Spottiswoode i cili ishte kryepeshkop i St Andrews. Një vit më pas u lind William Andrew Spottiswoode u bë anëtar i parlamentit për Saltash dhe katër vjet më vonë anëtar i parlamentit për Colchester. William nënë, Maria Longman, ishte bija e botuesit Longman Thomas. William frekuentuar shkollën në Laleham, pastaj shkoi në kolegj Etoni College, një nga shkollat më prestigjioze në Angli ndodhet në Thames pranë Londrës. Megjithatë:

... ai u përjashtua për të lënë jashtë fishekzjarre në qytet, duke ofendim kundër një dekret nga drejtor shkolle.

Nga kolegj Etoni ai shkoi në Harrow School, një tjetër shkollë prestigjioze në Madhe Londër. Sigurisht këtë episod për të provuar një avantazh Spottiswoode, i cili mori mësimin e tij më të mirë në temë e preferuar e matematikës në Harrow. Nga Harrow, Spottiswoode u dha një bursa Lyon të marrë pjesë në Balliol College, Oxford, i cili ka hyrë në 1842. Tre vjet më vonë ai u diplomua me një shkallë Klasa e parë në matematikë. Ai më vonë ka shkruajtur:

[M] interes y në matematikë filloi në Oksford, dhe ishte kryesisht për shkak të energjisë dhe inkurajimin e Tutori Dr tim Tempulli (Peshkopi i Exeter).

Ndërsa në Oksford ai rowed për universitet në Oksford vjetor-gara Kembrixh varkë në të dy 1845 dhe 1846. Në 1846 dhe 1847 ai u dha bursa Balliol matematike në Kolegjin ku ai u bë një lektor në matematikë.

Në 1846 i ati i tij kishte probleme financiare dhe Spottiswoode mori firma e Eyre dhe kështu duke u bërë Spottiswoode Printer Mbretëreshës. Firma perpara nën udhëheqjen e tij dhe ai ka krijuar një kompani model me interesat e punonjësve të tij në zemër. Në vitin e parë të tij pas botimit matematikore u shfaq; Meditationes Analyticae. Herbert Rix, në shkrim, përshkruan kontributet matematikore Spottiswoode's:

Puna e tij matematikore u përshkrua si "mishërim të simetri". Përveç furnizimit me prova të reja nga metodat elegante e Teorema njohur, ai e ka me bollëk të madh të punës të rëndësishme origjinale. Seri e tij të kujtimeve në kontakt e kthesa dhe sipërfaqet e tokave, kontribuar në transaksionet 'filozofike' të 1862 dhe vitet pasuese, kryesisht i dha gradën e tij të lartë si një matematikan. Ai ishte gjithashtu autori në 1851 e traktat parë fillore në përcaktues, dhe të traktat të tij shumë të zhvillimit të shpejtë të asaj subjekt i atribuohet.

Rëndësi për Elementary tij teksti Teorema lidhur me Përcaktorët (1851), të përmendura në këtë kuotën, mund të shihet nga fakti se ai u pyet nga Journal Crelle për të dërguar një letër për gazetë të tij për të zhvilluar qasje përcaktues të mëtejshme; këtë ai ka në 1856. Më 2 qershor 1853 Spottiswoode u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ai u emërua kryetar i seksionit matematikore e Shoqatës britanike në 1865 dhe ishte i thesarit i Shoqatës 1861-1874. Ai ka shërbyer gjithashtu në këshillin e Shoqërisë Mbretërore gjeografik 1962-1864.

Spottiswoode martuar Eliza Taylor Arbuthnot më 27 prill 1861. Eliza ishte vajza e madh William Urquhart Arbuthnot, një anëtar i Këshillit për në Indi, dhe ajo kishte lindur në Madras, India:

E tyre në shtëpitë e në Grosvenor Vendi, mbajtur në kulmin e sezonit Londër, tërhoqi krem e shkencës së Viktorias dhe ministrat e kabinetit njësoj. Gjatë këtyre ngjarjeve të rejat e fundit në shkencë pa ndryshim do të demonstrohet në laboratorin e cila zinte një pjesë të shtëpisë.

Djali i tyre, William Spottiswoode, ka lindur në 1864. Ai u bë një partner, dhe më vonë një drejtor, i firmës babait të tij për botimin e Eyre dhe Spottiswoode.

Sigurisht Spottiswoode ishte gjithmonë një udhëtimi mprehtë dhe ai vizitoi një numër të vendeve të cilat janë sigurisht disi e pazakontë për periudhën. Në 1856 ai vizitoi Rusinë lindore dhe mori mundësi për të përdorur aftësitë e tij letrare duke publikuar në 1857 një llogari terheqese në një udhëtim përmes Tarantasse Lindore Rusisë në vjeshtën e vitit 1856. Në 1860 ai vizitoi Kroacinë dhe Hungarinë. Në 1861, viti i martesës së tij, të botuar Spottiswoode Në vargjet malore tipike: një kërkesë e gur e probabilities të gjeografisë fizike, të cilat u përpoqën për të përdorur metoda statistikore për të përcaktuar nëse vargjet malore të Azisë ishte krijuar nga një apo shumë shkaqe për këtë. Francis Galton tha se kjo letër ka qenë frymëzimi i tij për të aplikuar statistikave të shkencave shoqërore.

Rreth 1870 ka pasur ndryshime të mëdha në drejtim të kërkimit të Spottiswoode. Kjo ishte një kohë kur ai mori zyrën e lartë në një numër të shoqërive, presidenti po i Shoqërisë matematike Londër 1870-1872, dhe 1871-1878, thesarit duke i Shoqërisë Mbretërore. Ai ishte gjithashtu i thesarit i Institucionit Royal 1865-1873. Në 1878 Spottiswoode u zgjodh president i Shoqërisë Mbretërore dhe mbetur president deri në vdekjen e tij në 1883. Gjithashtu në vitin 1878 ai ishte president i Shoqatës britanike për Dublin mbledhjen e tij. Në takimin e Dublinit ai dha adresën e tij presidenciale në rritjen e shpikje të mekanizuara aplikuar për matematikë.

Ne përmendur ndryshim në drejtim të kërkimit Spottiswoode e cila u kthye në çështje fizike. Nga 1871 ai studioi polarizimin e dritës dhe më vonë ai ka studiuar shkarkesë elektrike në gaze rarefied. Spottiswoode botuar mbi 100 letra dhe disa libra, duke përfshirë, përveç një më përcaktues të përmendura më lart: polarizimit të dritës (1874), Drita e polarizuar (1879), dhe një referat lidhur me Shkarkimi Elektrike, Forma dhe funksionet e saj (1881). Dokumente:

... janë botuar kryesisht në transaksionet Filozofik, Procedura e Shoqërisë Mbretërore, Revista Tremujore e matematikës, Proceedings of Mathematical Society në Londër dhe Crelle, dhe një ose dy në rendus Comptes e Akademisë Paris; një listë prej tyre, rregulluar sipas disa gazeta në të cilat ata fillimisht u shfaq, me shënime të shkurtra mbi kujtimet më pak të njohur, është dhënë në.

Interesat e tij megjithatë nuk ishin të mbyllur për të matematikës dhe fizikës që ai ishte gjithashtu një ekspert kryesor për gjuhët evropiane dhe në gjuhët orientale. Ai i kombinuar këto aftësi të ndryshme nga ndërmarrja e hulumtimeve mbi historinë e matematikës dhe astronomisë në Indi. Ai ishte në gjendje për të lexuar burimet origjinale indian dhe kontributin e tij të rëndësishme u botuan nga Shoqëria Mbretërore aziatike. Artikullin e tij në Journal of aziatike Shoqëria Mbretërore e Britanisë së Madhe dhe Irlandës (1860) diskutuan faktin se se shumica e parimet e njehsim diferencial ishin të njohur në matematikë antik indian para periudhës së Bhaskara II në shekullin e 12.

Kempe, në, përmbledh kontributin e tij matematikore:

Seri interesante të komunikimit në kontakt e kthesa dhe sipërfaqeve që janë të përfshira në transaksionet filozofike e 1862 dhe vitet pasuese do të përbëjnë vetëm ai mori gradën e lartë si një matematikan. ... Zotërim të cilën ai kishte marrë mbi simbolet matematikore ishte aq i plotë se ai kurrë nuk u tkurr nga përdorimi i shprehjeve, por madje të ndërlikuara, më të ndërlikuar se ata ishin më ai duket të argëtohem në to me kusht që ato nuk bënë mëkat kundër frymës në pushtet e gjitha simetri e tij të punës. Për një mendje e mbushur me urrejtje dashuri e simetri matematikore studimin e determinantet kishte natyrisht çdo tërheqje.

Është shquar që Spottiswoode ishte në gjendje të ndërmarrë sasine e punes qe ai ka, si shkencore dhe administrative. Megjithatë ai mori numri i saj në shëndetin e tij dhe, të paktën në mënyrë indirekte, ka kontribuar për vdekjen e tij:

Ai shkoi në Itali për një pushim të shkurtër për të shërohem nga punë jashtë orarit dhe pas efekteve të një aksidenti me biçikletë me tri rrota, por pas kthimit në shtëpi të kontraktuara tifoid, dhe vdiq tre javë më vonë, më 27 qershor 1883, në shtëpinë e tij, 41 Grosvenor Place. Ai ishte Pesėdhjetė e tetė vjet e vjetër dhe vdekja e tij u konsiderua si një humbje kombëtare. Në njohje të pozicionit të tij si president i Shoqërisë Mbretërore dhe kontributi i tij për shkencën ai u varros më 5 korrik në Westminster Abbey në prani të personaliteteve civile dhe krijimin e tërë shkencore.

Ne kemi përmendur më lart që nderon shumë Spottiswoode marrë në zgjedhjet për shoqëritë mësuar dhe veçanërisht në zyrën e lartë në këto shoqëri. Ne duhet të përmend edhe zgjedhja e tij në Akademinë e Shkencave në Paris dhe dhënien e titujve të nderit nga universitetet e Kembrixhit, Dublin, Edinburgh, dhe Oxford.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland