Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pauline Sperry

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 March 1885

Peabody, Massachusetts, USA

1967

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pauline Sperry 's prindërit ishin Willard G Sperry dhe Henrietta Leoroyd. Pauline ka lindur në Peabody, Massachusetts verilindor, i cili është 27 km në verilindje të Bostonit. Në fakt qyteti ishte quajtur e Jugut Danvers por ajo u emërtua Peabody pas Xhorxh Peabody filantrop 17 vite para se Sperry ka lindur. Që Sperry do të kthehet të jetë një filantrop veten e saj, nuk është një rastësi pak këtu. Willard Sperry ishte një ministër me xhemat dhe Pauline u sollën me vlerat fetare të babait të saj.

Pauline mësuar nga babai i saj rëndësinë e arsimit, lirinë e ndërgjegjes, lirinë civile dhe fetare dhe reformat sociale, ndërsa ajo përfitoi nga sinqeriteti i tij për opinionin. Ishte i fortë edukim Pauline fetare të cilat më vonë pa e saj bashkohen Quakers dhe kushtojnë gjysmën e dytë të jetës së saj të veprimit politik në përpjekje për të ndryshuar shoqërinë për më mirë.

Sperry studioi në Kolegjin Smith e cila ishte një kolegj artet liberale për gratë në Northampton, Massachusetts. Kolegji u emërua pas Sofia Smith i cili u largua pasuri e saj për të gjetur Kolegjin e cila u hap në vitin 1875. Ky Kolegji kishte një vend të veçantë në jetën Sperry dhe ditët e saj universitare ka pasur ato shumë të lumtur. Kjo nuk ishte vetëm matematika që gëzoi në Sperry Smith, ajo ishte edhe muzikë. Ajo mori një pjesë të plotë në jetën matematikore dhe muzikore të Kolegjit, në veçanti duke shijuar klubit matematikore dhe kënduar në Choir Choral. Ajo u diplomua me BA në vitin 1906, por pastaj u largua Smith College për një vit. Gjatë 1906-07 Sperry ishte në Nju Jork City, mësim në Institutin e Hamilton e cila ishte një shkollë private.

Në 1907 u kthye në Sperry Smith College për të vazhduar studimet e saj matematikore dhe muzikore. Pas një viti të studimeve ajo dha një diplomë master dhe atëherë ajo kaloi katër vitet e ardhshëm mësim si instruktor në Matematikë të Smith. Duke kërkuar për të vazhduar studimin e matematikës, Sperry ishte dhënë një shoqëri që udhëtojnë në 1912-13. Parë ajo shkoi në Kolegjin e Ullinjve Ullinjve, Michigan, e cila ishte e lidhur me Kishën me xhemat. Ullinjve ishte një privat, institucion coeducational, që në fakt i themeluar në 1844 i cili e bëri atë kolegj coeducational dytë në Shtetet e Bashkuara. Gjatë këtij viti Sperry filloi studimet pasuniversitare në Universitetin e Çikagos.

Tronditje të studiojnë matematikë të avancuar në Çikago bërë Sperry vendosur për të kryer studimet e saj të mëtejshme dhe kur miqësia e saj të udhëtojnë matriculate ajo përfundoi në Universitetin e Çikagos, duke regjistruar për një Diplomë Master's. Në vitin 1914 ajo përfundoi disertacion e saj Në teorinë e një-me-një dhe një-me-dy korrespondencë me ilustrime gjeometrike dhe u dha një Diplomë Master në matematikë. Ajo pastaj filloi të punojë për doktoraturë saj nën Wilczynski 's mbikëqyrje.

Wilczynski kishte filluar karrierën e tij kërkimore, si një astronom, por studimet e tij matematikore të dinamikës së objekteve astronomike e kishte kthyer në drejtim të interesave të tij ekuacione diferenciale dhe pastaj të gjeometria projektive diferenciale dhe sundimtar sipërfaqeve. Ai ishte në stafin në Çikago nga 1910 dhe në vitin që ishte dhënë Sperry Diplomë Master e saj, Wilczynski u gradua në profesor të plotë. Duke pasur parasysh Wilczynski 's interesit, ajo nuk është për t'u habitur se Sperry punuar në gjeometri dhe astronomi për doktoraturë e saj e cila u dha në vitin 1916 për teza Prona e caktuara projectively dy-familjen parametri i kthesa në një sipërfaqe të përgjithshme në vitin 1916. Rezultatet e tezës e saj janë botuar në Fletoren Amerikane të Matematikës në 1918.

Gjatë vitit 1915-16, ndërsa Sperry ishte përfunduar punën në tezën e saj, ajo gjithashtu zhvilloi një miqësi të jepte mësim në Çikago. Pas dhënies së doktoraturës së saj ajo u kthye në Smith College, ku ajo mësohet për një vit përpara se të emërohen në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Edhe pse nuk Sperry botuar artikuj të mëtejshme kërkimore pas punës së tezës së saj, karriera e saj përparuar mirë në Berkeley. Në 1923 ajo u graduar profesor asistent, gruaja e parë për të arritur këtë radhë në Berkeley, dhe pastaj në 1932 ajo u emërua profesor i asociuar, përsëri është gruaja e parë për të arritur këtë pozitë. Karriera e saj të shquar mësimore, gjatë së cilës kohë ajo publikuar dy tekste të shkëlqyera, e në gjeometri aeroplan dhe të tjera në trigonometri sferike, erdhi në një përfundim të parakohshme në vitin 1950.

Në shkurt 1950, senatori Xhozef R McCarthy i Wisconsin pohoi se 205 punonjësit e Departamentit të Shtetit ishin komunistët që ishin të pabesë me Shtetet e Bashkuara. McCarthy gëzonte një vite tepër të suksesshme të disa duke i bërë këto akuza për tradhti që, edhe pse pa dokumenta kryesisht, lënduar keq punonjësve të qeverisë, mësuesit dhe profesorët e universitetit. Edhe pse McCarthy ishte personi më i spikatur po këtë linjë, ajo ishte një rrugë që Shtetet e Bashkuara ishin tashmë në dhe shteti i Kalifornisë ka qenë për disa kohë diskutojnë betimeve besnikëri. Në vitin 1950 Bordi i Regents i shtetit të Kalifornisë vendosi të zbatojë një politikë që të gjithë të punësuarit të nënshkruajnë një betim lojalitetit, dhe Universiteti i Kalifornisë në Berkeley ishte zgjedhur si një nga rastet e testit të parë për të. Fakulteti Nëntëmbëdhjetë anëtarë të Universitetit të Kalifornisë refuzohet Sperry ishte një nga vendet anëtare të fakultetit. Si Sperry kuakeri nuk mund të betohem ndonjë betimet dhe për këtë arsye ajo ishte e zakonshme që të çliroheshin nga Quakers duhet të marrë një betim. Kjo nuk ishte bërë, megjithatë, në rast Sperry së.

Supozimi është se kushdo që nuk do të nënshkruajë betimin duhet të jetë një sympathiser komunist dhe duhet të hiqet, aq Sperry, si një prej atyre që refuzuan, ka humbur pozitën e saj shok profesor. Shumë konsiderohet se betimit shkelur të drejtat e tyre të lirisë akademike që studjuesit e universitetit vlerësuar më shumë. Sigurisht magjistar i gjuan kundër Komunistet imagjinare në fillim të 1950 ishte një çështje turpshëm të cilat i kushtojnë shumë punët e tyre dhe çoi në vuajtje afat-gjatë. Sperry gjithmonë ishte i përgatitur për të bërë të njohur pikëpamjet e saj dhe të jetë i përfshirë në politikë, dhe kështu shkoi edhe më tej sesa vetëm të refuzojë për të marrë betimin, ajo bëri fushatë në mënyrë aktive në mënyrë që të gjithë do të kuptojë implikimet e nënshkrimit betim. Sperry dhe një numër të tjerët për rastin e tyre në gjykatë e apelit dhe gjykatat e shpallur përfundimisht betim të jetë jokushtetues. Sperry iu dha titulli i shoqërojnë emerita profesor në Berkeley dhe, katër vjet pasi fitoi rastin e saj, ajo u dha dy vjetësh të paguajnë për periudhën gjatë së cilës ajo kishte qenë e privuar nga pozitën e saj të mësimdhënies.

Sperry shkoi në Karmel e cila është një qytet në Kaliforni perëndimore të lumit Karmel Karmel dhe Bay, ngjitur në Monterey. Prej këtu ajo filloi veten në një fushatë të fuqishme për të promovuar të drejtat e njeriut dhe të drejtat civile. Ajo u vu mbi komitetet e ndryshme kuakeri dhe gjithashtu komitetet e Bashkimit Lirive Civile Amerikane e cila ishte themeluar në vitin 1920 për promovimin e lirive kushtetuese në Shtetet e Bashkuara. Për shembull, ajo ka shërbyer në Komitetin Friends Service, një organizatë kuakeri vendosur deri në promovimin e paqes dhe pajtimit përmes shërbimeve sociale dhe informimit publik. Ajo gjithashtu ka shërbyer në Bursën e Pajtimit, një organizatë ndërkombëtare paqësore, dhe Komiteti për Politika bërthamore Sane.

Kjo nuk ishte vetëm koha e cila i dha Sperry shkakton ajo mbështetet, ajo gjithashtu i dha lirisht e parave të saj. Ajo:

... me modesti karakteristike dhe bujari, e themeluar dhe mirëmbajtur Hap-pas-Hapi Shkolla në Port-au-Prince, Haiti, për të ushqyer dhe të mësojnë fëmijët e uritur.

Në Sperry dha formulën e saj për lumturi. Çdo njeri duhet të jenë:

... bold të mjaftueshme për të pyesin pyetje të drejtë, dhe aq trim sa për t'u përballur me përgjigje për subjekt i paprekshëm, paratë. ... Give 'derisa dhemb!

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland