Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edwin Henry Spanier

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Aug 1921

Washington, D.C., USA

11 Oct 1996

Scottsdale, Arizona, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edwin Spanier mori pjesë në Universitetin e Minesotës, diplomuar në vitin 1941. Luftës së Dytë Botërore do të thotë se Spanier kaloi tre vjet duke bërë shërbimin ushtarak përpara se të studiuar për doktoratë e tij. Ky shërbim i ushtrisë ishte në Trupat Signal SHBA.

Pas tre viteve të tij të shërbimit të ushtrisë, Spanier studiuar për doktoraturë e tij në Universitetin e Miçiganit. Mbikëqyrësit e doktoraturës Spanier ishte Norman Steenrod dhe nën mbikëqyrjen e tij Spanier shkroi një tezë mbi topologji algjebrike për të cilën ai ishte dhënë të doktoraturës së tij në vitin 1947. Pas vitit Spanier kaloi si një hulumtues në Institutin për Advanced Study at Princeton. Pastaj në vitin 1948 ai u emërua në fakultetin e Universitetit të Çikagos.

Gjatë kohës ai mbajti një post në Çikago, Spanier kaloi vitin 1952-53 në Paris, i mbështetur nga një Guggenheim Fellowship, dhe viti 1958-59 si një anëtar i Institutit për Advanced Study. Pastaj në 1959 Spanier u emërua si profesor i matematikës në Berkeley. Në Berkeley, Spanier ndërtuar një grup të fortë të punës në gjeometri dhe topologji nga emërimet e disa topologists në fakultetin e Berkeley dhe gjithashtu duke tërhequr topologists shumë të lartë të kalojnë periudha si vizitorë në Berkeley.

Nga koha e punës së tij e doktoraturës deri rreth kohën e publikimit të topologji klasik të tij teext algjebrike në vitin 1966, puna Spanier pothuajse ekskluzivisht në topologji algjebrike. Letër e parë e tij të rëndësishëm në Borsuk 's grupe cohomotopy u botua në analet e matematikës në vitin 1949. Kjo punë u dha një klasifikim algjebrike e hartave nga polyhedra në sferat. Chern u emërua profesor të gjeometrisë së në Çikago në vitin 1949, vit pas emërimit Spanier, dhe dy filloi studimin e grupeve homology e hapësirave fibër me letër e tyre të përbashkët Struktura homology e bundles sferës në vitin 1950. Spanier filloi punën e përbashkët me Henry Whitehead dhe në një seri të letrave ata futur metoda e dual në teori homotopy. Gamë të punës së tij është përshkruar në:

Në të gjitha, Spanier botuar moer se letra dyzet në topologji algjebrike, duke kontribuar për shumicën në shumicën e fushave kërkimore të mëdha në këtë fushë, duke përfshirë operacionet cohomology, teoria e pengesave, teoria homotopy, imbeddability e polyhedra në hapësira Euklidiane, dhe topologji funksionit të hapësirave. Shumë e rezultateve të tij janë tani standarde mjete në të gjitha fushat që untilize arsyetimit globale gjeometrike. Këto nuk përfshijnë vetëm subjekte të ndryshme në matematikë të pastër, por edhe zona të ndryshme në matematikë e aplikuar, duke përfshirë shkenca kompjuterike, fizikës matematikore, modelet ekonomike, dhe teoria e lojës. Interesante, një nga teoritë Spanier së, tani quhet Alexander-homology Spanier, është duke u aplikuar për të analizuar ekuacionet diferenciale - një kthim në Poincare 's përdorimit origjinale të topologji algjebrike.

Ne kemi sugjeruar që puna e tij në topologji algjebrike vazhdoi deri rreth kohës se libri i tij i njohur u botua në vitin 1966. Megjithatë, ai filloi të bashkëpunojnë në punën për gjuhët zyrtare nga rreth 1961 e tutje. Kjo punë është me rëndësi të madhe në shkenca kompjuterike teorike, dhe gjithashtu ka aplikacione në fusha të tjera të tilla si teoria e sistemeve dinamike.

Spanier kishte një reputacion të shquar si një pedagog dhe shkrimtar, ligjërata dhe botimet e tij janë:

... karakterizuar nga qartësi dhe saktësi të pazakontë dhe një naturalness edhe të rralla dhe thjeshtësisë. Pa marrë parasysh se sa kompleks subjekt, në fund lexuesi mendon Teorema janë ato të drejtë, hipoteza natyrore, si dhe metodat e thjeshtë sa të jetë e mundur.

Spanier kthye në topologji algjebrike për botime në vitet e fundit të jetës së tij. Në fakt botimi i tij i fundit u kthye në temën e tij të parë, domethënë aksiomat që Eilenberg dhe Steenrod propozuar për teorinë homology.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland