Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mary Fairfax Greig Somerville

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Dec 1780

Jedburgh, Roxburghshire, Scotland

29 Nov 1872

Naples, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Maria Somerville ishte vajza e William George Fairfax dhe e dyta gruaja e tij Margaret Kartat. Fairfax Maria ka lindur në shtëpi prifti në kishë Jedburgh, shtëpia e motrës së nënës së saj dhe burrit Kartat Marta Marta e Thomas Somerville. Babai Maria ishte një oficer i marinës, më vonë Nën-admirali Sir William George Fairfax, i cili ishte në det në kohën e lindjes së saj. Nëna e Maries kishte vizituar Londër, nga ku burri i saj e filloi në një udhëtim në det det të gjatë. Margaret Fairfax theu udhëtim në veri të saj Jedburgh ku Maria kishte lindur. Familjare në shtëpi ishte në Burntisland në qarkun e Fife, Scotland.

Ju mund të shihni fotografi të shtëpisë në Burntisland.

Maria ishte e pestë e shtatë fëmijë por tre vdiq shumë i ri. Nga katër fëmijët e mbetur, Maria u sollën deri me vëllain e saj që ishte tre vjet më i vjetër se ajo ishte. Një motër Maria ka lindur kur ishte shtatë, dhe një vëlla e dytë, kur ajo ishte dhjetë. Dy vëllezërit ishin dhënë një shkollim të mirë, por, në përputhje me idetë e kohës, kanë nevojë për pak u pa për edukimin e vajzave në mënyrë prindërit e Maries pa asnjë nevojë për të siguruar një arsim për vajzën e tyre. Si një fëmijë të vogël se çfarë arsim pak ajo e ka marrë ishte nga nëna e saj i cili mësoi atë për të lexuar, por nuk u konsiderua e nevojshme për të mësuar e saj për të shkruar. Kur Maria ishte dhjetë vjeç, ajo ishte dërguar në shkollë me konvikt Miss aguliçe për vajzat në Musselburgh (pak kilometra në lindje të Edinburgut në Firth of Forth). Burntisland dhe Musselburgh janë në anët e kundërta të Firth e Forth, Burntisland në veri, Musselburgh në jug.

Shkollore në Musselburgh as i dha Merjemes një kohë të lumtur, as një arsim të mirë. Gjithsesi ajo kaluar vetëm një vit atje, dhe të largohet nga ndjerë (me fjalë të saj) (shih or):

... si një kafshë të egra ikur nga një kafaz.

Pas kësaj Maria u kthye në shtëpinë e saj në Burntisland por ajo filloi të edukuar veten duke lexuar çdo libër që ajo mund të gjeni në shtëpinë e saj. Larg nga të qenit të inkurajuar në lexim, anëtarët e familjes së saj, si hallë e saj e kritikoi atë për shpenzimin e kohës në këtë profesion i shkujdesur. Në mënyrë që ajo mund të mësojnë aftësitë e saktë për një grua e re, Maria u dërgua në një shkollë në Burntisland me grep, ku ajo ishte mësuar.

Megjithatë, një anëtar i familjes së Marisë ka inkurajuar e saj me ambiciet e saj arsimor. Kur vizituar dajën e saj në Jedburgh Maria i tha atij se ajo kishte qenë mësim veten Latine. Larg nga kryqi që, xhaxhai i saj, i dha zemër dhe të dy do të lexuar latinisht para mëngjesi ndërsa Maria qëndroi në shtëpi prifti Jedburgh.

Kur Maria ishte rreth trembëdhjetë, familjes marrë me qira një shtëpi në Edinburg ku ata kaluan muaj të dimrit, verë të kaluar në Burntisland. Mary balancuar jetën e saj mes jetës sociale e pritshme të një zonjë e re në këtë kohë dhe studimi vet e saj private. Ajo ka mësuar shumë aftësi që u panë të përshtatshme për një grua të rinj. Përveç qëndisje të përmendura më lart, ajo mësuar për të luajtur piano dhe u dhënë mësime në pikturë nga Nasmyth artistit Aleksandër.

Në fakt ajo ishte me Nasmyth se Maria e parë u bë i interesuar në matematikë. Ajo overheard atij shpjegimin për një nxënës që Euklidi 's formuar Elementet bazë për të kuptuar perspektivë në pikturë, por shumë më tepër, ajo ishte bazë për të kuptuar astronomi dhe shkencat e tjera. Ky koment ishte e mjaftueshme për të filluar Maria në rrugë për të studiuar Euklidi 's Elemente të cilën ajo e bëri me ndihmën e vëllait të saj Tutori i ri.

Nuk ishte një tjetër arsye krejt të ndryshme pse Maria u bë i interesuar në studimin algjebër. Ajo lexuar një artikull mbi subjekt në revistën e një gruaje që i përkasin një mik. Tutori vëllai i saj i ri të ishte në gjendje të sigurojë Maria me tekstet algjebër dhe për të ndihmuar futjen e saj në këtë temë. Maria u bë engrossed kështu në matematikë që prindërit e saj i shqetësuar se shëndeti i saj do të vuajnë për shkak të orëve të gjata të studimit që ajo vihet në, zakonisht gjatë natës. Babai i saj besonte (siç ishte e zakonshme në atë kohë) se:

... tendosje e mendimit abstrakt do të plagosë tenderit kuadër femra.

Jetës shoqërore në Edinburg ishte i inkurajuar fuqimisht, megjithatë, ku Maria gëzuar:

... partitë, vizita, balls, teatrove, koncerte, dhe flirtations pafajshëm ...

Maria u martua me Samuel Greig në 1804 kur ajo ishte 24 vjeç. Burri i saj ishte një oficer i marinës i cili ishte një lidhje të largët nga ana e nënës së saj të familjes babai (Samuel Greig ishte një nip i gjyshit të nënës Marisë). Megjithatë Samueli ishte në marinën ruse dhe prindërit e Maries nuk i ka lejuar martesën për të marrë vendin e deri Greig marrë një takim në Londër, sepse ata nuk kanë dashur Maria për të shkuar në Rusi. Maria dhe Greig Samueli shkoi në Londër, por Maria zbuloi se burri i saj nuk e ka kuptuar dëshirat e saj për të mësuar. Ajo më vonë shkroi (shih ose):

Ai kishte një mendim shumë të ulët të kapaciteteve të seksit tim, dhe kishte as njohuri e as interesin në shkencë e çfarëdo lloji.

Samuel Greig vdiq 3 vjet pas martesës. Në këtë kohë Maria kishte lindur dy djem dhe mbi vdekjen e burrit të saj ajo u kthye në Skoci me ta. Ajo tani kishte një rreth miqsh që inkurajohen fuqishëm të saj në studimet e saj të matematikës dhe shkencës. John Playfair Në veçanti, pastaj profesor i filozofisë natyrore në Edinburg, inkurajuar e saj dhe nëpërmjet tij ajo nisi një korrespondencë me William Wallace (Playfair 's ish-nxënës), i cili atëherë ishte profesor i matematikës në Kolegjin Ushtarake Mbretërore në Marlow e Madhe. Në këtë korrespondencë ata diskutuan problemet matematikore të vendosura në Repository matematike dhe në 1811 Maria mori një medalje argjendi për zgjidhjen e saj në një nga këto probleme. Në këtë kohë Maria lexoni edhe Njutoni 's Principia dhe, në Wallace' s sugjerim, Laplace 's Mécanique Celeste dhe tekstet e shumë të tjera matematikore dhe astronomike.

Në 1812 u martua me Mary Greig Uilliam Somerville i cili ishte një inspektor të spitaleve. William ishte biri i Martës tezen e saj dhe burri i saj, Thomas Somerville në shtëpi prifti të cilit ajo kishte lindur. Ndryshe nga burri i saj i parë, William ishte i interesuar në shkencë, por edhe përkrahës të dëshirës së gruas së tij për të studiuar. Në këtë kohë William dhe Mary jetonte në Edinburg, dhe këshilluar nga Wallace, Maria lexoni tekstet më të përparuara në frëngjisht të ditës. Përveç kësaj ajo ka studiuar botanikë dhe përmirësuar njohuritë e saj greke. Me burrin e saj ajo ka studiuar gjeologjisë dhe ata lëvizur në një rreth të ngushtë të miqve që përfshinte Playfair, Leslie, Sir William Scott, dhe fizikanti David Brewster.

Në 1814 Maria vjetër vajza nga martesa e saj e parë vdiq në moshën nëntë dhe në të njëjtin vit, biri i vetëm i martesës së saj të dytë vdiqën si foshnje.

Kur William Somerville është emëruar si Inspektor të Bordit Mjekësore të ushtrisë në 1816, familja u zhvendos nga Edinburgut në Londër. Burri Marisë u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore dhe Maria dhe William lëvizur në qarqet drejtuese shkencore të ditës. Miq të tyre përfshirë edhe Xhorxh ajrosur, John Herschel, William Herschel, Xhorxh Pallua, dhe Charles Babbage. Maria ka shkruajtur:

Ne shpesh shkoi për të parë z. Babbage ndërsa ai ishte duke bërë llogaritjen e makina e tij.

Përveç kësaj ata u takuan me shkencëtarëve kryesorë evropiane dhe matematikanë që vizitoi Londrën. Në 1817 William dhe Mary vizitoi në Paris dhe u njohën me shkencëtarët kryesor atje nga Ligji Biot dhe Arago (të cilët ishin takuar në Londër). Maria u takua Laplace, Poisson, Poinsot, Emile Mathieu dhe shumë të tjerë. Pas kthimit në Londër, Maria dhe William banonin në qendër të Londrës i cili mundësoi atyre që të vazhdojnë kontakt të ngushtë me miqtë e tyre të shumta shkencore. Në 1824 William u emërua si mjek në spitalin Royal në Chelsea, dhe familja u vendos në Chelsea, pastaj në buzë të Londrës.

Mary Somerville botuar letra e saj të parë pronat magnetike e rrezet vjollcë e spektrit diellorProcedura e Shoqërisë Mbretërore në 1826. Gazeta:

... tregoi zotësi në spekulime origjinale, dhe tërhequr interesin e shumë në kohë, megjithëse ajo teori propounded ishte negatived pas ...

Në vitin 1827 Zoti pajton bërë një kërkesë në emër të Shoqërisë për Shpërndarja e dobishme Njohuri për Maria Somerville për të përkthyer Laplace 's Mécanique Celeste. Megjithatë Maria shkoi përtej një përkthim, sepse ajo shpjegoi në hollësi matematikë përdoret nga Laplace cila ishte në dijeni për matematikanët më të madh në Angli në atë kohë. Kur të përfundojë, të punojë me titullin Mekanizmi i qiejve ishte tani shumë i madh për t'u botuar nga Shoqëria për Shpërndarja e dobishme Njohuri dhe John Herschel rekomandoi botimin e saj në Murray botuesit Gjoni. Libri u shfaq në vitin 1831 dhe ishte një sukses i menjëhershëm të dy në drejtim të numrit të kopjeve të shitura dhe lavdërim për të dhënë atë. Gjithashtu në vitin 1831 James David Forbes, më vonë të bëhet kryesor i University of St Andrews, ishte në Londër dhe shkruan në fletoren e tij impresionet e tij i Merjemes:

Poshtë Madhësia e mesme, të drejtë, nuk toleroj veçanërisht shprehës, përveç sytë që janë të mprehtë. Short-kthjellët. Sjellje e thjeshta e mundshme. Bisedë e saj shumë e thjeshtë dhe të kënaqshëm. Thjeshtësi nuk tregon vetë në abstenuan nga lëndët shkencore me të cilat ajo është aq e njohur mirë, por duke qenë i gatshëm të bisedoj më të gjithë ata me naiveté e një fëmije dhe të fikët madhe e dukshme e gjë e rrallë e njohurive të tilla si ajo posedon, në mënyrë që të kërkon pasqyrim një moment të jenë të vetëdijshëm se një dëgjimi është diçka shumë e jashtëzakonshme nga goja e një gruaje.

Mary Somerville shpenzuar rreth një vit jashtë vendit në 1832-33. Pjesa më e madhe ishte koha e kaluar në Paris, ku ajo përtërihet miqësi të vjetër me Matematikanë atje, dhe ku ajo ka punuar për librin e saj të ardhshëm lidhjen e shkencave fizike e cila u botua në vitin 1834. Diskutim e saj të një planeti Urani hipotetike shqetësues në edicionin e gjashtë (1842) e kësaj pune të udhëhequr Adams me hetimin e tij dhe zbulimin e mëvonshëm të Neptuni.

Një mik i familjes ishte Zonja Bajroni, nga kjo kohë ftohta nga burri i saj Zoti Bajroni, dhe vajza e saj Ada Don Zhuan. Kthehu në Londër, Maria Ada ndihmuar në studimin e saj e matematikës dhe të fortë për të siguruar inkurajimin e saj.

Nderon tani vijnë shpejt te Maria Somerville. Ajo u zgjodh në Royal Astronomical Society në 1835 (në të njëjtën kohë si Caroline Herschel). Ajo u zgjodh në anëtarësimin nderi i Société de physique et d'Histoire Naturelle de Genève në 1834 dhe, në të njëjtin vit, në irlandez Royal Akademisë. Sir Robert Peel, ministër britanik kryeministër 1834-35 dhe përsëri 1841-46, i dha një pension të saj civile e 200 në vit, gjatë periudhës së tij të parë të detyrës. Ky është rritur në 300 në 1837 nga William mish qengji, 2 nd vikont Melbourne (ministër i kryeministrit britanik 1835-41).

Një letër që Maria i shkroi Arago përmban informacion aq i rëndësishëm sa që ai të ketë një ekstrakt nga letër të botuar si një letër në Comptes Rendus në 1836. Në shëndetin 1838 William Somerville është përkeqësuar dhe familjen shkoi në Itali. (William mbijetuar për 22 vjet të tjera atje.) Shumica e pjesës tjetër të jetës Maria ishte e kaluara në Itali, ku ajo ka shkruajtur shumë vepra të cilat ndikuar Maxwell. Më të rëndësishëm të botimeve të saj më vonë u gjeografi fizike e cila u botua në 1848. Ajo ishte teksti e saj më të suksesshëm dhe përdorur deri në fillim të shekullit të 20-të në shkolla dhe universitete.

Nderon Shumë më tej u dhënë të Merjemes, si një rezultat i këtij botimi. Ajo u zgjodh në Gjeografike Amerikane dhe Statistikës Shoqëria në 1857 dhe italiane gjeografike Society in 1870. Gjithashtu në 1870 ajo mori Medaljen e Artë Victoria Royal Geographical Society.

Somerville Maria ishte një mbështetës i fortë i edukimit të grave dhe të drejtën për të votuar të grave. Kur John Stuart Mill, filozof britanik dhe ekonomist, organizuan një peticion masiv në parlament për të dhënë grave të drejtën për të votuar, ai kishte vënë firmë Maria e saj të parë në kërkesë. Somerville College në Oksford, është quajtur me emrin e saj në vitin 1879 për shkak të mbështetjes së saj të fortë për edukimin e grave.

Tributes Shumë të Maria Somerville përmbledhur kontributin e saj. From:

Rrokje e saj të së vërtetës shkencore në të gjitha degët e dijes, e kombinuar me një fuqi të jashtëzakonshme të ekspozitës, e bëri gruan e saj më të shquar të gjeneratës së saj.

Sir David Brewster, shpikësi i kaleidoskop, shkroi në 1829 (nëntë vite përpara se të bëhet kryesor i University of St Andrews) se Maria Somerville ishte:

... sigurisht gruaja më e jashtëzakonshme në Evropë - një matematikan i rangut të parë me të gjitha butësi e një gruaje ... Ajo është gjithashtu një filozof i madh natyror dhe mineralogjist.

Le të na dhënë fund kësaj biografi me fjalët e tij Mary Somerville, shkruar në fund të jetës së saj:

Nganjëherë gjej [probleme matematikore] e vështirë, por mbetet këmbëngulje tim të vjetër, e nëse unë nuk do të ketë sukses sot, unë sulm atyre përsëri më nesër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland