Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sergei Lvovich Sobolev

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Oct 1908

St Petersburg, Russia

3 Jan 1989

Leningrad (now St Petersburg), Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vovich Sergei L'Sobolev 's babai, Lev Aleksandrovich Sobolev, ishte një shtresë e rëndësishme dhe avokat. Nëna e tij, Nataliya Georgievna, luajti një rol të rëndësishëm në rritjen Sobolev, veçanërisht pas vdekjes së babait Sobolev kur Sobolev ishte 14 vjeç. Ai studioi në Shkollën Teknike të Punëtorëve Khar'kov 'u përgatitur për të hyrë në shkollën e mesme që ai bëri në 1922 rreth kohës së vdekjes së babait të tij.

Shkollës së mesme që ai hyri u quajt Shkolla 190-të e Leningradit në kohë, edhe pse më parë kishte qenë quajtur Shkolla e Lartë Lentovskii. Në (shih gjithashtu) është shpjeguar se kjo shkollë:

... ishte themeluar gjatë Revolucionit rus parë nga mësuesit shquar Shën Petërsburg për nxënësit që kishin qenë të përjashtuara nga shkollat e shtetit dhe Kolegjet Teknike për shkak të pjesëmarrjes së tyre në lëvizjen revolucionare.

Pas diplomimit të shkollës së mesme në vitin 1925, hyri Sobolev Fizika dhe Fakultetin e Matematikës së Leningradit State University, ku talentet e tij u zbuluan shpejt nga Smirnov që janë kthyer në Leningrad tre vjet më parë. Sobolev u bë i interesuar në ekuacionet diferenciale, një temë e cila do të dominojë studimin e tij gjatë gjithë jetës së tij, dhe madje edhe në këtë fazë të karrierës së tij ka dhënë rezultate të reja të cilat ai botoi.

Nga 1929 Sobolev kishte përfunduar shkollimin universitar dhe ai filloi të mësojë në një numër të ndërmarrjeve më të ndryshme arsimore. Për shembull, emërimi i tij i parë ishte në 1929 në Departamentin e teorike të Institutit Sizmologjik të Akademisë Shkencave të BRSS. Megjithatë, përveç kësaj, ai dha mësim në Institutin Electrotechnic Leningradit në 1930-31.

Në 1932 Instituti Steklov e Matematika Fizika dhe u ndarë në Departamentet veçanta të matematikës dhe të fizikës. Vinogradov drejtuar Departamenti Matematikë dhe të ftuar për t'u bashkuar me Sobolev Departamentit. Në këtë kohë, megjithatë, Sobolev tashmë (e):

... publikuar një numër të letrave të thellë në të cilën ai e vuri përpara një metodë të re për zgjidhjen e një klase të rëndësishme të ekuacioneve diferenciale pjesore.

Duke punuar me Smirnov, Sobolev studiuar zgjidhje funksionale invariant të ekuacionit të valës. Këto metoda lejuar ata që të gjejnë zgjidhje të mbyllura formë të ekuacionit te vales përshkruar oscillations e mesme elastik. Metodat gjithashtu çoi ata në një teori të plotë të sipërfaqes valë Rayleigh dhe Sobolev vazhdoi të zgjidhur problemet në shpërbërje. Sobolev u nderua për këtë punë të papaguar nga zgjedhjet si korrespondues Anëtar i Akademisë së Shkencave të BRSS në vitin 1933.

Më 28 prill 1934, në asamblenë e përgjithshme të Divizionit të matematike dhe Shkencave Natyrore të Akademisë Shkencave të BRSS, një vendim u mor për të ndarë Departamentet e Institutit Steklov e fizikës dhe matematikës, e cila kishte qenë e krijuar dy vjet më parë, në dy Instituteve të pavarur, matematike Steklov Institutit dhe fizike Lebedev Institutit. Në të njëjtin vit matematike Steklov Instituti u zhvendos nga Leningradit në Moskë dhe Sobolev shkoi me Institutin e re në Moskë. Nga 1935 Sobolev ishte kreu i Departamentit të Teoria e Ekuacionet e diferencuar në Institutin.

Gjatë 1930 Sobolev futur nocione të cilat janë thelbësore në zhvillimin e zonave të ndryshme të matematikës:

Studimi i funksionit Sobolev hapësirave, të cilat ai i paraqitur në vitin 1930, menjëherë u bë një zonë të tërë të analizës funksionale. Nocion Sobolev e funksionit përgjithësuar (shpërndarja) doli të jetë veçanërisht e rëndësishme, me zhvillimet e mëtejshme nga Schwartz dhe Gelfand, ajo u bë një nga nocionet qendrore e matematikës.

Duke punuar në Moskë, Sobolev ndërtuar mbi metodë standarde variational për zgjidhjen e problemeve eliptik vlerën e kufirit duke futur këto hapësira funksion Sobolev. Ai dha pabarazive mbi normat në këto hapësira të cilat janë të rëndësishme në teorinë e embedding hapësirave funksion. Ai aplikoi metodat e tij për të zgjidhur problemet e vështira në fizikës matematikore.

Në 1939 Sobolev u zgjodh anëtar i plotë i Akademisë së Shkencave të BRSS. Ai ishte vetëm 31 vjeç në kohën e zgjedhjes së tij e cila ishte një arritje e jashtëzakonshme. Kjo e bëri atë më i ri anëtar i plotë i Akademisë së Shkencave dhe në fakt ai mbetet më i ri anëtar mjaft për disa vjet.

Në fillim të Luftës së Dytë Botërore, matematike Steklov Instituti u zhvendos nga Moska në Kazan. Në tetor të atij viti Sobolev u emëruar si Drejtor i Institutit dhe në pranverën e vitit 1943 ai mbikqyri veprim i Institutit mbrapa në Moskë. Sobolev u bë një nga përfituesit e parë për një çmim të Stalinit (i quajtur më pas një çmim të Shtetit) në prezantimin e parë nga këto shpërblime në vitin 1941. Periudhë e tij si Drejtor i Institutit përfundoi në shkurt 1944.

Një zonë e re e kërkimit të tij të përfshirë studimin e levizjes e një lëng në një enë me rotacion. Ai u drejtua për të studiuar një numër të problemeve të reja që (e):

... çuar atë të vë themelet e teorisë së operatorëve në një hapësirë me një metrikë të pacaktuar, dhe për të paraqitur ide të reja në teorinë e operatorëve fantazme. Këto ide në shqetësimi kryesor i përgjithësuar zgjidhjet e problemeve të klasike jo-vlerën e kufirit.

Në fillim të viteve 1950 punës Sobolev u kthyen drejt kompjuterike dhe matematikë në vitin 1952 ai u bë kreu i departamentit të parë të matematikës kompjuterike në Bashkimin Sovjetik, kur ai të organizuar departamenti i parë i tillë në Universitetin Shtetëror të Moskës. Megjithatë në 1956 ai u bashkua me një numër të kolegët e tyre në propozimin e mënyrat në të cilat zona të mëdha të Rusisë në lindje mund të jetë e hapur deri me iniciativat edukative. Skema ishte për të ngritur një numër i Instituteve për kërkime shkencore për të balancuar numrin e madh të kualitetit të lartë institucionet arsimore në lindje të Bashkimit Sovjetik.

Pasi plani ishte miratuar, Sobolev kaloi disa kohë në Moskë rekrutimin e stafit dhe organizimin e ngritjen e një Instituti në Novosibirsk. Në dhe kontributin e tij për të Institutit në Novosibirsk është theksoi:

Gjatë viteve të vështira formuese të Sobolev Institutit, me shembullin e tij të shkëlqyer, infused kolegët e tij të ri me zakonet më të mira për punë shkencore. Në dhjetë vjet, nën udhëheqjen e Sobolev, Instituti i Matematika e Degës siberian të Akademisë Shkencave të BRSS-së është bërë një nga qendrat më të mëdha për shkencat matematikore e statusit ndërkombëtar.

Në 1958 Sobolev ishte pjesë e delegacionit të Bashkimit Sovjetik matematike ndërkombëtare, delegacionit të kryesuar nga Vinogradov, dhe Sobolev mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar Edinburg të atij viti dhe dha një adresë të ftuar për ekuacionet diferenciale të pjesshme. Nga viti 1960 deri 1978 Sobolev, përveç punës së tij në Institutin e matematikës të Degës siberian të Akademisë Shkencave të BRSS-së, ishte një profesor në Universitetin Novosibirsk. Gjatë kësaj periudhe ai botoi Aplikimet e tij të famshëm tekstin e analizës funksionale në fizikës matematikore e cila u shfaq në vitin 1962, përkthim anglisht të botuar nga Shoqëria American Mathematical në vitin e ardhshëm.

Gjatë viteve 1960 shumë e kërkimit Sobolev ishte drejtuar drejt metodave numerike, në veçanti të interpolation. Edhe pse interpolation për funksionet e një variable të vetme u punuar edhe jashtë, problemi i interpolation në përmasa ka qenë kryesisht të pazgjidhura. Sobolev zbatohen teoritë e tij të funksioneve të përgjithësuar dhe të embeddings e hapësirave funksion të cubature formulës, shumë-dimensionale të formulës analoge kuadraturë për funksionet e një ndryshore. Përsëri një tekst të madh nga Sobolev Hyrje në teorinë e formulës cubature ka qenë jashtëzakonisht me ndikim në këtë fushë.

Sobolev pranuar nderon shumë për kontributin e tij themelore të matematikës. Ai u zgjodh në shumë shoqëri shkencore, duke përfshirë BRSS Akademia e Shkencave, Académie des Sciences de France, dhe Nazionale Accademia dei Lincei. Ai ishte i dhënë shumë çmime, duke përfshirë tre Shtetit Çmimet dhe 1988 MV Lomonosov Medalja e artë nga Akademia e Shkencave BRSS.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland