Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ian Naismith Sneddon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Dec 1919

Glasgow, Scotland

4 Nov 2000

Glasgow, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ian Sneddon 's babai ishte Naismith Sneddon. Ai ishte nga një familje skoceze që kishte emigruar në Arizona të Shteteve të Bashkuara me shpresën e gjetjes së artë. Naismith ka lindur në Arizona, por prindërit e tij janë gjetur herë shumë të vështirë atje dhe u kthye në Skoci kur ai ishte 23 vjeç. Naismith ishte rekrutuar në ushtri në fillimin e Luftës së Parë Botërore, por pësoi nxjerrje gazi në llogore që shkatërruar shëndetin e tij. Ai u martua me Mary Ann Cameron në 1918 dhe ata u vendosën në Renfrew. Ka Ian, fëmija e tyre vetëm, u lind por pak më vonë familja u vendos në Partick në rrethinat e Glasgow. Ka Naismith punuar, sa më mirë ai mund të jepet shëndetit të tij të dobët, si dhe plasterer buburrec. Ian ishte sjellë deri në një shtëpi të dashur, kujdesur, por të varfër.

Ian mori pjesë Thornwood Shkolla fillore nga ku, në moshën 10, ai ishte i suksesshëm në konkurrojnë për një vend në shkollën e porsahapur Hyndland mesëm në Glasgow. Kjo shkollë me kusht Ian me një arsim shquar në gamën e plotë të subjekteve dhe në moshën 15 ai u bë dux e shkollës. Mësues matematike e tij, James Milroy, e njohur talentin e tij të madh për lëndën dhe e bindi atë të qëndrojnë në shkollë për një vit që punojnë kryesisht në studimin e matematikës të tij. Një vit më vonë, në 1936, ende vetëm 16 vjeç, ai hyri në Universitetin e Glasgow. Interesat e tij në universitet kanë qenë të ndara në mes të matematikës dhe fizikës dhe ai u diplomua në 1940 me nderon Klasa e parë në këto dy tema.

Pas diplomimit nga Glasgow, Sneddon u dha një Fellowship Bryce lejohet atij që të vazhdojë studimet e tij në Trinity College, Cambridge. Megjithatë, siç ishte zakon në atë kohë, ai mori kurse universitare në Kembrixh të çojnë në Tripos matematike. Sigurisht Luftës së Dytë Botërore do të thotë se shumë i Evropës ishte në një bazë të luftës edhe para Sneddon hyrë në Kembrixh dhe ishte e pashmangshme se ai së shpejti do të përfundojnë ndërmarrje pune të luftës. Në të vërtetë pas marrjes Pjesa II Tripos matematike në 1942 ai u caktua në detyra me Ministrinë e Furnizimit si një oficer shkencor dhe ai u dërgua për të Laboratori Cavendish.

Talentin e tij të shquar në matematikë e aplikuar dhe fizikës u drejtuan me shpejtësi drejt problemet ushtarake që kërkon këto aftësi dhe ai filloi të punojë në një projekt shqyrtuar si të depërtojnë në të blinduar. Para se kjo është e dyshimtë nëse ai kishte zhvilluar një interes të veçantë në problemet lidhur me elasticitet, por ai filloi punë në Laboratorin Cavendish hipnotizuar kështu atë që ai ka vazhduar të ketë një interes të thellë në problemet e elasticitet gjatë gjithë karrierës së tij.

Në shtator 1943 u martua me Mary Campbell Sneddon MacGregor, që ai e kishte njohur që në ditët e tij të shkollës, në të gjithë shenjtorët e Kishës Episkopale në Jordanhill, ata kishin një vajzë dhe dy djem:

Maria ishte në çdo kohë një kullë e fuqi të tij dhe e lejoi atë për të ofruar mikpritje bujare dhe Zot për të cilat, së bashku me dhuratat e tij si një mjeshtër për të treguar, ai ishte i njohur.

Lufta e punës do të thotë shpesh se personeli janë lëvizur nga vendi në vend dhe së shpejti Sneddon u transferua për të punuar në Fort Halstead në Kent. Këtu ai gjeti veten një koleg i çon Mot NF fizikani dhe së shpejti ata ishin formuar planet për një tekst të përbashkët. Kur mbaroi lufta Sneddon ishte emëruar në një post të kërkimit shkencor në Laboratorin Wills HH Fizike në Universitetin e Bristol, ku ai vazhdoi të punojë me Mot në fizikën bërthamore dhe gjithashtu në librin e tyre mbi mekaniken valë. Mekanikë Vala dhe Aplikime tij u botua në vitin 1948 me Mott dhe Sneddon si autorë të përbashkët. Libri diskutoi kërkesat e mekanikës kuantike dhe jo duke studiuar bazat teorike të temë. Libri i shikon në aplikimet për të strukturës elektronike të atomeve duke përfshirë edhe turbullim dhe metodat variacion dhe një studim i spin elektronike. Gjithashtu konsiderohet si forca interatomic dhe valencë, teoria e solids, probleme perplasja, teoria e rrezatimit dhe teoria kuantike relativiste. WH mbuluar me qime, rishikimi tekst, ka shkruajtur:

... këndvështrimet fizike përdorur janë interesante dhe stimuluese.

Para se libri është botuar Sneddon ishte kthyer për të Glasgout si një lektor në fizikë, ose filozofi jo natyral si subjekt u thirr në Universitetet e lashta skocez në atë kohë. Ai mori emërimin në vitin 1946 dhe arritjet e shquar e tij kërkimore çuan në dhënien e një D.Sc. dhe dhënien e Medaljes Kelvin. Munn shkruan në:

Studentët e asaj kohe e dinte se paraqitja e tij rinore dhe të relaksuar, mënyrë miqësore fshehur një intelekt i frikshëm. Ata do të kujtojnë që pa dyshim i habitur në shikim të parë të tij unik, papërlyer shkrim dore.

Martin bën komente të ngjashme në lidhje me Sneddon si një lektor:

Leksionet e tij ishin gjithmonë të qartë dhe të paraqitet mirë, dhe ai do të mbahet mend për shkrimin e tij jashtëzakonisht i zoti ose, në vend, shtypjen si në dërrasë e zezë dhe në letër.

Edhe pse në departamentin e fizikës, Sneddon vazhduan të jenë të interesuar në matematikë e aplikuar. Tekst tjetër i tij i madh ishte Furierit transformon cila u shfaq në 1951. Mrekullueshëm libër u ribotuan nga 1.951 origjinale në vitin 1995, duke treguar atë që një tekst klasik Sneddon shkruajtur. Libri origjinal është dedikuar:

Për Universitetin e Glasgout në rastin e saj të pestë qindvjeçar, 1451-1951.

Libri diskuton aplikimet e Furierit, Mellin, Laplace dhe Hankel transformon në zgjidhjen e problemeve të fizikës dhe teknikës. Është një tekst i madh përmban rreth 550 faqe dhe është i interesuar kryesisht me aplikacionet të cilat përfshijnë zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale të zakonshme, dhe vlerën e kufirit dhe problemet e vlerës fillestare për ekuacionet diferenciale të pjesshme. Llojet e problemeve fizike konsiderohen përfshijnë: vibracionet e strings, membranat, zinxhirët e rëndë, elastike trarëve dhe pllaka, rrjedhjen e mundshme, valët sipërfaqësore, rrjedhin i ngadalshëm i trashë, dhe ndërmarrja e ngrohjes. Shumë aplikime të pazakonta janë me tema të tilla si teoria e dushe rreze kozmike.

Libri përfundon me kapitujt e cila të sjellë së bashku rezultate shumë nga vetë letrat Sneddon mbi problemet e vlerës së kufirit në elasticitet. GEH Reuther dha këtë vlerësim i punës:

Libri dallohet nga tekstet ekzistuese mbi metodat operative të dyja nga e saj më të "aplikuar" shije dhe qëllimin e saj shumë më të gjerë. Ajo nuk kufizojë veten vetëm për të transformuar Laplace, dhe shumë e aplikimeve janë të një natyre më të përparuara se sa është e zakonshme - kapitujt më vonë janë bazuar thuajse tërësisht në punë të botuar brenda dhjetë viteve të fundit. Ekspozita është e qartë ... dhe përgjigje të problemeve janë vlerësuar shpesh numerikisht dhe ilustruar me diagrame. Problemet janë të zgjedhur mirë për të ilustruar pika të ndryshme të teknikës në përdorimin e metodave transformimin ...

Para libër u shfaq në shtyp Sneddon Glasgow kishte lënë për të marrë karrige të matematikës në Kolegjin Universitetin e Staffordshire Veriut (i cili më vonë u bë Keele University). Ai gëzonte sfidën e ndërtimit të një departamenti në një institucion të ri dhe tani në një departament të Sneddon matematikë bërë ndryshim të vogël në qëndrimin e nevojshme për të aplikuar një matematikan më tepër se një fizikant teorik. Secili e mëparshme Sneddon dy lëvizje kishte paraprirë publikimit të një punë e madhe nga ai dhe lëvizjen e tij përfundimtare Sneddon's back në Universitetin e Glasgout në 1956 pas një model të ngjashëm.

Glasgow themeluar Kryetari Simson e matematikës në të cilën Sneddon ishte emëruar. Edhe pse ai kishte qenë i lumtur në Kolegjin Universitetin e North Staffordshire ende Glasgow zhvilloi një vend të veçantë në affections e tij dhe në shumë mënyra është një Homecoming lumtur. Kjo kohë dy libra janë botuar rreth kohën e veprimin e tij. E parë ishte e funksioneve të veçanta të fizikës dhe kimisë matematike botuar në Oliver dhe seri Boyd në 1956. Ajo kishte për qëllim studentët e matematikë e aplikuar, fizikë, kimi dhe inxhinieri i cili duhej të punojnë me të veçantë 'funksionet e Lazhandrian, Bessel, Hermite dhe Laguerre. I [EFR] të blerë këtë libër kur kam qenë student në vitet 1960. Kjo ishte, si të gjitha Oliver dhe seri libra Boyd, shitet me një çmim një student mund të përballojë dhe të sigurohet një llogari të drejtpërdrejtë të temë në një stil të shkurtër, por shumë e qartë.

Elemente ardhshëm Sneddon për tekstin e ekuacioneve diferenciale e pjesshme u duk vitin e ardhshëm në vitin 1957. Ajo ishte shkruar pikërisht me të njëjtën filozofi bazë si librat e mëparshëm të gjitha Sneddon së. Ai përshkruan qëllimet e tij në Parathënie:

Qëllimi i këtij libri është të paraqesë elementet e teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore në një formë të përshtatshme për përdorimin e studentëve dhe punëtorëve të hulumtimit interes kryesor i të cilit në subjekt qëndron në gjetjen e zgjidhjeve te ekuacioneve të veçantë në vend se në teorinë e përgjithshme.

Aplikimet e metodave janë përsëri forcën e librit që e konsideron përdorimin e ekuacioneve diferenciale pjesore në termodinamikë, proceset stochastic, dhe lindjes dhe proceset e vdekjes për bakteret. Libri merret me, mes temave të tjera, Laplace 's ekuacion, probleme me vlerë të përziera kufitare, ekuacioni i valës, ekuacioni dhe ngrohjes.

Në vitin 1960 Sneddon botoi një tekst të përbashkët me JG Defares, Nje hyrje në matematikë e mjekësisë dhe të biologjisë. Kërkesat shqyrtuar në këtë tekst janë në ballë të interesave të sotme dhe hulumtuese tregojnë se sa përpara Sneddon të menduarit ishte në fushat në të cilat për të aplikuar të fuqishme të tij Metodat matematikore. Një tekst i madh që ai botoi ishte përzier probleme vlerë kufirit në teori të mundshme në vitin 1966. Kjo ishte përsëri një punë në hap me kohën e hulumtimit që përmban një përshkrim shumë të plotë të problemit klasik të teorisë të mundshme, pikërisht për të përcaktuar elektrostatike potencial për shkak të një disk i hollë qarkore e ngritur në një potencial të përcaktuara. Në thelb çdo rezultat interesante e cila kishte qenë botuar në temë në njëzet vitet e mëparshme u diskutua me të vështirë se çdo punë të një rëndësie të lënë jashtë.

Në 1969 Sneddon botuar probleme Crack në teorinë klasike të elasticitet me M Lowengrub. Ky libër, i cili shqyrtoi problemin e formimit dhe përhapjen e plasaritjeve në organet elastike, ishte një tjetër kryevepër. Shkruar në një temë në të cilën Sneddon botuar shumë gazeta, kjo ishte një llogari të plotë të analizës matematike teorike të shpërndarjes thekson induktuar në organet përkryer elastik nga prania e çara.

Një tjetër kontribut i madh nga Sneddon redaktimi i tij ishte punë përkthime rusisht e teksteve kryesore. Ai filloi këtë punë rreth 1960 dhe ishte i përfshirë me përkthim në anglisht i vëllimit të punës pesë nga VI Smirnov Një kurs i matematikës të lartë. Ai ishte gjithashtu i përfshirë me përkthim anglisht të veprave nga Gelfond dhe Linnik. Nga disa lloj simetrie shumë i teksteve Sneddon ishin përkthyer në rusisht.

Sneddon udhëtoi gjerësisht, veçanërisht në Amerikën e Veriut, ku ai mbajti një numër të vizituar professorships, por ai gjithashtu bëri vizita në Poloni, Rusi, Itali dhe Australi. Ai mori nderon shumë për punën e tij, sidomos të zgjedhjeve të Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1958 dhe të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1983. Ai mori diploma nderi nga një numër i universiteteve duke përfshirë Hull, Strathclyde, Varshavë dhe Heriot-Watt. Ai u zgjodh edhe të akademive të tjera të tilla si Akademia e Shkencave dhe polak të caktuar një komandant i Rendit e Polonia Restituta. Ai u dha një OBE në 1969 për të njohur kontributin e tij në komisionet e qeverisë të shumta. Ai në pension nga Kryetari Simson e matematikës në vitin 1985, por vazhdoi si shokët nderi të lartë.

Për më tepër dashuria kryesore Sneddon matematikës ishte muzika dhe artet në Skoci. Kjo nuk ishte vetëm një interes privat për të zënë kohën e tij kohë të lirë, por ai i dha me zemërgjerësi të kohës së tij në bordet duke përfshirë atë të Orkestrës Kombëtare skocez, Teatri qytetare dhe ai shërbeu në bord këshillimor i skocez Opera.

Në shumat Munn deri cilësitë e tij personale me këto fjalë:

Në një nivel personal, Ian do të mbahet mend me dashuri për personalitetin e tij të ngrohtë, i pafrenueshëm e tij, ndjenjën e humorit djaloshar - askush nuk kishte një fond më të madh të anekdota - dhe mirësia e tij të pandërprerë për të ndihmuar të rinjtë me karrierën e tyre.

Pak, në, shpreh ndjenjat ngjashme:

Sneddon ishte një conversationalist madhe, me një histori për çdo rast. Ai e dinte kaq shumë njerëz, nga e gjithë bota, që ai gjithmonë mund të dalë me diçka interesante. Ai kishte një ndjenjë të gjallë të humorit dhe të ngrohtë, personalitet lloj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland