Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry John Stephen Smith

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Nov 1826

Dublin, Ireland

9 Feb 1883

Oxford, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henry Smith 's babai ishte John Smith, një avokat irlandez, dhe nëna e tij ishte Maria Murphy nga afër Bantry Bay. Henri babait Gjon vdiq kur ai ishte më pak se dy vjet të vjetra dhe Maria ishte e majta në të sjellë deri katër fëmijët e tyre, prej të cilëve ishte Henry i ri. Nje nga motrat e tij më të vjetër Eleanor Elizabeth Smith, lindur në 1822, vazhdoi të bëjë një kontribut të madh në arsim, dhe në veçanti për edukimin e grave në Oksford. Familja lëvizi disa herë, por në fund gjeti një shtëpi të përhershme në Ryde mbi Isle of Wight në vitin 1831.

Henri ishte një fëmijë të ndritshme që u mësoi të parë nga nëna e tij, pastaj nga tutorët e privat në Hyde nga 1838. Ai ndoqi shkollën publike Rugby nga mosha 15 si konviktor. Ai është shquar për një gamë të subjekteve dhe ambicia e tij ishte një bursë për të Balliol College, Oxford. Kjo ishte bërë e vështirë që shëndeti i tij ishte e varfër (një vëlla dhe motër të dy vdiq) dhe ai u dërgua në Itali pas vdekjes së vëllait të tij në 1845 në vend të përfundimit të vitit të tij të fundit në Rugby. Ai ndërmori lexim privat ndërsa në Itali dhe ishte ende në gjendje për të fituar bursë.

Në 19 ai u bë një student në Balliol, por ndërsa shpenzimet e pushimeve të verës në Itali problemet e tij shëndetësore u bë i mprehtë kur ai e kontraktuar li. Ai ishte në gjendje të rifilloj studimet e tij, por ndërkohë në pushime në Francë në vitin e ardhshëm ai kontraktuar malaries. Ai nuk mund të kthehen në Oksford, por kjo kishte avantazhin se ai ishte në gjendje për të studiuar me disa nga matematikanet e lartë në Sorbonne dhe College de France si Arago. Për shëndetin e tij mbulohen ai u kthye në Oksford në 1847 dhe në 1849 ishte dhënë një dyfishtë të parë në matematikë dhe klasike.

Smith u bë një shoku, pastaj një mësues në Kolegjin Balliol. Në 1860 ai u emërua profesor Savilian të gjeometrisë pavarësisht nga një fushë të fortë të kandidatëve duke përfshirë George Boole. Në 1861 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore, por pavarësisht nga statusi i karrige Savilian ai nuk mund të përballojë të heqin dorë nga të ardhurat e tij nga mësimi pedagog dhe vazhdoi në Balliol. Kjo marrëveshje vazhdoi deri 1873 kur ai u bë një shokët e Corpus Christi College e cila ka dhënë atë me të ardhura, por nuk e detyrave. Kjo e lejoi atë të heqë dorë nga pozita e tij mësim në Balliol.

Smith nuk martohet, por jetonte në Oksford, me nënën e tij deri në vdekjen e saj në 1857. Në këtë kohë motrën e tij Eleanor lëvizur në mënyrë efektive me atë të bëhet zonjë e tij. Në kohën që Eleanor lëvizur në, Smith jetonte në St Giles ', por në 1874 ai u emërua si mbajtës i Muzeut e Universitetit dhe u vendos në shtëpinë e mbajtësit në Muzeun e Jugut Parqet Rrugor.

Ndërsa në kontinent gjatë shkollës së tij dhe vitet e studimeve të kishte qenë mësuar frëngjisht, gjermanisht dhe italisht dhe lexuar gjerësisht. Ai kishte qenë më e ndikuar nga puna e Gausit. Smith tha:

Nëse ne, përveç emrit të madh e Newton (Dhe përjashtim është ai që vetë Gauss e madhe do të kishte qenë i kënaqur me të) është e mundshme se asnjë matematikan i çdo moshe ose vendi i Gausit ka tejkaluar ndonjëherë në kombinim i një pjellorisë pasur e me një shpikje vigorousness absolut në demonstratë .. .

Ndikuar nga i Gausit, kontributet më të rëndësishme Smith janë në teori numër ku ai punoi në divisors fillore. Ai provoi se çdo numër të plotë mund të shprehet si shumë e 5 shesheve dhe si shuma e 7 shesheve, duke treguar në shumë mënyra se si kjo mund të ndodhë. Për më tepër për zgjidhjen e këtyre rasteve në mënyrë të qartë, ai i dha një metodë e cila do të japin disa mënyra që një numër të plotë mund të shprehet si shumë e shesheve k për çdo k fikse. Ai botoi rezultatet e tij në urdhërat dhe e përgjithshmë e formave katror që përmbajnë më shumë se tre indeterminates publikuar në Proceedings of Shoqërisë Mbretërore në vitin 1867. Eisenstein kishte provuar më parë për rezultat 3 shesheve dhe Jacobi për 2, 4 dhe 6 sheshe. Smith gjithashtu zgjeruar i Gausit 's teorema e në forma të vërtetë katror me format komplekse katror.

Nga 1859-1865 ai ka përgatitur një raport në pesë pjesë më Teoria e Numrave. Në të analizave Smith punën e matematikanë të tjerë, por shton shumë e tij. Kjo punë ka qenë përshkruar si:

... Monumenti më i plotë dhe elegante ngritur ndonjëherë në teorinë e numrave.

Smithi shkroi edhe mbi tema gjeometrike. Para dy letrat e tij ishin në gjeometri dhe, në 1868, ai shkroi disa probleme kub dhe biquadratic e cila fitoi çmimin e tij Shtajner e Akademisë Mbretërore të Berlinit.

Smith është kujtua për formën Smith normale për matricat. Kjo duket të jetë më pak të njohur se, në vitin 1875, ai dha shembuj të vendos ndërprerë që janë të ngjashme me copë litari Sierpinski, shih. Letër e tij mbi këtë temë në Proceedings of Mathematical Society në Londër për 1875 përmban një përshkrim të Cantor vendosur tetë vite para Cantor.

Ai është përshkruar si më poshtë:

Ai ishte i gjatë, i bukur njeriu, i njohur për bukuri e tij, bujarinë, ngrohtësi, dhe zgjuarsi spontane ...

Ne mësojmë shumë nga Smith nga komentin e mëposhtme nga John Conington, profesor i latine në Oksford, (shih për shembull):

Unë nuk e di se çfarë, Henry Smith mund të jetë në lëndët në të cilën ai pretendon të dinë diçka, por unë nuk shkoj në atë rreth një çështje të bursave, në një rresht ku ai pretendon të dijë asgjë pa mësim më shumë prej tij se sa unë mund të merrni nga ndonjë tjetër.

Smith u bashkua me matematike Shoqëria Londër gjatë vitit të parë të ekzistencës së saj dhe ai u bë presidenti i saj i gjashtë në 1874-76. Ai i dha adresën e tij presidenciale Në gjendjes aktuale dhe perspektivat e disa degëve të matematikë të pastër i cili ishte publikuar në Proceedings of Mathematical Society në Londër në 1876. Ai mori shumë nderon edhe diploma nderi nga universitetet e Kembrixhit dhe Dublinit. Ai u emërua në dy komisioneve mbretërore, komisioni mbretërore në mësim dhe shkencor komisionit mbretërore në universitete.

Përkundër problemeve të shëndetit kur ai ishte student, Smith gëzonte më së shumti e shëndetit të shkëlqyer deri në 1881 kur shkurre e tij filloi të përkeqësohej, kryesisht për shkak të nivelit shumë të lartë të punës që ai ka vazhduar të ndërmarrë. Një ngjarje e pazakontë ka ndodhur pranë fund të jetës së tij. Akademia e Shkencave në Paris vendosur pyetje për Grand Prix 1882 në Matematikë të jetë saktësisht problemi në disa mënyra që një numër të plotë mund të shprehet si shumë e shesheve k se Smith ka zgjidhur në 1.867 letër e tij dhe urdhërat e përgjithshmë e formave katror që përmbajnë më shumë se tre indeterminates. Smith shkruan Hermite i cili më pas e kuptoi se Akademia e Shkencave kishte blundered duke vendosur një problem që ishte zgjidhur tashmë. Hermite Smith pyeti nëse ai do të bashkëpunojnë në duke u përpjekur të mos bërë Akademisë duken qesharake, dhe thjesht të paraqesë një zgjidhje për pyetje Grand Prix. Kjo Smith bëri por vdiq para se të ishte dhënë çmimi. Pas vdekjes së tij Akademia e dhënë dy çmime të plotë, një të Smith dhe një të Minkowski.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland