Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stephen Smale

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 July 1930

Flint, Michigan, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stephen Smale ka lindur në Michigan Flint në lindje, një qytet i njohur si vendi i General Motors, kompania automobilistike. Ai mori pjesë në Universitetin e Miçiganit, marrja e BS e tij në vitin 1952 dhe MS tij vitin e ardhshëm.

Smale vazhdoi të punojë për doktoraturë e tij në Universitetin e Miçiganit, Ann Arbor sipas R. Bott për mbikëqyrjen dhe ai u dha D Ph e tij në 1957 për tezën kthesa të rregullta në Manifolds Riemannian. Në tezën e tij ai i përgjithësuar rezultatet e provuar nga Whitney në 1937 për kthesa në aeroplan në kthesa në një manifold n-dimensionale. Smale ishte një instruktor në Universitetin e Çikagos në 1956-58.

Në 1958 mësuar Smale rreth Pontryagin 's punojnë në fushat vektoriale strukturore të qëndrueshme dhe ai filloi të aplikojë metodat topological të studiojnë këto probleme. Ai i kaloi vitet 1958-60 në Institutin për Advanced Study at Princeton në një Fondacioni Kombëtar i Shkencës Fellowship Akademik. Gjashtë muajt e fundit të këtij miqësia ai kaloi në Instituto de Mathematica Pura e Aplicada në Rio de Janeiro. Këtu ai mori një letër nga Levinson që çoi atë për të studiuar fenomenet kaotike, ne përshkruajnë këto ide më poshtë.

Në vitin 1960 Smale ishte caktuar një profesor i matematikës në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, duke lëvizur në një rang profesori në Universitetin Kolumbia vitin e ardhshëm. Në vitin 1964 ai u kthye në një rang profesori në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, ku ai ka kaluar pjesën kryesore të karrierës së tij. Ai në pension nga Berkeley në 1995 dhe mori një post si profesor në Universitetin e qytetit të Hong Kong.

Smale ishte dhënë një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar në Moskë në vitin 1966. Punë që çoi në këtë çmim u përshkrua nga René Thom, shih. Një nga rezultatet mbresëlënëse Smale ishte puna e tij në hamendje përgjithësuar Poincare.

Hamendje Poincare, një nga problemet e famshme të 20-të-matematikë shekulli, pohon se një i lidhur thjesht mbyllur 3-manifold dimensionale është një sferë 3-dimensionale. Lartë pretendon dimensionale Poincare hamendje se çdo të mbyllura n-dimensionale manifold cili është ekuivalent me homotopy n-sferën duhet të jetë n-sferë. Kur n = 3 ky është ekuivalente me hamendje Poincare. Smale provuar të lartë hamendje dimensionale Poincare n në vitin 1961 për të paktën 5. (Michael Freedman vërtetohet supozimi për n = 4 në vitin 1982, por supozoj origjinal mbetet e hapur.)

Një fushë tjetër në të cilën Smale ka bërë një kontribut shumë të konsiderueshme është në teori Morse cilin ai ka aplikuar për probleme të shumta integrale. Në fakt Smale sulmuar hamendje përgjithësuar Poincare duke përdorur teori Morse.

Një tjetër zbulim i Smale të lidhur me attractors çuditshme. Një attractor në mekanikën klasike është një mënyrë gjeometrike të përshkruar sjelljen e një sistemi dinamike. Ka tre attractors klasike, një pikë e cila e karakterizon një sistemi të qëndrueshëm shtetëror, një lak i mbyllur që e karakterizon një sistem periodik, dhe një kupë që kombinon disa cikle. Smale zbuluar attractors të çuditshme të cilat çojnë në sistemet kaotike dinamike. Attractors çuditshëm kanë strukturë të hollësishme në të gjitha shkallët e përforcim dhe ishin një nga fractals herët për të studiuar.

Karriera Smale ndryshoi drejtim në fund të viteve 1960, shih:

Nga vitet gjashtëdhjetë vonë Smale kishte lëvizur në aplikimet. Ai modeluar proceset fizike nga sistemet dinamike, hapja e linjave të reja të hetimit. Problem n-trupin dhe teoria elektrike qark ishin ndër aplikacionet që Smale i përshtatur në gjuhën e sistemeve dinamike. Për shumë e shtatëdhjeta Steve u përqëndruan në ekonomi, injeksionit topologji dhe dinamika në studimin e equilibria përgjithshme ekonomike. Duke krijuar natyrën e equilibria, Smale filloi të mendoj algoritme për llogaritje të tyre. Ndërsa metodat tradicionale në teorinë konvergjenca e algoritme janë lokale, Smale paraqiti një perspektivë globale për të problemeve. Ishte algorithm të besueshme, dhe sa iterations duhej të pritet? ...

Smale punës kohëve të fundit ka qenë në shkenca kompjuterike theoetical. Me bashkë-punëtorët Blum L dhe M Shub, ai ka zhvilluar një model të llogaritje e cila përfshin dy qasje Turing makinë dhe metodat numerike e analizës numerike.

Smale ka pranuar nderon shumë për punën e tij. Përveç Medaljen Fushat të përshkruara më sipër, ai u shpërblye me Çmimin për Veblen Gjeometri nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1966:

... për kontributin e tij në aspekte të ndryshme të topologji diferenciale.

Në vitin 1996 Smale marrë Medaljen Kombëtare të Shkencës ([)) per:

... katër dekadave të punës pioniere në pyetjet kërkimore themelore të cilat kanë çuar në përparime të mëdha në matematikë të pastër dhe të zbatohen.

Kontributi Smale është bukur përmblodhi në:

Gjatë karrierës së tij Smale ka kontaktuar me probleme matematikore me bursë për të mësuar nga të tjerët, guxim të pafrenuar nga urtësi konvencionale, dhe fuqisë dhe vizionit për të punësuar metodave të reja dhe të ndërtojnë kornizat origjinale. Pas fakt, një zhvillim Smale duket kaq e natyrshme, ende nuk ka një mendim tjetër të saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland