Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Simson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Oct 1687

West Kilbride, Ayrshire, Scotland

1 Oct 1768

Glasgow, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Simson ishte djali i madh i John Simson dhe Agnes Simson (Nee Simson). Nëna Simson kishte 17 fëmijë, të gjithë djemtë, vetëm gjashtë prej të cilëve ka arritur pjekurinë. Simson hyrë Universiteti i Glasgout si student më 3 mars 1702, duke qenë 14 vjeç në atë kohë, dhe studiuar nën Tran regjent Gjoni. Ai shquar veten në klasike, gjuhët orientale dhe botanikë.

Babai i tij kishte për qëllim që Robert duhet të hyjnë në kishë, dhe ajo ishte vetëm rastësi që interesat e tij u kthye në matematikë. Si një student i teologjisë ai ishte e nevojshme për të prodhuar vepra të shkruar për mësuesit e tij. Ky gjeti i pakënaqshëm, pasi ai ndjeu argumente të jobindës dhe spekulative. Për rekreacion ai u kthye në një libër të parë në filologji orientale, ku ai gjeti deklarata që mund të tregohet të jetë e vërtetë ose e rreme, por kjo nuk ishte tërësisht të kënaqshme dhe në atë fazë ai kishte rekurs në matematikë dhe Euklidi 's Elemente. Ai pastaj vendoset të punojnë për të studiuar matematikë seriozisht, por ai kishte për të bërë këtë të tij, që në atë kohë, për disa arsye, nuk kishte asnjë të dhënë leksione mbi subjekt nga Sinclair profesor Robert.

Gjatë vitit të tij të parë si student në Glasgow Robert Simson ishte përfshirë në një incident mjaft interesant që tregon se, edhe para Bashkimit të Parlamenteve, skocez si edhe studentët anglisht festoi 5-të të nëntorit me fishekzjarre. Në një zhvillim nga afër atë natë Robert ishte lënduar në fytyrë duke shtënë nga një pistoletë që i përkasin një shoku student Tran Artur, i cili me një grup studentësh të tjerë ishte shkarkimi një pistoletë dhe lënë jashtë squibs. Ata u tërhoqi para Fakultetit ku Tran ranë dakord se ai kishte qëlluar me pistoletë, dhe se ai i kishte thënë

ai do ta vrisnit atë në vegjë disa gruaja e vjetër.

Tran vetë u gjobit gjysmë-a-kurorë, miqtë e tij më të vogël dhe ishin të shuma e qortoi publikisht në Sallën e përbashkët. Tran mund të ketë qenë i biri i Tran regjent Gjoni.

Është përgjithësisht supozohet se Robert Simson mori pjesë si student në Universitetin për një periudhë prej rreth tetë vjet deri në 1710, kjo nuk ishte një periudhë e pazakontë e studimit në kohë. Në 1710 Sinclair Profesor Robert dha dorëheqjen, dhe u ofrua Simson karrige. Ai ishte i gatshëm të pranojë atë menjëherë, dhe i kërkoi leje që të kalojnë disa kohë në Londër, ku ai mund të ketë mundësi të njihet me disa nga matematikanët më të shquar në Angli. Kjo u dha dhe shkoi menjëherë në Londër ku u takua me disa të njohur Matematikanë, të tilla si Edmond Halley, John Caswell (vdiq më 1712), Profesor i Savilian Gjeometri në Oksford, William Jones, dhe më në fund Humphrey Ditton (1675-1715) Mësues matematike në Spitalin e Krishtit, me të cilin Simson ishte veçanërisht miqësor. Ndërsa në Londër, ai ishte informuar se, nga Fakulteti i minutë 8 mars 1711, ai ishte emëruar në karrige Glasgow

duke siguruar gjithmonë, se ai jep një dëshmi të kënaqshme për fakultetin e aftësi të tij në Matematikë përpara pranimit të tij.

Ai u kthye në Glasgow, ku më 10 nëntor 1711 ai u dha dy për të zgjidhur problemet gjeometrike. Këto ai merret me të kënaqësinë e Fakultetit

pas të cilës ai i dha një mostër të kënaqshëm të aftësive të tij në mathematicks dhe zotësitë e mira në algjebër dhe gjeometri mësimdhënie, ai gjithashtu prodhuar Testimonials mjaftueshme nga Z. Caswell profesor i astronomisë në Oksford dhe nga të tjerët në Londër dhe të kualifikuar në mathematicks, mbi të gjitha që fakultet zgjidhjen e ai do të pranohen ditën e nëntëmbëdhjetë të këtij nëntor çastit.

Tre ditë përpara pranimit të tij ai u diplomua Master of Arts.

Kjo ishte kur ai ishte në Angli se Edmond Halley i sugjeroi atij se ai mund të kushtojnë talentin e tij të konsiderueshme për restaurimin e punës së geometers hershme greke, të tilla si Euklidi dhe Apollonius e Perga. Këto janë vepra që vetëm mbijetojnë në llogari të shkurtuar jepen nga matematikanët më vonë si Pappus e Aleksandrisë. Ai studioi parë Euklidi 's ashtu-quajtur porisms. Playfair 's 1792 Përcaktimi i porism është

një propozim duke pohuar mundësinë e gjetjes së kushteve të tilla, si do të bëjë një problem i caktuar i papërcaktuar, ose në gjendje të zgjidhjeve të panumërta.

Punës Simson mbi Euklidi 's porisms u botua në 1723 në transaksionet Filozofik të Shoqërisë Mbretërore, dhe restaurimin e tij Plani Loci e Apollonius u shfaq në 1749. Punën e mëtejshme e tij në porisms dhe subjektet e tjera duke përfshirë logarithms u botua pas vdekjes në vitin 1776 nga Lord Stanhope me shpenzimet e tij. Simson vendosur edhe vetë detyrën e përgatitjes së një botim të Euklidit 's Elementet si një formë të përsosur të jetë e mundur, dhe edicionin e tij të Euklidit' s libra 1-6, 11 dhe 12 ishte për shumë vite tekst standard dhe formoi bazën e tekstet në gjeometri shkruar nga autorë të tjerë. Punë të vazhdojë deri më shumë se 70 edicioneve të ndryshme, ndryshimet ose përkthime të parë në Glasgow botuar në 1756, me të tjerët duke u shfaqur në Glasgow, Edinburg, Dublin, Londër, Kembrixh, Paris dhe një numër të qyteteve të tjera evropiane dhe amerikane. Edicioneve të fundit u shfaq në Toronto në Londër dhe 1933 në redaktim i Isakut Todhunter, dhe në Sao Paolo në vitin 1944. Simson e ligjëratave u shpërndanë në latinisht, në çdo rast në fillim të karrierës së tij. Shkrimet e tij më të rëndësishme janë shkruar në këtë gjuhë, megjithatë, edicioni i tij i Euklidit, pas publikimit të tij të parë në latinisht, u shfaq në anglisht, ashtu si edhe një traktat mbi pjesët konik që ai shkroi për të mirën e studentëve të tij.

Reputacionin e tij si një gjeometër ka qenë gjithmonë shumë të lartë, edhe pse, si një kritik ka shkruajtur

shtesa dhe ndryshime që Simson bërë nga mënyra e rivendosjen e tekstit të saktësinë e saj 'origjinal' janë sigurisht jo të gjithë ato përmirësime, dhe vë në dukje ai bashkangjitur tregojë me atë që ai e konsideronte nderim geometers madh të antikitetit.

Nuk ishte një ndjenjë në disa qarqe që, duke kufizuar përpjekjet e tij për arritjen e ai tekst të përsosur, ai ka humbur një mundësi të aplikojnë talentin e tij të konsiderueshme dhe depërtim në një ekspozitë më e dobishme të subjektit të tij. Për Simson makina më të mira për paraqitjen e një argument ishte gjeometri dhe matematike, edhe pse ai ishte njohur me zhvillimet e fundit në algjebër dhe njehsim pambarimisht i vogël, ai preferoi të shprehë veten e tij në lidhje gjeometrike kudo që të jetë e mundur. Ai nuk ishte, sigurisht, vetëm në këtë, si Njutoni kishte miratuar të njëjtën pikëpamje kur shkrim Principia e tij.

Simson se puna nuk ishte kufizuar që të gjeometria është greke ilustrohet nga Tweddle letër, në të cilat ai diskuton një dorëshkrim i hershëm të Simson që kanë të bëjnë me seri inversi tangjent dhe përdorimin e tyre në llogaritjen e π.

Për pesëdhjetë vite Simson mbajtur pesë ditë në javë gjatë kohës së mandatit të tij dy klasa kryesore. Nga të gjitha llogaritë ai ishte një pedagog i mirë, edhe pse më të mira në ditët e tij më të rinj se drejt fund të jetës së tij, kur mungesa e tij e bëri atë mendje viktimë e shaka praktike. Disa nga nxënësit e tij të arritur dallim në matematikë, sidomos Maclaurin, Stewart, John Robison i cili u bë profesor i Filozofisë Natyrore në Universitetin e Edinburgut dhe Trail.

Simson ishte një njeri i mirë në kërkim, i gjatë e shtat dhe favorizimin lloj pëlhurash të lehta me ngjyrë. Ai ishte i pamartuar dhe kështu që nuk kishte përdorur të shtëpisë gjerë në Kolegjin ku ai kishte të drejtë, por jetonte në dhoma atje. Ai hëngri të gjitha ushqimet e tij, duke përfshirë mëngjesin, në një tavernë të vogël përballë portës Kolegji mbajtur nga një Millar Znj. Ai deshi që tregon vizitorëve raundin College dhe ishte shumë njohuri për grumbullimin e madhe e antikave romake që vijnë nga Wall Antonine dhe lagjen e saj.

Sipas Aleksandër Reverend Carlyle

Ai ishte veçanërisht urrejtës të kompanisë e zonja, dhe, përveç një ditë në vit, kur ai piu çaj në kryesore Campbell dhe bisedova me hare dhe lehtësinë me vajzën e tij Mally, i cili ishte gjithmonë bukë e thekur e tij të parë, ai nuk ishte në kompani me atyre. Ai thuhet të ketë qenë ndryshe me atë në rininë e tij, dhe se ai kishte qenë shumë e bashkangjitur me një grua, për të propozimeve të cilin ai e kishte bërë, por mbi refuzimin e saj, ai u bë i lodhur me seks. Lady kishte vdekur para se unë u bë i njohur me familjen, por burri i saj e dija, dhe duhet të rrëfej se në zgjedhjen e saj zonja preferuar një njeri i shthurur në Hyperion.

Simson ishte një njeri i shoqërueshëm. Në mbrëmjet e premte ai do të takohet me shokë në një klub në një tavernë aty pranë, ku ai do të luajë uist, një lojë në të cilën ai shkëlqeu. Kjo u pasua nga një periudhë e biseda dhe kënduar. Ai ishte i dashur i të kënduarit odes grek vë në muzikë bashkëkohore.

Çdo të shtunë ai do të ecin, vetëm ose në shoqëri, në një han në fshatin e afërt të Anderston, ku ai luajti të presë me miqtë e tij të veçantë dhe çdo vizitorë për të Glasgow se ai e kishte ftuar për t'u bashkuar me atë për darkë.

Ai ishte një njeri më metodike dhe, më ecën çdo ditë në kopsht College dhe gjetkë, ai llogaritet numri i paces nga një vend në tjetrin.

Robert Simson ishte personi i parë për t'u emëruar në zyrën e Clerk (i njohur më vonë si Nëpunës i Senatit), i cili mori në 1728 dhe demitted vetëm kur ka dalë në pension në 1761. Në vitin 1761 ka dalë në pension nga kryetari i tij që e mbante atë për vite pesëdhjetë. Ai vazhdoi dhoma e tij në kullë deri në vdekjen e tij, por hoqi dorë Kolegji shtëpinë e tij, të cilën ai nuk e kishte jetuar in Simson mbetur në shëndet të mirë deri në disa vjet para vdekjes së vet, gjatë së cilës periudhë ai kishte të punësuar një amanuensis për të ndihmuar atë në rishikimin shkrimet e tij gjeometrike.

Një vit përpara se të tërhiqej nga Kryesuesi i matematikës, Simson kishte propozuar se kolegu i tij James Buchanan, Profesor i gjuhëve orientale, duhet të lehtësoj atë për detyrat e tij të mësimdhënies në kushtet e pasuar në Çair, kur ka dalë në pension, por Buchanan vdekur para ndonjë veprim është marrë. Para Simson në pension në 1761 ai parashikonte se ndihmësi i tij James Williamson duhet të pasojë atë, dhe kjo u ra dakord.

Robert Simson vdiq në vitin e tetë të tij të parë dhe u varros në tokë fqinje Blackfriars varrimi, ku një gur varri prej mermeri, në zotërim të një mbishkrim të gjatë lavdërues latinisht, u ngrit në kujtim të tij. Më vonë, me përpjekjet e një Fullerton Z. e Overton në famullinë e Perëndimit Kilbride, një monument i vë këmbët e pesëdhjetë e lartë ishte ngritur në Perëndim varrezë Kilbride, duke shkruar në të cilën ai është përshkruar si

restaurues e Greqisë së Lashtë Gjeometria, dhe nga punimet e tij nxitës e Madhe e Studimit të tij në shkollat.

Simson bequeathed bibliotekën e tij shumë të madhe të librave dhe letrave në Universitetin e Glasgout, ku ata përbëjnë vlerë Simson trashëgim. Mbledhjen e përfshin vëllimet e gjashtëmbëdhjetë e fletoret e tij të përditshme, Adversaria. Këto mbulojnë vitet 1715-1765 dhe të përbëhet nga problemet e shumta gjeometrike interspersed me ushtrime në algjebër dhe astronomisë, si dhe llogaritë e rralla të transaksioneve financiare.

Komentet shtesë

Simson gjithashtu bëri zbulime shumë të vetën e tij në gjeometri dhe linjës Simson është emëruar pas tij. Megjithatë linjë Simson nuk duket në punën e tij, por Poncelet në Propriétés Projectives thotë se teorema i atribuohet Simson nga Servois në Gergonne 's Journal. Duket se teorema është për shkak të William Wallace.

University of St Andrews dhënë Simson Doktor nderi i Mjekësisë në 1746.

Në 1753 Simson vuri në dukje se, si numrat e Fibonaccit rritur në madhësi, raporti midis numrit ngjitur afrua raporti i artë, vlera e të cilave është

(1 + √ 5) / 2 = 1,6180. . . .

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland