Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Waclaw Sierpinski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 March 1882

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

21 Oct 1969

Warsaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Waclaw Sierpinski 's ati ishte një mjek. Ai ndoqi shkollën në Varshavë, ku talentin e tij për matematikën ishte i ndotur shpejt nga mësuesit e parë të tij matematikë. Kjo ishte një periudhë e pushtimit rus të Polonisë dhe kjo ishte një kohë e vështirë për Sierpinski talentuar për t'u arsimuar në Poloni. Rusët kishin detyruar gjuhën dhe kulturën e tyre mbi polakët në ndryshime të shumta në të gjitha shkollat e mesme zbatohen midis 1869 dhe 1874. Qëllimi ishte ruse për të mbajtur në Poloni si analfabetizmi i lartë të jetë e mundur, në mënyrë që ata të mësuarit dhe e dekurajuar numrin e studentëve ra.

Pavarësisht vështirësive, Sierpinski hyri Departamenti i Matematika dhe Fizika e Universitetit të Varshavës në vitin 1899. Kjo do të ishte më i saktë për të përshkruar atë si Car i Universitetit, pasi ky ishte emri zyrtar i Universitetit i cili kishte bërë një universitet ruse në vitin 1869. Ligjërata në Universitetin ishin të gjithë në rusisht dhe stafit është krejtësisht rus. Nuk është për t'u habitur, pra, që ai do të jetë punë e një matematikan rus, një nga mësuesit e tij Voronoy, se pari tërhoqi Sierpinski.

Në vitin 1903 Departamenti i Matematika Fizika dhe ofroi një çmim për esenë më të mirë nga një student në Voronoy 's kontribut për teorinë e numrave. Sierpinski iu dha medalja e artë në garën për disertacion e tij. Ai e përshkroi ngjarjet (shih):

... Unë u shpërblye me një medalje ari nga universiteti për punë në një konkurs në teorinë e numrave. Ishte puna e parë e mia shkencore. Ajo u pranua për botim në "Izvestia" të Universitetit të Varshavës. Megjithatë, në vitin e ardhshëm ka pasur një grevë për të prodhuar një bojkotim të shkollave ruse në Poloni dhe unë nuk dua që puna ime e parë të shtypura në gjuhën ruse dhe kjo është arsyeja që unë sikur të tërhequr nga të shtypura në Varshavë për "Izvestia". Kjo është arsyeja pse nuk u botua deri në 1907 në revistën matematikore 'veprat e Matematika dhe Fizika "botuar nga Samuel Dickstein.

Pesëdhjetë vjet më pas ai u diplomua nga Universiteti i Varshavës Sierpinski shikuan prapa, në problemet që ai kishte marrë si një Pol shkallë e tij në kohën e pushtimit rus:

... na u desh të marrë pjesë në një leksion në vit në gjuhën ruse. ... Secili nga studentët e bërë atë një pikë të nderit që të ketë rezultate më të keq në atë lëndë. ... Unë nuk përgjigjem një pyetje të vetme ... dhe kam marrë një shenjë të pakënaqshme. ... Kam kaluar të gjitha provimet e mia, atëherë lector sugjeruar unë duhet të marrë një provim përsëris, përndryshe unë nuk do të jetë në gjendje për të marrë shkallën e një kandidat për të shkencës matematikore. ... I refuzoi atë duke thënë se kjo do të jetë rasti i parë në Universitetin tonë, që dikush që ka shenja të shkëlqyer në të gjitha lëndët, që ka disertacion pranuar dhe një medalje ari, nuk do të marrë shkallën e një kandidat për shkenca matematike, por një shkallë më të ulët, Shkalla e studentit një 'të vërtetë' (cuditerisht se çfarë ishte shkalla më e ulët u quajt) për shkak të një shenjë të ulët në gjuhën ruse.

Sierpinski ishte me fat për lector ndryshuar shënuar në kursin e tij ruse gjuhë të 'mirë' në mënyrë që ai mund të marrë shkallën e tij. Siç thotë ai:

Polic ishte njerëzor.

Rezulton në ese çmimin që Sierpinski shkroi në vitin 1904 ishin një kontribut i madh për një problem të famshme në pikat grilë. Supozoni R (r) tregon numrin e pikave (m, n), m, n Z përmbahen në një rreth qendrës O, r rreze. Nuk ekziston një C konstante dhe një numër me k

| R (r) - π r 2 | <K Cr.

D Le të jetë vlera minimale e të intervistuarve. Gausit provuar në 1837 se d 1. Kontributi i madh Sierpinski ishte për të treguar se ishte e mundur për të përmirësuar pabarazisë të d 2 / 3. Në vitin 1913 Edmund Landau shkurtuar dëshmi Sierpinski dhe e përshkroi si rezultat të thellë.

Le te dal nga tema për një moment për të diskutuar disa punë tjera që rrodhi nga ky rezultat i Sierpinski në atë që është quajtur shpesh "problemi i Gausit rrethit. Në 1915 çartur dhe Landau vërtetuar se d> 1 / 2, ndërsa në vitin 1923 Corput van der provuar se d <2 / 3. Pas vitit Littlewood dhe Walfisz provuar se d 37 / 56, kjo duke u përmirësuar të d 163 / 247 vitin e ardhshëm. Përmirësime të vogël të mëtejshme janë bërë nga Vinogradov në Titchmarsh në 1932 dhe 1934. Mirë Rezultati I [EFR] e di se është d 7 / 11.

Sierpinski diplomuar në vitin 1904 dhe punoi për një kohë si mësues në një shkollë të matematikës dhe fizikës në një shkollë të vajzave në Varshavë. Megjithatë kur shkolla të mbyllura për shkak të një greve, Sierpinski vendosi të shkojë në Krakóv të studiuar për doktoratë e tij. Në Universitetin Jagiellonian në Krakóv ai ndoqi leksione nga Zaremba në matematikë, studimi në astronomi mbledhjes dhe filozofi. Ai mori doktoratën e tij dhe u emërua në Universitetin e Lvov në vitin 1908.

Në fakt kjo ishte në 1907 që Sierpinski parë u bë i interesuar në teori caktuar. Kjo ndodhi kur ai erdhi përmes një teoremë e cila deklaroi se pikë në aeroplan mund të specifikohen me një të vetme koordinuar. Ai i shkroi Banachiewicz, i cili ishte në Göttingen në kohë, duke i kërkuar atij si një rezultat i tillë ishte i mundur. Ai mori një përgjigje fjalën "Cantor. Sierpinski filloi të studiojë vendosur teori dhe në 1909 ai dha leksionin e parë ndonjëherë gjatë kushtuar krejtësisht për të ngritur teori.

Gjatë gjithë jetës së tij Sierpinski mbahet një prodhim i hulumtimeve të pabesueshme dhe libra. Gjatë viteve 1908-1914, kur ai dha mësim në Universitetin e Lvov, ai botoi tre libra në shumë gazeta Përveç hulumtimit. Këto libra janë Teoria e numrave iracional (1910), Përshkrimi i Set Theory (1912) dhe Teoria e numrave (1912).

Kur filloi Lufta e Parë Botërore në 1914, Sierpinski dhe familja e tij ka ndodhur të jetë në Rusi. Në këtë kohë qeveritë e Austrisë dhe Rusisë u përpoq të përdorë pyetje polak si një armë politike. Sierpinski ishte internuar në Viatka. Megjithatë Egorov dhe Luzin dëgjuar se ai kishte qenë internuar dhe të rregulluar për atë që do të lejohen të shkojnë në Moskë. Sierpinski kaloi pjesën tjetër të viteve të luftës në Moskë duke punuar me Luzin. Së bashku ata filluan studimin e përcakton analitik. Në 1916, gjatë kohës së tij në Moskë, Sierpinski dha shembullin e parë të një numri absolutisht normale, se është një numër i shifrat e të cilit ndodh me frekuencë të barabartë në çfarëdo baze është e shkruar. Borel kishin provuar numër i tillë ekziston, por Sierpinski ishte i parë për të dhënë një shembull.

Kur Lufta e Parë Botërore përfundoi në 1918, Sierpinski u kthye në Lvov. Mirëpo menjëherë pas marrjes së deri në emërimin e tij përsëri në Lvov ai iu ofrua një post në Universitetin e Varshavës që ai pranoi. Në 1919 ai u graduar profesor në Varshavë dhe ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij atje.

Në 1920 Sierpinski, së bashku me ish-nxënësit e tij Mazurkiewicz, themeloi revistën e rëndësishme e matematikës Fundamenta Mathematicae. Sierpinski redaktuar ditar që të specializuar në gazeta në teorinë e caktuar.

Nga kjo periudhë Sierpinski punuar kryesisht në fushën e teorisë vendosur, por edhe në pika vendosur topologji dhe funksioneve të një variable reale. Në teori vendosur ai ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për të aksiomë e zgjedhjes dhe të hipoteza e vazhduar. Ai studioi kurbë Sierpinski që përshkruan një rrugë të mbyllur i cili përmban çdo pikë të brendshëm të një katror. Gjatësia e kurbë është pafundësi, ndërsa zona është mbyllur me 5 / 12 se i katrore. Sierpinski vazhduar të bashkëpunojnë me Luzin mbi hetimet e përcakton analitik dhe projektive. Puna e tij mbi funksionet e një variable reale janë rezultatet në seri funksionale, differentiability e funksioneve dhe Baire 's klasifikim.

Sierpinski ishte gjithashtu i përfshirë shumë me zhvillimin e matematikës në Poloni. Ai kishte qenë i nderuar me zgjedhje të Akademisë polonisht në 1921 dhe ai ishte bërë dekan i fakultetit në Universitetin e Varshavës në të njëjtin vit. Në 1928 ai u bë zëvendës-kryetari i Shoqërisë Shkencor Varshavës dhe, në të njëjtin vit u zgjodh kryetar i Shoqërisë polonisht matematike.

Në vitin 1939 në Varshavë ndryshuar jetën në mënyrë dramatike me ardhjen e Luftës së Dytë Botërore. Sierpinski vazhdoi duke punuar në 'Underground Universitetit të Varshavës ", ndërsa punën e tij zyrtare ishte një nëpunës në zyrat e këshillit në Varshavë. Botimet e tij të vazhdueshme që ai arriti të dërgojë letra në Itali. Secila prej këtyre letrave përfundoi me fjalët:

Prova e këtyre teorema do të shfaqen në botimin e Fundamenta Mathematicae

që të gjithë e kuptuan të thotë 'Polonia do të mbijetojë.

Pas kryengritjes së vitit 1944 nazistët dogjën shtëpinë e tij shkatërrimin e bibliotekës së tij dhe letra personale. Sierpinski foli për ngjarjet tragjike të luftës gjatë ai dha një leksion në Universitetin Jagiellonian në Krakóv në 1945 (shih). Ai foli për studentët e tij i cili kishte vdekur në luftë:

Në korrik 1941 një nga nxënësit e mi më të vjetër Stanislaw Ruziewicz u vra. Ai ishte një profesor në pension i Jan Kazimierz University në Lvov ... një matematikan i shquar dhe një mësues i shkëlqyer. 1943 një nga më të shquar tim Saks studentët Stanislaw u vra. Ai ishte një profesor asistent në Universitetin e Varshavës, një nga ekspertë të njohur në botë në teorinë e integrale ... 1942 një tjetër studente e minave, Adolf Lindenbaum u vra. Ai ishte një profesor asistent në Universitetin e Varshavës dhe një autor i shquar i punimeve në teorinë e caktuar.

Pas listing kolegët të cilët ishin vrarë në luftë si Schauder dhe të tjerët që vdiqën si rezultat i luftës si Dickstein dhe Zaremba, Sierpinski vazhdoi:

Kështu më shumë se gjysma e Matematikanë që leksione në shkollat tona akademike u vranë. Kjo ishte një humbje e madhe për matematikën polonisht që ishte zhvilluar favorshëm në disa fusha të tilla si teoria e vendosur dhe topologji ... Përveç keqardhje humbjet personale matematikë polonisht vuajtur për shkak të barbarie gjermane gjatë luftës, ajo gjithashtu pësuan humbje materiale. Ata djegur Varshavë bibliotekën universitare që përmbante disa mijëra vëllime, revista, libra matematike dhe mijëra reprints e punimeve matematikore nga autorë të ndryshëm. Pothuajse të gjitha edicionet e Fundamenta Mathematicae (32 vëllime) dhe dhjetë vëllime e matematike Monografi u dogjën plotësisht. Bibliotekat private të të gjitha katër profesorët e matematikës nga Varshava e Universitetit dhe gjithashtu një numër mjaft dorëshkrime të veprave të tyre dhe doracakë të shkruara gjatë luftës janë djegur shumë.

Sierpinski ishte autor i numrit pabesueshme e 724 letra dhe 50 libra. Ai në pension në vitin 1960 si profesor në Universitetin e Varshavës, por ai vazhdoi të japë një seminar mbi teorinë e numrave në polonisht Akademia e Shkencave deri në 1967. Ai gjithashtu vazhdoi punën e tij editoriale, si redaktor i përgjithshëm i Acta Arithmetica të cilën ai filloi në vitin 1958, dhe si një anëtar bordi redaktues i Rendiconti del Circolo Palermos Matematico di, Compositio Mathematica dhe Zentralblatt für Mathematik.

Ai mori nderon aq shumë se do të jetë e pamundur të përmendim të gjithë këtu. Ne disa lista. Ai u dha diploma nderi nga universitete Lvov (1929), St feston e Lima (1930), Amsterdam (1931), Tarta (1931), Sofje (1939), në Pragë (1947), Wroclaw (1947), Lucknow (1949) dhe Universitetin Lomonosov të Moskës (1967).

Ai u zgjodh në shoqëri gjeografike e Lima (1931), Shkencore Shoqërisë Mbretërore të Liège (1934), Akademinë Bullgare të Shkencave (1936), Akademia Kombëtare e Lima (1939), Shoqëria Mbretërore e Shkencave të Napolit (1939 ), Accademia dei Lincei e Romës (1947), Akademia gjermane e Shkencave (1950), Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (1959), Akademia e Parisit (1960), holandisht Royal Academy (1961), Akademia e Shkencave të Brukselit (1961), matematike Londër Shoqëria (1964), Akademisë Rumune (1965) dhe Akademia e Shkencave e Papës (1967).

Rotkiewicz, i cili ishte një student i Sierpinski e shkroi në:

Sierpinski kishte jashtëzakonisht të mirë shëndetësore dhe një natyre të gëzuar. ... Ai mund të punojë nën çfarëdo kushti. ... Ai nuk ka si të gjithë korrigjimet që gazeta e tij. Kur dikush sugjeroi një korrigjim ai shtoi një linjë me të: "Z. X vërejti se ... ' Ai ishte një mendje krijuese dhe i pëlqente matematika krijuese. Ai ishte më i madh dhe më produktiv i polonisht Matematikanë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland