Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Josif Zakharovich Shtokalo

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Nov 1897

Skomorokhy, Sokal, Galicia (now Ukraine)

5 Jan 1987

Kiev, Ukraine

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Josif Shtokalo mori pjesë Instituti Dnipropetrovsk në jug-Ukrainë qendrore. Ai u diplomua në vitin 1931 dhe më pas u emërua në Kharkovit Universitetit.

Në 1942 Shtokalo u emërua në Institutin e matematikës e Akademisë së Shkencave të Ukrainës në Kiev. Në 1944 ai mori edhe një takim në Kiev University. Pastaj në vitin 1949 ai shkoi në Lvov, kur ai u bë kryetar i degës së Akademisë së Shkencave të Ukrainës.

Shtokalo Në 1956 u kthye në Kiev, ku ai përsëri i mori postet e tij në Institutin e matematikës e Akademisë së Shkencave të Ukrainës dhe karrige e tij në Kiev University. Në Institutin e Matematika Shtokalo ngritur një seminar mbi historinë e matematikës. Në 1963, duke mbajtur pozicionin e tij në Kiev Universitetin ai lëvizi nga Instituti i matematikës për të Institutit të Historisë të Akademisë së Shkencave të Ukrainës në Kiev.

Shtokalo punuar kryesisht në fushat e ekuacioneve diferenciale, gur operative dhe historinë e matematikës. Petryshyn, shkrim në përshkruan punën e Shtokalo:

Pas 1945 ai u bë veçanërisht e interesuar në stabilitetin cilësore dhe teoria e zgjidhje e sistemeve të ekuacioneve lineare diferenciale të zakonshme në kuptim Lyapunov dhe në 1.940 s dhe 1950 botoi një seri artikujsh dhe tri monografi në këto fusha.

Punës Shtokalo kishte një ndikim të veçantë në ekuacionet lineare diferenciale të zakonshme me pothuajse periodike dhe kuazi-zgjidhjeve periodike. Ai shprehu aplikimet e metoda operacionale për ekuacionet lineare diferenciale të zakonshme me koeficientët ndryshueshëm.

Në Petryshyn përshkruan punën Shtokalo mbi historinë e matematikës:

Ai konsiderohet si një nga themeluesit e historinë e matematikës Sovjetik dhe veçanërisht të historisë në Ukrainë dhe artikuj rreth M Ostrogradski dhe H Voronoy, ai redaktuar tre koleksione vëllimi i Voronoy 's (1952-3) dhe Ostrogradski' s punon (1959-61), një Rusisht-Ukrainas matematikore dictionary (1960) dhe rreth tetëmbëdhjetë të tjerë ruso-ukrainas fjalorë terminologjinë.

Shtokalo mori çmimin prestigjioz Koyré nga Akademia Ndërkombëtare e Historia e Shkencave në vitin 1970.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland