Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Kenjiro Shoda

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Feb 1902

Tatebayashi, Gunma Prefecture, Japan

20 March 1977

Ashikaga, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Kenjiro Përputhje ka lindur në Tatebayashi në Prefektura Gunma e Japonisë, por ai iu nënshtrua shkollimin në Tokio derisa ai të përfunduar shkollën e mesme. Ka qenë akademi në Japoni për nxënësit ndritura me detyrën e përgatitjes së tyre për arsim universitar. Përputhje, pasi duke treguar talentin e madhe në shkollën e mesme, ndoqi Kombëtare Tetë lartë e shkollës së mesme në Nagoya.

Pasi u diplomua nga Shkolla e Lartë e Tetë, Përputhje hyri në Universitetin Perandorak Tokio (titullin "Imperial" së shpejti do të hiqet nga emri i të gjitha universitetet japoneze) dhe aty ai ishte i mësuar nga Takagi. Kjo ishte një periudhë emocionuese për të studiuar në Universitetin e Tokios për Takagi kishte publikuar letra e tij të famshëm në fushën e teorisë klasës në vitin 1920. Takagi leksione në teorinë e grupit, teoria e përfaqësimit, Galois teoria, dhe teoria algjebrike numër. Përputhje Kur ishte në vitin e fundit e tij universitare, studimet e tij ishin të mbikqyrur nga Takagi dhe ai i frymëzuar Përputhje për të punuar në algjebër. Përputhje diplomuar nga Departamenti i matematikës në Universitetin e Tokios në 1925 dhe filloi studimet e tij universitare nën Takagi 's mbikëqyrje.

Gjatë vitit të tij të parë të studimeve universitare ai lexoi punon në teorinë e përfaqësimit të grupit nga Frobenius dhe Schur. Pastaj në vitin 1926, vitin e tij të dytë të studimit, ai u dha një bursë për të lejuar atë për të studiuar në Gjermani dhe ai u nisën për në Berlin për të punuar me Schur. Ndërsa në Berlin ai ndoqi Schur 's ligjërata dhe kishte parë suksesin e tij matematik në punën kërkimore zbulimin e një rezultat interesant mbi matricat. Pas një viti në Berlin, Përputhje shkoi në Göttingen ku ai u bashkua me Emmy Noether 's shkollore të ndjekur leksionet e saj mbi sistemet hypercomplex dhe teoria përfaqësimit. Nagao shkruan:

Ky vit duket të veçantë për të shënuar periudhën më të rëndësishme në rritjen e tij matematikore. Atje, pranë Noether, ai dëshmoi procesi shquar i krijimit të ideve të mëdha matematikore dhe teoria, dhe rinor Përputhje varros vetë në ndjekje entuziast të matematikës në një atmosferë të mrekullueshme krijuese të krijuara nga shumë, matematicienë të rinj të aftë të cilët kishin ardhur nga e gjithë bota në Göttingen, tërhoqi nga Emmy Noether.

Përputhje u kthye në Japoni në 1929 dhe thuajse menjëherë filloi të shkruante librin e tij algjebër. Algjebër Abstract, një libër mësimi avancuara nivelin e algjebër moderne, u botua të parë në 1932 dhe doli një punë shumë të rëndësishëm për matematikën japoneze. Shtypjen e dymbëdhjetë i librit u botua në Tokio në vitin 1971 me titujt e kapitullit: Konceptet themelore; Teoria e fushes, teoria e Galois, teoria e Eliminimin; teoria e Përgjithshëm ideale, teoria e Vlerësimit.

Kjo punë gjobë, të botuar në 1932, duhet të ketë qenë një faktor i rëndësishëm në Përputhje për të emëruar si profesor në Fakultetin e Shkencave në Universitetin Osaka në 1933. Ai kishte publikuar edhe gazeta në dymbëdhjetë grupe dhe unaza para se ai u emërua në këtë post.

Viteve të luftës ishin veçanërisht ato të vështira në Japoni dhe shumë Matematikanë japonisht dështuar për të mbajtur hulumtimet e tyre duke kaluar nëpër këto kohë të vështira. Përputhje, megjithatë, arriti të vazhdojë të ndërmarrë kërkime dhe në 1946 ai u zgjodh kryetar i parë i Shoqërisë matematike e Japonisë. Në këtë rol ai e kishte detyrën e rindërtimit në matematikë japonez dhe ai e bëri këtë në shumë mënyra, njëra prej të cilave është të udhëheqë me shembullin me disa gjoba dhe botime të rëndësishme.

Në 1947 ai botoi tekstin e Përgjithshme e tij Algjebra. Ky tekst u përpoq të bashkoj shumë sisteme ekzistues algjebrike. Këtu janë disa detaje nga një përmbledhje të punës nga T Nakayama:

Në këtë libër një trajtim sistematik dhe të vazhdueshme të sistemeve të përgjithshme algjebrike është dhënë ... Në kapitullin e parë nocionet themelore janë paraqitur dhe diskutuar. Një sistem algjebrike është përcaktuar si një vendosur zotërimin e një familje të kompozimeve (ku një përbërje nuk mund të ketë kuptim për të gjithë elementet palë), e një sistemi primitiv algjebrike si epokë në të cilën çdo përbërje është e përcaktuar për çdo çift i elementeve dhe i cili pranon identiteteve të caktuara në lidhje me kompozime, ndërsa një sistem elementare algjebrike është një dobësim i fundit ku identitetet janë supozohet të jetë e vlefshme sa më shpejt që të dyja palët kanë kuptim. ... Lattices, grupe, groupoids, grupe të përziera (të Loewy ) Janë konsideruar. Për shembull, nocioni i grupit është treguar të jetë i thjeshtë duke marrë si ndarje përbërjen e saj.

Kapitullin e dytë është në teorinë e sistemeve të lirë, duke përfshirë teorema themelore dhe teorema e ndryshimit të gjeneratorëve (e Tietze). Një teori e pavarësisë është e dhënë, duke e bërë përdorimin e një nocion të caktuar e vlerësimit në mënyrë që të kujdeset për të varësisë dhe algjebrike lineare, e fundit duke u shquar në se një element është (linear) varet nga një seri e elementeve nëse dhe vetëm nëse ajo është përfshira në subsystem gjeneruar nga caktuar. Lattices falas, grupet e lirë, e lirë dhe unaza Gënjeshtra associative trajtohen, duke theksuar marrëdhëniet mes tyre.

Kapitulli i tretë fillon nga provuar kusht i mjaftueshëm autorit për një grilë e congruences të modular ... Pastaj autori ... zhvillon teoritë e përgjithshme e zinxhirët normale, seri përbërjen, e produkteve të drejtpërdrejtë dhe subdirect, dhe përgjithësimet e Jordan - mbajtës dhe Remak - Schmidt-Teorema Ore. Pas plotësisht sistemet zvogëlueshëm, nocionet e sistemeve të tretshëm dhe nilpotent janë diskutuar, ku identiteti i përgjithshëm konsiderohen si vend i commutativity zakonshme. Më tej, një grup i endomorphisms e një sistemi algjebrike konsiderohet si një sistem algjebrike në drejtim të shumëzimit të zakonshme (të mappings) dhe kompozime detyruar nga ato të sistemit origjinal. Këtu shumëzimit është i associative sigurisht, dhe shpërndarës për kompozime të fundit, duke paraqitur idenë e unaza-sistemeve si një përgjithësim të nocionit ring. Teoria strukturale e unazë abstrakte-sistemeve është zhvilluar, në kushte të zinxhirit, duke përfshirë (e pergjithshme) decompositions Peirce dhe Wedderburn 's teoremë, sepse nocioni i fundit është edhe matricat e pergjithshme.

Kapitulli i fundit jep teorinë e përfaqësojnë (primitiv) sistemeve algjebrike si sistemet e endomorphisms të disa sistemeve të tjera të quajtur sistemet e përfaqësimit. Reduktimi dhe dekompozimi të drejtpërdrejta janë diskutuar në lidhje me sistemet e përfaqësimit. Vëzhgimet veçantë janë bërë për rastet e ring-sistemet, unaza, dhe grupeve.

Në vitin 1949 u dha Përputhje Akademisë Japoni Çmimi në njohjen e të arriturave të tij gjobë. Në të njëjtin vit ai u bë Dekani i Fakultetit të Shkencave në Osaka:

Ishte në këtë kohë, pas luftës, se Japonia ishte duke kaluar nëpër një periudhë të vështirë të tranzicionit nga e vjetra në sistemin e ri arsimor. Nën kryesinë e tij një bazë për Fakultetin e Shkencave të reja dhe Shkolla diplomuar Divizionit për hulumtime e Shkencave është krijuar në mënyrë të vendosur.

Përputhje Në 1955 u emërua si Kryetar i Osaka University, ai mbajti një post për gjashtë vite. Një nga arritjet e tij si President ishte ngritja e një Fakulteti i Inxhinierisë dhe Shkencave në Osaka, në vitin 1961, pas mandatit të tij si President i dha fund, ai u bë Dekan i Fakultetit të reja.

Pasi ka dalë në pension nga Universitetin Osaka, Përputhje vazhdoi të punojë për një sistem më të mirë të arsimit në Japoni duke marrë më shumë role, ku ai ishte në gjendje të përdorë përvojën e tij të gjatë për të dhënë këshilla shumë të komisioneve të arsimit.

Vdekja e tij nga një atak në zemër ishte shumë e papritur, ndodhi kur ai po e ngiste familjen e tij në Ashikaga për të parë kuq kumbull.

Nagao paguan këtë haraç të Përputhje për në:

Ai e donte jetën shkencore dhe ai e donte njeri të tij. Disiplina e tij ishte e rreptë, por zemra e tij ishte e ngrohtë dhe e madhe. Besimi i tij në çdo njeri të cilin ai erdhi për të dini kurrë wavered apo ndryshuar. Unë e di që kujtimin e njerëzimit të ngrohtë dhe të pasur ky njeri do të jetojnë në zemër të shumta për një kohë të gjatë për të ardhur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland