Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shen Kua

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1031

Hangzhou, Zhejiang province, China

1095

Ching-k'ou, China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shen Kua është i njohur edhe si Shen Shen Kuo apo Shpella. Babai i tij ishte Shen Chou dhe emri i nënës së tij familjare ishte Hsu. Të dyja duket se kanë qenë mjaft të vjetër kur Shen Kua u lind, babai i tij është rreth 53 vjeç, dhe nënën e tij për 44 apo 45 vjet të vjetra. Shen Chou ishte një zyrtar i qeverisë i cili u zhvendos rreth mes poste të ndryshme në krahinat përpara fund karrierës së tij në profesionin ligjor në Kaifeng kryeqytet. Nëna e Shen Kua erdhi nga rajoni Soochow e Kinës dhe luajti një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në rritjen e djalin e saj pasi të gjitha arsimimin e tij në fillim erdhi nga nëna e tij.

Kur ai ishte rreth nëntë vjet e vjetër, Shen Kua filloi të lëvizë vendi me babain e tij si ai doli nga një post të ardhshëm. Lloji i punës që zyrtarët të tilla si Shen Chou duhej të ndërmarrë ishte shumë e ndryshme, sepse ai ishte i përfshirë në çështjet financiare, në çështjet teknike të tilla si përkujdesjen e rrugëve ujore dhe kanalet dhe mbikqyrjen e projekteve të mëdha të ndërtimit, dhe ai do të ketë përgjegjësi për bujqësi në qarkut të cilën ai u shpall. Djalë i ri Shen Kua mësuar shumë nga babai i tij e respektuar në punë, dhe duke pasur një mendje jashtëzakonisht të mprehtë, ai mori përparësi të plotë të mundësive të paraqitur atij.

Tjetër administratori lokal i cili Shen Chou erdhën të dinë dhe të admirojnë ishte Wang Anshi. Ai ishte 10 vjet më i vjetër se i biri i Shen Shen Chou Kua Kua Shen dhe së shpejti erdhën edhe të admirojnë aftësitë administrative Wang Anshi, dhe gjithashtu idealizmin e tij. Kur babai i Shen Kua vdiq në 1051, Wang Anshi përbërë epitaf e tij. Si bir i një zyrtari, Shen Kua vetë mund të bëhet zyrtare pas vdekjes së babait të tij, pa marrë provime formale që të tjerët janë të detyruar të rrimë. Ai u emërua në postin e tij të parë zyrtare të vogla në 1054 dhe kjo u pasua nga një numër i postings tjera.

Perandori në kohën e lindjes Shen Kua ishte Jen-Tsung. Megjithatë problemet ishin zhvilluar në rradhët e administratës së tij. Ka qenë administratorët nga veriu të cilët ishin kryesisht shumë konservative, pas prindërve të tyre në shërbimin civil, dhe e ndjekur metodat tradicionale. Ka pasur edhe burokratët të reja nga jugu hyrë administratës pas kalimit provimeve të shërbimit civil. Wang Anshi ishte një nga të kësaj race i administratorit te ri, i cili përparuar me aftësi më tepër se përmes patronazhit, dhe pas idealeve Confucian. Një numër i krizave, disa nga kryengritjet e brendshme, disa sulme nga pushtuesit kalimin e kufijve, dhe prosperitetit në rënie, të gjitha do të thotë se reformat që burokratët e re filloi të kërkuar për t'u zbatuar.

Megjithatë, tradicionalistët në administratë nuk heqë dorë lehtë dhe kur sukses pas reformave, administrata ra përsëri në rrugët e tij të vjetër. Nga koha se Shen Kua filluar të progresit përmes rradhët e administratës, reformatorët ishin kthyer tani që ka mësuar aftësitë politike. Reformatorët bërë një farë përparimi, por problemet themelore mbeti me një burokraci gjithnjë e më i kushtueshëm por rënie të të ardhurave nga taksat. Shen, megjithatë, ishte bërë një emër për veten e tij si një njeri jashtëzakonisht i aftë. Ai ishte i përfshirë në një numër i skemave të kontrollit të ujit, gjithmonë një problem i madh në Kinë në këtë kohë, e cila doli të jetë shumë i suksesshëm. Ndërtimi i kullon dhe pritave, ai bonifikuar zona të mëdha të tokës bujqësore e cila më pas u bë produktive.

Ndërsa subprefect e Ning-Kuo në krahinën Anhwei në 1061, Shen ndërmori një studim hartografike dhe më pas ndërmori një program të madh rikuperimit të tokës. Përsëri kjo është shumë e suksesshme dhe pas Shen kaluar provimeve kombëtare në 1063 dhe u zhvendos të fundit-Chou, guvernatori kuptoi se këtu ishte dikush e aftësisë të papaguar dhe e rekomanduar atë për një takim në gjykatë në kryeqytetin Kaifeng në krahinën Honan. Wang Anshi kishte hyrë qeverisë qendrore në 1060, por ai nuk ishte i favorizuar veçanërisht ndërsa Jen-Tsung ishte perandor. Megjithatë Jen-Tsung vdiq në 1064 dhe Ying-Tsung mbretëroi një kohë të shkurtër deri në 1068 kur Shen-Tsung mori. Sipas Shen reformat Tsung u mblodhën ritmin dhe në 1069 Wang Anshi u emërua këshilltar i dytë i vetmuar. Ai tani filloi një program të madh të reformës të njohur si "politika e re" dhe Shen ishte identifikuar si një nga anëtarët e tetëmbëdhjetë të grupit të forta reformimit Wang brenda gjykatës.

Ndërsa Shen kishte punuar si zyrtar në krahinat ai kishte ndërmarrë një numër të madh të projekteve shumë të suksesshme, por kjo nuk e kishte pushtuar plotësisht atë dhe ai ka kaluar kohën e tij rezervë studiuar astronomi, shkenca kalendarik, dhe matematikë pas këtyre. Shen Në 1072 u bë drejtor i Byrosë Astronomi. Ishte bërë zakon për një kalendar të ri për të vendosur deri në suksesion e një perandori të re. Pas një ndryshim i sundimtar perandorit të ri kinez do të kërkojë një kalendar të ri zyrtar duke krijuar një rregull të ri me ndikime të reja qiellore. Kjo nuk ishte bërë kur Shen-Tsung u bë perandor në 1068 dhe Shen Kua tani u është dhënë detyrë. Ai bëri plane ambicioze për të riorganizuar Byrosë Astronomi dhe të mbledhin të dhënat e nevojshme astronomike. Ai ngriti një program i cili do të masë qëndrimet e hënë dhe planete, dredhia e saktë koordinatat tri herë në natë për pesë vjet. Megjithatë, shumë të stafit në Byronë Astronomi ishin të paaftë dhe Shen kishte për të shkarkuar gjashtë që kishte gjetur ishin fallsifikimin e të dhënave. Joefikasitetin e stafit bërë kalendar më pak i saktë se ai duhet të ketë qenë, por ai hyri në përdorim në 1075 dhe zgjati rreth 20 vjet para se të zëvendësohen.

Shen tani ndërmori një numër të projekteve për të mbështetur Wang axhendën e reformës. Ai e mbikqyrur projekte të kontrollit të ujit, organizimin ushtarak, dhe udhëtoi gjerësisht në provincat e këshillimit administratorët lokal. Ai krijoi tre dimensionale harta e zonave ai vizitoi e bëra nga pjata prej druri në të cilën tallash përzier me zam dhe qiri i shkrirë janë përdorur. Kundërshtarët Wang në qeveri pa Shen si dikush që udhëtojnë raundin vend marrjen e mbështetjes për programin e reformave Wang dhe ata filluan të komplotojnë kundër tij. Megjithatë Shen ishte aq i suksesshëm në detyrat e ai ishte duke marrë parasysh se ai vazhdoi të kërkohet të ndërmarrë pojects me rëndësi të madhe kombëtare. Në 1075 ai ndërmori detyrën e rishikimit strategjinë e mbrojtjes së vendit, dhe ai ndërmori negociata shumë të suksesshme me fiset Khitan në veri të cilët ishin të kërcënuese për të pushtuar. Duke përdorur njohuritë e tij të historisë për të hedhur poshtë pohimet e fiseve Khitan në territorin kinez, ai solli paqe në zonën e cila zgjati për një numër vitesh. Duke iu kthyer Kaifeng kapitalit, Shen u emërua në Akademinë Perandorak dhe Financave, komisioneri të emëruar në 1077. Shkrimet e tij në teorinë e kërkesës dhe ofertës, e bëri ndërsa mbajtjen e kësaj zyre, janë mjaft mbresëlënëse. Ai shkroi mbi metodat e parashikimit çmimeve, furnizimit me valutë, kontrollet e çmimeve, ndërhyrje të tregut dhe tema të tjera të cilat nuk janë studiuar përsëri në këtë thellësi deri në kohët moderne.

Duke arritur një pozicion të pushtetit të madhe në qeveri, duke i shtyre përmes reformave efektive me sukses të madh, ai u akuzua për praktikë të pandershëm në vjeshtën e vitit 1077. Këto akuza ishin plotësisht të rreme, por solli nga kundërshtarët politikë të programit Wang e reformës. Shen ishte një njeri i shkëlqyer, por aftësitë e tij ishte në kryerjen e detyrave dhe jo në manovër politike. Ai kishte bërë papritmas ekspozuar që Wang aftë politikisht ishte bërë frustruar dhe kishin në pension në vjeshtën e vitit 1076. Ajo ishte zëvendësimi Wang, që solli akuzat e rreme kundër Shen.

Shen ishte dërguar në krahinën Shenxi si Prefectural dhe Komisioneri për Çështjet Ushtarake. Ka, në 1081, ai organizoi një paradhënie kundër Tanguts fitues fitoreve të mëdha dhe shtrirjen e kontrollit e dinastise Sung mbi rajone të reja. Perandor ishte i kënaqur dhe Shen bërë propozime për atë të pasuroj rajon. Megjithatë ka ende ishin ata të cilët ishin duke punuar kundër tij dhe planet e tij, u anullua. Në vend të kësaj ka në plan për të fortifikimeve të cilën ai konsiderohet i kotë u vepruar në vend. Një sulm nga Tanguts pa trupat Sung mundi dhe mbështetur humbje të rënda. Edhe pse ai kishte qenë në asnjë mënyrë përgjegjëse për humbjen e ai u fajësua nga pasardhësi i Wang dhe u lirua nga komandën e tij dhe mërgim.

Kjo duket të ketë qenë me fat sa i përket shkencës është e shqetësuar që pasi ai u dëbuan ai i shkroi veprat e tij shkencore. Ai u ndalua të marrë pjesë në ngjarjet zyrtare dhe e bëri për të jetuar në thelb nën arrest shtëpiak. Ai ishte i lirë të ndërmarrë punë shkencore, megjithatë, dhe ai punoi në një projekt që kishte filluar me kërkesën e perandorit në 1076, pikërisht për të prodhuar harta të gjithë territorin kinez. Ai prodhuar 23 harta, të gjithë të tërhequr në shkallë të 1:900,000. Shen dinte se harta nuk qenë të prirur të mbijetojnë për kohë të gjatë, kurse librat e kishte një shans më të mirë të mbijetesës afatgjatë. Ai, pra, të koduara harta e tij në drejtim të drejtuar koordinon dhe distanca, shkrim:

Kështu edhe pse në brezat më vonë hartat mund të humbasin, jepej fare libri im ndarjet territoriale mund të jenë të përcaktuara në bazë të të njëzet e katër drejtime, dhe hartat rindërtuara shpejt pa pak mospërputhje.

Harta janë të një rëndësie të madhe ushtarake, si dhe interes shkencor, kështu projektin e tij gjetur favor me qeverinë. Pas gjashtë vjet për të qenë subjekt në atë që është afër arrest shtëpie, Shen ishte lejuar të jetojë në një vend të zgjedhjes së tij. Ai tashmë kishte blerë një pronë, kur ai kishte qenë një figurë udhëheqëse dhjetë vjet më parë, por ai nuk kishte parë pronën e tij në periferi të Jiangsu (Zhenjiang). Në vitin 1086 ai ishte i lejuar për të vizituar atë dhe gjeti një vend me bukuri të madhe që ai kishte ëndërroi e për shumë vite. Ai e emëroi atë Dream Bruk dhe në 1086 ai mori një falje, një pension shtetëror, dhe leje për të jetuar ku ai zgjodhi. Ai kaloi shtatë vitet e fundit të jetës së tij në izolim në Dream Bruk.

Ai përbëhet nga vepra të shumta, por më e famshme ishte Meng t'an ch'i pi (bisedimet e brushave nga Dream Bruk). Ai ka shkruajtur:

Sepse unë, ta kisha vetëm furçë e mia me shkrim dhe pllakë bojë të bisedoj me të, unë e quaj atë Bisedimet brushave.

Kjo është një dokument i shquar shkencor që përmban punën e tij në matematikë, muzikë, astronomi, kalendarë, kartografi, gjeologji, optikës dhe mjekësi. Ka gjithashtu një referim ndaj një busull magnetike dhe përdorimin e saj në kartografi.

Shen Kua pohoi se bimët fossilised ishin dëshmi për ndryshime në klimën. Ai njihet fosile të krijesave të detit të caktuara në shkëmb larg nga deti dhe kuptuar se çfarë nënkuptonte kjo. Respektuar seashells në shtresat e T'ai-var malet e Shan, ai konkludohet se këto male, edhe pse tani larg nga deti, një herë duhet të ketë qenë një breg det:

Pashë predha bivalvore dhe shkëmbinj vezak drejtimin horizontalisht përmes një shkëmb si një rrip. kjo ishte një herë në bregdet, edhe pse deti është tani qindra milje në lindje. Çfarë ne e quajmë kontinentin tonë është një përmbytje e baltë ...

Le të shikojmë shkurtimisht në disa nga arritjet e tij. Së pari le të shohim atë që ai e arritur në matematikë. Gjëja e parë që të vihet në dukje është se Shen mori një pamje shumë më abstrakte e matematikës kineze se në përgjithësi ka. Shumica e matematikës kineze ishte i motivuar nga probleme praktike, por Shen ishte i lumtur për të shqyrtuar problemet matematikore për hir të tyre. Le të shikojmë në tre probleme të veçanta që ai ka studiuar.

Ai konsiderohet si problemi i te bordit i cili kishte 19 19 rreshta duke i dhënë 361 intersections. Në çdo ndërprerje ka qenë një nga tre mundësitë: jo recetë, një kundër të bardhë, apo kundër zi. Shen pyeti se si kishte asnjë mundësi. Kjo është një llogaritje e lehtë për ne, dmth 3 361. Kjo, sigurisht, është një numër jashtëzakonisht i madh dhe problemi Shen ishte për të shprehur numri një i tillë brenda sistemit numrin kineze. Përgjigja është përafërsisht 1,74 10 172 dhe Shen shkruan këtë wan wan wan si ... wan. Këtu wan = 10 4 dhe ai është një produkt i të shkruarit, me sa duket, 43 wan. Ne themi që me sa duket copyists bërë gabime në riprodhimin wan sa ka qenë, ndoshta nuk e kuptuar rëndësinë e asaj që ishte bërë Shen.

Shembullin e dytë që ne do të japim për të ilustruar Shen matematika është ai i një grumbull të njësisë së mesme artikujve. Nëse i lartë i tog është një drejtkëndësh a b dhe bazës së tog është një drejtkëndësh c d, dhe ka shtresa h e artikujve në grumbull atëherë ai tregoi se numri i artikujve është në grumbull ((2 b + d) + (2 d + b) + c (c - a) h) / 6. Needham e sheh këtë si një hap drejt një vëllim integrale dhe, nëse kjo është pak gjëra që shtrihen shumë larg, e me siguri mund të them se nuk është një abstraksion këtu. Shen nuk specifikon se çfarë janë artikuj, por lë të përgjithshëm formule, ai i merr ato të jenë të vëllimit të njësisë dhe neglizhon (me qëllim) volume la midis artikujve.

Në astronomike Shen veprėn e tij kishin për të kthyer nga koordinatat e dhëna në formë ekuatorial me ato të dhëna në formë ekliptik. Kjo kërkon të paktën një kuptim të gjeometrisë sferike dhe trigonometri. Në fakt Shen treguar një aftësi të shquar për të parë hapësinor marrëveshjeve dhe ai i dha një formulë të përafërt për kohëzgjatjen e një hark rrethor në lidhje me kabllo subtending harkut. Nuk ka dëshmi në këtë punë se ai po vinte afër trigonometri, në mënyrë efektive duke pasur funksionin e sinusit për përdorim të tij.

Punës Shen në astronomi është shquar në shumë mënyra. Ai u përpoq të shpjegojë se pse mocionin e planeteve nëpër qielli u vënë re si me periudhat e levizjes reaksionar. Astronomët të tjera kineze kishte parë vetëm në pozicionet e planeteve pa ndonjëherë duke u përpjekur për të shpjeguar atë që është vërejtur. Ndryshe nga astronomët greke që u përpoqën për të shpjeguar të gjitha mocionet si rrethore, Shen propozoi që planetë lëvizur në një lëvizje të përbërë me gjeth shelg raundin lëvizje rrethore tokë. Ai është gjithashtu thuhet se ka ndërtuar një sferë armillary, një orë ujë, dhe një gnomon bronzi, një akrep hije të cilit i jep kohë të ditës në mes.

Përveç bisedimeve brushave nga Dream Bruk Shen ka shkruajtur Shtojca për bisedimet e brushave dhe vazhdim të bisedimeve të brushave. Ai gjithashtu shkroi një vepër mjekësore recetat e mira dhe rekord e dëshirat harruar që ishte vërejtje mbi jetuar në male, por ajo nuk ka mbijetuar. Traktat e tij mbi reformën në kalendar është humbur gjithashtu si është rreth gjysma e një përmbledhje e shkrimeve të tij pas vdekjes i pabotuar.

Sivin shkruan në:

Gjerësia e interesit vetëm nuk ka llogari për Shen rëndësi për studimin e intelektit kineze shkencore. Një tjetër aspekt është kureshtje të thellë e tij teknike. ... Mbi të gjitha, një është i vetëdijshëm në Shen, si në figura të tjera të mëdha shkencore, e një directness të veçantë. Një anëtar i një shoqërie në të cilat pesha e kaluara gjithmonë vë shumë në punën e mendjes, ai megjithatë shpesh prerë kaluar strukturave rrënjosur thellë dhe supozimet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland