Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francesco Severi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 April 1879

Arezzo, Italy

8 Dec 1961

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francesco Severi studiuar në Universitetin e Torinos, ku ai kishte shumë pak të holla dhe kishte për mësues privat në mënyrë që të mjaftueshme për të jetuar. Vështirësi erdhën nga humbja e trishtuar e babait të tij kur ai ishte nëntë vjeç, por e ndjen se ai nuk duhet të ketë dashur të vuajë në këtë mënyrë si të afërmit e tij e pasur mund t'i kishin financuar studimeve të tij, por nuk e zgjodhi që t'i ndihmojë atij në të gjitha.

Idetë e tij për t'u bërë një inxhinier ndryshuar shpejt pas duke studiuar nën Corrado Segre në Torino. Severi u bë i hipnotizuar nga gjeometri dhe, nën Corrado Segre 's mbikëqyrjes ai vazhdoi të marrë doktoraturë e tij në 1900. Teza e tij e doktoraturës, së bashku me një seri të dokumenteve të tjera që Severi botuar në këtë kohë, të merret me gjeometri enumerative, një subjekt që kishte nisur nga Schubert.

Pasi u dhënë doktoratë e tij, Severi pranuar një post në Torino si asistent i D'Ovidio. Nga atje ai lëvizi për të Bolonjës, ku ai veproi si asistent Enriques. Postin e tij të fundit si asistent u mbajt në Pisa ku këtë herë ai ishte asistent i Bertini.

Në 1904 u emërua në Severi Kryetari i Gjeometria projektive dhe përshkrues në Parma. Ai vetëm ka punuar në Parma për një vit, pranojmë karrige në Padova në vitin 1905. Lufta e Parë Botërore ndërpreu mbajtje Severi e karrige në Padova dhe gjatë luftës ai shërbeu me dallim në artileri.

Nga 1922 Severi punoi në Universitetin e Romës. Kontributet e tij më të rëndësishme janë për të Gjeometria algjebrike. Ai kritikoi punën e bashkëkohësit e tij si mungon ashpërsi shumë të rëndë dhe duke u mbështetur në intuitë. Roth, në, përmbledh kontributin e Severi në mënyrën e mëposhtme:

Punë shkencore Severi paraqet disa karakteristika të cilat, kur merren së bashku, duhet të karrierës së tij një gjë e rrallë. Për të filluar, nuk ka nivel të lartë të prodhimit në mënyrë uniforme shumë e konsiderueshme e tij shkencore: si një rregull Severi sulme vetëm pyetje të rëndësishme me karakter të përgjithshëm dhe zakonisht e vështirësi të mëdha. ... Në vendin e dytë, nuk mund të dështojë për të vëzhguar një unitet thelbësor për opinionin. Severi ruan një ekuilibër mes gjeometri dhe analiza - ai ka bërë të vërtetë kontribut të shquar në funksion teori. Por brenda tij gjeometrike punojnë vetë uniteti i njëjtë është qartë ...

Pas punës në gjeometri enumerative, Severi u kthye në gjeometri birational e sipërfaqeve të, një temë e cila Castelnuovo dhe Enriques ka kaluar dhjetë vjet para zhvillim Severi nisi për të punuar mbi të.

Severi futur koncepte shumë në gjeometri, për shembull ai nocioni i barasvlerë algjebrike. Ai dha kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme për lineare titujve të dy kthesa në një F sipërfaqe në vitin 1905.

Zbulimi Disa Severi norma për një bazë të kthesa algjebrike pavarur në çdo sipërfaqe si kontributin e tij më të rëndësishme. Ai e publikoi në Mathematische Annalen në vitin 1906 dhe Max Noether shkroi Severi në lidhje me këto rezultate duke thënë:

Ju keni hedhur një dritë të madhe në gjeometri.

Në 1907 Enriques dhe Severi fitoi Bordin Prix nga Akademia e Shkencave frëngjisht për një punë më hyperelliptic sipërfaqeve.

Është e pamundur për të dhënë ndonjë shenjë e vërtetë të kontributit që Severi bërë në një artikull të shkurtër. Në listat e Beniamino Segre mbi 400 botime nga Severi.

Roth përshkruan Severi aftësitë e mësimdhënies në shkrim:

... ajo ishte si një mësues i gjeometrise se Severi shkëlqyeshëm. Leksionet e tij në punën e tij ishin të paharrueshme, stil i thjeshtë ishte bukur ... dhe prezantim mjeshtëror. Ai ishte i interesuar shumë në mësimdhënie për hir të saj, dhe aftësitë e tij didaktike gjetur një dalje në një rrjedhë e tërë librash ...

Përkundër prodhimit pabesueshme e matematikës nga Severi, ai kishte një numër të mahnitshme të interesave jashtë. Përsëri kemi quote:

Si ai afrohej moshën e mesme, matematikë erdhi për të zënë më pak dhe më pak të kohës së tij, ajo kishte për të konkurruar me një mori të profesioneve të tjera. Për Severi nga ishte (mes tjerash) Kryetari i një banke Arezzo, kreu i fakultetit të inxhinierisë në Padova, një ekspert, i cili arriti agriculturist pasuria e tij.

Puna e tij më të rëndësishëm erdhi para se të shkonte në Romë, por, pavarësisht nga shpenzimet më pak kohë në matematikë, pas kësaj ai ende arriti të prodhojë punën e rëndësisë më të madhe si zgjidhje e problemit Dirichlet dhe zhvillimin e tij të teorisë së ekuivalenca racional.

Për karakterin e tij ne përsëri të japin kuotën e Roth:

Marrëdhënie personale me Severi, megjithatë të ndërlikuara në dukje, ishin gjithmonë me dy situata zvogëlueshëm në thelb të thjeshta: ose vepër ai kishte marrë vetëm apo tjetër ai ishte në procesin e dhënies atë - dhe mjaft shpesh në dijeni se ai vërtet ishte bërë kështu. Paradoksalisht, pasi ai ishte i pajisur me zgjuarsi edhe më shumë se shumica e Tuscans së tij, ai ka treguar një paaftësi pastër ose për vetë-kritika ose për gjykimin e ftohtë. Kështu ai meddled në politikë, kurse ai do të kishte qenë shumë më mirë kishte lënë ato vetëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland