Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean-Pierre Serre

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Sept 1926

Bages, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Pierre Serre u arsimua në Lycée de Nimes dhe pastaj Ecole Normale Supérieure në Paris 1945-1948. Serre ishte dhënë doktoratë e tij nga Sorbonne në 1951. Nga 1948-1954 ai ka mbajtur poste në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche në Paris.

Serre Në 1954 shkoi në Universitetin e Nancy ku ai punoi deri në 1956. Nga 1956 ai mbajti kryetari i Algjebra dhe Gjeometria në College de France, derisa ka dalë në pension në vitin 1994 kur ai u bë profesor nderi. Posti i tij i përhershëm në College de France lejohet Serre të shpenzojë një shumë mjaft kohë duke bërë vizita studimore. Në veçanti ai kaloi kohë në Institutin për Advanced Study at Princeton dhe në Universitetin e Harvardit.

Punës Serre fillim ishte për sekuenca fantazme. Një sekuencë fantazme është një ndërtim algjebrike si një sekuencë të saktë, por më të vështirë për të përshkruar. Serre nuk e shpiku sekuenca fantazme, këto ishin shpikur nga frëngjisht Leray matematikan Jean. Megjithatë, në 1951, Serre aplikuar sekuenca fantazme për studimin e marrëdhënieve mes grupeve homology e fibra, hapësirë totale dhe hapësirë në një bazë fibration. Kjo ia ka mundësuar të zbulojmë lidhjet themelor mes grupeve homology dhe grupe homotopy e një hapësire dhe për të vërtetuar rezultatet e rëndësishme në grupe homotopy e sferave.

Serre punën e çoi në realizimin e topologists rëndësinë e sekuenca fantazme. Rend Serre fantazme dhënë një mjet për të punuar në mënyrë efektive me homology e fibrings.

Për këtë punë në sekuenca fantazme dhe punën e tij në zhvillim teori komplekse ndryshueshme në aspektin e duaj, Serre u dha një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në vitin 1954.

Teorema e Serre e çoi në progres të shpejtë jo vetëm në teori, por në homotopy topologji algjebrike dhe algjebër homological në përgjithësi.

Gjatë viteve të shumë Serre ka botuar tekste shumë shumë me ndikim që mbulojnë një gamë të gjerë të matematikës. Ndër këto tekste, të cilat tregojnë tema Serre ka punuar në, janë Homologie singulière fibra des espaces (1951), Faisceaux algébriques cohérents (1955), Groupes d'algébriques et corps de klasat (1959), locaux Korpusit (1962), galoisienne Cohomologie (1964), l-Abelian përfaqësime adic (1968), Cours d'arithmétique (1970), përfaqësime linéaires des groupes finis (1971), Arbres, amalgames, SL 2 (1977), Ligjeratat mbi Mordell - Teorema e Weil (1989) Temat në teori dhe Galois (1992).

Këto libra janë të jashtëzakonshme dhe çoi në Serre të nderuar. Në vitin 1995 ai u nderua me Çmimin Steele për ekspozitë matematikore dhe citim për çmimin e lexon:

Është e vështirë që të vendosë për një punë vetëm nga një matematikan i Jean-Pierre shtat Serre e cila është më e meriton çmimin Steele. Çdo njëri prej Serre i librave të shumta të tjera mund të kenë shërbyer si bazë për këtë çmim. Secili nga librat e tij është e shkruar bukur, me një marrëveshje të madhe të materialit origjinal nga autori, dhe çdo gjë i lëmuar normalisht. Ajo do të jetë vështirë për të bërë ndonjë përmirësim të rëndësishëm në ekspozita e tij, shumë janë referenca të përditshme standard në zonat e tyre, si për të punuar matematikanë dhe studentët e diplomuar. Serre sjell tërë personalitetin e tij matematikore të mbajnë mbi materiale të këtyre librave, ata janë të gjallë me gjerësi e matematikës reale dhe janë një shembull për të gjithë se si të shkruajnë për efekt, qartësia, dhe ndikim.

Referenca dhe japin një pamje interesante të pikëpamjeve Serre mbi disa aspekte të karrierës së tij deri në vitin 1985:

Aktualisht, temë e cila amuses mua më është duke u pika në kthesa algjebrike mbi fushat e fundme. Kjo është një lloj i matematikës aplikohet: ju të përpiqemi të përdorim çdo mjet në gjeometrinë algjebrike dhe teori që ju të dini numrin e ... dhe ju nuk e bëni shumë sukses!

Intervistë në dhe gjithashtu siguron një mundësi për të shqyrtuar pikëpamjet Serre për matematikë.

Serre ka pranuar çmime të shumta. Përveç Medaljen Fushat në vitin 1954 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1974. Ai ka qenë gjithashtu bërë oficer i Legjionit d'Honneur dhe Komandanti rendin Kombëtare Kredite du. Ai është zgjedhur për të akademive kombëtare përveç Shoqëria Mbretërore, në veçanti akademitë e Francës, Suedi, Shtetet e Bashkuara dhe Hollanda. Ai u dha Gaston Prix Julia në vitin 1970, në vitin 1985 Çmimin Balzan, Çmimi Steele, të përshkruara më lart, nga Shoqëria American Mathematical në 1995 dhe në vitin 2000 Çmimin Volf. Ai ka qenë dhënë grada nderi nga Universiteti i Kembrixhit në vitin 1978, Universiteti i Stokholmit në 1980, Universiteti i Glasgout në 1983 dhe Universiteti i Oslos në vitin 2002. Në vitin 2003 ai u nderua me çmimin e parë Abel nga Akademia e Shkencave dhe norvegjeze Letra.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland