Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Greenlees Semple

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 June 1904

Belfast, Ireland

23 Oct 1985

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Semple (të njohur si Jack për të gjithë miqtë dhe kolegët e tij) është lindur në Irlandën Veriore. Prindërit e tij kishin pesë fëmijë, një vajzë dhe katër djem, dhe Jack ishte e treta e fëmijëve të tyre. Në fakt ai ishte një nga një familje shumë të talentuar për tre nga pesë fëmijët u bënë profesorë në universitetet britanike. Jack mori pjesë në Belfast Royal Institucioni akademik dhe më pas mori diplomë e tij të parë në Universitetin e Mbretëreshës së, Belfast, u diplomua në 1925 me nderimet Klasa e parë në matematikë. Pas kësaj ai shkoi në Kembrixh ku ai ishte ulur Tripos matematike e 1927, duke fituar një dallim, dhe shkoi për të studiuar për një doktoraturë në Kolegjin St John's, Cambridge, nën Baker.

Pas fituar Çmimin Rayleigh në vitin 1929, Semple ishte emëruar në një post pedagog në Universitetin e Edinburgut. Pas mbajnë këtë post për një vit (1929-30) ai ishte dhënë nga Kembrixh e tij të doktoraturës për një tezë të transformimeve Kremones, u zgjodh anëtar i St John's College, Cambridge, dhe, ende në të njëjtin vit 1930, ishte caktuar për të Kryetari i pastër Matematikë në Universitetin e mbretëreshës së, Belfast.

Departamenti i matematikës në Universitetin e Mbretëreshës lulëzoi nën udhëheqjen e Semple. Ai ishte një studiues shumë aktive, duke botuar nëntë dokumente të rëndësishme gjatë gjashtë viteve. Temat ai studioi përfaqësime që përfshinte të Grassmann manifolds në hapësirat lineare, invariants e përbërë sipërfaqeve në hapësirë më të lartë, dhe studimet e singularities detyruar në një sipërfaqe me kusht që ajo ka kontakt me një mënyrë e përcaktuar me një kurbë të dhënë. Përveç kërkimit të tij, ai filloi kurse për mësuesit e shkollave të mesme për të lejuar ata për t'i mbajtur ata up-to-date me zhvillimet e reja matematikore. Detyrat administrative mund të marrë shumë kohë dhe do të jetë veçanërisht frustruese për Matematikanë të rinj të etur për të nxjerr në pah hulumtimet e tyre. Semple, megjithatë, nuk përpiqet për të shmangur detyrimet e tillë, por përkundrazi ai mori më shumë se një pjesë të arsyeshme të atyre që Dekani i Fakultetit të Arteve për tre vite dhe që shërbejnë për të Senatit të Universitetit. Ai u nderua me zgjedhje të Akademisë Mbretërore irlandeze në 1932 kur ende vetëm 28 vjeç.

Ai ka mbetur në Belfast për gjashtë vite para se të marrin deri kryesuesi i pastër Matematika në King's College, Londër, ku ai ishte që të mbetet për pjesën tjetër të jetës së tij. Para largimit nga Belfast, megjithatë, ai u martua me Daphne Hummel, i cili ishte vajza e një prej kolegëve më të vjetër Semple së. Ata kishin dy fëmijë, John Semple i cili u bashkua profesionit mjekësor, dhe Jessie Semple i cili ka punuar në botën e artit.

Në Londër ai shpejt u bë e ngushtë me miqtë Shef i Departamentit të matematikës, Xhorxh Temple (që të ketë një Semple dhe një tempull në departamentin e njëjtë duhet të kenë qenë shumë konfuz!). Dy punuar intensivisht për drejtimin e matematikës në Londër, por, brenda tre viteve të Semple marrë deri karrige e tij, Lufta e Dytë Botërore shpërtheu. Në ditët e para të Luftës, në Londër ra nën sulme bombardimeve të rënda dhe një vendim është marrë për të shkuar në Londër Universitetin e Kolegjeve të mjediseve më të sigurta. Departamenti Matematikë i King's College u zhvendos në Bristol, dhe kjo Semple përkthimi duhej të organizuar që prej Tempullit ishte e mbështeti në punë të luftës. Këto ishin vite të vështira dhe ai ishte udhëheqje Semple se mbajtur funksionimin e departamentit dhe ka vendosur të mirë për të rihapë në Londër në vitin 1943.

Menjëherë pas në King's College rihap Semple mori dy detyra kryesore për Shoqërinë matematike Londër, respektivisht Sekretarit të Shoqërisë dhe redaktor i Journal of Mathematical Society në Londër. Ai bëri këto pozita 1944-1947. Gjatë kësaj periudhe ai filloi një bashkëpunim me Roth, dhe së bashku ata shkruan e parë të tre tekstet e famshme që Semple ishte bashkë-autor Hyrje. Për gjeometrinë algjebrike është botuar në vitin 1949. Zariski, në shqyrtimin e punës, vlerëson dy kapituj të veçantë të lartë:

... kapitullin VII (Special racional sipërfaqet dhe aeroplan transformimet Kremones) ... dhe kapitullin VIII (sistemet lineare e sipërfaqeve, manifolds racional, dhe të lartë transformime Kremones), kanë një përmbajtje të pasur gjeometrike dhe furnizim bujar e shembuj të veçantë, por shumë interesante. Një lexim i kujdesshëm i këtyre dy kapituj nuk mund të jetë shumë e rekomanduar.

Për më shumë komente të përgjithshme mbi punën nga Zariski, shih biografinë e Roth.

Roth dhe Semple gjithashtu ka punuar së bashku themelimin dhe drejtimin Gjeometri Seminari i cili vepron në Londër për 40 vite dhe me kusht një nga pikat kryesore fokale për kërkime gjeometri të gjithë botën. Semple gjithashtu ka punuar me du Val i cili u bashkua me Gjeometri Londër Seminari por ata vetëm ka shkruajtur një letër të përbashkët.

Punës Semple ishte për aspekte të ndryshme të gjeometri, në punë të veçantë në transformimet Kremones dhe rezultatet e punës shtrirjen Severi. Ai shkroi dy tekstet e famshme Gjeometria algjebrike projektive (1952) dhe kthesa algjebrike (1959) së bashku me GT Kneebone. Në Parathënie e edicionit të parë të gjeometrisë algjebrike projektive autorëve të shpjegojnë qëndrimin e tyre në gjeometri:

Gjeometria projektive është një subjekt që jep vetë natyrisht me trajtimin algjebrike, dhe ne nuk kanë pasur hezitim në zhvillimin e saj në këtë mënyrë - të dyja sepse kjo siguron një mjet i thjeshtë i jep saktësi matematikore të koncepteve gjeometrike intuitiv dhe argumente, dhe gjithashtu për shkak shkallën në të cilën është përdorur algjebër tani pothuajse në të gjitha degët e matematikës e bën të arsyeshme të supozojmë se lexuesi tashmë posedon njohuri pune të metodave të saj. ...

Përkundër, megjithatë, e trajtimit të gjeometrinë algjebrike, ne kurrë nuk kanë provuar të humbasin para syve të qasjes sintetike përsosur nga geometers si von Staudt, Shtajner, dhe Reye. Në qoftë se ka qenë një konsideratë më të shquar në mendjet tona se çdo tjetër është se i jep përparësi të përmbajtje gjeometrike të sistemit dhe rrugën gjeometrike e të menduarit në lidhje me të. Asgjë, sipas mendimit tonë, mund të jetë më e padëshiruara se se ky subjekt tradicionalisht elegant duhet të lejohen të marrin pamjen e të qënit thjesht një salcë-dhomë në të cilën algjebër të jetë zbukuruar në frazeologji gjeometrike.

Në vitin 1953, në mes publikimin e këtyre dy libra, tempullit u zhvendos në një karrige në Oksford dhe Semple u bë Shef i matematikës në King's College. Rreth kësaj kohe ai dukej të bëhet zhgënjyer disi me drejtim se kërkimi në gjeometrinë algjebrike ishte duke shkuar dhe 1957 pa publikimin e gazetës hulumtimit të fundit që do të Semple shkruajnë për më shumë se dhjetë vjet. Administrata, e cila kishte qenë gjithmonë një pjesë të madhe të jetës së tij të zgjeruar, tani për të mbushur kohën e lirë, kur ai u largua pothuajse u ndal kërkimore. Kjo administratë e mori atë në një rol më të gjerë në Universitetin e, edhe jashtë punës së Departamentit të tij. Ai ka shërbyer në Këshillin e akademik, Universiteti i Gjykatës, dhe në Senat. Ishte një kohë kur ai u bë veçanërisht e interesuar në kolegje të huaja të cilat ishin të lidhura me Universitetin e Londrës, dhe ai vizitoi kolegje të tilla në Rodezia, West Indies, dhe Hong Kong.

Nëse Semple jo keq drejtim se kërkimi në gjeometrinë algjebrike ishte marrë, ai me siguri nuk tregojnë atë në librin e tij kthesa algjebrike. Në Parathënie në librin autorët argumentojnë bindshëm për rëndësinë e gjeometrisë algjebrike:

... autorët re se objekt i gjeometrinë algjebrike është një të cilin Matematikanë janë tërhequr fuqimisht gjatë një periudhe shumë të gjatë kohore. Një nga arsyet e ky ndikim jetëgjatë të gjeometrisë algjebrike është fakti se subjekt e bën një apel të fortë për të imagjinatës në atë që jo vetëm ndriçon vetitë e figurave gjeometrike që ne jemi të gjithë në gjendje të tërheqë ose të parashikoj, por shtrihet edhe varg gjeometrik të menduarit përtej caqeve të intuitës, dhe mund të mendojnë për këtë në një kuptim shumë më të thellë se ajo e dhënies miratimin zyrtar për konkluzionet e saj.

Interesin e tij kërkimore rizgjuan pas dhjetë vjetësh kur ai filloi të lexonte mbi letrat e tij të hershme. Papritur Ai mendonin se ai donte të shikoni përsëri në problemet që kishte studiuar më shumë se 30 vjet më parë. Rezultati ishte një seri interesante të letrave dhe një libër më tej e përgjithshme Kliford paralelizmi (1971). Todd, në shqyrtimin këtë libër shkruan:

Ky trakt përmban një masë të informacione të detajuara ... . Stili i tij është i kujton 1.930 s në vend se 1970 s (recensues ka për qëllim këtë shënim të jetë një kompliment!) Dhe elegante të gjithë. Ajo siguron dëshmi mbresëlënëse të fuqisë së gjeometrisë në mënyrë rigoroze klasike projektive kur zbatohet për të drejtën lloj problemi.

Semple kishte në pension nga kryetari i tij në King's College në dy vjet para publikimit të këtij libri. Interesin e tij ringjalli në hulumtim, megjithatë, do të thotë se katër hulumtimeve të shfaq në tre vitet 1968-70 shkruar ndërsa ai ka punuar në librin e tij mbi paralelizmin, Kliford.

Tyrrell, i cili bashkëpunoi me Semple në katër nga veprat e tij më vonë, e përshkroi atë në:

Gjithash mes cilësitë për të cilat ai është i pastër u kujtua dhe vendosmëri, dhe udhëheqje të fortë se ai ishte në gjendje të sjellë në projektet e llojet gjerësisht të ndryshme. Në lëndë të tij, ai ishte në një shkallë të lartë dhuratë e organizimit të kërkimit, si për grupet dhe për individët, si një lektor, ai ishte shumë e kërkesës dhe i dha frymëzim për të qindra studentëve dhe dëgjuesve të tjera dhe, në shkrimet e tij , ai ishte në gjendje të kalojë në dashurinë e tij për gjeometrinë me entuziazëm infektive që disa autorë të tjerë kanë arritur të arritur. [Ai] do të mbahet mend ... për qejf të tij të mirë, dituria e tij dhe aktet e panumërta të mira që ai kishte bërë.

Xhorxh Temple shkruan për Semple në:

Ai ishte një shok i mrekullueshëm, dhe një mik të madh. Ai tregoi kurajo të madhe dhe madje edhe gaz kur shëndetin e sëmurë detyruar atë të heqë dorë nga golfi dhe të përqëndrohen në kopshtarisë. Theks irlandez bezdisshëm e tij ishte gjithmonë një bukuri të madhe.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland