Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Reinhard Selten

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Oct 1930

Breslau, Germany (now Wroclaw, Poland)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Reinhard Selten u dha një diplomë masteri në matematikë nga Johann-Wolfgang-Goethe-University në Frankfurt në vitin 1957. Për 10 vjet ai punoi si asistent në Universitetin e Frankfurtit, duke u dhënë doktoratura e tij nga Frankfurti në vitin 1961.

Pasi kaloi një vit duke vizituar Universitetin e Kalifornisë, Berkeley ai paraqiti Habilitationsschrift e tij në ekonomi në Universitetin e Frankfurtit, çmim të bërë në vitin 1968.

Në 1969 Selten u emërua në një karrige i ekonomisë në Universitetin e lirë në Berlin. Pastaj, në vitin 1972 ai u transferua në Institutin për Ekonomi e matematike në Universitetin e Bielefeld. Pas dymbëdhjetë viteve në Bielefeld ai shkoi në një karrige në Universitetin e Bonit.

Në fund të 1940 ai u bë i interesuar në teori lojë. Në vitin 1965 ai botoi punën e rëndësishme të bëhet dallimi ndërmjet vendimeve të arsyeshme dhe të paarsyeshme në parashikuar rezultatin e lojrave. Për punën e tij në teori lojë Selten ishte, së bashku me Nash, i dha Çmimin Nobel në 1994 Shkencave Ekonomike

për analizat e tyre dhe nismëtare e equilibria në teorinë e lojrave jo-kooperative.

Kontributet përkatëse të Nash dhe Selten janë si më poshtë. Teoria e lojës Nash ndarë në dy pjesë, lojra bashkëpunuese, në të cilën marrëveshjet e detyrueshme mund të bëhen, dhe jo-kooperativë lojëra, ku marrëveshjet e detyrueshme nuk janë të mundshme. Nash bërë një kontribut të rëndësishëm me konceptin e tij për ekuilibër jo-games bashkëpunuese. Ajo tani quhet ekuilibri Nash. Selten punuar në këtë koncept dhe ai rafinuar konceptin e ekuilibrit Nash për analizimin e ndërveprimit dinamik strategjike.

Selten ka aplikuar edhe versionin e tij të rafinuar e këtyre koncepteve të problemeve të tjera të tilla si konkurrencë analizuar kur ka vetëm një numër i vogël të shitësit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland