Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Atle Selberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 June 1917

Langesund, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Atle Selberg 's interes në matematikë filloi kur ai ishte një nxënës. Ai lexoi Ramanujan 's mbledhur dokumente dhe ishte jo vetëm shumë i impresionuar nga matematika ai lexuar, por edhe ai u intriguar nga Ramanujan' s personalitetit të cilin ai e përshkroi si njeri që kishte "ajrin e mister". Frymëzuar nga leximi për Ramanujan dhe leximin e punën e tij, filloi të bëjë Selberg eksplorimet e tij matematikore.

Një ndikim të madh në zhvillimin e matematik Selberg ishte një leksion nga Hecke në Konferencën Ndërkombëtare matematike në Oslo në vitin 1936. Selberg ndërmori studimin e tij e doktoraturës në Universitetin e Oslos. Ai u emërua një hulumtues në 1942, vit para dhënien e doktoratë të tij. Ai qëndroi në këtë post deri më 1947 kur ai u martua dhe shkoi në Shtetet e Bashkuara.

Selberg kaloi vitin akademik 1947-48 në Institutin për Advanced Study at Princeton. Vit pas ai kaloi si profesor i matematikës në Universitetin Syracuse, duke u kthyer në Institutin për Advanced Study at Princeton, në vitin 1949 si anëtare e përhershme. Në vitin 1951 u gradua Selberg profesor ne Princeton.

Në 1950 u dha një Selberg Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Harvard. Medaljen e Fushat ishte dhënë për punën e tij në përgjithësimet e metodave sitë e Viggo Brun, dhe për punën e tij të madh në zero të funksionit Zetës Riemann ku ai provoi se një përqindje zero pozitiv i saj kënaqur hipotezes Riemann.

Selberg është gjithashtu i njohur edhe për dëshmi e tij elementare e teorema numri kryeministrit, me një generalisation në numrat e kryeministrit në një progresion aritmetik arbitrare. Historia e teorema numri kryesor është shumë interesante. Teorema e deklaruar:

Numri i primes tenton të ∞ n si n / log n,

ishte conjectured në shekullin e 18-të. Riemann erdhi afër provuar rezultat, por teoria e funksioneve të një variable komplekse nuk ishte e zhvilluar sa duhet për të mundësuar atij të përfunduar provën. Mjetet e nevojshme analitik janë njohur nga 1896 kur Hadamard dhe de la Vallée Poussin pavarur provuar teoremen duke përdorur analizat komplekse. Prova e suksesshme e këtij rezultati ishte parë si një nga arritjet më të mëdha e teorisë analitike numër. Në vitin 1949 Selberg dhe Erdös gjetur një dëshmi elementare që e bën të padobishme e teorisë së funksionit kompleks. Ngjarjet e mëvonshme nuk janë krejtësisht të qarta, por Selberg publikuar dy gazetat Një dëshmi elementare e teorema numri i kryeministrit dhe një dëshmi elementare të Dirichlet 's teoremë për primes në një progresion aritmetik në volumin e 50 nga analet e matematikës. Vit pas ai botoi një dëshmi elementare të teorema numri kryesor për progressions aritmetikë.

Në Bombieri shpjegon burimi i teorisë Selberg sitë e numrit dhe tregon se ideja e metodës së Selberg l dhe e l e 2 sitë e ka origjinën e vet në punën Selberg mbi teorinë e funksionit analitik Zetës Riemann. Në këtë punë Selberg gjithashtu paraqiti ashtu-quajtur mollifiers nga 2 l metodë. Ndoshta të punojnë më mirë dhe më i rëndësishëm Selberg është gjurmë e tij formulë për SL 2 (R), i cili është bërë pas disa vite punë për të cilat ai u dha Medaljen Fields. Selberg përdorur tij gjurmë formulë për të provuar se "Funksioni Selberg Zeta" e një sipërfaqe Riemann përmbush një analoge e hipoteza Riemann.

Ndër kontributet e shumë të papaguar matematikore Selberg ka bërë, nuk është puna e tij në:

... Rankin-metodë Selberg, "Mollifier" pajisjen në teorinë e funksionit të Zetës Riemann me aplikimet e saj të thellë për të zero në ose afër linjë kritike dhe me sitë Selberg si një nga-produkt, ... Selberg në gjurmë formulë, funksioni Zeta Selberg së, ... Funksionet automorphic, seri Dirichlet.

Dokumentet e mbledhura Selberg ishin botuar në dy vëllime (1989, 1991). Matti Jutila, shqyrtoi këto, shkruan:

Publikimi i dokumenteve të mbledhura e Atle Selberg është më i mirëpritur ngrohtësisht nga komuniteti matematikore për disa arsye. Para së gjithash, është një autor klasik gjallë që ka ndikuar thellësisht matematika, sidomos teoria analitike numër në një kuptim të gjerë, për rreth pesëdhjetë vjet. Së dyti, letra e tij deri në 1947, e cila u shfaq kryesisht në seri norvegjez apo revista të shpërndarjes së kufizuar dhe pjesërisht edhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, janë tani më në fund qasje të lehtë. Dhe së treti, një matematikë shumë e shumë interesante del në dritë gjatë nëpërmjet dy vëllimet e dokumenteve të mbledhura Selberg e ...

Selberg ishte një nga katër redaktorët e letrave Axel Thue s 'e zgjedhur është dhënë matematikore të botuar në Oslo në vitin 1977. Në vitin 1989 botoi Selberg Refleksione rreth Ramanujan njëqindvjeçar i cili është teksti i një bisedë të cilën ai dha në përfundim të Konferencës njëqindvjeçar Ramanujan në janar 1988 në Institutin Tata në Bombei. Ky haraç të Ramanujan, në aniversary 100-të të lindjes së tij, tregon ndikim të rëndësishëm që kishte në zhvillimin Ramanujan Selberg e matematike.

Selberg ka pranuar dallimet shumë për punën e tij përveç Medaljen Fields. Ai është zgjedhur në Akademinë norvegjez e Shkencave, Akademia Mbretërore Daneze e Shkencave dhe Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland